Unicef

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 706 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Samen zijn we Unicef

De vrijwilligers, Unicef-leden,klanten,het bedrijf zelf en de kinderen maken samen Unicef tot
een wereldwijde organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen.Unicef is het kinderfonds van de Verenigde Naties,dat opkomt voor de rechten van alle kinderen,waar ook ter wereld.Het Kinderfonds zorgt voor verantwoordelijkheden en verplichtingen van kinderen en is op het gebied van gezondheidszorg,voeding,onderwijs en schoon drinkwater.Bovendien geeft Unicef speciale aandacht aan kinderen die het extra moeilijk hebben zoals kinderen die vanaf jonge leeftijd moeten werken,kinderen die in oorlogsgebieden wonen.Unicef helpt bijna 160 landen.

Hoe is Unicef georganiseerd

Het Unicef- hoofdkantoor is ontstaan in New York, het Europese hoofdkantoor in Genève. Unicef heeft hoofdkantoren in 158 ontwikkelingslanden.De hoofdkantoren houden zich bezig met de planning en uitvoering van de programma's op het gebied van water, gezondheidszorg, voeding, onderwijs en kinderen in moeilijke omstandigheden. Het bestuur van Unicef International bestaat uit 41 VN- leden uit 41 landen.Het bestuur bepaalt de komende tijd van de organisatie.De dagelijkse leiding van Unicef International ligt in de handen van de directeur, nu is dat Carol Bellamy. In westerse landen is Unicef bekend in 37 Nationale Unicef Comité. Zij houden zich bezig met voorlichting en voor het werk van Unicef.Unicef ontvangt geen financiële steun van de Verenigde Naties maar is van vrijwillige bijdragen van regeringen en bedrijven.

Het Verleden

Unicef werd 11 december 1946 opgericht voor de kinderen die hulp nodig hebben in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Melk en andere voedingsmiddelen worden gegeven als eten en drinken aan de kinderen.Maar ook op het gebied van gezondheidszorg was Unicef actief.Vanaf 1953 ging Unicef wereldwijd bezoeken en werd het een organisatie voor ontwikkelingslanden.In de jaren zestig werd de hulp van Unicef meer betreffend,plaatselijke gemeenschap en maatschappij. Er komt bovendien meer nadruk op onderwijs.

Verdrag voor de rechten van het kind.

Unicef heeft ook geholpen met de totstandkoming van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit verdrag is sinds 1989 door bijna alle landen ter wereld ondertekend. De 161 landen beloven zich eraan te houden. Unicef houdt dit in de gaten en spreekt regeringen erop aan als ze dat niet doen.

Rechten van het Kind.

Voor alle mensen op de wereld gelden en zijn er de mensenrechten. Kinderen hebben naast mensenrechten ook kinderrechten. Omdat kinderen extra bescherming verdienen. Alle kinderrechten staan in een afspraak: de afspraak voor de rechten van het kind. Er zijn 54 verschillende kinderrechten. En allemaal zijn ze even belangrijk. Hieronder vind je er een aantal:

Het recht op een naam en nationaliteit
Het recht op bescherming tegen kinderarbeid
Het recht op spel en ontspanning
Het recht om je mening te geven en informatie te verzamelen
Het recht om op te groeien bij familie
Het recht op een gezond en veilig leven
Het recht op bijzondere zorg voor gehandicapte kinderen
Het recht op onderwijs
Het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
Het recht op speciale bescherming bij een oorlog
Het recht op veilig water
Het recht op bescherming voor straatkinderen
Het symbool

Het symbool van Unicef bestaat uit drie onderdelen:

1. Een volwassene die trots en blij een kindje omhoog houdt. Dit figuurtje wil zeggen dat Unicef kinderen helpt en ook de vader, moeder of pleegouder, want die zijn heel belangrijk voor kinderen.
2. De wereldbol. Dat betekent dat Unicef landen overal op de wereld helpt, in totaal in 161 landen. In 37 rijkere landen wordt geld ingezameld.
3. En de olijftakken? Dat is het teken van de Verenigde Naties. Unicef is dan ook het Kinderfonds van de Verenigde Naties.
Samenwerken

Unicef verleent structurele hulp, zodat - nadat een project in afgerond - de mensen voor wie de hulp bestemd was zelf ervoor kunnen zorgen dat de behaalde successen in stand kunnen worden gehouden. Bij rampen zoals aardbevingen en overstromingen is het echter noodzakelijk dat er direct hulp kan worden geboden. Unicef werkt in die gevallen samen met de andere hulporganisaties in Nederland, zodat slachtoffers snel de beschikking hebben over medische hulp, onderdak, voedsel en water.
Unicef Nederland heeft als lid van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) noodhulp geboden tijdens en na:

• Droogte in Oost- Afrika
• Droogte in India
• Overstromingen in Vietnam
• Aardbeving in Turkije
• Oorlog in Kosovo
• Orkaan Mitch in Nigaragua
• Watersnood in Mozambique
• Oorlog in Afghanistan
• Hongersnood in Afrika

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.