Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Tropisch regenwoud

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1834 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 135 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 135 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Inhoud:
Hoofdvraag: wat is een tropisch regenwoud?
Stelvraag 1: welke soorten dieren leven er?
Stelvraag 2: De bescherming
Stelvraag 3: Het klimaat van het tropisch regenwoud
Stelvraag 4: welke soorten planten en bomen groeien er?
De bronnen:staan onderaan
En als laatste
Mijn eigen mening…………..

Hoofdvraag: Wat is een tropisch regenwoud?
Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven er zoveel dieren als daar. Al miljoenen jaren leven er lawaaierige, kleurrijke wouden mensen samen met planten en dieren. Maar tegenwoordig wordt elke seconde een stuk regenwoud, zo groot als een voetbalveld, verwoest. Allerlei daar voorkomende dieren en planten verdwijnen daardoor. Misschien sterven ze wel uit.

Een tropisch regenwoud bestaat vooral uit bomen. Vanuit de lucht lijken de boomtoppen op een heel groot, groen tapijt, dat duizenden kilometers land bedekt. In een regenwoud is het erg warm en vochtig zo’n 27°C (nooit onder de 18°C) graden! Behalve bomen groeien er overal planten in allerlei soorten en maten. Er zijn zelfs planten die op de bomen groeien. Het is een lawaai van jewelste: je hoort er de vogels fluiten en andere dieren en gezoem van insecten.


Dieren
Ik vertel over een paar dieren die leven in het tropisch regenwoud.
-jaguar
-gorilla
-papegaaien en vlinders

De jaguar

jaguars die jagen heel erg veel. Ze leven op de bodem van het Zuid-Amerikaanse regenwoud en zijn er dol op andere dieren die er leven ze eten heel veel soorten dieren. De jaguar eet varkens, herten, tapirs, kaaimannen, knaagdieren, schildpadden en vissen. Een jagende jaguar ziet er spannend uit. Heel zachtjes sluipt hij naar zijn prooi toe hij doet het zo zachtjes dat zijn prooi hem niet eens kan horen.Maar is hij eenmaal heel vlakbij dan rent hij er naar toe springt erop en hap dan bijt hij hem dood.als de prooi eenmaal dood is dan brengt hij hem naar een rustige plek. Daar begint hij pas te eten.
Iedere jaguar heeft zijn eigen gebied. Ze markeren de grens met geur en krabsporen aan bomen. Komen er andere jaguars in hun gebied dan grommen ze gevaarlijk. 'Blijf weg,' zeggen ze daarmee, 'Hier woon ik! Al dit eten is van mij!'

Een vrouwtjesjaguar is drie maanden zwanger. Ze krijgt meestal twee jongen. Ze worden doof en blind geboren. Daardoor zijn ze in het begin helemaal afhankelijk van hun moeder. De eerste zes maanden blijven ze in de buurt van hun hol.
Jaguars hebben een prachtige vacht: geelbruin met zwarte vlekken. Heel jammer voor ze! Want vanwege dat mooie velletje worden ze vaak door mensen gedood. De huiden worden voor veel geld verkocht, ook al is de jaguar een beschermd dier. Er zijn altijd mensen die zich daar niets van aantrekken. Ze doden de dieren gewoon stiekem. Stropen heet dat.

De gorilla

In het Afrikaanse regenwoud leven gorilla's. De gorilla lijkt heel veel op de mens en ze lijken er zo veel op , dat ze 'mensapen' worden genoemd. Net als mensen leven ze in families. Een familie bestaat uit vijf tot tien dieren. Eén van mannetje heeft de leiding Meestal is dat de oudste.
De gorilla is de grootste en sterkste aap die er is. De mannetjes zijn zelfs zo groot en zwaar, dat ze niet in bomen kunnen klimmen.Vrouwtjes en jonge gorilla’s zijn niet zo waar dus die kunnen dat wel. Gorilla’s leven het meest op de grond.Overdag zoeken ze bladeren, boomschors en planten om te eten. 's Avonds maken ze nesten van takjes en gras om in te slapen.
Een vrouwtjes gorilla krijgt meestal één jong per keer. Het is piepklein. Het weegt maar anderhalve kilo. Dat is de helft van een mensenbaby. Maar het groeit wel twee keer zo snel! Jonge gorilla's hebben echt een tof leven. Ze worden lekker vertroeteld en iedereen speelt met ze. Als een oudere gorilla slaapt, gebruiken ze zijn rug als glijbaan. En dat vinden de volwassenen prima. Ze zien heel wat speelsterkten door de vingers.
Gorilla's zijn slimme dieren. Ze werken goed samen en maken bijna nooit ruzie. Ze hebben eigenlijk maar één vijand: de mens. Gorilla's zijn beschermde dieren. Het is verboden op ze te jagen. Toch worden ze gedood voor hun vlees, of gevangen voor de verkoop. Maar minstens zo erg is het dat het regenwoud wordt gekapt. Het regenwoud is het leefgebied van de gorilla. Als dat verdwijnt, sterft de gorilla uit. Dat is dan onze schuld.
Er wonen nog veel meer soorten apen in de tropische regenwouden. Orang-oetans bijvoorbeeld. Die leven in Zuidoost-Azië.

