Overstromingen Bangladesh

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 736 woorden
  • 26 mei 2006
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Voorwoord

Dit verslag over de overstromingen in Bangladesh moest ik maken na aanleiding van een opdracht in mijn lesboek. De Geo lesboek 2 havo/vwo. Het is een opdracht van paragraaf 4: ”Watersnood in Bangladesh onderzocht.
Het verslag gaat over hoe het komt dat er zo veel overstromingen zijn in Bangladesh. Ik hoop dat dat uit dit verslag duidelijk wordt.

Onderzoeksterrein
Natuurrampen
De hoofdvraag

De hoofdvraag van dit onderzoek was: Hoe komt het dat er in Bangladesh zo vaak overstromingen zijn, en dat daarbij zoveel slachtoffers vallen?
Deze hoofdvraag was gegeven in het werkblokje.

De deelvragen

Hieronder staan de deel vragen die in het werkboekje gegeven waren met mijn eigen antwoorden erbij. Ik heb de antwoorden zo duidelijk mogelijk samengesteld en hoop dat ze goed overkomen.

Wat is de topografie van het onderzoeksgebied?
Het onderzoeksgebied is Bangladesh. Bangladesh licht in Azië, met als twee grenslanden India en Myanmar. Bangladesh licht aan de Golf van Bengalen die grenst aan de Indische Oceaan. Bangladesh ligt op ongeveer 23 ½ º NB en ongeveer 90º OL. Zie plaatje 1 in de plaatjes bijlage. In de Oceanen zijn stromingen die altijd de zelfde route gaan. Een stroming in de Indische Oceaan gaat vlak langs de kust. Zie plaatje 2 op de plaatjes bijlage. Doordat de dijken van Bangladesh niet sterk zijn, komen er vaak overstromingen van zee af. Er raakt dan een heel groot stuk grond overstroomt.
Bangladesh heeft een tropisch klimaat om precies te zijn een savanne klimaat. Zie plaatje 2. Bangladesh is heel dicht bevolkt waardoor er altijd veel doden vallen met overstromingen.
Overstromingen komen voor in twee hoofdvormen. Welke twee?
De overstromingen zijn er door de moesson en door cyclonen. Allebei in de zomer door het warme weer.
Hoe verklaar je het ontstaan van beide vormen? (Denk aan natuurlijke en menselijke factoren)
Bangladesh heeft voornamelijk last van de Zuid Westelijke moessons. Het zee water is warm en daardoor gaat de warme lucht er boven stijgen met de waterdamp van de zee erin. Die lucht wordt door de wind naar de kust geblazen. Die natte zeelucht noemt men de moesson. Boven Bangladesh gaat de lucht nog meer stijgen en daardoor koelt de lucht af. Er ontstaan dikke wolken en het gaat regenen.
Ook heeft Bangladesh veel last van cyclonen. Die ontstaan boven zee. Door het broeikas effect wordt namelijk het zeewater ook steeds warmer. De cyclonen ontstaan boven zeewater boven de 27 ºC. De lucht stijgt in een spiraal vorm en trekt steeds meer lucht aan. Hierdoor ontstaat een wervelwind die zich naar de kust beweegt. Daar vormt de cycloon een heel grote vloedgolf waar de dijken in Bangladesh niet bestand tegen zijn.
Men vergelijkt Bangladesh vaak met Nederland. In hoeverre lijken ze op elkaar, in hoeverre niet?
Ze lijken op elkaar als je kijkt naar:
• Ze liggen allebei laag ten opzichte van de zeespiegel.
• Allebei de landen liggen aan zee.
• Allebei dichtbevolkt, alleen is Bangladesh veel dichtbevolkter.
Ze lijken niet op elkaar als je kijkt naar:
• Nederland is welvarender als Bangladesh.
• Nederland heeft betere dijken.
• Nederland licht een stuk verder van de evenaar.
• Het klimaat in Bangladesh is veel warmer.
Men denkt aan een soort Deltaplan voor Bangladesh. Wat is jouw oordeel daar over?
Het is in ieder geval waar dat Bangladesh betere dijken nodig heeft die de vloedgolven tegen kunnen houden. Maar dat kost natuurlijk heel wat en ik kan me voorstellen dat de regering daar niet zo heel veel geld meer heeft. Dus ik weet niet of ze het kunnen betalen. Ook is het dan nog zo dat je met een één of ander Delta plan de regen van de moesson niet tegen kunt houden. Toch denk ik dat het goed is om dijken langs de rivieren te leggen dat die tijdens de moesson in ieder geval niet overstromen.
Het antwoord op de hoofdvraag

Hoe komt het dat er in Bangladesh zo vaak overstromingen zijn en dat daarbij zoveel slachtoffers vallen?
Doordat Bangladesh dicht bij de evenaar ligt is het er erg warm en dus ook de zee waaraan Bangladesh ligt. Hierdoor ontstaan vaak cyclonen en hebben ze in de zomer maanden te maken met de moesson. Hierbij heeft Bangladesh last van vloedgolven en veel regen. De dijken houden de vloedgolven niet en de rivieren lopen over. Door de enorme dichte bevolktheid vallen er altijd veel slachtoffers omdat de hulpverleners al die mensen niet zo snel kunnen helpen.

Bronvermelding

De Geo lesboek blz.15
De Geo basisboek B138 blz.123
Atlas 180 D & 126-127
Werkboekje W10, 11, 12, 13
Internet Google

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.