Zigeuners

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1672 woorden
  • 26 mei 2003
  • 325 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
325 keer beoordeeld

Zigeuners

Waar denk je aan bij het woord zigeuners? De meeste zullen aan woonwagenbewoners denken. Anderen denken aan: stelen. Weer anderen aan een donker uiterlijk, snorretje en viool. Zigeuners hebben een slechte naam en meestal is dat niet terecht. Zigeuners wonen wel in woonwagens, maar van de woonwagenbewoners is maar 5% zigeuner.
Zigeuners zijn een echt volk, zoals wij, de Belgen, de Amerikanen enzovoort. Ze hebben zelfs een paspoort, bij afkomst wordt het land van hun verre familie opgeschreven. Men denkt dat de zigeuners uit India komen, daar mogen ze ook altijd terug.
Net als de Indiaase bevolking zijn de zigeuners donker met zwart haar en zwarte ogen. Zigeunervrouwen dragen meerdere schorten en rokken over elkaar heen in allerlei, vaak felle, kleuren. En als de meisjes nog maar heel klein zijn krijgen ze al oorbellen in.

De taal van de zigeuners is Romani, maar ze kennen vaak nog wel vier talen, omdat ze buiten hun kamp een ander taal moeten spreken en door het reizen komen ze in verschillende landen. Zigeuners waren (en zijn) vaak analfabeet, ze hebben dus geen eigen manier van schrijven. Men probeert de zigeunerkinderen te dwingen naar school te laten gaan en in Oost-Europa is dat een succes. Ze kunnen zo meer bereiken, maar ze moeten dan wel hun drang tot zwerven onderdrukken.

Waar komen de zigeuners oorspronkelijk vandaan?


Als je dat aan een zigeuner vraagt dan krijg je vaak een onduidelijk antwoord, want het interesseert ze niet zo veel. Waarschijnlijk komen ze uit het noordwesten van India, want uiterlijke verschillen zijn er bijna niet en het Romani lijkt erg op het Hindi. Met een beetje moeite kunnen de mensen uit India de zigeuners ook verstaan.
Er zijn veel verhalen die zouden moeten verklaren waar de oorsprong van de zigeuners lag. Hier enkele:'
• Op een dag verdeelde God de aarde over een paar mensen. Maar de man die de zigeuners moest vertegenwoordigen had zich verstopt. Het land werd verdeeld zonder de zigeuners en daarom moesten ze gaan zwerven.
• Rond het jaar 500 v.C. was er een Perzische koning die wilden dat de zigeuners naar zijn land kwamen; ze moesten hem gaan vermaken. Hij vroeg aan India om muzikanten en acrobaten. Zo gingen de zigeuners naar Perzië, met vee en koren om zichzelf te onderhouden. Maar muzikanten zijn geen boer, dus na een jaar was het vee opgegeten en was het koren ook op, want ze hielden niet wat over om op het land te strooien. Ze vroegen de koning om eten, maar die was ze inmiddels zat en zette ze uit het land. Sindsdien trekken ze zwervend rond.

• Een mahardja uit India gaf 11.000 onderdanen cadeau aan de sjah van Perzië. Deze onderdanen woonden aan de Indus als artiest, muzikant, wever of koperslager. De maharadja was op ze uitgekeken en gaf ze dus weg. Maar de zigeuners wilden helemaal niet naar Perzië. Toch moesten ze weg. In Perzië verspreidden ze zich naar allerlei landen. Er is hoop, want in Frankrijk wordt een lied gezongen dat eindigt dat de zigeuners eens weer bij elkaar zullen wonen op de oevers van de Indus.

Wat doen zigeuners


In India waren de zigeuners uitgestotenen; paria´s. Het verbetert de laatste jaren gelukkig wel, maar nog steeds vormen ze een afgezonderde groep. Vaak knappen de zigeuners de minder leuke karweitjes op. Ze werken als muzikant, smid, waarzegger, (paarden)handelaar, jongleur of goochelaar. Soms blijft er echter niets anders over dan bedelen.

