Deelvraag 1: Waar liggen de havens van Mainport Rotterdam, hoe worden de haventerreinen gebruikt en waarom liggen ze dáár?
De haven Rotterdam Mainport Rotterdam is de belangrijkste haven van Nederland. Daarbij is het ook nog een van de belangrijkste havens van de wereld. Mainport Rotterdam ligt aan de zee, is enkele kilometers breed en 40 kilometer lang. Allerlei producten uit de hele wereld komen naar Mainport Rotterdam. Vanuit Mainport Rotterdam worden de producten verder vervoerd naar de rest van Europa. Dat is dus een rede waarom de haven juist op die plek ligt. Ook een rede waarom Mainport Rotterdam zo groot kon worden komt doordat Rotterdam goede wegen heeft naar de rest van Europa.
De havens Waar de havens liggen wil ik duidelijk maken met de volgende foto: Deze foto is een foto van de haven van Rotterdam. Misschien is het niet goed te lezen, maar er wordt bijgeschreven dat het gedeelte links boven de Maasvlakte is, daarna komt de Europoort, Calandkanaal en de nieuwe Waterweg. Waar ongeveer deze plekken op de kaart liggen, duid ik aan met een pijl. De functie van de Maasvlakte is dat er olie wordt opgeslagen. Ook wordt hier energie opgewekt door middel van steenkool, er is een opslagplaats voor vloeibaar aardgas en op de Slufter wordt bagger gedumpt van de haven. De Europoort is een havengedeelte waar elk jaar 250 PCTC’s langskomen met alleen maar Japanse auto’s. Die worden hier gelost, om vervolgens over heel Europa verdeeld te worden. Dan hebben we ook nog het Calandkanaal. Dit kanaal is zeer diep en goed geschikt voor grote oliecontainers. Ook is er de Nieuwe Waterweg. Deze heeft dezelfde functie als het Calandkanaal.
Deelvraag 2: Wat is de invloed van de distributiefunctie (Nederland distributieland) op de economie en infrastructuur van ons land?
Distributieland
Nederland is een distributieland. Dat komt waarschijnlijk ook door Rotterdam. Rotterdam heeft de grootste haven van de wereld en havens over de hele wereld voeren goederen naar Rotterdam waarnaar die goederen uit Rotterdam naar de rest van Europa wordt getransporteerd. Dit kan door pijpleidingen, per binnenschip, per vrachtauto of per trein. Natuurlijk zijn het kleinere ladingen en dus niet dezelfde lading als een mammoettanker waarmee de goederen binnenkwamen.
Rotterdam heeft zich hierdoor ongeveer 100 jaar geleden ontwikkeld tot de poort van Europa, tot een transitohaven, oftewel een doorvoerhaven. De verdeling van goederen over Europa via Rotterdam is heel belangrijk voor ons image en voor onze economie. Vandaar dat Nederland een distributieland wordt genoemd.
Helaas is de regering van Nederland niet tevreden met maar één distributie functie. Daarom is het de bedoeling dat ook Schiphol wordt omgebouwd tot een distributiefunctie.
Als goederen in Rotterdam aankomen, bijvoorbeeld tv’s. Deze tv’s komen meestal uit landen zoals Amerika en Japan en andere Aziatische landen. Die zien Europa als een grote markt. Dus verpakken die landen hun producten in een grote container, dumpen het op een schip en dan naar Rotterdam. Vanuit Rotterdam worden die containers naar een plek gebracht, waar die containers worden uitgepakt, om bijvoorbeeld nog even alles te testen of om bij te werken. Daarna worden die tv’s overgebracht naar andere landen in Europa. Zo’n verdeelplaats heet een EDC, oftewel een Europees Distributiecentrum
Als Spanje bijvoorbeeld tv’s nodig hebben, bellen ze een EDC in Nederland en binnen 48 uur is de tv in Spanje op de goede locatie.
Ons wegennet Zonder al die EDC’s, Schiphol en Mainport was de economie van Nederland nog een stuk minder. Grote economische landen zoals Japan en Amerika hebben in grote getallen gekozen voor Nederland. Dat komt door de goede kwaliteit van de infrastructuur. Maar om te zorgen dat Japan en Amerika producten naar Nederland blijven exporteren, heeft Nederland veel zorgen om de infrastructuur. Onze spoorwegen zijn net voldoende, en het meest gebruikt in Europa. Dat is op zich niet zo heel erg, maar het spoorwegennet is zowat aan het uiterste van zijn capaciteit. Maar een foutje en de dienstregeling draait de soep in. We hebben wel een geweldig wegennet, maar ontzettend veel files. Kortom: als we onze naam als distributie land willen behouden, moet er veel veranderen. Daarom heeft de regering drie projecten om deze naam te behouden. Project nummer 1 is de uitbreiding van Schiphol. Elk jaar groeien de passagiers met aantallen en binnenkort is Schiphol te klein, en dat moeten we niet hebben. Daarom komt er een 5e baan. Het is nog niet duidelijk wat hiervan de gevolgen zijn. Project nummer 2 is de hogesnelheidstrein, de HSL. De bedoeling is dat Nederland wordt aangesloten op het spoorwegennet van de supersnelle treinen van Europa die ongeveer 300 km per uur gaan. Hier zijn een heleboel vragen over zoals waar moet die spoorweg dan staan? Project nummer 3 is al in volle gang: de Betuwelijn. Deze lijn zal Mainport Rotterdam verbinden met het Duitse wegennet. Helaas gaat alles niet zoals geplant en men weet eigenlijk niet of die lijn er ook komt. Dit zijn de invloed van de distributie op de infrastructuur.
Deelvraag 3: Wat zijn in Nederland de ruimtelijke gevolgen van de openlucht recreatie?
Bruto en netto vrije tijd
Je vrije tijd wordt opgedeeld twee soorten.
1. Bruto vrije tijd
2. Netto vrije tijd.
Bruto vrije tijd is vrije tijd die niet vrij te gebruiken is, dus slapen, eten enz. Netto vrije tijd is de tijd daarnaast die echt wordt gebruikt om te doen wat je wilt. Huiswerk valt niet onder je vrije tijd omdat je het niet doet uit vrije wil. De openlucht recreatie is de afgelopen tijd toe genomen door de gestegen wel vaart en de verkorting van de werkdagen.
Openlucht recreatie Met openluchtrecreatie worden de volgende dingen bedoeld: recreatie die buiten huis wordt uitgevoerd. Dit kan zijn, naar een pretpark, een dagje naar zee, noem het maar op. Het gevolg van deze openluchtrecreatie is dat het ruimte in beslag neemt. Tegenwoordig wordt er ook veel tijd besteedt aan een dagje in de natuur. Dit is bijvoorbeeld fietsen, naar een bos gaan enz. Dit is de echte openluchtrecreatie, waarbij het belangrijkste is het genieten van buiten. De afgelopen 50 jaar is de behoefte aan recreatie ruimte groot toegenomen. Dit heeft te maken met de welvaart, die is gestegen en ook met de toegenomen vrije tijd en ook door de komst van de auto en beter vervoer. Daarnaast is ook de bevolking goed gegroeid (van ongeveer 10 miljoen, 1950 tot ongeveer 17 miljoen 2004). Hierdoor is het groen ook een stuk minder geworden, zeker in grote steden. Natuurlijk is openlucht recreatie ook een kwestie van persoonlijke smaak en ook af van de omstandigheden. Je ziet niet zo gauw een rechter een heel dagje in zijn eentje naar Duinrell gaan en je ziet kinderen van 5 jaar niet zo snel naar een museum gaan over moderne kunst.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden