ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Zuid-Afrika in een landenboek

Samenleving

Het nieuwe Zuid-Afrika wordt getekend door apartheidspolitiek. Het is overal zichtbaar: in de samenstelling van het rugbyteam, in de media, in de straatnamen en monumenten, in de infrastructuur en in het onderwijs. Zuid-Afrika presenteert zichzelf graag als een ‘regenboognatie’ en ubuntu (Afrikaans principe dat zegt dat mensen deel zijn van een collectief waarin eigenbelang ondergeschikt is aan de zorg voor anderen). Sceptici zeggen dat dit een middel is om de verschillen af te dekken.

Misdaad

Met één moord per 2200 mensen per jaar staat Zuid-Afrika nog steeds hoog op de lijst van gevaarlijke landen. Dit komt o.a. door de armoede en ongelijkheid, maar ook zijn er sterke haatgevoelens onder de zwarte bevolking. Toch is er meer crimineel gedrag bij de politie dan bij het gewone volk. Het criminele gedrag bij de politie is namelijk drie keer, dat is ongeveer 10% van alle agenten.

Onderwijs

Hoewel de integratie goed op gang is gekomen, is het voor zwarte kinderen nog steeds moeilijk om op voormalig blanke scholen te komen. Dit is meestal alleen weggelegd voor zwarte kinderen uit de middenklasse. De meerderheid van de zwarte kinderen is aangewezen op onderwijs in de townships. Het aantal scholieren dat zich kwalificeert voor de universiteit is zelfs gedaald.

Gezondheidszorg

Het onderwijs voor zwangere vrouwen en kinderen tot zes jaar werd gratis gemaakt. Er werden onder de regering-Mandela 500 eerste-lijnsklinieken en 900 mobiele klinieken op gericht. Het tekort aan artsen werd teruggedrongen. Toch zijn er ook nog problemen in de gezondheidszorg. Ruim 90% van de apothekers en 60% van de medici is verbonden aan particuliere instellingen. Ook is het bestrijden van AIDS nog steeds een groot probleem. Inmiddels zijn er ongeveer vier miljoen Zuid-Afrikanen besmet met het HIV-virus.

Toerisme

Zuid-Afrika is een topattractie geworden, die jaarlijks ruim een miljoen mensen aantrekt. Voor veel bezoekers is kennismaking met andere culturen een voorwaarde om echt in Zuid-Afrika te zijn geweest. Soweto is de vijfde toeristische attractie van het land, met meer dan duizend, meestal buitenlandse, bezoekers per dag.

Cultuur

In de musea, het theater en de dans wil men nu minder bezig zijn met de geschiedenis. Geen strijdkreten meer, maar theater dat voldoet aan artistiek criteria. Het Johannesburgse Market Theatre ontwikkelde zich tot toonaangevend cultureel centrum. De cultuur in Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door heftige confrontaties en kunstenaars zien mogelijkheden een sterkere band op te bouwen met westerse collega’s en cultuurliefhebbers.

Milieu en Natuur

Veel Zuid-Afrikanen hebben een fascinatie voor de natuur. Ze hebben echter geen groot milieubesef: erosie, ontbossing, gebruik van asbest, bijna onmetelijke afvalproductie. De regering vindt dat de vervuiler betaalt, maar in de praktijk doet de overheid niets tegen de vervuilende bedrijven.

Zuid-Afrika in de reisgidsen

Elmar Reizen

Zuid-Afrika is een geweldig land om te ontdekken. Het landschap is groots en divers en de zon schijnt er bijna het hele jaar. Zuid-Afrika heeft een overweldigende flora en fauna, met planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Ook leven er veel verschillende (en soms eeuwenoude) volkeren, met elk zijn eigen taal en cultuur. In de hoofdstad van Zuid-Afrika, Johannesburg, kun je een aantal leuke musea bezoeken, en elders in het land is een bezoekje aan één van de vele natuurparken en wildreservaten zeker de moeite waard. Wie droomt er niet van om eens oog in oog met een olifant of leeuw te staan? De Zuid-Afrikanen houden erg van sport en er zijn dan ook veel sportfaciliteiten in en om de grote steden. Om je te verplaatsen in het land kun je het beste een auto huren, of met de trein of bus gaan. Overnachten kan prima in een van de vele jeugdherbergen. Wie gaat er mee op ontdekkingsreis naar Zuid-Afrika?!

