Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Versterkt broeikaseffect

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 734 woorden
  • 28 mei 2006
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Versterkt broeikaseffect:
Door menselijke activiteiten zijn er recentelijk meer broeikasgassen in de atmosfeer gekomen dan voordien. Vooral kooldioxide, ontstaan bij het gebruik van fossiele brandstoffen, is hieraan debet, maar ook een aantal andere broeikasstoffen wordt door de mens in de atmosfeer gebracht.
Dat er gevolgen zijn en dat er inderdaad door toedoen van de mens een verschuiving bezig is zich te voltrekken, is inmiddels wel duidelijk. Ook het Nederlandse KNMI heeft dat per 1 januari 2004 erkend, ondanks zijn terughoudendheid op dit punt.
Een verhoging van de gemiddelde temperatuur van de aarde wil niet zeggen dat het overal op aarde evenveel warmer wordt, of zelfs dat het overal warmer wordt. Mogelijk wordt het in sommige gebieden zelfs juist koeler, doordat weersystemen gangbaarder worden die op sommige plaatsen warmer en op (een kleiner aantal) andere plaatsen koeler zijn dan het huidige gemiddelde. Hoe het aardse klimaatsysteem op de verlegging van de energiebalans reageert, is nog steeds onderwerp van onderzoek. Het klimaatsysteem van de aarde is bijzonder ingewikkeld.

Sommigen vrezen dat door het broeikaseffect het (land)ijs op de polen zal smelten, waardoor het zeeniveau zal stijgen. Het ijs op de polen bevat veel methaan, eveneens een broeikasgas; het smelten van het ijs zou het broeikaseffect dus verder kunnen versterken. Anderen denken dat er door de hogere temperatuur meer verdamping van de zee zal optreden, waardoor het meer gaat regenen, en er op de hooggelegen gebieden zich meer eeuwige sneeuw zal vormen. Daardoor stijgt de zeespiegel minder of zelfs geheel niet.
Ten slotte wordt de energiebalans van de inkomende en uitgaande straling van de aarde in hoge mate bepaald door het gemiddelde percentage van het oppervlak waarboven het bewolkt is. Meer wolken zorgen voor minder ingestraalde warmte, maar ook minder uitgestraalde warmte. Dit effect van de wolken zorgt voor veel onzekerheid in het effect van extra broeikasgassen op de temperatuur - volgens sommige modellen wordt de opwarming door wolken gedempt, volgens andere juist sterk versterkt.

Er zijn enkele harde bewijzen (?) over het versterkt broeikaseffect:
- De temperatuur op het aardoppervlak is de afgelopen eeuw met 0.3 tot 0.6 graden Celsius toegenomen.
- Gletsjers in de bergen trekken zich terug sinds het begin van de eeuw.
- Er is tien procent teruggang in voorjaarssneeuwbedekking op het noordelijk halfrond.
- Er zijn minder vriesperiodes over grote regio's.
- Vooral de nachttemperaturen zijn gestegen.
- De luchtvochtigheid neemt toe.
- De verdamping in tropische wateren neemt toe.
- De bewolking op grotere hoogte neemt toe.
- De neerslag in gebieden boven de 500 meter neemt toe.
- Rivieren voeren daardoor meer water af, met kansen op overstromingen.


Maatregelen tegen het versterkt broeikaseffect:

Klimaatsverandering is een groot probleem maar er zijn veel dingen die we kunnen doen om die veranderingen tegen te gaan.
Regeringen kunnen maatregelen nemen. In 1997 was er in Kyoto een klimaatbijeenkomst waar veel industrielanden afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ze doen dat bijvoorbeeld door fabrieken te zeggen hoeveel CO2 ze mogen uitstoten. De fabriek kunnen dan minder fossiele brandstoffen gebruiken, en gaan bijvoorbeeld windenergie gebruiken. Of ze bedenken machines die minder brandstof nodig hebben.

Ook wij kunnen zorgen dat er minder broeikasgassen in de atmosfeer komen. Veel van die gassen komen in de lucht door dingen die we dagelijks doen. En door daar eens over na te denken kunnen we energie besparen.
Hier vind je een aantal tips:
• Doe het licht uit als er niemand in de kamer is.
• Laat geen deuren en ramen open staan als de verwarming brandt.
• Zet apparaten zoals een computer of een tv uit als je ze niet gebruikt.
• Doe de deur van de koelkast niet langer open dan nodig is.
• Zet geen warme dingen in de koelkast.
• Sta niet eindeloos onder de douche, en wees ook zuinig met warm water uit de kraan.
• Geef je ouders het goede voorbeeld, en stap op de fiets in plaats van bij ze in de auto te stappen.

Ook doordat veel mensen geen rendement in de natuur zien willen ze er niet graag geld in steken. Maar nu het steeds duidelijker wordt dat het broeikaseffect grote gevolgen voor ons heeft moet er meer geld in worden gestoken. Veel van de stroom die nodig is voor al die elektrische apparaten wordt nu nog met fossiele brandstoffen opgewekt. Maar die energie kan doormiddel van duurzame bronnen van energie geproduceerd worden, zonder het milieu aan te tasten. Er zijn veel verschillende bronnen van duurzame energie zoals:
kernenergie
windenergie
zonne-energie
waterkracht

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.