Schiermonnikoog

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1364 woorden
  • 22 juli 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Schiermonnikoog
Inhoud:

1. Inhoud
2. Woordspin
3. Geschiedenis
4. Wad
5. Bedreigingen van het waddengebied
6. De zeehond op het wad
7. Strand, duinen & kwelders
8. Vogels op het wad
9. Waarom dit onderwerp?
10. Vragen

Woordspin:

Wadden
Zeehonden
Kwelders
Duinen
Zee
Strand
Vogels
Eb
Vloed
Slib
Slikplaten
Wier
Zee
Waddenzee
Eiland
Monnik
Oog
Schier

Geschiedenis:

De naam van ‘’Schiermonnikoog’’ komt van de monniken die daar vroeger in de Middeleeuwen hebben gewoond, het woord schier komt van grauw, want schier is grauw. En het woord monnik komt dus van de monniken, en het woord oog komt van het eiland zelf, want dat zien ze als een oog.
Bijna van alle soorten planten uit Nederland leeft de helft op Schiermonnikoog. Het grootste deel van Schiermonnikoog is natuur, dat bestaat uit; bossen, stranden, duinen, wad, en een polder. Het is dan ook heel rustig op Schiermonnikoog. Alleen de bewoners van Schiermonnikoog mogen een auto op Schiermonnikoog hebben, de bezoekers of toeristen mogen dat niet, zij moeten hun auto’s achterlaten op de parkeerplaatsen in het Groningse lauwersoog, daar vertrekt de boot naar Schiermonnikoog .

Wad:

Het zuiden van Schiermonnikoog bestaat uit wad. Per 48 uur (dat is dus 2 dagen) word het wad over gespoeld met water, dan word het dus vloed. Het water dat aankomt drijven neemt het zand mee, en soms andere dingen die aan kunnen spoelen. Doordat er steeds weer water aanspoelt komt er ook steeds meer water mee, en daardoor word het wad ook steeds hoger en groter. In de waddenzee zit veel voedsel zoals: garnalen, krabben en allerlei andere soorten vissen. Soms kun je zeehonden zien rusten op laag water als je bijvoorbeeld op een veerboot zit. Er zijn ook superveel vogels op en om Schiermonnikoog. Zij eten: wadpieren, schelpdieren, garnalen, krabben, vis, enz. iedere vogel komt op zijn eigen manier aan voedsel. Eidereenden duiken schelpdieren en krabben van de bodem op. Sterns vliegen boven de zee en duiken neer als ze een visje zien. Bergeenden vangen slakjes in de bovenste sliklaag, een sliklaag is een laag die ontstaat als er vloed is geweest en als het eb word blijft er een laag van schelpjes wier enz. liggen en dat is dus een sliklaag. Scholeksters en wulpen steken hun snavel in de bodem, ze zoeken dan naar wadpieren of schelpdieren. Tegenwoordig komen er veel schadelijke stoffen in de waddenzee terecht. Die stoffen worden in grote rivieren geloosd, en dan drijft het via de kuststroom naar de waddenzee. Als dat zo doorgaat, dan komen er steeds meer alg en wiersoorten, en die verstoren de natuur. En sommige dieren die in de waddenzee leven, zullen dan ook uitsterven.

Bedreigingen van het waddengebied:

De meeste bedreigingen van het waddengebied komen door mensen.!!
Bijvoorbeeld door waar ze industriegebieden of havens bouwen. Via de ijsel en het ijselmeer komt door de sluizen in de afsluitdijk vuil water binnenstromen naar de waddenzee. Door de grote rivieren zoals de rijn, maas en schelde wordt via de getijdenstroom langs de Noordzeekust ook dat vuile water naar de waddenzee gebracht.

De zeehond op het wad:

Bij vloed stroomt de waddenzee vol met water, bij eb stroomt veel van het water weer terug naar de Noordzee. Daardoor ontstaan er diepe geulen (gleuven) en hoge zandbanken (heuveltjes). Zeehonden leven tussen algen, wieren en zeegras, zandpieren, schelpdieren (mosselen, garnalen en krabben), vogels (eenden, meeuwen, strand- en overlopers) en vissen zoals: schol, bot, schar, enz. de zandbanken die droogvallen zijn belangrijk voor zeehonden. Bij eb kunnen ze lekker in het zonnetje rusten, en dat is ook nog eens goed, want hun huid maakt dan vitamine D aan en dat is goed voor hun verharing. Zeehonden liggen altijd in groepen op een zandbank. Dat is gezelliger en veiliger: want er is altijd wel een dier die gevaar vindt, en dan waarschuwt die de rest. De jongen van een zeehond worden op een zandplaat geboren. Binnen 6 uur moet een zeehond kunnen zwemmen, want bij vloed loopt alles weer vol met water…

Strand, duinen en kwelders:

Het strand van Schiermonnikoog ligt aan de Noordzee kant van het eiland. Het is best wel een breed strand, dat loopt over in duinen. Het strand is eigenlijk wel geschikt voor alles, zoals: zonnen, volleyballen, feesten, enz. er zijn duinen op het strand en op de zeereep, aan de Noordzee kant van het eiland dus. Het zand van het strand dat de wind meeneemt, daalt neer tussen het biestarwegras in de duinen. Kleine duinen worden gemaakt door een wind of storm van zand.