Arakea.com

Zuid-Afrika is een prachtig vakantieland met prachtige bergen, wijngaarden, verlaten woestijnen, uitgestrekte zoutvlakten, nationale parken, stranden, wilde dieren enz..... In de waterrijke gebieden zwemmen krokodillen langs je bootje of duikt plotseling een complete nijlpaardenfamilie op uit het water. Je kunt lekker uitrusten op prachtige zandstranden en staren naar woeste golven die tegen de rotsen beuken. Naast de vele natuurparken en reservaten kom je in Zuid-Afrika ook cultureel aan je trekken, bijvoorbeeld in steden als Johannesburg, Kaapstad, Pretoria of Bloemfontein.
In 1995 schatte de Zuid-Afrikaanse regering dat er 41,24 miljoen mensen in het land woonden, van wie 5 miljoen blanken. De overgrote meerderheid is zwart en bestaat uit verschillende inheemse volkeren. Ondanks het enorme oppervlak wonen de meeste mensen in en rond de 22 officiële steden, van wie 80 procent van de stedelijke bevolking in de vier grootste industriegebieden: de Zuidwest-Kaap, Gauteng (het gebied rond Johannesburg en Pretoria), de streek tussen Durban en Pietermaritzburg en het gebied Port Elizabeth/Uitenhage in de Oost-Kaap.
Voormalig president Nelson Mandela noemde Zuid-Afrika een 'Regenboog-natie'. Deze rake typering verwijst naar de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Zuid-Afrika is inmiddels opgeklommen tot favoriete bestemming onder Belgische en Nederlandse toeristen. De republiek Zuid-Afrika is het zuidelijkste land van het Afrikaanse continent. Het land beslaat de volle zuidelijke breedte van het continent. Vroeger bekend vanwege zijn apartheidregime, staat het land tegenwoordig veel meer op een positieve manier in de belangstelling. In 1994 werden voor het eerst democratische verkiezingen gehouden, onder overgangsbepalingen. Hierna begonnen de onderhandelingen voor een meer definitieve nieuwe grondwet. Deze trad in werking op 10 december 1996. Hierin is o.a.de samenstelling van het Parlement opnieuw bepaald: Het bestaat nu uit de National Assembly, die 400 leden telt en een provincieraad met 90 leden. In juni 1999 vonden nationale democratische verkiezingen voor de tweede maal plaats. Het ANC kreeg toen 66% van de stemmen en behaalde daarmee 266 van de 400 zetels in het parlement. De andere partijen die meer dan 5% van de stemmen haalden waren de Democratic Party (38 zetels), de Inkatha Freedom Party (34 zetels) en de New National Party (28 zetels). Thabo Mbeki werd als de tweede zwarte president gekozen, na Nelson Mandela.
Zuid-Afrika is een enorm land - groter dan België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland bij elkaar, of Texas en Californië samen - met een totale oppervlakte van 1228 miljoen km². Het omvat het zuidelijkste deel van het Afrikaanse continent, en strekt zich uit van 22º ZB tot 35º ZB en 17º OL tot 33º OL. In het noorden grenst het aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, en in het noordoosten aan Mozambique en Swaziland. Midden in het land ligt het onafhankelijke koninkrijk Lesotho. De kustlijn is 2945 km. De westkust ligt aan de Atlantische Oceaan, de zuid- en oostkust aan de Indische Oceaan. Bij de onderhandelingen over een nieuwe grondwet zijn uit de oorspronkelijke vijf, negen provincies gevormd, elk met zijn eigen premier, kabinet en wetgeving. Hierbij is de Kaapprovincie in drieën gedeeld. Daarnaast zijn er: Oranje Vrijstaat, Kwazulu Natal, Noordwest, Mpumalanga en Gauteng. De provincies hebben echter beperkte macht, want zij leunen hevig op de overheveling van bevoegdheden van het nationale niveau. Zij hebben invloed op de landelijke politiek via de Provincieraad. Besluiten worden geacht te zijn aangenomen door de Provincieraad als vijf van de negen ze steunen. Bepaalde voorstellen moeten echter gesteund worden door zes van de negen provincies. De Provincieraad heeft 90 leden.

Zuid- Afrika's vele particuliere en openbare wild- en natuurreservaten, parken en beschermde gebieden - er zijn er meer dan 500 alleen al in Mpumalanga - zijn sinds kort door buitenlandse reizigers ontdekt. U kunt er vlug doorheen reizen, maar leert ze beter kennen door er een paar dagen te blijven hangen. De meeste bevinden zich in afgelegen streken, kunnen alleen bereikt worden met eigen vervoer en vereisen lange reizen met de auto.
In 1996 beheerde de National Parks Board 20 parken; het Kaaps Schiereiland en Tafelberg kwamen daar als laatste bij. In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog meer bij komen.

Conclusie
Het is duidelijk dat in de reisgidsen Zuid-Afrika veel positiever wordt afgeschilderd dan in het landenboekje. Dat was natuurlijk wel te verwachten.

In het landenboekje worden heel andere aspecten van Zuid-Afrika beschreven, zoals criminaliteit, onderwijs, gezondheidszorg, modernisering, politiek. Deze dingen zul je in een reisgids niet aantreffen, omdat deze dingen het land niet echt zullen aanprijzen. In een reisgids staan meer dingen over de natuur, bezienswaardigheden, hotels etc.

Natuurlijk zijn er ook onderwerpen die zowel in de reisgids als in het landenboek worden beschreven. Een reisgids zal het echter altijd aanprijzen, terwijl een landenboek het onderwerp ook best negatief kan weergeven. Bijvoorbeeld: in het landenboek staat dat de term ‘regenboognatie’ een middel is om de verschillen af te dekken. In de reisgids wordt deze term beschreven als een rake typering die verwijst naar de veelzijdigheid en veelkleurigheid van land, bevolking en cultuur. Tussen deze twee beschrijvingen zit nogal een groot verschil.

Een reisgids kan dus heel makkelijk het beeld van een lezer manipuleren. Als iemand voor het eerst iets zou lezen over Zuid-Afrika in een reisgids, dan is het zeker dat hij over dit land een heel positief beeld krijgt. Alles wordt mooi weergegeven: een overweldigende flora en fauna, met planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen, veel verschillende volkeren, met elk zijn eigen taal en cultuur, etc.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

heey goed werkstuk leuk gemaakt!
ik weet niks meer te schrijven dus ik stop.
ik hoop dat je een goed cijfer hebt gekregen.

groetjes mellanie

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

O.

O.

dit is gaaf je hoeft niks te doen en je krijgt een 10 10 10!!!!!!!!!!!!!!!

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast