Inleiding:

- geschiedenis

- demografie

- cultuur

- economie

- landschap

- klimaat

- toerisme

- politiek

- masker en maskerade

- meningGeschiedenisDe belangrijkste bevolkingsgroepen van Nigeria zijn de Hausa, de Yoruba en de Ibo. Bij de Hausa’s, die in het noorden wonen, is de belangrijkste godsdienst de islam. Bij de Yoruba’s en de Ibo’s is het christendom de belangrijkste godsdienst.

De Yoruba’s zijn in de tiende eeuw in het Zuidwesten gearriveerd. Zij vormden aparte staatjes. De Ibo’s, die in het Zuidoosten wonen, hadden geen bestuur en zelfs geen schrift.


In de negentiende eeuw kwamen de Britten, zij maakten een kolonie en voegden noord en zuid bij elkaar. Het verschil tussen noord en zuid was groot.

In 1960 werd Nigeria onafhankelijk en waren er veel oorlogen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Maar de militaire leiders hielden de macht in handen. In 1999 werd de militaire macht overgedragen aan oud-generaal Obansanjo.

Obansanjo komt uit het zuiden en heeft een christelijk geloof. In april 2003 is president Obasanjo herkozen voor een tweede termijn.DemografieGeboortecijfer 45 %

Zuigelingen sterfte 84 %

Geboorte overschot 30%

Inwoners per arts 5882

Analfabetisme 46%

Tv’s per 100 inwoners 3

Groei stedelijke bevolking 5,0

BNP (euro) 1190

Levensverwachting 51,07 jaar

Verspreiding van Aids bij volwassenen 5, 06%

Aantal doden per jaar door Aids 25000

Aantal kinderen per vrouw 5,57

Leeftijdsopbouw 0-14 jaar -> 43,71%

15-47 jaar -> 53,47%

65 jaar en ouder -> 2,82%CultuurTaal Engels is de officiële taal in Nigeria, daarnaast worden in de verschillende bevolkingsgroepen nog eigen talen gesproken.


Godsdienst De helft van de bevolking is moslim. Op de tweede plaats staat het christendom, 40% van de bevolking is daar aanhanger van. De overige 10% heeft een inheemse godsdienst.

Kleding Vrouwen: Grote jurken die heel het lichaam bedekken.

Mannen: Westerse kleding

Woningen Gemaakt van bakstenen met daaroverheen een laagje klei. De daken zijn meestal van riet gemaakt.

Voeding Kookbananen, cassave, jamwortel, rijst, maïs en soep.

Eetgewoonten De linkerhand wordt als onrein beschouwd. Daarom wordt er met de rechterhand gegeten. De maaltijd is vaak met de hele familie samen.

kunst

In Nigeria worden indrukwekkende rotsschilderingen gemaakt. Het maken van beelden van dieren, planten en seizoenen is belangrijk.

Vrijetijdsbesteding Zingen, verhalen vertellen en dansen wordt veel gedaan in heel West-Afrika. Deze talenten worden ook wel Griotten genoemd.

Opvoeding Kinderen worden vooral opgevoed door hun grootouders, ooms en tantes.Bijzonderheden bij het overlijden Als je in Nigeria niet voor de wet trouwt, mag je meerdere keren trouwen.

Bij een begrafenis wordt er gedanst door de familie en kennissen van de dode. Dit is om hun verdriet te uiten.EconomieNigeria is de belangrijkste olie en gasexporteur van Afrika. De olie bepaalt voor meer dan 75% het staatsinkomen. De andere sectoren zoals landbouw en platteland leveren niet veel op. In het jaar 2000 hadden ze een goed jaar, er was veel winst voor de regering. De regering beloofde toen het geld te gebruiken om corruptie te bestrijden en schulden af te betalen. Nu zijn de olieprijzen gedaald, waardoor er minder inkomsten zijn en de schulden steeds hoger oplopen. De regering gaat dus niet goed met het geld om. Hierdoor leeft 70% van de bevolking onder de armoedegrens.

Nigeria had in 1998 een buitenlandse schuld van $32 miljard. Daarom kregen ze, als economische hulp, een bedrag van $250 miljoen.

De geldeenheid van Nigeria is de Naira.

Een euro is 102,8 Naira en 1 naira komt overeen met iets minder dan een eurocent.LandschapFlora en faunaNigeria bestaat uit tropische regenwouden en droge savannen.

Het gaat niet zo goed met de tropische regenwouden, dat komt omdat er veel bomen worden gekapt. De export van hardhout is inmiddels verboden.

