Tsunami

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 474 woorden
  • 28 oktober 2004
  • 1166 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 1166 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Tsunami

Een Tsunami is een serie van golven die opgewekt worden door bijvoorbeeld een aardbeving, vulkanische uitbarsting en zelfs door het inslaan van een meteoriet. Een Tsunami-golf kan grote schade aanrichten aan kustlijnen.

Tsunami is het Japanse woord voor "havengolf". Het bovenste karakter, "tsu" betekent haven en het onderste karakter, "nami" betekent golf. Tsunami-golven onderscheiden zich van andere golven omdat ze niet opgewekt worden door de wind en niet beïnvloed worden door de stand van de zon, maan en planeten. Tsunami-golven hebben dus niets te maken met de getijden. Golven die opgewekt worden door de wind hebben een intervaltijd van ongeveer 10 seconden en een lengte van zo’n 150 meter. Een Tsunami-golf daarentegen kan een lengte hebben van 100 kilometer en de intervaltijd kan oplopen tot een uur. Tsunami golven kunnen in de Atlantische Oceaan voorkomen, maar het meest komen ze voor in de Grote Oceaan.

Hoe ontstaat een Tsunami-golf?

Een Tsunami golf kan opgewekt worden door elk verschijnsel waarbij grote watermassa’s uit hun evenwicht worden gebracht. Een voorbeeld van zo’n verschijnsel is bijvoorbeeld een aardverschuiving waarbij de zeebodem het bovenliggende water plotseling naar boven duwt. Golven worden gevormd doordat deze naar boven geduwde watermassa’s, onder invloed van de zwaartekracht, hun evenwicht willen terugvinden.


Een Tsunami veroorzaakt door een aardverschuiving Grote onderzeese vulkaanuitbarstingen kunnen ook een Tsunami-golf opwekken. Evenals het inslaan van meteorieten op het oceaanoppervlak. Dit laatste komt echter maar zelden voor.

Waarom richt een Tsunami-golf zoveel schade aan?

Als gevolg van hun lengte hebben Tsunami-golven kenmerken van ‘ondiep-water-golven’, Dit wil zeggen dat de snelheid van de golf gerelateerd is aan de diepte van de oceaan. Hoe dieper de oceaan hoe groter de snelheid en hoe ondieper de oceaan hoe langzamer de snelheid. Als een Tsunami in ondieper water terechtkomt verminderd dus de snelheid maar de golf zelf wordt hierdoor hoger. Vandaar dat een Tsunami golf, die op de open oceaan soms niet opgemerkt wordt, aan de kust uit kan groeien tot een zeer hoge en heftige golf die veel schade aan kan richten. Soms wordt een Tsunami verward met een plotseling opkomende vloedgolf. Dit is een onjuiste benadering want een Tsunami heeft in tegenstelling tot een vloedgolf niets te maken met de wisseling van de getijden. Als een Tsunami golf de kust bereikt verliest hij aan energie. Toch komt een Tsunami golf nog met veel geweld op de kust af. Het slaat soms stukken strand weg en vernietigt planten en bomen die aan de kust groeien. De hoogte van een Tsunami golf kan oplopen tot 30 meter.

Hoe worden mensen gewaarschuwd voor een Tsunami?

Omdat een Tsunami golf gevaarlijk kan zijn voor mensen die aan de kust leven zijn er speciale ‘Tsunami Waarschuwings Systemen’ (TWS) in het leven geroepen. Deze posten hebben de functie om potentiële Tsunami-golven te signaleren en mensen te waarschuwen als er een Tsunami-golf op komst is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

ik las dat de tsunami golven wel 30 meter hoog kunnen zijn maar volgens mij is het op zn 60 meter en geen 30 !!!

13 jaar geleden

J.

J.

een tsunami kan50 meter worden

14 jaar geleden

H.

H.

he ik wil niet stoken, maar ze hebben jouw fenomenaal werkstuk, letterlijk, overgenomen!!!!! ik heb daar meteen een boze mail heen gestuurd. Kunnen ze nix zelf verzinnen.
http://www.ocean98.org/nlency666t.htm
anneloes je bent mijn appelmoes, snoes

Groetjes en kusjes Henk alias Tsunami Boy

17 jaar geleden

M.

M.

heel erg bedank door jou heb k een 8 voor me werkstuk echt bedankt!!!!

17 jaar geleden

M.

M.

dankjewel voor je spreekbuurt het is een super goed ik moet het ook voor aaderijkskund doen is echt een saai vak

maar :P txxk voor je spreekbeurt

17 jaar geleden

A.

A.

Hooi anneloes
ik heet ook anneloes en ik houd mijn werkstuk ook over tsunami's.
toen ik op google ging kijken voor infomatie kwam ik bij jou werkstuk terecht maar je hebt het gewoon overgekopieert van www.ocean98.org/nlency666t.htm
maar ok ik heb precies het zelfde opgeschreven en ik heet ook anneloes duzz da's wel lachen

17 jaar geleden

M.

M.

Yo Leip verslag dat had ik nou net n0dig!

17 jaar geleden

T.

T.

maak nog een werkstuk hij was namelijk heel goed

17 jaar geleden

L.

L.

Het is heel erg bruikbare tekst.

17 jaar geleden

O.

O.

heb je die info toevallig van de website:
http://www.ocean98.org/nlency666t.htm

??

dat verslag heb je niet zelf geschreven slimpie

17 jaar geleden

S.

S.

hoi,ik ben shaquille en ik ben 9 jaar en samen met mijn vriendje jeffrey doen wij ook een werkstuk over de tsunami.leuk dat we even bij jou kunnen spieken.Onze ouders helpen ons ook veel erbij en ik hoop dat we een goed cijfer halen.

doei groetjes shaquille en jeffrey

17 jaar geleden

A.

A.

kan je me vertellen hoeveel doden er waren, en van welke landen, het is voor een werkje voor het school a u b, ik vind dat bijna niet

17 jaar geleden

J.

J.

het was wel goed hoor maarik had al heel veel info op een andere pagina

17 jaar geleden

H.

H.

goewd :(:(:(9:9;9;

17 jaar geleden

F.

F.

hallo anneloes

ik ben fleur en zit in groep 7 ik doe een werkstuk over tsunnami.
van jou werkstuk heb ik interessante dingen van gehaald dankjewel

groetjes fleur

17 jaar geleden

J.

J.

je speelt hartstikke vals want dezelfde info heb ik op een site over tsunami's gelezen. dus...tja je mag wel zeggen dat je het gemaakt hebt. maar dan moet je er ook bij zeggen dat je een grote kopieeer kunst hebt.

groetjes mij

17 jaar geleden

1.

1.

goed werkstuk

17 jaar geleden

P.

P.

je werkstuk was wel goed hoor.
ik heb er veel aan gehad!
bedankt

17 jaar geleden

A.

A.

ik vind het goed gemaakt

groeten ali b.& brace

17 jaar geleden

K.

K.

ik vind het goed gemaakt en veel informatie

11 jaar geleden

S.

S.

een tsunami kan ook veroorzaakt worden door een zeebeving.

11 jaar geleden

J.

J.

bedankt

11 jaar geleden