Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Papoea's

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 678 woorden
  • 3 januari 2003
  • 284 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
284 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier
Hoofdvraag: Hoe leven de papoea’s
Deelvragen: 1. Waar leven de papoea’s
2. Hoe ziet een papoea er uit
3. Wat is de geschiedenis van de papoea 4. In wat voor landschap leven de papoea’s
5. In wat voor klimaat leven de papoea’s
6. Zijn de papoea’s een nomadenvolk
7. Hoe komen de papoea’s aan voedsel
8. Hoe kleden de papoea’s zich
9. Wat voor rollen hebben de vrouwen en wat voor rollen hebben de mannen in een papoea stam Deelvraag 1 waar leven de papoea’s [plaatje0] De papoea’s wonen op een veraf gelegen tropische eiland. Het eiland ligt ten noorden van Australië en werd in de 16de eeuw ontdekt door Spaanse en Portugese zeevaarders. Zij vonden dat de kust die zij zagen veel leek op de kust van het Afrikaanse land Guinea. Daarom noemde zij het eiland Nieuw-Guinea. Het Eiland bestaat nu uit 2 gedeeltes Het ene deel heet Irian Jaja en het andere heet Papoea Nieuw Guinea.
Deelvraag 2 hoe ziet een papoea er uit De papoea’s lijken op de negers van afrika. Ze hebben een donkerbruine huid en zwart kroeshaar. Papoeamannen zijn sterk en gespierd. Er bestaat een groot verschil tussen de papoea’s die aan de kust en die in de bergen wonen. De kustpapoea’s hebben een gewone lichaamslengte, maar de bergpapoea’s zijn heel klein een volwassen bergpapoea is vaak niet groter dan 1,55 meter. Dat is even groot als een Nederlandse jongen van 13 jaar. De Bergpapoea’s worden daarom ook wel een dwergvolk genoemd. Deelvraag 3 wat is de geschiedenis van de papoea’s Iets over het eiland: Het eiland indonesië werd pas in 16de eeuw ontdekt door de Spaanse en Portugese zeevaarders. Ze vonden de kust er veel lijken op de kust van het Afrikaanse land Guinea daarom wordt noemde ze het vreemde land Nieuw-Guinea. Andere landen die langs de kust kwamen verkenden alleen de kust maar durfden niet verder daarom bleef het honderden jaren onbekend gebied
Het volk de papoea’s: De papoea’s waren een volk dat pas later ontdekt was (19de eeuw) , dus nog niet welvarend ze hadden veel oorlog omdat veel Europese landen ze wilden hebben als kolonie’s omdat er in europa veel vraag was naar bijv. Koffie, thee, cacao, peper omdat ze die in europa niet konden verbouwen. Dus veel landen vochten om kolonie’s in nieuw-guinea en de papoea’s waren daar dan de dupen van. Omdat in 1948 Nederland Indië verloor werd het land onafhankelijk en heten indonesië. Sinds 1963 hoort ook west Nieuw-Guinea bij dat land. De Papoea’s zijn dus officieel Indonesiërs geworden. De Indonesiërs gingen aan de kust wonen en de papoea’s werden achter gesteld, slechte beroepen, slecht werk. Daarom trokken ze het binnenland in om daar verder te leven Deelvraag 4 in wat voor landschap leven de papoea’s Het landschap en klimaat varieert, van uitgestrekte tropische regenwouden, doorsneden door grote en kleine rivieren, tot met sneeuw bedekte en equatotiale gletsjers in het binnenland ligt zeer moeilijk toegankelijk bergland, met toppen tot boven 5000 meter
Mangrove moerassen en grote vloedbossen, aan de noordkust liggen prachtige witte zandstranden met palmbomen. Deelvraag 5 hoe kleden de papoea’s zich De mannen dragen meestal een korte broek en een T-shirt of ze lopen helemaal naakt behalve hun peniskoker. Vrouwen dragen meestal een rok en een T-shirt. Als ze naar de markt zijn geweest dragen de vrouwen netten over hun hoofd waar het eten in zat dat ze op de markt hebben verkocht. Als de mannen naar de kerk gaan, gaan ze in hun nette kleren dat is dan vaak met een peniskoker en hun hoed op. [plaatje1][plaatje2] Deelvraag 6 zijn de papoea’s een nomadenvolk Nee, want ze trekken niet rond. Ze leven op een plaats en bouwen hutten en dorpen om in te leven. Sommige papoea’s doen aan landbouw andere jagen of voedsel zoeken ( bv sago zie deelvraag hoe komen de papoea’s aan voedsel)
Deelvraag 7 in wat voor klimaat leven de Papoea’s De temperatuur ligt gemiddeld rond de 30 graden Celsius. Regenval; aan de kust circa 200 mm per jaar, in de bergen 4000 mm per jaar.

REACTIES

H.

H.

hey tnx voor je verslag en hoop dat je zluke dingenvaker gaat doen :) doeiii

20 jaar geleden

K.

K.

hoe komen papoea's aan hun voedsel staat er niet bij

13 jaar geleden

R.

R.

ik gebruuk hem voor mijn spreekbeurt echt heeeeel goed gedaan

12 jaar geleden

S.

S.

YESSS! Gered voor morgen. Misschien krijg ik het nu wel op tijd af!!

10 jaar geleden

J.

J.

echt poep dus slecht

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.