Oorog in Joegoslavië

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1288 woorden
  • 30 september 2009
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Algemene informatie

Wat is het verschil tussen een oorlog en een conflict?
Oorlog: Een oorlog is een gewapende strijd tussen volkeren en staten. Het oplossen van een conflict door middel van een gewapende strijd. Dus eigenlijk iedereen van de tegenpartij die je ziet volkomen neerschieten.

Gewapend conflict: een gewapend conflict is een aanhoudende strijd waarbij minstens duizend doden vallen. Dus hier wordt niet iedereen neergeschoten, maar af en toe zijn er bijvoorbeeld schietincidenten of dat er een bom ontploft

De Tijdbalk
1918: Het jaar dat de eerste wereldoorlog eindigde werd er een nieuw koninkrijk gevormd. Het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen onder leiding van Peter I. Het koninkrijk bestond uit het voormalige Oostenrijk – Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro en Republiek Macedonië. Dit was het begin voor de latere conflicten die nog zouden komen. Servië wou een eigen staat en Kroatië wou een land met meerdere nationaliteiten.
1921: De koning Peter I overleed en zijn zoon Alexander I volgde hem op.

1928: Kroatië wou zich losmaken van het koninkrijk aangezien er een belangrijke Kroaat van het parlement werd doodgeschoten.

1929: Het land is en chaos en werd een dictatuur, Alexander besloot dat de grondwet niet meer geldig is, het parlement werd ontslagen, de politieke partijen verdwenen en de pers moest zijn mond houden. De naam Het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen werd veranderd in Koninkrijk Joegoslavië.

1931: De koning kreeg alleenheerschappij over de grondwet. En er werd een erfmonarchie ingesteld.

1934: Alexander I werd neergeschoten bij een aanslag. Zijn minderjarige zoontje Peter II moest het volk nu overnemen. Maar aangezien Peter II minderjarig was nam zijn oom Paul de leiding. Paul wou het land in een democratie veranderen.

1939: Kroatië kreeg een eigen bestuur.

1941: De regering van Joegoslavië sloot zich aan bij Duitsland, Italië en Japan.
De Serviërs kwamen in opstand en zetten Peter II op de troon. Duitsland viel Joegoslavië binnen en liet Italië, Hongarije en Bulgarije het besturen.

1945: Er waren verkiezingen in Joegoslavië waarbij Tito won. Het land werd communistisch en kreeg een ander wapen.

1946: Monarchie wordt afgeschaft en het Koninkrijk Joegoslavië werd de Socialistische Federale Volksrepubliek Joegoslavië. Dat bestond uit: zes republieken Servië, Kroatië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Macedonië en twee zelfstandige gebieden: Kosovo en Vojvodina.

1948: Joegoslavië maakte zich los van de Sovjet Unie en ging zijn eigen communistische weg.

1974: De republieken kregen zelfbestuur door een verandering in de grondwet.

1980: Leider Tito overleed. Hier begon de grote chaos wat ook een van de hoofdzaken was van de burgeroorlog. Servië werd dominanter. Er kwamen wel andere leiders aan de macht maar die verbeterden de situatie niet in het land.

1981: Er was oproer in Kosovo. De aanleiding: 85% van de bevolking is Albanees en 66% van de ambtenaren zijn Serven. Dit maakte veel studenten boos.

1985: Er waren 699 stakingen in het land en de economische situatie verslechterde.

1986: Er verscheen Sanu-Memorandum (een manifest) geschreven door de Servische Academie van Kunsten en Wetenschappen. Waarin wordt verteld dat Servië wordt bedreigd op de gebieden van cultuur, economie en politiek. En
Slobodan Milošević werd een Servische partijleider.

1988: Er was een geregisseerde demonstratie voor het afschaffen van de autonomie van Kosovo door de Serven.

1989: Slobodan Milošević werd de president stelde het rechtssysteem van Kosovo buitenwerking.
De regering van republiek Montenegro trad af.

1990: Er werden vrije verkiezingen gehouden in de republieken Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina,
Macedonië, Servië en Montenegro won Slobodan
Milošević. In Slovenië en Kroatië wonnen de
pro-onafhankelijkheidspartijen de partijen voor de
onafhankelijkheid. Er werd ook een volksraadpleging gehouden in Slovenië waarbij 88,5 % van de bevolking voor onafhankelijkheid was.

1991 25 juni: Slovenië en Kroatië verklaarden de onafhankelijkheid. Het federale leger greep in en de tiendaagse oorlog was begonnen.

1991 8 september: Macedonië verklaarde de onafhankelijkheid. Hier greep het leger niet in aangezien die in oorlog waren met Slovenië wat op een grote mislukking uitliep.

1992: De Bosnische oorlog begint. De Federale Republiek van Joegoslavië wordt opnieuw uitgeroepen door Servië en Montenegro.

1997: Milošević werd president van het overgebleven Joegoslavië.

1999: Er hevige waren gevechten in Kosovo. De VN – veiligheidsraad bemoeit zich met het land. En Kosovo wordt onder internationaal bestuur gezet.

2000: Milošević treedt af. Joegoslavië treedt toe bij de Verenigde Naties.

