Nijl

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 522 woorden
  • 30 maart 2004
  • 266 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
266 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De Nijl en alles eromheen. De Nijl is een lange rivier die ook door Egypte stroomt. Egyptisch grondgebied bestaat haast allemaal uit woestijn. Het bewoonbare gebied is slechts 55000km2 groot en omvat de vallei en de delta van de Nijl, de kustgebieden langs de Middellandse en de Rode zee en een paar oasen in de westelijke woestijn. Fysisch - geografisch kan het land in vier verschillende gebieden worden verdeelt: Het Nijlgebied, de Westelijke woestijn, de Oostelijke woestijn en het sinaïgebied.

De bron van de Nijl ligt in twee rivieren. Deze twee rivieren komen tezamen bij Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Deze twee rivieren zijn de Blauwe en de Witte Nijl maar na samenkomst heet de rivier zoals wij hem kennen; de Nijl. Als je vervolgens afzakt met de stroming van de Nijl kom je langs allerlei pittoreske plaatjes en vele tempels die er door de tijd heen geplaatst zijn. Voor dat de Nijl echt Egypte binnenstroomt komt het eerst nog langs een aantal ondoorgaanbare plaatsen.

Het Nijlgebied dat zich over 1250 km uitstrekt van de Soedanese grens tot de Middellandse Zee, is een vlak landschap, smal en bochtig. Vanaf de Soedanese grens tot ongeveer 320km stroomafwaarts het nubische zandsteen. Ten gevolge van de bouw van de Hoge Dam bij Aswan heeft zich hier het Nassermeer gevormd. 40 km ten Noorden van Aswan is de alluviale vlakte ongeveer 16 km breed en zij wordt nog breder, vanaf Isna waar de Nijl tussen witte, steile kalksteenoevers stroomt. Van Aswan tot Assioet spreken wij van Opper Egypte, daarna tot Cairo van Midden Egypte, bij Cairo begint de Nijldelta.

De Nijl delta is door de eeuwen heen het economische en culture zwaartepunt van Egypte geweest. Dat zwaartepunt is nu naar Cairo verplaatst. Nog steeds is de delta als landbouwgebied onmisbaar, maar de toestand van de bodem holt achteruit en de van de industrie wordt groter, Het gebied is vlak, licht, laag, de bodem bestaat uit zacht Nijllslib en het water van deze rivier zorgt voor bevloeiing. Om dezelfde redenen zijn er niet veel monumenten uit de oudheid over . Het vruchtbare water van de Nijl is absoluut noodzakelijk om te kunnen overleven in dit verder zo droge land. Al in de oudheden werd er gebruik gemaakt van een systeem van kanalen en een soort waterpomp, de shaduf. Deze systemen moesten er voor zorgen dat het water landinwaarts kwam en daar ook voor bevochtiging van de oogst kon zorgen. De producten die geproduceerd werden en nog steeds worden zijn vooral graan, suikerriet, maïs, rijst en zelfs katoen. En Boven-Egypte worden zelfs uien en bonen verbouwd. Van origine groeit er langs de rivier ook nog eens heel wat fruit; dadels, sinasappelen, vijgen en bananen. Het klimaat wordt echter overheerst door de hitte van de woestijn. Zelfs de Nijl kan daar niets aan veranderen. Van Juni tot September is de hitte bijna ondraaglijk maar in de winterperiode neemt de temperatuur toch wat aangenamere vormen aan. Regen komt er nauwelijks voor in een land waar alleen maar de zon kan schijnen. In de delta komt soms wel regen voor maar dat is niet in die vormen zoals wij dat in Europa kennen.

REACTIES

L.

L.

dit is letterlijk van internet!!!!!

17 jaar geleden

E.

E.

hoi leuk werksuk zeg

7 jaar geleden

T.

T.

ik vind dit echt de beste website ooit dit werkstuk is ook echt geweldig

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.