Waar?Tien miljoen mensen in één stad


Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Het is één van de grootste steden van Europa. In Parijs wonen ongeveer tien miljoen mensen! Zo veel mensen in één stad, terwijl er in heel Nederland maar zestien miljoen mensen wonen. Er zijn twee miljoen ‘echte’ Parijzenaars. Die wonen allemaal binnen Périphérigue (spreek uit Peerriefiek). Dat is de ringweg om het centrum van Parijs. Die weg is 32 kilometer lang. Om rond het centrum te lopen heb je ongeveer zeven uur nodig. In Parijs wonen miljoenen mensen.Parijs is ontstaan midden in de rivier de Seine. Daar ligt het eilandje Île de la Cité. Op de oevers van de rivier is Parijs later uitgebreid.De linkeroever van de Seine (als je stroomafwaarts kijkt) heet Rive Gauche. Op de linkeroever zijn veel uitgeverijen, kunstgalerieën en boekhandels te vinden. Er zijn aan deze kant van de stad ook veel huizen en appartementen. De rechteroever heet Rive Droite. Hier zijn juist veel restaurants, modezaken, banken, bedrijven, grote hotels en natuurlijk ook huizen. Het centrum van paruis bestaat uit 20 arrondissementen. Dat zijn een soort mini-steden. Elk Arrondissement is verdeeld in vier qaurtiers (wijken). Parijs is de Nederlandse naam voor de stad. De Fransen noemen de stad Paris. Dat spreek je uit als Parie.

Parijs ligt meer dan 4oo kilometer van Nederland. Je kunt er met de auto naar toe, met het vliegtuig of de met de hogesnelheidstrein (TGV).Geschiedenis van ParijsParijs was eerst een eilandje.

Parijs bestaat al meer dan 2000 jaar! Het is ontstaan midden in de rivier de Seine. Op het eilandje Île de la Cité (eiland van de stad) woonden lang geleden Galliërs van de Parisii-stam. Aan hen heeft Parijs dus haar naam te danken.

In 55 voor Christus stichtten de Romeinen een stad op het eiland. Toen de stad groeide, werd er op de beide oevers van de Seine gebouwd. De Romeinen werden verjaagd toen de Franken het gebied veroverden. Zij maakten van Parijs het centrum van hun koninkrijk. Nu is het nog steeds de hoofdstad van Frankrijk.

In de geschiedenis van Frankrijk is veel gebeurd. De Franse Revolutie van 1789 maakte een einde aan de tijd van de koningen.Napoleon Bonaparte kroonde zichzelf in 1804 tot keizer. Later werd Frankrijk weer een republiek (geen koning of keizer). Al die dingen gebeurden in Parijs.

Een stad van beroemdheden


Van de ruim twee miljoen mensen die binnen Périphérique wonen is maar de helft in Parijs geboren. De rest komt ergens anders vandaan. Uit andere delen van Frankrijk of buitenland.

De laatste tijd zijn dat veel mensen uit Noord- en West-Afrika. Landen als Algerije, Marokko en Tunesië., waar Frankrijk vroeger de baas speelde.In Parijs Hebben altijd veel schrijvers, kunstenaars en acteurs gewoond.

Beroemde mensen die in Parijs wonen of gewoond hebben:· Jean-Paul Sarte: een wereldberoemde schrijver.

· Louis Braille: ontwierp het brailleschrift waarmee blinde mensen kunnen lezen.

· Auguste Rodin: een bekende beeldhouder.

· Sarah Bernardt: een beroemde actrice.

· Marie Curie: een belangrijk natuurkundige. Zij won twee keer de Nobelprijs.

· Coco Chanel: een beroemde modeontwerpster.

· Jaques Cousteau: een onderzoeker die films maakte over het leven in de oceaan.

· Vincent van Gogh: de Nederlandse schilder logeerde bij zijn broer Theo in Parijs.

· Pablo Picasso: de schilder woonde er met andere kunstenaars.

· Salvador Dali: deze kunstenaar woonde ook in Parijs. Het museum ‘Espace Monmarte’ is gewijd aan zijn leven en zijn werk.

Met zoveel beroemde kuntenaars is het helemaal niet gek dat Parijs wel eens het creatieve centrum van Europa werd genoemd.

Beroemde plekjes in ParijsHier moet je naar toe als je/u in Parijs bent.
Champs Elysée:

(zeg: sjans elizee) De grootste drukste boulevard in Parijs. Deze straat loopt van de Arc de Triomphe naar Place de la Concorde. Je vindt hier heelb veel en vooral superdure winkels. Maar er zitten ook MacDonalds en Burgerking om even ui te rusten van het geslenter door Parijs.Place de la Concorde :

(zeg : plas de la konkorde) Dit is het grootste plein van Parijs. Eerst heette het Place de Louis XIV. Toen stond het standbeeld van deze koning nog midden op het plein. Later noemde de Fransen het Place de la Révolution. Op het plein stond toen een guillotine waarmee mensen tijdens de Franse Revolutie werden onthoofd. De naam die het plein nu heeft, Place de la Concorde, betekent plein van de eendracht. Er staat een 3200 jaar oude, 22 meter hoge obelisk die door een Egyptische onderkoning aan Frankrijk is gegeven.Place du Tertre:

(zeg : plas du tertre) Dit is een ander beroemd plein in Parijs. Iedere dag zijn hier schilders en tekenaars aan het werk. Zij maken portretten van toeristen die het plein bezoeken. Ook verkopen ze de schilderijen die ze op het plein gemaakt hebben.

Montmartre:

(zeg: mommarte) Was vroeger een klein dorpje op een heuvel. Nu staat Montmarte bekend als de artiestenwijk van Parijs. Er wonen veel kunstenaars, schrijvers en studenten. Op het hoogste punt staat een mooie witte kerk: de Sacré Coeur ( zeg sakre keur, het betekent heilig hart) Ook Place du Tertre ligt in Montmarte.La Défense:

(zeg: la defans) Vaak kom je, als je vanuit Nederland naar Parijs rijdt, eerst in La Défense. Dat is een moderne wijk van Parijs. Hier zijn heel veel kantoren, winkels en sportcentrums. In deze wijk vind je ook een aantal bijzondere gebouwen. Het bekendste daarvan is Le Grande Arche (zeg: le grandarsj). Je kunt met de lift naar het dak van dit bouwwerk. Daar heb je prachtig uitzicht over Parijs. Als je in de richting van het centrum kijkt, zie je recht vooruit de Arc de Triomphe.Seine:

(zeg: sène) De rivier die midden door de stad Parijs stroomt. Er zijn 32 bruggen die de linker oever en de rechter oever met elkaar verbinden. Sommige van die bruggen zijn heel mooi, oud en smal. Ander bruggen zijn juist breed, en geschikt voor verkeer. De oudste brug van Parijs is de Pont Neuf (zeg: pohn nuf. Dat betekent nieuwe brug). Die werd meer dan 4oo jaar geleden gebouwd. Onder de bruggen zie je vaak clochards (zeg: klosjaar). Dat zijn zwervers, die onder de bruggen of op bankjes in een park slapen. Met een rondvaartboot kun je een tochtje maken over de Seine.

Eten en Drinken
Kijk uit voor de Parijse terrassen!

Franse mensen vinden lekker eten en drinken heel belangrijk. Dus ook in Parijs. Je kunt bijna overal heerlijk eten. Stokbrood, Croissants, Franse kaas en natuurlijk Franse wijn. Die is over de hele wereld bekend.

Parijs heeft geen eigen keuken. We vind je in Parijs restaurants uit alle gebieden van Frankrijk. En er zijn ook veel buitenlandse restaurants.

Hier moet je in Parijs om denken: iets drinken op een terras is in Parijs heel erg duur. De drankjes die je staand aan de bar drinkt, zijn veel goedkoper dan die op het terras!Disneyland ParijsHet bekendste pretpark van Europa.

Op 30 kilometer afstand van Parijs ligt Disneyland Parijs. Het heette eerst Euro Disney. Je komt er alle Disney-figuren tegen. Twee hel bekende attracties zijn: Space Mountain en Honey I Shrunk the Audience (liefje ik heb het publiek laten krimpen).

Disneyland Parijs heeft een eigen metrostation.Weetjes


Lichtstad

Parijs werd in de 18e eeuw verlicht door metalen olielampen. Dat gaf zo’n mooi effect, dat Parijs ‘de lichtstad’ werd genoemd. Als je nu ’s avonds in Parijs komt, zie je nog steeds ontelbare lampjes.

Eindhoven wordt in Nederland ook de Lichtstad genoemd. Dat is omdat de gloeilampfabriek Philips in Eindhoven is opgericht.De Eiffeltoren is meer dan 100 jaar oud.Metro

De metro is een netwerk van spoorlijnen onder de grond. In 1900 werd de eerste metrolijn geopend. Nu heeft een metrolijn een lengt van ongeveer 200 kilometer en er zijn meer dan 350 stations. Op elk station stopt om de paar minuten een trein. Soms moet je springen om met de trein mee te kunnen, want de deuren gaan altijd wel snel weer dicht.Mode

Al vanaf de 14e eeuw was Parijs een belangrijke modestad. Elk voorjaar komen mensen uit de hele wereld het werk van Franse modeontwerpers bekijken. In de hele wereld wordt de Parijse mode nagemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

hey you!

this is realy cool, i ccan't speak or read english, but my mom and dad can do it. thanks a lot!

Love, Layla

9 jaar geleden