Praag
Karelsbrug
De bekendste en oudste brug is de Karelsbrug. Deze heette voor 1870 Praagse Brug. De brug is alleen voor voetgangers toegankelijk en vormt de verbinding tussen de stadsdelen Staré Mesto en Malá Straná. In 1357 werd begonnen met de bouw en pas rond 1500 werd de 516 meter lange zandstenen brug voltooid. Aan beide zijden van de brug vindt men bruggentorens (15e eeuws) en dertig barokke beeldengroepen, die de brug zijn unieke uiterlijk geven. De brug werd gebouwd door Peter Parlér van Gmund.
De Prager Burcht
De Prager Burcht wordt gevormd door een gebouwencomplex op de oever van de rivier de Moldau. De burcht werd in de 9e eeuw gebouwd en nadat het in 14e eeuw door brand vernietigd was werd hij opnieuw opgebouwd. Tot aan de 18e eeuw ondervond de burcht verbouwingen. Vanaf de burcht heeft men een onvergetelijk uitzicht over de stad Praag.
Het Gouden Straatje
Een wandeling door het Gouden Straatje, gelegen nabij de Prager Burcht, is een unieke belevenis. Het straatje wordt gevormd door een rij van 16e eeuwse huisjes. Men verondersteld dat hier vroeger de alchimisten hebben gewoond, gevolgd door goudsmeden en andere kunstenaars. De alchimisten van Rudolf II probeerden in de Kruittoren de formule om goud te maken uit te vinden. Nu vindt men met name winkeltjes of exposities in de huisjes. Een bekende vroegere bewoner van dit straatje is Franz Kafka. Hij woonde op nummer 22.
De Astronomische klok
Elk uur komen Christus en de twaalf apostelen, een ijdele man die zichzelf in een spiegel bewondert, een Turk met een tulband en een vrek tevoorschijn terwijl het skelet van de Dood een klok luidt met de ene hand, terwijl het in de andere hand een zandloper vasthoudt. Naast de tijd geeft het uurwerk de dagen en de maanstand aan. De bouwer van deze klok, astronoom Hanus, werd volgens de legende na voltooiing van dit meesterwerk door de gemeente blind gemaakt, zodat hij nergens anders zo'n zelfde klok kon bouwen.
Wenceslasplein (Wenzelplein)
Dit plein vormt symbool van het Tsjechische verzet tegen het communisme. De student Jan Palach stak zichzelf op dit plein in de brand uit protest tegen de Russische inval in Tsjechie. Jaarlijks herdenkt men deze gebeurtenis hier. In november 1989 was het een belangrijke ontmoetingsplaats voor tegenstanders van het Russische regime. Op het plein staat ook het monumentale ruiterstandbeeld van St. Wenceslas van Josef Myslbek voor het Nationaal Museum.
De wijk Stáre Mesto (Oude Stadsplein)
Het vroegere handelscentrum van Praag. Hier kwamen in vroeger tijden de goederen uit het oosten binnen. Op het Stadsplein werden vroeger terechtstellingen uitgevoerd en de Hussieten beleefden hier hun grootste overwinning toen hun kandidaat in 1458 tot koning werd gekozen. In 1948 was het Oude Stadsplein het centrum van de feesten bij het begin van de communistische heerschappij en in 1989 bij de val van het communisme. Aan het marktplein staan prachtige huizen in gotische, renaissance, barok en rococostijl. Aan het stadsplein is ook de astronomische klok te bewonderen.
De Vitusdom
In de Praagse St. Vitus kathedraal staat de graftombe van koning Wencelas, patroon van de Tsjechische gebieden Bohemië, Moravië en Silezië. De Vitusdom is in gotische stijl gebouwd.
De JoodseWijk
Een belangrijk deel van de Oude Stad is de Joodse Wijk, ofwel Praagse Getto, zoals het wordt genoemd sinds de 16de eeuw. Haar ontstaan dateert uit de 9de eeuw, toen zich een Joodse kolonie van handelaren permanent in Praag had gevestigd. In de 17de eeuw werd het de Hebreeuwse hoofdstad van centraal Europa. De meest imponerende en historische gebouwen van het Getto, staan er nu nog. De Joodse Wijk heeft een van de oudste synagogen in Europa, daterend uit de 13de eeuw. Het Joodse Raadhuis, met de originele Hebreeuwse klok, doet tevens dienst als museum met 's werelds grootste verzameling Joodse relikwieën, delen van manuscripten, Talmuds, Torah rollen, een verzameling zilveren kandelaars, tempel gordijnen, en een bibliotheek met Hebreeuwse en Judaïsche literatuur. De Oude Joodse Begraafplaats, met meer dan 200.000 graven, herbergt de restanten van vele zeer belangrijke leden van de vroegere Praagse Joodse gemeenschap.
Theresienstad
Terezin (Theresienstadt) ligt ongeveer 60 km ten noorden van Praag en telt 3.000 inwoners. De stad is door een brug over de Elbe verbonden met Litomerice. In Theresienstadt zijn de sporen van het verleden nog goed zichtbaar. De stad werd door Josef II gebouwd en hij noemde het Theresienstadt, naar zijn moeder Maria Theresia. In juni 1942 werden de bewoners door Duitsers verdreven en werd het grootste deel een joods getto.
JanHus
Johannes Hus is één van de grootste persoonlijkheden uit de Tsjechische geschiedenis. Hij gaf al zijn kennis, bekwaamheden en kracht voor de verdediging van de gewone Tsjechische burgers. Jan Hus werd geboren in 1370 in Husinec, Zuid Bohemen. Als arme student aan de Praagse universiteit werd hij al vlug geconfronteerd met het harde leven van het gewone volk. De paus was zijn grootste tegenstander en in 1411 werd Hus in de ban gedaan, nadat in 1410 de leer van Wyclif was veroordeeld. Hus ging echter onverstoorbaar zijn weg en publiceerde zijn werk "De ecclesia" (Over de kerk), waarin hij zijn vernieuwingsideeën uiteenzette zonder bepaalde kerkelijke dogma's aan te tasten, zoals die over het vagevuur, de transsubstantiatie en ook de Marie- en heiligenverering. Hus werd op 6 juli 1415 verbrand en zijn as strooide men uit over de Rijn. Een jaar later stierf zijn geestverwant Hiëronymus van Praag ook op de brandstapel. Wanneer de paus, de katholieken en de Duitse adel hadden gedacht dat hiermede de zaak gesloten was, vergisten zij zich. De dood van de populaire prediker veroorzaakte in de Boheemse steden en dorpen en ook onder de Tsjechische adel grote verontwaardiging.
Lidice
Op 10 juni 1942 werd dit dorp volledig verwoest door Duitse soldaten uit wraak op de moord op de Boheemse Reichsprotektor Reinhardt Heydrich door het Tsjechische verzet. Er is een klein museum en een rozentuin aangelegd ‘voor vriendschap en vrede’ in 1955.
Geld
In Tsjechië wordt betaald met Kronen. Één Kroon is ongeveer € 0,03.
Telefoneren
Vanuit Tsjechië kun je naar Nederland bellen door eerst 0031 voor het nummer te draaien.
Eten & Drinken
Rundvlees = Hovězí
Wiener Schnitzel = Smažený řízek
Aardappelen = Brambory
Patat Frites = Hranolky
Pannekoeken = Palačinky
IJs = Zmrzlina
Banaan = Banán
Appel = Jablko
REACTIES
1 seconde geleden