Papegaaien en vlinders

Veel regenwouddieren hebben mooie kleuren. Vooral de vlinders en vogels zijn vaak felgekleurd: geel, rood, blauw, groen, oranje noem maar op heel veel mooie kleuren.
Heel veel mensen vinden de dieren zo mooi dat ze ze de dieren in huis willen. Daarom worden papegaaien vaak gevangen en verkocht als huisdier. Het staat zo leuk in huis en dat geklets is zo gezellig! Maar het mag natuurlijk niet. Er zijn steeds minder papegaaien in de regenwouden en steeds meer in kooitjes in het westen.
Het is grappig om te zien hoe een mannetjes-papegaai een vrouwtje versiert. Hij buigt, hupt en loopt voor haar heen en weer. Hij beweegt zijn vleugels en kwispelt met zijn staart. Hij laat zien hoe mooi hij is. Papegaaien blijven vaak hun hele leven bij hetzelfde mannetje of vrouwtje. Ze zijn heel lief voor elkaar. Ze aaien elkaars veren plat en geven elkaar lekkere hapjes. Een papegaai kan niet tegen alleen zijn. Hij heeft echt een vriendje nodig.

Regenwoud-vlinders zijn ook vaak heel mooi. Vooral de mannetjes. De vrouwtjes zijn meestal fletser. De Zuid-Amerikaanse morphovlinder is zo'n mooie vlinder. Het mannetje is felblauw. Met zijn kleuren trekt hij zo een vrouwtje aan. En hij verjaagt er roofdieren mee. Hij verblindt ze met zijn felblauwe kleur.

Andere vlinders hebben weer een andere manier om roofdieren af te schrikken.
Als ze hun vleugels uitklappen, kijk je recht in de ogen van een tijger of een slang. Het roofdier schrikt zich even wezenloos en de vlinder vliegt snel weg.
Voor zulke mooie dieren zijn altijd liefhebbers te vinden. En dus worden ook de vlinders worden bedreigd. Ze worden gevangen door verzamelaars of handelaars.

Bescherming

Heel langzaam beginnen veel mensen te snappen dat we heel dom bezig zijn, maar nog lang niet alle mensen
– Steeds meer landen maken van hun (regen-)wouden natuurreservaten. Zo beschermen ze de bomen, planten, dieren en mensen die er leven.
-over de hele wereld is het streng verboden om te handelen met de beschermde dieren.
– Bij ecotoerisme bezoeken kleine groepjes toeristen een regenwoud, daar meoten ze voor betalen. Op deze manier beschadigt niemand het tropisch regenwoud. Ze verkopen er ook zelfgeaamkte producten en die verkopen ze dan.Er zijn ook organisaties die zich inzetten om de regenwouden te beschermen. Een paar voorbeelden: de World Rainforest Movement (Wereld Regenwoud Beweging), Greenpeace, Milieudefensie, NOVIB en het Wereld Natuur Fonds. Zij voeren acties tegen iedereen die regenwouden beschadigt Ze proberen mensen het uitteleggen wat er gebeurt met het tropisch regenwoud!!Ze moeten er moet aan doen!!
– In 1993 is door 25 landen de Raad voor Goed Bosbeheer opgericht: in het Engels de FSC. Bij goed bosbeheer worden niet alle bomen in een woud tegelijk omgehakt. Er blijven steeds genoeg bomen over om het bos in stand te houden. Houtkapbedrijven planten nieuwe bomen op de lege plekken. Opzichters controleren de houtkap.Er zijn ook veel dieren die bedreigd worden de wnf die is een beschermgroep die het beschermt
Vaak worden de dieren mee naar het westen genomen en daar in kooien gedaan en dan verkocht natuurlijk vind iedereen zon beestje wel leuk maar ze leven veel beter in het tropische regenwoud.
Bescherm dezen dieren!!

