Spanje

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1887 woorden
  • 15 april 2015
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview

Inleiding

Ik heb Spanje als onderwerp gekozen omdat het een mooi en groot land is. In mijn werkstuk leest u over Spanje zelf, de geschiedenis, de bevolking, de middelen van bestaan, het landschap en over de hoofdstad. Ik heb ook een paar leuke weetjes.

Algemeen

Spanje (Koninkrijk Spanje)  is een land in het zuidwesten van Europa. Spanje heeft ongeveer 47.000.000 inwoners en is 15x groter dan Nederland. Het is een groot deel van het Iberisch Schiereiland. Spanje grenst aan Portugal, Frankrijk en een klein land genaamd Andorra.

De vlag van Spanje is rood en geel. Dit komt omdat in 1759 bij oorlogen op zee veel wit werd gebruikt. Het was toen niet duidelijk of een schip de vijand was, om die reden had Karel III besloten kleuren te gebruiken die op afstand goed te zien is. Madrid is de hoofdstad en ook de grootste stad van Spanje. Vroeger was de hoofdstad Barcelona, maar omdat Madrid in het midden van het land ligt, was het handig om Madrid de hoofdstad te laten zijn. Net zoals in Nederland heeft Spanje een koning, een Eerste Kamer en een Tweede Kamer. De koning heet Felipe VI. Spanje is vooral bekend omdat er veel verschillende culturen leven en om de mooie stranden.

Geschiedenis

De eerste bewoners van het land waren de Liguriërs. Ze stammen af van de Iberiërs, hiervan is ook de naam Iberisch Schiereiland gekomen. Er was veel vruchtbaar grond langs de kust. Hierdoor werd er veel handel gedreven met volken rond de Middellandse Zee. Rond 200 voor Christus bezette de Romeinen Spanje. Spanje heette toen Hispana. De Romeinen verbeterde veel dingen in Spanje, waaronder de landbouw. De Romeinen blijven ongeveer 600 jaar. In de 8ste eeuw werd Spanje overvallen door de Moren. De Moren voerde de Islam in. Ze stichten nieuwe steden en maken veel bouwwerken. De Moren hadden een grote invloed, vooral in het zuiden en in het midden van Spanje. De Moren hadden Spanje 7 eeuwen bezet. Nadat Spanje werd heroverd werd het land in 3 koninkrijken verdeeld: Aragon, Castilië en Leon. Alle drie koninkrijken waren nog steeds aan het vechten tegen de Moren. Na alle gevechten waren er veel beschadigingen en die moesten gerepareerd worden. Ze begonnen met handelen van schapenwol, wat toen erg gewild was. Aan het eind van 1500 werd Spanje een heel belangrijk land. Tijdens de Napoleontische oorlog werd Spanje bezet door Napoleon. De Spaanse koloniën in Amerika kwamen toen in opstand en werden onafhankelijk. Later tijdens de Spaanse-Amerikaanse Oorlog raakte Spanje nog een paar koloniën kwijt. In 1931 werd Spanje een republiek. Na de Spaanse Burgeroorlog bleef generaal Franco als dictator aan de macht tot zijn dood. Na de dood werd Spanje weer een koninkrijk toen Juan Carlos op de troon kwam. Op 19 juni 2014 werd hij opgevolgd door zijn zoon Felipe

Bevolking

De bevolking van Spanje is ongelijk verdeeld, hierdoor staat Spanje bekend als een van de meest dunbevolkte land van de Europese Unie. Sommige dorpen zijn alleen bewoond door oudere mensen. Veel jonge mensen vertrekken naar Madrid of naar de kust omdat daar meer werk te vinden is. In 2010 was ongeveer 71% van de bevolking Rooms-katholiek. Er zijn overal kerken en kathedralen te vinden.

Taal

De officiële taal van Spanje is Spaans. Er zijn ook 3 officiële regionale talen: Catalaans, Baskisch en Gallisch. Er is ook een klein deel dat Engels spreekt.

Een paar zinnen in het Spaans:

Hallo

Hola

Hoe gaat het?

¿Cómo estás?

Waar komt u vandaan?

¿De dónde es usted?

Ik kom uit Nederland

Soy de Holanda

Hoe heet je?

¿Cómo que llamas?

