Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Portugal

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1640 woorden
  • 8 januari 2010
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
45 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier
Voorwoord
Dit werkstuk Gaat over Portugal. Er waren namelijk niet zoveel landen meer vrij en ik vind Portugal een leuk land. Ik ga een aantal onderwerpen behandelen. Ik hoop dat U er veel plezier aan heeft en het een leuk werkstuk vindt.

Het klimaat van Portugal
Flora en fauna: Plantengroei
Economie: Is het een rijk land?
Infrastructuur: zijn er veel en goede verbindingen in Portugal?
Toerisme: Leuke en goede Hotels in Portugal.
Cultuur: Godsdienst, gewoonten, Enz..

BONUS: Minni woordenboek
BONUS: De geschiedenis van Portugal.

Het klimaat in Portugal

Portugal heeft een warm en vochtig (subtropisch) klimaat, dat komt door de Atlantische oceaan. Er zijn grote temperatuur verschillen tussen het noorden van Portugal, het zuiden van Portugal. De kust en het binnenland in het is het in de winter heel koud en is het in de zomer erg Warm en het kan dan wel 40 graden worden. Aan de zuidkust zou het eventueel ook zo warm kunnen worden, maar daar speelt mee dat het een koeler gebied is omdat het dicht bij de zee ligt.
Het Noorden van Portugal is een van de vochtigste plekken in Europa. Vooral in het najaar (tussen augustus en oktober) valt er erg veel regen. In het zuiden valt iets minder neerslag. Portugal (en vooral het zuiden) Heeft een Subtropisch klimaat.

Flora en Fauna: Plantengroei

Portugal is een groen land met veel bomen. Ook bomen die warmte nodig hebben doen het daar goed. Zo groeien er peper- sinaasappel- en olijfbomen. de Portugese naam voor olijfboom is oliveira. ook groeien er veel dennen. (Wat je waarschijnlijk niet verwacht) kastanjebomen, platanen en eucalyptussen, deze bomen groeien snel en hun stammen zijn wel tientallen meters hoog en leveren goed timmerhout, een nadeel van de eucalyptussen is dat hun wortels net sponsen zijn ze zuigen al het water op, dus meestal is de grond daar heel droog. Natuurlijk zijn er ook nog vele andere bomen maar die ga ik nu niet allemaal opnoemen.
In heel Portugal maar vooral in het zuiden groeit de kurkeik, de blaadjes zijn van onderen grijs en de bovenkant is donkergroen, hij is gemakkelijk herkenbaar aan stam die na het weghalen van de schors een roodbruine kleur heeft. Op de toppen van de bergen staan eiken-, berken-, en kastanjebossen, lager in de bergen kom je alleen struikgewas tegen. In het zuiden groeien in Februari amandelbomen en cipresbomen.

Economie

Primaire Sector 8%

Secundaire sector 27%
Tertaire Sector 65%
Portugal is geen bijzonder rijk land. Het BNP (bruto nationaal product) Ligt lager dan Nederland namelijk €232.000.000.000. per persoon van de bevolking is dat ongeveer: €10.000. bruto per persoon (bruto is zonder aftrek van de belastingen). In Portugal is het BNP aardig gelijk over de mensen verdeelt. Toch blijft Portugal een van de armste landen van Europa. Niet iedereen verdient even veel, maar er zijn ook niet belachelijk veel armen in dit land. De diensten sectoren liggen wel erg verschillend. De belangrijkste Inkomsten voor Portugal is toch wel het Toerisme. Daarom zijn er ook de meeste banen in de Tertaire Sector.
Sinds de opkomst van de EU is de welvaart Fors toegenomen. Ze hebben nu in 2009 wel veel last van de Economische Cricis, maar het is dat is geen Ramp.
Portugal blijft een (arm) land wat meer uitgaven heeft en minder inkomsten. Dat is het probleem waarom Portugal geen rijk land zou worden.