Elke plant leeft op zijn eigen manier. Dat kun je zien aan bijvoorbeeld: waar een plant leeft, hij bij zoet/zout water leeft, of hij juist geen wind of juist wel veel wind nodig heeft... dat kun je ook zien als je verder de duinen inloopt, daar staan ook andere planten. Als je verder de duinen inloopt is er daar ook minder wind, en er is ook veel minder zout water onder de grond. In de duinen komen veel konijnen voor. In het voorjaar gebruiken veel bergeenden een konijnenhol als broedplaats. Zangvogels zitten graag in struiken zoals de: meidoorn, duindoorn, vlier en braam, vanwege de beschutting en het voedsel. De 2 belangrijkste roofvogelsoorten van Schiermonnikoog zijn: de bruine kiekendief en de blauwe kiekendief. De bruine kiekendief zie je vaak boven rietmoerassen, en de blauwe kiekendief zie je vaak in de duinen.

De kwelders van Schiermonnikoog liggen aan de wadkant van het eiland. Kwelders ontstaan door slikplaten die steeds hoger worden, daar gaan weer algen en kwelderplanten opgroeien, en die houden weer slib vast.

Vogels op het wad:

Overal ter wereld vliegen vogels langs de zee. Dat is ook zo bij de waddenzee. Dat komt omdat er langs de kust veel voedsel is zoals vis enz. minstens 10 miljoen vogels leven langs de kust. Sommige vogels leven er hun hele leven, andere vogels zijn op doortrek, of ze zijn daar om te broeden, of ze overwinteren er.

Er zijn 5 grote groepen van wadvogels: steltlopers, ganzen, eenden, meeuwen en sterns.

- De Steltlopers.
De meeste vogels op Schiermonnikoog zijn steltlopers. Heel veel scholeksters, tureluurs, wulpen, rosse grutto’s, en allerlei soorten strandlopers en plevieren komen jaarlijks naar het waddenstrand. Zij eten met laag water allerlei bodemdieren.

- De Ganzen.

Ganzen als de rotgans en de brandgans komen in de winter vaak naar de kust van de Noordzee. Ze grazen aan kwelders. Het deltagebied en de waddenzee is de belangrijkste overwinteringsplaats voor de brandgans.

- De Eenden.

De eendensoorten als: smienten, wintertalingen, bergeenden en eidereenden voelen zich ook goed thuis in het waddengebied. De meeste eenden eten weer andere dieren zoals bodemdieren. Alleen de smienten zijn vegetariër, de smienten eten kwelderplanten en wier.

- De Meeuwen.

Iedereen kent de meeuwen wel. De meest opvallende kustvogels in Nederland zijn de zilvermeeuw en de kokmeeuw. Meeuwen eten alles. Meeuwen eten: vis, schelpdieren, krabben en zeesterren.

- De Sterns.

Sterns zijn er in het Noordzeegebied vaak in de zomer. In april en mei komen ze naar de Noordzee om te broeden, en in de maanden augustus en september trekken ze weer weg naar het zuiden. De visdief en de noordse stern broeden in grote groepen langs de hele kust. De grote stern komt alleen in het zuidelijke zandige deel van de Noordzeekust voor.

Eten bij laag water:
In en op de wadbodem komen veel bodemdieren voor. Soms meer dan 1 kilo ‘’vlees’’ per vierkante meter.!!! Meestal kunnen wadvogels het voedsel alleen uit de bodem halen als het laag water is. Het leven van een wadvogel wordt dan ook niet bepaalt door dag & nacht, maar door eb & vloed. Als het hoog water wordt gaan wadvogels in grote zwermen naar een andere plek waar het water niet overstroomt. Die plaatsen heten: hoogwatervluchtplaatsen. Alleen sterns, duikende eendensoorten en aalscholers kunnen bij hoog water voedsel van de bodem afduiken.

Waarom dit onderwerp?

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer over wilde weten, en het lijkt me wel een leuk eiland. Er woont ook familie van me, en daar kon ik ook wel veel informatie van krijgen.

Vragen:

1. Hoe ontstaat een kwelder?
2. Noem 3 dingen die zeehonden eten.
3. Noem 5 woorden uit mijn woordspin.
4. Welke soort eend is een vegetariër??
5. Als zeehonden in het zonnetje liggen, welke vitamine maakt hun huis dan aan?
6. Hoeveel vogels leven er ongeveer langs de kust?
7. Hoeveel vragen heb ik gesteld?
8. Hoe heet een plaats waar wadvogels heen gaan als het hoog water wordt?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.