Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

De oorlog in Afghanistan
Oorzaak
: Na de aanslag van de Taliban en Al Qaida op 11 september, waarbij New York en Washington DC werden getroffen, is Amerika Afghanistan gaan aanvallen. 7 oktober 2001 bombardeerden de vliegtuigen van de VS en het Verenigd Koninkrijk voor het eerst doelen in Afghanistan. Er werden hierbij trainingskampen van Osama Bin Laden, elektriciteitscentrales in de hoofdstad Kabul, vliegveld en militair in Kandahar en in de stad Jalalabad aangevallen.
Wat voor soort conflict: Het conflict dat zich afspeelt is een internationaal conflict. Want het speelt zich hier tussen staten af. Er werd hier eerste gevochten tussen Amerika + Verenigd koninkrijk tegen de Taliban + Al Qaida. Maar later werd deze missie overgenomen door de NAVO. Bij dit conflict zijn al vele slachtoffers gevallen waaronder vele militairen en burgers.


Honger
Veel Afghanen verkeren in hongersnood. Dit jaar hebben 2,5 miljoen Afghanen extra voedselhulp nodig om te overleven. De oogsten in Afghanistan levert dit jaar niet veel op door de aanhoudende droogte. De VN beweert dat een paar provincies al honger leiden. Afghanistan kampte al met grote problemen doordat er in 2005 een erge droogte heerste.
Ander gewelddadig conflict:
Op 29 maart is een aanslag op een elektriciteitsmaatschappij gepleegd. Er waren minstens 2 doden gevallen en 8 gewonden. Op 26 maart is een zelfmoordaanval met een autobom gepleegd. Er vielen 8 doden en 17 gewonden. De Taliban heeft de aanslag opgeëist.
Sociale gevolgen:
Kinderen die bij de oorlog zijn betrokken kunnen hun toekomst wel vergeten, want heel veel kinderen zijn kindsoldaten of ze hebben familie verloren door de oorlog. Ook heerst er in het land armoede, waardoor je een goede opleiding wel kunt vergeten. En degene die zijn gevlucht hebben geen tijd gehad om hun persoonlijke bezittingen mee te nemen, waardoor ze een nieuw leven moeten opbouwen in een ander land.
Aantal gesneuvelde militairen sinds 2001
Australië 1


Canada 71
Denemarken 6
Duitsland 26
Estland 2
Finland 1
Frankrijk 12
Italië 10
Nederland 14
Noorwegen 2
Polen 1
Portugal 1
Roemenië 5
Spanje 23
Tsjechië 1
Verenigd Koninkrijk 82
Verenigde Staten 449
Zuid Korea 1
Zweden 2

Politiek:
Afghanistan heeft een eigen grondwet. Ook hebben ze een presidentieel systeem met 2 vicepresidenten. Dus ze zijn wel democratisch.
Na afloop van de oorlog
Na afloop van de oorlog werden diverse besprekingen gevoerd over de vorming van een nieuwe regering onder leiding van Hamid Karzai. In maart 2004 had deze regering beperkte controle over het merendeel van een Afghaanse grondgebied. Wel is het nog steeds erg onrustig. Regelmatig worden er troepen van de ISAF en hulpverleners vermoord door tabilanstrijders.
Koranfilm van Wilders
In het oosten van Afghanistan is op verschillende plaatsen gedemonstreerd tegen de anti-koranfilm van PVV-leider Wilders. In Jalalabad schreeuwde duizenden studenten leuzen tegen Nederland, en ook tegen Denemarken. De betogers staken Nederlandse vlaggen in brand. De betogers eisen berechting van Wilders. Ook willen ze dat de Deense tekenaar van de Mohammed-cartoons wordt aangeklaagd wegens belediging van de Islam. Ze dreigen met aanslagen tegen Nederland en Denemarken. In Herat gingen meer dan 10000 mensen de straat op. Ze riepen ‘dood aan Nederland en aan Denemarken.
Vluchtelingen:
In 2002 keerden 2,3 miljoen vluchtelingen terug naar huis en in 2003 ongeveer 2,5 miljoen. Door al deze vluchtelingen werden de problemen op het gebied van schaarste aan voedsel en drinkwater extra versterkt.
Economisch gevolg:
Amerika leidde hier zeker onder, want de beurskoersen zakten onmiddellijk, minder mensen gingen vliegtuigtickets kopen, waardoor veel werknemers ontslagen moesten worden. Afghanistan heeft hier ook onder geleden, want mensen kunnen niet meer werken, omdat ze moeten vechten of vluchten. Ze kunnen ook niet veel handel drijven omdat de infrastructuur vernield is.
Demografisch gevolg:
Er is in dit conflict geen sprake van genocide. De Amerikanen waren niet van plan om de Afghanen te vernietigen, maar om de terroristen in Afghanistan aan te vallen. Er is ook sprake van babyboom, maar er is veel kindersterfte en lage levensverwachting.
Regionalisme:
Er is sprake van regionalisme omdat het volk zich aan hun eigen taal houd, terwijl er meerdere talen zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

''De Amerikanen waren niet van plan om de Afghanen te vernietigen''

dat klopt dus totaal niet!!! vernietigen en grondstoffen stelen was nummer 1 doel van Amerika!!

8 jaar geleden

S.

S.

correctie is nog steeds nummer 1doel van Amerika!!

8 jaar geleden

M.

M.

Sharaa,
wat jij zegt is complete onzin.
Er werd gedoeld op terroristen, en geen uitmoording van een ras. Grondstoffen stelen was ook geen eerste prioriteit. Je moet duidelijk nog wat leren, en ze moeten jouw docent ontslaan.

8 jaar geleden

S.

S.

danjewel! Je hebt me zo gered met dit project! Beste informatiebron van heel internet!

8 jaar geleden

M.

M.

echt dankje wel ik kon niet verder met mijn spreekbeurt maar nu wel

7 jaar geleden