Infrastructuur

Portugal is een land dat veel Toeristen trekt omdat het naast een Subtropisch land ook goed te bereiken is en veel goede verbindingen heeft. Er zijn namelijk 3 vliegvelden in Portugal in: Lissabon, Oporto en Faro.
Ook is Portugal te bereiken via de trein en per schip. Daarom staat Portugal bekend om zijn goede infrastructuur. Portugal heeft ook hele goede METRO verbindingen. In 2005 is er maar liefst 727 Milioen euro uitgegeven aan nieuwe verbindingen en het in stand houden. Ook heeft heeft heel Portugal goede Elektronische verbindingen zoals: Ze hebben overal internet en Telefoon. Maar ook zijn er (in Nederland voor de hand liggend) goede waterlijdingen, dat is tegenwoordig lang niet in alle landen vanzelfsprekend.
Ook kwam er naar jarenlange discussies eindelijk een hoge snelheidstrein. Er werden er twee gepresenteerd. Van Lissabon naar Madrid, en van Lissabon naar Oporto.


Toerisme

Al in de 19e eeuw kwamen er veel toeristen naar Portugal. Het was een land waar je naast Spanje Italië en Frankrijk naartoe zou gaan. In het begin van de jaren 60 van de 19 de eeuw begon het massatoerisme op gang te komen. Mensen die in het noorden van Europa leefden overwinterden of emigreren naar Portugal. Dit ging natuurlijk om mensen die van een iets hogere stand kwamen in die tijd.

In de 20e eeuw werd er minder geëmigreerd naar Portugal, wel kwamen er meer mensen met vakantie. Het grootste aantal toeristen kwam uit Spanje namelijk maarliefst 44%. Ook kwam er een groot aantal uit Groot-Brittannië en Frankrijk. Deze Toeristen kwamen naar Portugal omdat dit land veel mooie steden had zoals Lissabon en porto, maar ook omdat dit een land was dat goed te bereiken was, hierover vertel ik meer over het hoofdstuk: “infrastructuur’’.

Cultuur

In de Portugal is Muziek erg belangrijk. Bijvoorbeeld de Fado, de fado is een Portugees levenslied. Ook is het volkslied (dat op de volgende pagina staat) heel belangrijk.
In Portugal is het geloof voornamelijk Christendom waarvan 97% rooms-katholiek. Verder zijn er weinig Protestanten en joden. Ook zijn er Hindoes. Dat komt omdat Goa (een deelstaat dat ligt in India) vroeger een Kolonie van Portugal was.
Ook zijn er veel kerken en Kathedralen. Een voorbeeld hiervan staat hieronder. het is de Mosteiro dos Jeronimos. Een van de bekendste Portugese Kloosters dat staat bij Lissabon.

Het Portugese Volkslied

Heróis do mar, nobre povo,
Nação valente, imortal,
Levantai hoje de novo
O esplendor de Portugal
Entre as brumas da memória.
Ó Pátria sente-se a voz
Dos teus egrégios avós
Que há-de guiar-te à vitória.
REFREIN:
Às armas! Às armas!
Sobre a terra, sobre o mar!
Às armas! Às armas!
Pela Pátria lutar!
Contra os canhões marchar, marchar!
Desfralda a invicta bandeira
À luz viva do teu céu
Brade à Europa à terra inteira

Portugal não pereceu!
Beija o solo teu jucundo
O oceano a rujir d'amor;
E o teu braço vencedor
Deu mundos novos ao mundo!
REFREIN
Saudai o sol que desponta
Sobre um ridente porvir;
Seja o eco d'uma afronta
O sinal de ressurgir.
Raios d'essa aurora forte
São como beijos de mãe
Que nos guardam, nos sustêm,
Contra as injúrias da sorte

Mini Woordenboek

Het Nederlandse woord Het Portugese woord De Portugese uitspraak
Ik weet het niet Nao sei Naung sei
Dag (als je komt) Ola Olaa
Dag (als je weggaat) Adeus Adeejoesj
Hallo Viva Vieva
Goedendag Bom dia Bom dieja
Goedemorgen Bom dia Bom dieja
Goedemiddag Boa tarde Boowa tarde