2001: Milošević wordt gearresteerd op verdenking van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. En er komt een Joegoslavië – Tribunaal.

2002: Het land veranderd in de naam Servië en Montenegro.

2006: Milošević wordt dood aangetroffen in zijn cel in Den Haag. Montenegro kiest voor onafhankelijkheid.

2008: Onafhankelijkheid voor Kosovo. De Bosnisch-Servisch president Radovan Karadžić wordt gearresteerd op verdenking van genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

De Tiendaagse Oorlog
Dit was het eerste echte bloedvergiet in Joegoslavië.
De Tiendaags oorlog was een onafhankelijkheidstrijd voor Slovenië. Het federale leger
(het leger van Joegoslavië) stond niet echt bekent als een goed leger. De onafhankelijkheidstrijd werd voor het Joegoslavische leger (JNA) een afgang. Het enigste wat ze konden neerschieten was een Oostenrijkse grenspost. Wat bepaald niet zo’n goede band schepte met Europa. Maar Slovenië pakte het beter aan en nam 4693 Joegoslavische soldaten en 252 federale politiemensen gevangen. Maar we hebben nog niet alles gehad het leger van Joegoslavië verloor ook nog: 31 tanks, 22 pantservoertuigen, 172 andere voertuigen en 6 helikopters. Toen besloot Joegoslavië zich toch maar terug te trekken.

De Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog
De Kroatische oorlog was ook een oorlog na aanleiding van het uitroepen van de onafhankelijkheid. Over deze oorlog is weinig informatie te vinden. Dat vind ik zelf gek aangezien er veel mensen zijn omgekomen.

• Een oorlog tussen Kroatië en Joegoslavië
• De oorlog duurde van 1991 tot 1995
• 10.668 doden
• 2915 vermisten
• 37.180 gewonden
• 300.000 mensen moesten vluchten

De Bosnische oorlog
1992: in waren er verkiezingen voor de onafhankelijkheid van Bosnië en Herzegovina. Maar de verkiezingen waren volgens de grondwet ongeldig omdat de meerderheid van de mensen in de nationale volken moet stemmen voor onafhankelijkheid. De Bosnische Kroaten en Bosnische Moslims waren voor de onafhankelijkheid. De Bosnische Serviërs waren tegen de verkiezingen omdat het tegen de grondwet was. De uitslag van de verkiezingen was onafhankelijkheid dus riepen de Bosnisch-Kroatische en Bosnische Moslim parlementsleden op 5 april 1992 de onafhankelijkheid uit. Als reactie riepen de Bosnische Serviërs op 7 april 1992 een eigen republiek uit: de Servische Republiek

In (1992) vochten de Bosnische Kroaten en de Bosnische Moslims tegen de Bosnische Serviërs
In 1993 ontstond er ook oorlog tussen de moslims en de Bosnische Kroaten, omdat ook de Kroaten een territorium van Bosnië wilden hebben. De Kroaten kregen steun van Kroatië
1994: Er kwam vrede tussen de Bosnische Moslims en Bosnische Kroaten aangezien er een nieuwe Kroatische president aan de macht komt, Franjo Tudjman
1995: De VN was nodig om vrede te krijgen in Bosnië en Herzegovina. De vrede werd vastgelegd in het Verdrag van Dayton. In dit verdrag werd gezegd dat Bosnië en Herzegovina zou bestaan uit: de Republiek Srpska en de Federatie van Bosnië en Herzegovina.

De Kosovo - oorlog
Vanaf 1989 was Kosovo een autonome Servische provincie. Totdat de autonomie(zelfstandigheid) werd afgepakt van Kosovo in 1996. Toen begon er een oorlog.

• De oorlog duurde van 1996 tot 1999
• De Serviërs tegen de Kosovaren
• De VN verdreef de Serviërs uit Kosovo aangezien de oorlog moest stoppen
• In 2008 spreekt Kosovo de onafhankelijkheid uit
• Onbekend hoeveel doden of gewonden
De vragen in het kort

Waar speelt het conflict zich af?
In Joegoslavië

Wat voor soort strijd is het?
Oorlog
Intranationaal, burgeroorlog
Conventioneel

Welke partijen spelen een rol in het conflict?
Bosnië en Herzegovina
Kroatië
Macedonië
Montenegro
Servië
Kosovo
Vojvodina
Slovenië

Waar draait het conflict om?
Om onafhankelijkheid

Geef een aantal belangrijke gebeurtenissen
De tiendaagse oorlog, bloedbad in Vukovar

Wat zijn de gevolgen voor de samenleving?
Veel mensen zijn familieleden verloren of moesten vluchten vanwege de oorlog. Veel militairen die meegevochten hebben, hebben een trauma opgelopen.


Conclusie: is er een oplossing voor het probleem?

In voormalig Joegoslavië is geen oorlog meer. De VN vredesmacht heeft hiervoor gezorgd. Uiteindelijk hebben veel landen de onafhankelijkheid uitgeroepen. Een aantal leiders zitten nog vast, aangezien ze verdacht zijn van genocide. De leiders zijn bijna allemaal veroordeeld voor een celstraf.REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.