Provincies van Oostenrijk

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1191 woorden
  • 15 december 2003
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
55 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De Oostenrijkse provincies hebben zich, door een eeuwenlange historische ontwikkeling, tot gebieden met een zeer eigen karakter ontwikkeld. Dit hangt o.a. samen met de natuurlijke afgrenzingen van de verschillende landstreken in Oostenrijk. De provincies zijn gekenmerkt door markante verschillen in landschap, vegetatie en klimaat. De verscheidenheid van levensgewoontes, dialect, folklore en klederdracht vormen dan ook een bont patroon van Oostenrijkse karaktertrekken. Burgenland (3.965 km2, 270.880 inwoners) Burgenland is de meest oostelijk gelegen provincie van Oostenrijk en grenst aan Niederösterreich en Steiermark. De Neusiedler See, het enige steppemeer in Centraal-Europa en het nationale park dat een unieke vogelwereld herbergt, is een attractie voor toeristen. In de hoofdstad Eisenstadt (ca. 10.000 inwoners) was, de beroemde componist, Joseph Haydn werkzaam. Hij ligt daar begraven in het zogenaamde Bergkirche. In het slot Esterházy vindt het Burgenlandse Haydnfestival plaats. In juli en augustus vinden er op een drijvend toneel in Mörbisch (Neusiedler See) opvoeringen van operettes plaats en het Lockenhauser Kamermuziekfestival vindt in juli plaats.

Karinthië (9533 km2, 547.798 inwoners) Karinthië is de meest zuidelijke provincie van Oostenrijk. Het vormt een van hooggebergte omsloten landschap door zijn bergachtige westen en lage oosten. De Wörthersee, in de onmiddellijke nabijheid van de hoofdstad Klagenfurt (ca. 89.000 inwoners) en de badplaatsen aan de Ossiacher See en de Millstätter See zijn geliefde vakantieoorden voor binnen- en buitenlandse toeristen. Behalve het op 3 na grootste meer, de Weissensee, zijn er nog ongeveer 200 kleine meertjes. Met de Großglockner bezit het tevens het hoogste punt van Oostenrijk. Een groot aantal toeristen met een speciale belangstelling voor culturele evenementen verbindt vakantie in Karinthië met een bezoek aan de "Carinthische Sommer" (juli/augustus). Villach (ca. 55.000 inwoners) vlak bij de Italiaanse en Sloveense grens is het grootste knooppunt van auto en spoorwegen in de oostelijke Alpen.

Niederösterreich (19.174 km2, 1.473.813 inwoners) Niederösterreich en Oberösterreich zijn de twee provincies waar de Donau doorheen stroomt. Niederösterreich is de provincie met de grootste oppervlakte. Sinds 1986 is St. Pölten (ca. 55.000 inwoners) de hoofdstad. De provincie, net als Oberösterreich, is verdeeld in zgn. Viertel, bijv. het Waldviertel en het Weinviertel. Niederösterreich heeft de grootste landbouw-oppervlakte: akkers, tuinbouwgebieden en wijngaarden. Niederösterreichse wijn uit de Wachau, uit de wijngaarden rondom Wenen, uit Gumpoldskirchen, Baden of Bad Vöslau geniet bij fijnproevers een uitstekende naam. De provincie is rijk aan prehistorische opgravingen en cultuurmonumenten: belangrijke vondsten uit het stenen tijperk (zoals de Venus von Willendorf) en uit de tijd van de "Austria Romana" (de legerplaats Carnuntum). De kloosters en kerken uit de Romaanse en Gotische tijd, naast de kloosters en kastelen uit het tijdperk van de Barok maken Niederösterreich voor kunstliefhebbers bijzonder interessant. Het Donaufestival biedt op internationaal niveau interessante programma's op velerlei gebied.

Oberösterreich (11.980 km2, 1.333.480 inwoners) Deze provincie word ook wel het "Land ob der Enns" genoemd. Kenmerkend is de verscheidenheid van het landschap. Het deel van het Salzkammergut met zijn vele meren behoort tot één van de mooiste streken van Oostenrijk. Het water van de Attersee, de Traunsee of de Wolfgangsee is niet zo warm als dat van de meren in Karinthië en ook de natuur is wat wilder. De regio werd beroemd doordat keizer Franz Joseph I, later samen met zijn echtgenote "Sisi", Bad Ischl had uitgekozen om er 's zomers te herstellen. De keizervilla herinnert hier nog aan. De heuvels in het Mühlviertel zijn grotendeels bedekt met bossen. Als cultureel programma biedt de hoofdstad Linz (ca. 203.0000 inwoners) sinds 1974 ieder jaar het "Internationale Brucknerfest".

SalzburgerLand (7.154 km2, 482.365 inwoners) Al in de oudheid werden hier zoutmijnen ontgonnen. Hieraan ontlenen land en stad hun naam. Het Nationale Park Hohe Tauern, één van de droomdoelen van wandelaars en natuurliefhebbers verbindt Karinthië met het SalzburgerLand. De hoofdstad Salzburg (ca. 144.000 inwoners) is niet alleen zetel van de landelijke regering, maar ook van de aartsbisschop van Salzburg. Na 1945 is Salzburg, de "Mozartstad" en zijn omgeving een trekpleister van het internationale toerisme geworden. De "Salzburger Festspiele" worden al sinds 1920 gehouden. Ze zijn wereldberoemd. Daarnaast worden rond Pasen de "Osterfestspiele" en rond Pinksteren de "Pfingstkonzerte" georganiseerd. Internationale reputatie genieten de kuuroorden Badgastein en Bad Hofgastein met de gasteiner thermen. Belangrijke wintersportplaatsen zijn o.a. Saalbach/Hinterglemm, Zell am See en Kaprun. Deze laatste is verder bekend geworden door de elektriciteitscentrale met stuwdam Glockner-Kaprun.