Mijn naam is

Mi nombre es

Tot ziens

Nos vermos

Spaans wordt op meerdere plaatsen in de wereld gesproken. Spaans is na Chinees de meest gesproken taal.

Cultuur en tradities

In Spanje zijn veel tradities. Voorbeelden zijn stierenvechten, siësta en de flamenco.

Stierenvechten is heel belangrijk voor de Spaanse cultuur. Stierenvechten wordt daar dus ook niet als een sport gezien. Er zijn ook mensen die tegen stierenvechten zijn, omdat er jaarlijks ongeveer 40 duizend stieren om het leven komen. Stierenvechten is daardoor verboden in Barcelona.

De siesta is een soort middagsdutje wanneer de zon op zijn felst schijnt. De bedoeling van de siësta is dat je eet en daarna gaat uitrusten. In de zomermaanden duurt de siesta vaak van 14 uur tot en met 17 uur. Veel winkels zijn dan ook dicht. Het woord siesta komt van het Latijnse woord sexta. Sexta betekent het zesde uur, omdat de Romeinen toen uren telden vanaf zonsopgang.

De flamenco is een dans, die vooral in het zuiden van Spanje wordt gedanst. Bij de flameco wordt een vaak een soort Arabische muziek gebruikt en je hoort ook een soort tikken.

Spaanse keuken

Spanjaarden eten als ontbijt veel snoep. Ze eten twee keer per dag warm en dat doe ze rond 15:00 en 22:00. Ze eten meestal een voorgerecht en een hoofdgerecht. Er wordt veel vis gegeten en elke streek uit Spanje heeft wel zijn eigen visgerecht. De paella is een heel bekend visgerecht die op veel manieren kan worden gemaakt. Het is meestal een gerecht met rijst, vis, schelpdieren, stukjes kip en een speciaal soort bonen. Het gerecht wordt gemaakt op een speciale pan genaamd paellera, daarvan komt de naam vandaan.

Dit wordt vooral in het noorden en in het westen van het land gegeten. In het zuiden eten ze vis gefrituurd in olijfolie.

Een bekend gerecht is de tapa. Tapa’s zijn aperitiefhapjes. Dat is een klein gerecht voor een maaltijd. Tapa’s worden vaak gegeten bij dranken met alcohol. Tapas zijn in Nederland ook heel bekend. Tapas verschillen per regio. In het noorden zijn het kleine stukjes brood belegd met verschillende ingrediënten, bijvoorbeeld vis en vlees.

Een ander bekend gerecht is de Spaanse tortilla, die ook tortilla de patatas (Spaans voor tortilla van aardappelen) wordt genoemd.

Het is een soort omelet van ei, aardappel en olijfolie. Vaak wordt er ook ui en knoflook toegevoegd. Als de tortilla in stukjes gesneden is wordt het ook geserveerd als tapa. Het kan koud en warm worden gegeten.

Middelen van bestaan

Spanje is een rijk land. Er is veel industrie in het land. De belangrijkste industrie is de textiel- en bouwindustrie, straalindustrie en mijnbouw. Er is vooral industrie in Barcelona en Málaga.  Spanje is een agrarisch land.

Landbouw is heel belangrijk voor Spanje. Omdat het in Spanje erg droog is, worden er sloten gegraaft zodat er water is voor de landbouw. Hierdoor kunnen er groente en fruit groeien die ergens anders in Europa niet kunnen groeien. Voorbeelden van fruit die uit Spanje komen zijn: sinaasappels, citroenen, manderijnen, grapefruits, appels, perziken, abrikozen en vijgen. Druiven worden in Spanje met de hand geteeld, hiervan wordt de beroemde Spaanse wijn gemaakt. Druiven worden bijna overal verbouwd. Er wordt ook veel olijfolie gemaakt. Er zijn 200 miljoen olijfbomen te vinden, dat is een kwart van alle olijfbomen op de wereld. Er wordt ook veel tarwe verbouwd en het is op bijna elke akker te vinden. In 1983 werkte 16% van de bevolking in de landbouw, in Nederlands was dat 5%.

Visserij is ook belangrijk. In de Middelandse zee en de Atlanische zee wordt veel vis gevangen. Wat vaak gevangen wordt zijn garnalen, kreeft, tonijn en kabeljauw. Een belangrijke haven is de haven van Barcelona (Port de Barcelona). De haven is ongeveer net zo oud als Barcelona zelf. In 2010 is er 43,7 miljoen ton goederen aan de haven gepasseerd.

Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje. De stad heeft 3.128.600 inwoners en een oppervlakte van 607 km2. Madrid wordt gezien als de belangrijkste stad van het Iberisch Schiereiland en is één van de belangrijkste steden van Europa. De inwoners van Madrid worden Madrileños genoemd. Madrid is een drukke stad die nooit slaapt. Er zijn veel bioscopen, theaters, discotheken, museums en bars te vinden. De koning woont in Madrid. Madrid word vaak bezocht door toeristen.

In Madrid staat het bekende Plaza Mayor. Het ligt een paar honderd beter van een ander bekend plein af, de Peurta del Sol. Hier zijn veel winkels, restaurants, en cafés. Ook zijn er activiteiten zoals voetbal, stierenvechten en markten. Vanaf de tweede verdieping bestaat het uit appartementen. Het plein is gebouwd in de 12e eeuw.

Het bekendste monument van Madrid is de Puerta de Alcalá. Dat is Spaans voor de poort van Alcala. Deze poort leidde de weg naar Alcala en was in opdracht van de koning gebouwd. In 1778 werd het gebruikt als een echte poort. In 1869 werd het een monument toen de stadsmuur werd afgebroken.

Landschap

Het klimaat in Spanje is heel verschillend. Bij de bergen is het koud, langs de kust is het heel warm en op het platteland regent het veel. In Spanje ligt veel natuur en er zijn ook bergen en rivieren. De breedste gebergte van Spanje zijn de Pyreneeën. Het gaat langs de grenzen van Spanje en Frankrijk en is 430 km in lengte en 80 km in de breedte. De hoogste berg in de keten is de Aneto, die 3404 meter lang is.

De langste rivier van Iberisch Schiergebeid is de Taag. Het is 1008 km lang en het stroomt door Spanje en Portugal. Het is een van de twee belangrijke rivieren van Spanje. De andere is de Ebro, die volledig door Spanje stroomt. Het is 925 km lang. Het was een belangrijke rivier voor de Romeienen

Zoals u eerder al las, is Spanje ook bekend om zijn mooie stranden. Een voorbeeld van een bekende strand is de Playa del Inglés (strand voor de Engelsen). Dit strand wordt vaak bezocht door toeristen. Bij de Playa del Inglés vind je veel winkels, restaurants en hotels. Het ligt op een van de Spaanse Canarische Eilanden genaamd Gran Canaria.

Weetjes

Spanje heeft meer dan 13.000 tapabars. Als een tapabar populair is worden er servetjes en andere rommel op de grond gegooid. Dus hoe populairder de tapabar, hoe meer rommel op de grond.
Veel mensen in Spanje kunnen geen Engels. 63% van de bevolking kan alleen Spaans.
Bij Oud en Nieuw om 12 uur eten Spanjaarden een druif, dat brengt volgens hun geluk. Een rode onderboek brengt volgens de Spanjaarden nog meer geluk.
In Spanje trekken ze aan je oor als je jarig bent. Het is een manier van feliciteren.
Het Spaanse woord voor Spanje is España. Dat wordt uit gesproken als Espaanja.
Spanje produceert samen Portugal het meeste wijnkurkken van de hele wereld.

Conclusie

Ik heb veel geleerd van mijn werkstuk. Ik wist eigenlijk niet zoveel over Spanje en nu weet ik hoe ze daar eten, leven en ik heb ook veel geleerd over de cultuur. Ik wist bijvoorbeeld niet wat een tapa was en nu wel.

De gebruikte bronnen zijn:

http://.nl.wikipedia.org/wiki/Spanje
http://www.wikikids.nl/Spanje   
http://www.scholieren.com/werkstuk/37
http://spreekbeurten.info/spanje.html
https://casadalmunia.wordpress.com/spaanse-keuken/
http://www.scholieren.com/werkstuk/3259
www.spanjevakantieland.nl/middelen_van_bestaan.html
http://wikikids.nl/Madrid
https://nl.wikipedia.org/wiki/Plaza_Mayor_(Madrid)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Puerta_de_Alcalá
http://facts.randomhistory.com/interesting-facts-about-spain.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyreneeën
http://nl.wikipedia.org/wiki/Taag
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ebro
http://nl.wikipedia.org/wiki/Playa_del_Inglés

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.