In de tropische regenwouden leven veel vogels zoals ooievaars, struisvogels en maraboes. Er worden steeds meer nieuwe dierensoorten ontdekt, zoals het reuzenzwijn en de kolobusaap.

In het Noordoosten zijn de warme woestijnsteppes, je ziet overal verspreid doornige struiken en verschillende soorten bomen.

Langs de kust groeien mangrovebossen en er zijn moerassen. Hier zie je dieren die je ook vaak in de dierentuin tegenkomt. Olifanten, nijlpaarden, giraffen en leeuwen. In het Zuidoosten heb je zelfs een kleine kans om de bedreigde zeekoe tegen te komen. Dit dier is erg zeldzaam.

Het totale aantal verschillende zoogdieren in Nigeria wordt geschat op 250.

Nigeria kent twee officiële wildparken en acht beschermde gebieden.KlimaatNigeria is een land met verschillende klimaten. Zo heb je in het Noorden lange droge perioden. Het regenseizoen ligt in het Noorden tussen de maanden april en september en in het Zuiden tussen de maanden maart en november. De temperaturen in het Noorden liggen tussen de 16 ºC en 26 ºC.

In het Zuiden valt veel regen, waardoor je het hele jaar door aan akkerbouw kunt doen. Het kustgebied van Nigeria heeft een tropisch regenwoud klimaat dat een gemiddelde temperatuur van 27 ºC heeft. En een gemiddelde neerslag van 4000mm in regen per jaar.De andere plaatsen in het land hebben een savanneklimaat, dit klimaat heeft in de winter een droge periode.ToerismeEr is nog niet zo veel toerisme in Nigeria, dat komt door de onrust. Op kleine schaal is het toerisme in opkomst, gesteund door ontwikkelingsorganisaties. Zij zorgen ervoor dat de opbrengst van het toerisme bij de plaatselijke bevolking terechtkomt. De helft van de toeristen die in Nigeria komen zijn Afrikaan, maar er komen ook veel Westerlingen. Door in het toerisme te investeren hoopt men de werkgelegenheid te vergroten en geld te verdienen.PolitiekTegenwoordig heeft Nigeria veel inkomsten door de oliewinning en met die opbrengst zouden ze veel schulden kunnen afbetalen. Maar door het slechte politieke beleid en de corruptie wordt er verkeerd met het geld omgegaan. Ze kunnen wel kwijtschelding van de schulden krijgen wanneer ze het geld gebruiken voor armoede bestrijding en economische ontwikkeling.Maskers en maskeradeMaskers worden gebruikt voor verschillende evenementen en rituelen. Soms is de functie van het masker het opvoeden, soms straalt het gezag uit maar het kan ook informatie geven. Maskers worden ook wel gebruikt voor amusement.

Het dragen van maskers kan op verschillende manieren. Veel maskers worden over het hoofd heen gedragen, maar er zijn ook maskers die je boven je hoofd moet dragen. Een voorbeeld daarvan is het masker van de gelede, daarover lees je straks meer.Masker van de Ogani

Dit masker komt uit Nigeria. Als je het opzet verander je in een geest van de figuur die het masker voorstelt. Het masker wordt dan een schakel tussen de echte en de bovennatuurlijke wereld. Veel van deze maskers lijken op dieren. Het masker dat je op het plaatje ziet wordt gedragen door jonge mannen. Ze dragen dit masker bij atletische voorstellingen, waarin ze dieren voorstellen.Masker van de gelede

In het volk Yoruba gelooft men dat vrouwen twee kanten aan hun karakter hebben. Ze kunnen een nieuw leven voortbrengen en ze zijn in staat tot grote vernietiging. Bij de maskeradedans dansen mannen in paren en vrouwen in paren.Mening

Ik vond het een leuk werkstuk om te maken, omdat ik veel over Nigeria heb geleerd. Zo wist ik bijvoorbeeld niet over de cultuur en de maskerade.

Het viel me wel tegen om informatie te vinden over de politiek. Ik kon er niet goede bronnen voor vinden.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

mooi werkstuk, ik kwam het tegen tijdens mijn zoektocht naar info over Nigeria, ik maak blogs over landen en zet deze op hyves, ik probeer veel Bronnen te zoeken, misschien dat je die kunt gebruiken, de bronnen vind je terug in mijn blogs : http://poesmuizeneter.hyves.nl/blog/ veel geluk, jasja ( https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook :::::::: http://www.landenweb.net/ )

10 jaar geleden

..

..

is het niet dat Nigerianen geen beleefdheidsvorm kennen?

8 jaar geleden

D.

D.

geweldige info

4 jaar geleden