Goedenavond/goedenacht Boa noite Boowa noite
Tot ziens Ate logo Ate logoe
Tot straks Ate ja Ate zjaa
Goede reis Boa viagem Boowa viejaazjeing

Het Nederlandse woord Het Portugese woord De Portugese uitspraak
Ja Sim Sieng
Nee Nao Naung
Alstublieft (als je iets wil) Por favor Poer favoer
Alstublieft (als je iets geeft) Faz favoor Fasj favoor
Ja , graag Sim, se fav favor Sieng, se fasj favor
Dank u wel Obrigado Oobriegaadoe
Nee dank u Nao obrigado Naung oobriegaadoe
Geen dank De nada De naada
Pardon Desculpe Desjkoelpa
Neemt u mij niet kwalijk Desculpe-me Dasjkoelpa-me
Misschien Talvez Talveesj

Geschiedenis van Portugal.

De oudste sporen van mensen in Portugal zijn uit de 8ste eeuw V.Chr. die waren van de Phoeniciers. Dat was een volk die veel op zee doorbracht. Ze kwamen uit het Middenlandse zeegebied. En ze bouwden handelsposten langs de kust van Portugal.
De Romeinen kwamen aan het begin van de 2de eeuw V.Chr. naar Portugal en bleven er langer dan 600 jaar. We weten dat ze er zijn geweest omdat we wegen, bruggen en plaatsen als Evora en Conimbriga waar nog steeds tempels en veel oorspronkelijke gebouwen hebben gevonden. De Romeinen lieten ook nog iets anders belangrijks achter en dat is de taal. Het Portugees is afkomstig van het Latijn, de taal van de Romeinen, verdere informatie over de taal kunt u vinden in hoofdstuk 5. 600 jaar V.Chr. kwamen de Kelten dat is ook een groep mensen maar die woonden er meer permanent en bouwden boerderijen en dorpen. De volgende inval in Portugal is gedaan door de moren, een Arabisch volk uit Noord-Afrika. Ze vielen in 711 Spanje binnen en veroverde de hele zuidkust, ook de provincie Algarve wat nu tegenwoordig bij Portugal hoort. Algarve is een Moors woord en in het Moors betekent dat het westen. De Algarve werd een Moors koninkrijk daarvan is een sterke traditie ontstaan, die terug te vinden is in het voedsel, de bouwkunst, en uiterlijke kenmerken van sommige mensen. De Moren bleven net zo lang als de Romeinen en lieten net zoveel spullen achter. Ze brachten de Islamitische leer en architectuur met zich mee die toen wereldwijd bekend was. Nieuwe soorten gewassen zoals: katoen, rijst, citroenen, sinaasappelen, vijgen en amandelen.

De gouden eeuwen van Portugal kwamen in de 15de en de 16de eeuw. In deze tijd werd het land wereldleider op het gebied van expeditie en zeevaart. Er werd een rijk opgebouwd dank zij de ontdekkingen die werden gedaan in het verre oosten, India, Afrika en Zuid-Amerika. Prins Hendrik begon een zeevaartschool in Sagres, in het zuid-westen van het land. Hier kwamen kaartenmakers en zeelieden bij elkaar om ideeën uit te wisselen en zich klaar te maken voor de grote ontdekkingsreizen. De waardevolle spullen die dan werden meegenomen zoals goud, zilver en diamanten maakten de Portugese koningen tot de rijkste ter wereld.
De val in dat rijk begon in 1578. in dat jaar werden de koningen en de meeste van zijn knechten gedood in een vreselijk gevecht tegen de Moren in Marokko. 2 jaar later deden de Spanjaarden een inval in het verzwakte Portugal en werden er de baas. In 1640 werd Portugal weer eigen baas. Jaren daarna werd er nog oorlog gevoerd. Maar in 1688 werd er uiteindelijk toch vrede gesloten. Het land is nooit meer zo rijk geworden als daarvoor. Veel grote gebouwen zijn overgebleven en herinneren de mensen aan het verleden waar ze trots op zijn.
De Romeinse tempel in Evora.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.