Steiermark (16.387 km2, 1.184720 inwoners) De bergwereld van de Semmering vormt de overgang naar Steiermark, dat op grond van haar immense rijkdom aan bossen als het "Groene Hart" van Oostenrijk wordt gezien. Van de gletsjerbedekte Hohe Dachstein (2995m) tot de zachtglooiende wijnhellingen ten zuiden van Graz, biedt deze deelstaat allerlei landschappen en culturele aandenkens. Het Steiermarkse Salzkammergut rond Bad Aussee met zijn bergen en meren, telt tot de meest bekoorlijke gebieden van het land. Graz, de hoofdstad van Steiermark (ca. 238.000 inwoners) met zijn schilderachtige oude binnenstad, heeft als bijzondere attractie de boven alles uitstekende Schlossberg met de klokkentoren. Graz heeft ook een avantgardefestival, de "Stiermarkse herfst", dat al sinds jaren een meer dan plaatselijke betekenis gekregen heeft.

Tirol (12.647 km2, 631.410 inwoners) Tirol is één van de bekendste toeristengebieden van de wereld. Men heeft zich een voorstelling van Tirol gemaakt, waarin bergen en bossen, alpinisme en wintersport (winterolympiade 1964 en 1976), oude boerenhoeven in een aantrekkelijk landschap en fleurige folklore, een grote rol spelen. De Inntal-autobahn loopt langs de hoofdstad Innsbruck (ca. 118.000 inwoners) en is nu klaar tot Landeck. Deze autobahn en de Brenner-autobahn zijn Europa-wegen. De 14 km lange tunnel voor het wegverkeer door de Arlberg is de eerste verbinding tussen Tirol en Vorarlberg, die ook in de winter altijd open blijft. Met de Felbertauernweg werd een directe verbinding voor het wegverkeer tussen Noord-Tirol en Oost-Tirol over Oostenrijkse gebied geschapen. Het grootste deel van de culturele highlights is aan elkaar geregen, zoals het Inntal met plaatsen als Innsbruck, Hall, Schwaz en Rattenberg. De beroemde zijdalen, bijv. Ötz-, Stubai- en het Zillertal, zijn dorado's voor bergbeklimmers, rustzoekers en wintersporters.

Vorarlberg (2.601 km2, 331.472 inwoners) Vorarlberg is het meest westelijk gelegen en wat oppervlakte de kleinste provincie van Oostenrijk (op Wenen na). Het "Ländle" tussen de Bodensee en de Arlberg is qua landschap zeer contrastrijk en vanwege zijn natuurschoonheid bij buitenlandse toeristen zeer in trek. Het Arlberggebied op de grens tussen Tirol en Vorarlberg is over de gehele wereld bekend als het middelpunt van Alpine skisport. Maar ook het Kleinwalsertal, het Montafon en het Bregenzerwald zijn in de loop der jaren bekende toeristengebieden geworden. Bregenz (ca. 27.000 inwoners) is de hoofdstad van deze provincie, het ligt direct aan de Bodensee en is de zetel van de landelijke regering, verder is het bekend vanwege zijn Bregenzer Festspiele.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Vorarlberg (2.601 km2, 331.472 inwoners) Vorarlberg is het meest westelijk gelegen en wat oppervlakte de kleinste provincie van Oostenrijk (op Wenen na). Het "Ländle" tussen de Bodensee en de Arlberg is qua landschap zeer contrastrijk en vanwege zijn natuurschoonheid bij buitenlandse toeristen zeer in trek. Het Arlberggebied op de grens tussen Tirol en Vorarlberg is over de gehele wereld bekend als het middelpunt van Alpine skisport. Maar ook het Kleinwalsertal, het Montafon en het Bregenzerwald zijn in de loop der jaren bekende toeristengebieden geworden. Bregenz (ca. 27.000 inwoners) is de hoofdstad van deze provincie, het ligt direct aan de Bodensee en is de zetel van de landelijke regering, verder is het bekend vanwege zijn Bregenzer Festspiele.

Wenen (415 km2, 1.539.848 inwoners) Wenen is tegelijk een provincie en de hoofdstad van het land. Wenen ligt in het oosten en is omgeven door de provincie Niederösterreich. Vanuit Wenen naar de Hongaarse , de Tsjechische en de Slowaakse grens is het slechts 60 kilometer. Indrukwekkende oude gebouwen, musea, en tentoonstellingsruimten met unieke kunstschatten uit praktisch alle culturele tijdperken van het Avondland leggen getuigenis af van het grote verleden van deze stad "aan de blauwe Donau". De Weense universiteiten, kunstacademies naast een voortreffelijke muziek- en theatercultuur onderstrepen tot op de dag van vandaag de intellectueel-culturele rol van deze stad in de Europese gemeenschap. Internationale attracties zijn het: Weense Festival" en de "Viennale", de internationale filmweek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.