Veel waarzegsters bepalen je toekomst door je hand te lezen. Als je ze betaalt dan kijken ze naar de lijnen van je hand en die lijnen van je hand zouden vertellen hoe je toekomst eruit ziet. In de tijd van de middeleeuwen was dit heel vreemd en geheimzinnig voor de gewonen burgers. De Rooms-katholieke kerk liet de zigeuners vervolgen. De mensen mochten zelfs niet met hen praten.
Vroeger waren veel zigeuners paardenhandelaars. Veel zigeuners hebben een natuurlijke aanleg om met paarden om te gaan. Door de komst van de auto zijn veel zigeuners van het paard op de auto overgestapt; niet in slooptauto´s zoals veel mensen denken.
Handwerk was ook een specialiteit van de zigeuners. Was ja, want de fabrieken nemen alles over. Vroeger vlochten de zigeuners mooie manden, wisten ze prachtige dingen van hout te maken en repareerden ze gereedschap. Voor handwerk is nog steeds wel belangstelling, maar lang niet zoveel meer als vroeger.
In Oost-Europa trokken er ook zigeuners met beren rond.

Omdat zigeuners reizen en er vroeger nog geen t.v. of radio was vertelden zigeuners vaak het laatste nieuws; daar waren ze dan wel weer goed voor.
Een zigeuner werkt alleen als hij er plezier in heeft en als hij anders geen eten heeft. Wij zien dit vaak ´lui´. Als ze zich aanbieden, bijvoorbeeld om te plukken, dan heb je er goede arbeiders aan.

Gewoonten en gebruiken van de zigeuners


Zigeuners mogen geen paardenvlees eten, want hun voorouders hebben erg veel aan dit dier te danken gehad. Door het eten van paardenvlees kan een zigeuner worden verstoten. Gelukkig kan die ban ook weer worden opgeheven.
Vroeger woonden zigeuners in tenten en huifkarren. De andere bezittingen werden door ezels getrokken. Dit kun je in Spanje nog wel tegenkomen. Maar over het algemeen hebben deze huifkarren plaatsgemaakt voor grote woonwagens of caravans getrokken door een auto. Verder glimt het interieur aan alle kanten.
De kleding van zigeuners is er kleurig. De vrouwen dragen vaak een harembroek of een wijde rok en daarom een kleurig blouse. En om hun hoofd een kleurige doek. Ook sieraden ontbreken niet aan het geheel.
Zigeuners zijn erg godsdienstig, maar het is een mengeling van allemaal godsdiensten; dat komt door het vele reizen. En de godsdienst kan per stam verschillen. Zigeuners geloven in geesten en dragen amuletten, ze zijn vooral bang voor de geesten van overleden mensen. Zigeuners geloven in een beter leven na de dood. Zo waren er die hun kinderen in wel drie verschillende kerken lieten dopen, omdat ze zo zeker waren van een goede doop. Sommige ondernemen een bedevaartstocht naar Saintes Marie de la Mer; een zigeunersbedevaartsplaats. Van 24 op 25 mei zijn daar duizenden zigeuners die daar de heilige Sarah herdenken; het gaat hier om de roomse zigeuners.

Een op sterven liggende zigeuner mag eigenlijk niet meer in de woonwagen blijven liggen. Vroeger werd zo iemand naar het open veld gedragen waar hij in de natuur kon sterven en waar de geest direct kon opstijgen. Stel dat iemand toch in de woonwagen stierf werd de woonwagen met alles wat er in was verbrand, want anders zou de geest in de woonwagen blijven zweven. Er worden klaagzangen bij het graf gezongen; die klaagzangen worden ter plekke bedacht. Ook worden er wel geldstukjes in het graf gegooid. Waarom weet ik niet.
Omdat zigeuners heel dicht bij de natuur leven weten ze er vaak ook erg veel van. Kruiden waar je geneesmiddelen van kan maken bijvoorbeeld. Vroeger werd dat als hekserij gezien, maar nu weten we het op waarde te schatten.

Muzikale zigeuners


De meeste zigeunerkinderen kunnen op hun 8e al drie instrumenten bespelen; zonder ook maar een noot te kunnen lezen. Er wordt wel gezegd: “Hun muziek komt uit het hart.” Ze leggen namelijk heel veel gevoel in hun muziek.
Hier een verhaal hoe zigeuners vroegen keken of een baby later muzikant of handelaar zou worden:
De baby ligt in de wieg. Aan de ene kant van hem ligt een viool en aan de andere kant van hem ligt een zakje met wat geld. Als de baby eerst de viool pakt wordt hij muzikant en als hij eerst het geld pakt wordt hij handelaar.
Zigeuners hebben niet echt eigen muziek; ze nemen de stijl van andere landen over. Vooral de Hongaarse en Spaanse muziek komen in veel zigeunerliedjes terug. Toch hebben de zigeuners een eigen manier van spelen waardoor we het toch over zigeunermuziek.

Er zijn ook zigeunerorkesten. Zo´n orkest kent vaak deze instrumenten: viool, klarinet, contrabas, cimbaal en panfluit. De violist is de aanvoeder; hij begint. Spaanse zigeuners (gitanos) spelen vooral gitaar. De echte flamencodans sterft langzaam uit, maar hij is er nog wel in Andulusië bijvoorbeeld.
In Spanje is een hele rijke zigeunerfamilie, de Mantoya`s. Het bekendste lid van deze familie is Carlos Mantoya, hij is gitarist een geeft/gaf (ik weet niet of hij nog leeft) in Nederland ook nog wel eens concerten.
In Oos-Europa lopen de zigeuners met beren rond in Spanje vechten ze met de stieren.

Ongewenst


Rond 1700 kwamen de eerste zigeuners naar ons land. Ze hadden prachtig kleding aan. Ze werden dan ook met open armen ontvangen. Men dacht namelijk dat ze van adel waren. Maar er kwamen steeds meer zigeuners naar Nederland (de geschiedenis lijkt zich te herhalen, maar dan niet alleen de zigeuners). Er deden verhalen de ronde dat dit volk over toverkrachten zou beschikken en daar werden de mensen bang voor. Ook aan die reislust irriteerde men zich. In de 18e eeuw werden de zigeuners zelfs opgesloten.
In 1938 werden de eerste zigeuners naar concentratiekampen gesleept onder leiding van Adolf Hitler. Door hun uiterlijk, gewoontes en reislust vond hij ze onwaardige schepsels. In de nacht van 31 juli op 1 augustus (jaar onbekend) werden er 4000 zigeuners in Austwitsch vermoord. Sommige beweren dat het uiteindelijke aantal vermoorde zigeuners rond een half miljoen ligt. Ander beweren echter dat je in de richt van de 3 miljoen moet gaan denken. Het is moeilijk na te gaan, want zigeuners hadden toen nog geen geboortebewijs of ander papieren.


Waar kun je zigeuners tegenkomen?


Al eeuwen lang wordt geprobeerd ´normale mensen´ van zigeuners te maken. Door geweld. De Engelsen probeerden het, maar toen het niet lukten lieten ze dit reizende volk met rust.
De Spanjaarden maakten ghetto´s voor de zigeuners, ook dit was geen succes.
Oostenrijk heeft van alles geprobeerd dit volk te bekeren:
 ze mochten alleen in nette huizen wonen, niet meer in tenten;
 ze mochten niet meer in paarden handelen;
 er mochten geen twee zigeuners met elkaar trouwen.
Ook van deze maatregelen kwam weinig terecht.
In de 18e eeuw werden veel zigeuners als slaaf naar Amerika vervoerd.

De vraag van dit hoofdstuk is eigenlijk heel gemakkelijk; overal.

REACTIES

S.

S.

Dit vind ik heel goed geschreven, ben zelf half zigeuners

14 jaar geleden

B.

B.

Dit werkstuk gaat negerns over ik ben een zignuer een roma sinti.. en onze taal is romaneg en niet romi ... en wij mogen gewoon paardenvlees eten hoor... dit werkstuk is onbruikbaar....

Groetjes

17 jaar geleden

A.

A.

Hoi,

Ik ben webmaster van: WWW.KAMPERS.ORG .
En ik las jou Zigeuner - Werkstuk op WWW.SCHOLIEREN.NL . Erg mooi!
Zou je ons misschien mee willen helpen een passend verhaal (biografie) te maken over Kampers.
Iets wat we dus kunnen gebruiken voor: WWW.KAMPERS.ORG ?

