Inhoudsopgave
- Inleiding
-Geografie
-Klimaat
-Plantengroei
-Dierenwereld
-Nationale parken
-Kruger Nationaal Park
-Addo Elephant park
-Augrabies National park
-Hluhluwe
-Bevolking
-Taal
-Economie
-Landbouw, visserij en bosbouw
-Industrie
-Handel
-Geschiedenis
-Boerenoorlogen
-De Apartheid
Zuid-Afrika, republiek in het zuiden van het Afrikaanse continent, 1 219 090 vierkante kilometer , met 43 600 000 inwoners. Hoofdstad: Pretoria (het parlement zetelt in Kaapstad). Nationale feestdagen zijn 27 april (Dag van de Grondwet), 16 juni (scholierenopstand in Soweto [1976]) en 16 december, Verzoeningsdag.
Klimaat
De temperatuur in het binnenland, een gevolg van het feit dat op lagere breedte de hoogte in het algemeen groter is dan verder naar het zuiden. Langs de westkust wordt de temperatuur gelijkmatig laag gehouden, terwijl langs de oostkust de temperaturen gelijkmatig hoog zijn. In het binnenland is januari de warmste maand, aan de kust februari. In het noorden van het land komt de hoogste temperatuur in oktober of november voor, een gevolg van de zomerregens. In het binnenland komen, door de hoge ligging, regelmatig temperaturen beneden het vriespunt voor, in het zuidoostelijk bergland zelfs gedurende ca. 100 nachten per jaar. De verdeling van de neerslag is veel onregelmatiger dan die van de temperatuur. In het algemeen valt de meeste neerslag in het zomerhalfjaar. Verder westwaarts wordt het klimaat steeds droger. In het centrale gedeelte vindt men een steppeklimaat.
Plantengroei
De plantengroei vertoont een sterke afwisseling door de grote verschillen in de neerslag, die van oost naar west afneemt, en door de verdeling van de neerslag over het jaar. Ook het bodem verschil heeft er mee te maken. De Fijnbosstreek in het zuidwesten, ten zuiden van de lijn Olifantsrivier-Port, heeft een uitzonderlijk veel bloemen, met duizenden bloemen, dit gebied is door de oceanen, woestijnen en bergen geïsoleerd van de rest van het werelddeel. De overige delen van Zuid-Afrika zijn vooral begroeid met graslanden, savannen, steppen en woestijnen.
Dierenwereld
De zoogdiergroep omvat veel dieren van Afrika: apen, baviaan, leeuw, panter, hyena's, zebra's, neushoorns, antilopen (38 soorten), buffel, giraffe, wrattenzwijn, nijlpaard, olifant, klipdassen, enz. Totaal zijn ca. 390 soorten zoogdieren bekend van Zuid-Afrika. Springbok, blesbok, witstaartgnoe, reebokantilope, bergzebra, stokstaartje, zwartvoetkat ze komen uitsluitend in Zuidelijk Afrika voor.
Kruger Nationaal Park
In dit grote wereldberoemde park, gelegen in het noordoosten van het land, tref je veel diersoorten aan. Met je auto of camper rijdt je over asfalt- of verharde zandwegen. In het park zijn diverse restcamps waar je kunt overnachten. In bijna alle restcamps is een restaurant. Bij diverse restcamps kunt je ’s avond een safari per truck of een wandelsafari maken. Je kunt dit ter plaatse doen of vooraf boeken. In het park staat veel wegwijzers en bij de entree kunt je een kaart kopen.
Addo Elephant Park
Dit mooie en vriendelijke park ligt ca 1 uur rijden ten noordoosten van Port Elizabeth. De naam zegt het al, hier zijn veel olifanten, maar ook zwarte neushoorns, antilopensoorten, buffels en prachtige vogels. Je kunt hier een paardrijdsafari boeken. Overnachten kunt je in bungalows of boshutten.
Augrabies National Park
Dit park ligt ten westen van Upington, aan de Oranje Rivier in het noordwestelijke deel van de Kaapprovincie. De watervallen behoren tot de 6 grootste ter wereld. De Oranje Rivier stort in diverse watervallen naar beneden door de 18 kilometer lange canyon.
Hluhluwe
In Kwazulu-Natal, ca 280 kilometer ten noorden van Durban, ligt het mooie wildreservaat Hluhluwe. Het landschap is erg gevarieerd en hier heb je grote kans de bedreigde zwarte neushoorn te zien. In het reservaat zijn diverse accommodaties te boeken, waaronder het populaire Hilltop Camp. Je kunt in dit reservaat safari's in een open landrover boeken of met je eigen auto op pad gaan.
Taal
In Zuid-Afrika hebben 11 talen een min of meer officiële status. Engels en Afrikaans worden door de overheid beschouwd als de officiële talen en worden ook in het parlement gebruikt. De meest gesproken talen zijn Zoeloe, Xhosa, Afrikaans, Tswana, Noord-Sotho, Engels, Zuid-Sotho en Tsonga. Eveneens zonder officiële erkenning zijn de talen van Europese immigranten: Duits, Nederlands, Portugees, Italiaans en Grieks.
Landbouw, visserij en bosbouw
De landbouw wordt in sterke mate bepaald door de klimatologische en fysisch-geografische omstandigheden. Naar schatting is in totaal niet meer dan 12% van de Zuid-Afrikaanse bodem in cultuur gebracht. De landbouw is georiënteerd op de markt en heeft een hoge productiviteit, al hebben enkele perioden van extreme droogte in de jaren tachtig en negentig een verwoestende uitwerking gehad.
Industrie
Anders dan in de meeste Afrikaanse landen neemt de industrie een centrale plaats in de economie in. De helft van de industrie is geconcentreerd in de provincie Gauteng (PWV-regio), terwijl daarnaast belangrijke industriële centra gevestigd zijn in de West-Kaap, Durban en omgeving en Port Elizabeth. De grootste industriële sector is de ijzer- en staalindustrie, grotendeels in handen van het sinds 1989 geprivatiseerde ISCOR. Van groot belang zijn voorts de automontagebedrijven en de fabricage van autobanden (vnl. in Port Elizabeth), de voedingsmiddelen- en de chemische industrie. In 1955 werd in het noorden van de Oranje Vrystaat begonnen met de productie van olie uit steenkool in de Sasol-fabriek
Handel
Zuid-Afrika is in hoge mate afhankelijk van de internationale handel. Het land heeft een positieve handelsbalans. Ingevoerd worden vooral machines, elektronische apparaten, voertuigen, aardolie en chemische producten. Leveranciers zijn de EU-landen, de VS en Japan. De export omvat agrarische producten en voor ruim de helft delfstoffen (waaronder goud, dat goed is voor een kwart van het totaal). Belangrijkste afnemers zijn Italië, Japan, de VS, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. De Republiek Zuid-Afrika vormt een douane-unie met Botswana, Lesotho, Swaziland en Namibië.
Boerenoorlogen (1814-1902)
Aan de grenzen hadden zich voortdurend conflicten voorgedaan tussen de Boeren, die op zoek naar voedsel voor hun vee, naar het oosten waren getrokken en daar verschillende inheemse stammen tegenkwamen die met hetzelfde doel naar het zuiden en westen trokken. In een poging de vrede te bewaren trachtten eerst de VOC en daarna de Britten blanken en zwarten te scheiden en onder de Britse gouverneur Lord Charles Somerset (1814–1828) werd zelfs een neutrale zone ingesteld.
De apartheid
De door de regering-Malan ingezette en onder Verwoed verder uitgebouwde apartheidspolitiek, de gescheiden ontwikkeling van alle rassen onder leiding van het blanke ras, vormde de grondslag van het beleid (zie voor de juridische uitwerking hiervan apartheid). Er werden veel aparte dingen voor negers en blanke gemaakt, er waren chique wc’s voor blanken en vieze wc’s voor negers.
REACTIES
1 seconde geleden