Stelvraag 2: Het klimaat
Tropische regenwouden vind je dicht bij de evenaar. Het Amazone woud in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud ter wereld. Het regent er veel, en het is daar ook heel warm. Daar is de lucht vochtig en warm, en het is daar ook best wel donker. In Tropische regenwouden valt wel ongeveer 4 liter per jaar regen. Zowat elk jaar valt er wel 2000 tot 3000 millimeter regen. Na een enorme regenbui, hoor je overal kikkers kwaken. Insecten zoals een miljoen poot strekken hun poten lekker uit. En blinde slangen kruipen uit hun warme hol. Vele dieren gaan op zoek naar voedsel.
Eigenlijk is het het hele jaar door warm. Zo ongeveer
Zo’n 27 graden nooit onder de 10 graden Celsius. In Tropische regenwouden staat de zon nog hoog aan de hemel om 12 uur
's middags. Altijd is het zowat zomer. Op sommige plaatsen in het Tropisch regenwoud waait de Moesom, die wind waait ook op de Filippijnen en ook in Indonesie. Er is ook nog belangrijke tropische wind en dat is de Passaat. In het Tropisch regenwoud is het nooit lente, nooit winter, en ook geen herfst, alleen maar zomer.
De twee soorten regenwouden klimaten.

Er zijn twee soorten regenwouden regenklimaten .
1. Het Tropische regenwoud (oerwoud)klimaat.
2. En het Savanneklimaat.
het Tropische regenwoud (oerwoud)klimaat kent het hele jaar door regens. Het tweede klimaat kent een droge tijd van enkele maanden tot(verder van de evenaar af)een half jaar.

Welke soorten planten en bomen groeien er?

De Rafflesia
De Rafflesia is de grootste bloem ter werld hij wordt heel erg bedreigd. De bloem ruikt naar rottend vlees want die planten moeten vliegen aan trekken,de vlieg heeft het nodig voor bestuiving. Het bomen kappen heeft een gebied voor heel veel voor komt, maar in Sabah en Borneo is de bloem nu wettelijk beschermd.

Waar: Sumatra. Bedreigde soort: Rafflesia arnoldii. Totaal aantal dieren: erg klein. Bedreiging: vernietiging van
Habitat door het kappen

De kroonlaag:
De kruinen (toppen) van de hogere bomen vormen de kroonlaag, ze zijn wel 60 meter boven de grond De kruinen groeien niet tegen elkaar, er zit altijd een kleine ruimte tussen, dan groeien ze niet tegen elkaar. Want dan kunnen de ziektes ook niet overspringen. De kroonlaag is het dak van het bos. Het zorgt er voor dat zon licht de grond niet kan raken. Daarom is het onder de kroonlaag een schemerige, warme, vochtige omgeving, waar weinig planten kunnen groeien maar die ideaal zijn voor schimmels en bacteriën. De meeste dieren in het regenwoud noem maar op, bijna alles leeft in de kroonlaag, omdat bloemen bladeren enz daar zijn en de dieren dat goed kunne gebruiken.Ook de Epifyten leven in de kroonlaag. Epifyten zijn planten die van andere planten leven zonder ze te beschadigen.

Mijn eigen mening:
Ik vond dit een heel leuk onderwerp want ik kon er ook een heel groot stuk vertellen over papegaaien ik vind het een heel mooi dier en verder hoe ik heel erg van dieren
Ik wist al best veel over dit onderwerp maar heb hier bij ook wat informatie bronnen gebruik die staan hier beneden vermeld.
-ik wist in het begin niet dat ik informatie bronnen moest gebruiken en heb daar door niet alles meer kunnen vinden waar ik mijn informatie van heb hierbij mij excuus.

Bronnen:
http://proto.thinkquest.nl/~jrb051/home.htm
http://www.spreekbeurten.info/regenwoud.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Goed

11 jaar geleden

G.

G.

ik vind dit een hele goede spreekbeurt en ik heb het over gescheven en mijn docent vond het heel god en toen heb ik er een 10 mee gehaald dus ik was heel blij. maar toen gebeude het. mijn docent kwam eraan en toen heb ik alsnog een onvoldoende gehad.

10 jaar geleden

G.

G.

goed

6 jaar geleden