Dus heb je nog wat liggen? Alles is welkom: info@kampers.org !

Alvast bedankt

20 jaar geleden

A.

A.

Nou ik wou even laten weten dat je niet .... alels over zigeuners heb verteld... bij voorbeeld de goeie dingen over ze... ik ben ook halfe zigeuner en me moeder is een heele zigeuner... dusz ik vindt dat je voor andere kinderen betere dingen moet opschrijven ... ook posetive dingen ... Dankje wel

19 jaar geleden

K.

K.

ik heb heel veel aan je werkstuk over zigeuners
hij was erg goed nou bedankt groetjes kip 3t3 adelbert w.

19 jaar geleden

S.

S.

alle buitenstaanders van de zigeuners hebben een verkeerd beeld van ons. en dat ene met de gekleurde rokken de sieraden en de amuleten is slechts een romantisch beeld wat jullie gadje hebben van de zigeuners. en die onzin met die wieg en die zooi klopt ook niet. een zigeuner doet allebij. en de vader of de opa bepaalt welk instrument je speelt. bijv bij zigeuners was het vroeger verplicht om een instrument te leren om zo de kost te verdienen. en die onzin met de harem broeken lk ben een echte zigeuner. en als je voor dit onozelige werkstuk een voldoende heb gehaald is jou leraar ook niet goed opgeleid.. De informatie wat jij in je werkstuk hebt staat kweekt juist het verkeerde beeld van de SINTI'S

15 jaar geleden

R.

R.

de helft van deze verhaal klopt niet.en ik weet waarom ze geldmunten in een graf gooien. julie moeten eerst goed infromeeren wat julie schrijven over zigeuners. en dat is jammer.groetjes de zigeuner jongen

14 jaar geleden

C.

C.

ik vindt het niet waar wat ze zegen over de roma en de woord zigeuners is een scheld woord.

14 jaar geleden

R.

R.

ik ben zelf zigeuner en van je werksuk klop helemaal niks van dienlo beedo

14 jaar geleden

F.

F.

Somige dingen kloppen echt wel van heel vroeger,toen mijn mami nog jong was

8 jaar geleden

B.

B.

mijn naam is bluma schattevoet, ik zet mij in voor de integratie van roma/sinti. onder andere geef ik ook gastlessen op scholen,ik wil jullie voorstellen om mij te contactteeren zodat we een afspraak voor een gastles kunnen maken, zodat de scholieren een realistisch beeld van de oudste ethnische minderheid van nederland aangeboden krijgen. in afwachting op jullie reactie, met vriendelijke groet b.schattevoet
ps. zie ook op google oner mijn naam

13 jaar geleden

P.

P.

mensen van buiten de roma en sinti groepen zullen inderdaad niet veel begrijpen van julli maar dan hoef je ons niet meteen voor gadjo uit te schelden want niet iedereen hier was een burger

13 jaar geleden

E.

E.

toch mooi deze interesse in ons volk,er zijn veel verschillen onderling onder zigeuners,zowel tradities,taal[dialecten],er doet ook veel onzin de ronde over zigeuners ten aanzien van geschiedenis,cultuur,negatief in het nieuws

13 jaar geleden

E.

E.

wij zigeuners willen graag op dezelfde manier blijven leven zoals wij gewend zijn,er word al jaren aan gewerkt ons stilletjes te doen verdwijnen,misschien zijn er studenten die in de toekomst iets voor ons kunnen betekenen en ons kunnen helpen onze cultuur te beschermen[ja,dit is een oproep].

13 jaar geleden

D.

D.

diet klopt helemaal nieks julli verzinen ales ik weet meer over zigeuners wand ik ben er zelf een

12 jaar geleden

D.

D.

hopic dat zijn pas echte zigeuners daniela

12 jaar geleden

L.

L.

Ech onzin wat hier staat hoor, ik wil niet veel zegge, maar als jij hier een 7,5 voor heb gehaalt is je leraar echt achterlijk. En dat nog wel op vwo:S

11 jaar geleden

N.

N.

ik zelf moet ook een werkstuk maken. ik heb ook gekozen voor zigeuners omdat ik er ook van af stam. ik heb heel veel van dit werkstuk geleerd. bedankt!
Ps. ik zit in groep 8
Pps. hou eens op met die stomme reacties te plaatsen!!!

11 jaar geleden

F.

F.

Helemaal gelijk,want sommige dingen kloppen echt wel van heel vroeger.Mijn Tata en Mama zijn Sinti en Roma en die mochten niet samen rtouwen maar dat hebben ze toch gedaan!En nog meer dingen die wel kloppen.En wij eten geen paardenvlees!!

8 jaar geleden

C.

C.

Je bent vergeten te vertellen dat ze ook kinderen ontvoerden en opaten.
Dat jij zomaar wat opschrijft kan ik begrijpen, ik maak mij er ook gemakkelijk af op school maar waar heb je die onzin in eerste plaats vandaan gehaald. En die leraar van jou weet echt niets.
En zo zie je maar niveau in het middelbaar onderwijs maakt geen verschil, VWO!? je zou verwachten dat het niveau hoger zou moeten zijn. ik, VMBO, niet zigeuner, kan je meer en correct vertellen.
Je moet hen zowiezo niet over een kam scheren! elk van hen is een apart individu en er zijn vele verschillende culteren, tradities, gewoonte en geloven (of dacht je echt dat een Roemeense zigeuner dezelfde cultuur heeft als de spaanse) . Er zijn ook nederlanders die stelen. Bedelen doen wij niet echt, wij vragen uitkering.
Tot slot zigeunermuziek bestaat niet? Dan moet je toch eens uitleggen hoe het komt dat niemand muziek kan maken als zij doen en waarom zij veel gewild zijn vor hun muziek over de hele wereld. Omdat de Hongaren dezelfde muziek kunnen maken toch?

11 jaar geleden

R.

R.

Hallo,
Ik wil graag ook een werkstuk maken over Roma's en dan over de gebruiken en ceremonies. Maar ik zou graag betrouwbare informatie willen hebben. Weet iemand waar ik dat kan vinden, of mensen wie ik kan interviewen?

10 jaar geleden

C.

C.

Zelf ben ik ook half zigeuner en jullie vertelle alleen maa de slechte dingen.. I love that i am a Gipsy!

10 jaar geleden

F.

F.

Je bent zigeuner of je je bent het niet halve Zigeuners bestaan niet.Als je vader een Sinti is ben jij dat ook, is alleen je moeder een Sinteza en je Tata niet ben jij het ook niet groetjes.

9 jaar geleden

S.

S.

wat ik wel bijzonder vind aan deze reacties is dat iedereen alleen maar zegt: 'nee dit is geen waar zo zijn wij niet' maar dat niemand zegt hoe het wel is. zou wel fijn zijn als iemand dat deed, had ik tenminste ook iets aan die informatie.

9 jaar geleden

L.

L.

sommige dingen kloppen wel en andere niet, maar het zijn roma en sinti en geen zigeuners want zigeuner is een scheldnaam het komt van het griekse woord voor tovenaar of van het duits en dan zou het rondreizende bandiet betekenen. het woord heeft altijd een negatieve bijklank. eigenlijk zijn het meerdere roma stammen maar de sinti stam is zo groot dat het een eigen taal heeft namelijk sintitaal en de andere roma stammen spreken romani. het is inderdaad taboe om paardenvlees te eten maar sinti aten wel vaak niglo (egels).ze vereerden die ook als heilige beesten. ze waren bang voor mule (enkelvoud mulo) dat zijn geesten en daarom bezoeken roma ook nooit graven van andere roma. sinti doen dat wel. roma dragen felgekleurde rokken en schorten, maar sinti enkellange zwarte rokken en schorten. normale burgers noemen ze gadje (enkelvoud gadjo) en dat is ook weer een scheldnaam, het betekend letterlijk boer maar op een plompe manier. als je een zigeuner bent ben je of roma of sinti maar niet allebei want dat kwam zelden tot nooit voor ( dit is tegen bluma op 26 februari 2007 om 14:45).
je vader noem je tata, je moeder mama je opa papoe en je oma mami.
als je meer wilt weten lees dan 'mijn zusje' van inez van loon. een heel mooi boek over een sinti famillie in de tweede wereldoorlog.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.