Inleiding
Dit onderzoek gaat over moessons. We willen onderzoeken welke gevolgen moessons voor Thailand hebben. Dat is dan ook onze hoofdvraag; Welke gevolgen hebben moessons voor Thailand? Hiernaast hebben we ook nog deelvragen.
1. Wat is een moesson?
2. Welke gevolgen hebben moessons voor de verschillende sectoren?
3. Welke gevolgen hebben moessons voor de bevolking.
4. Welke maatregelingen worden er genomen om de nadelen van moessons te beperken?
Deze deelvragen stonden al vast aan het begin van de opdracht, maar we kunnen wel uitleggen waarom ze gekozen zouden zijn. Allereerst kun je natuurlijk niet beginnen met de gevolgen van moessons zonder te weten wat een moesson is. Daarna bekijken we gevolgen, voor de bevolking en de verschillende sectoren. Allerlaatst onderzoeken we de maatregelingen die er worden genomen, tegen de nadelen van moessons. Dit alles bij elkaar geeft een duidelijk beeld van de gevolgen van moessons in Thailand.


Hs. 1: Geografisch beeld

1. Ligging
Thailand ligt 110 O.L en 15 N.B, en ligt in het midden van Zuid-oost Azië, tussen de Stille en de Indische Oceaan.

2. Gebiedskenmerken
De totale oppervlakte van Thailand is 513.115 km². Dat is ongeveer 90 keer zo groot als Nederland! Thailand heeft een gevarieerd landschap. Van mooie zandstranden tot tropisch regenwoud,
en van hoge bergketens tot de mooiste rijstvelden. Over het algemeen ligt de gemiddelde temperatuur in Thailand tussen 27 en 35 graden. In het noorden, in de omgeving van Chiengmai is het enige graden koeler. Er zijn drie seizoenen in Thailand. Het land ligt in de tropische moessongordel. Dat betekent dat het klimaat door moessons wordt bepaald.
1. Regenseizoen (zuidwest-moesson) van juni tot november. De natste maand is september. 2. Het koele seizoen (noordoost-moesson) van november tot maart. De temperatuur schommelt tussen 18-32 graden (in de hoger gelegen gebieden is het koeler dan in de laagvlakten). De luchtvochtigheid is dan het laagst.

3. Het hete seizoen (droge moesson) duurt van maart tot midden juni.

3.Bevolkingskenmerken

Thailand telt ongeveer 60 miljoen inwoners waarvan 90 % van de inwoners van Thailand boeddhist zijn. Op de tweede plaats komt het moslim-geloof. Ongeveer 80 % van alle inwoners van Thailand leven van de landbouw. De Thaise munteenheid is de Bath. Deze munteenheid is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. 1 Euro is ongeveer 40 Bath. De voertaal is Thai, die bijna in heel Thailand gesproken wordt.

Hs. 2: Wat is een moesson?

Wat is een moesson?
Zoals bijvoorbeeld West-Europa seizoenen heeft, zijn er op de aarde ook tropische gebieden met een droge tijd en een regentijd. De natte tijd wordt moesson genoemd naar het Arabische "mausim" (seizoen). Bij de natte tijd is de lucht een enorme chaos. Er zijn hevige windstoten en het regent aan één stuk door. Soms regent het wel een maand lang. De bekendste moesson is de regentijd in India en omstreken. Tot begin juni is het noorden van India droog, maar dan wordt het vochtiger en komt de regen, waar de mensen naar verlangen. Het is heel lang heel droog geweest, en dan komt er een vloed van regen. In juni, juli en augustus valt er net zoveel als tijdens een heel jaar in West-Europese landen. Daarna blijft het droog tot in juni de volgende moesson aanbreekt. In Zuid-Afrika, Indonesië en op de Antillen valt de regentijd samen met de Europese winter.

Hoe komt het dat het een deel van het jaar droog is en een deel van het jaar nat?
Het is eigenlijk heel simpel. Land warmt sneller op dan de zee, maar het koelt ook sneller af dan de zee. Boven het warme land zal de lucht opstijgen waardoor koelere zeelucht die plaats kan innemen. Vooral op warme voorjaarsdagen is de kust van deze landen gevoelig voor een koele zeewind. Zoiets gebeurt ook boven Azië. Het land wordt 's zomers heet, de lucht stijgt op en een vochtige westenwind met regen waait vanaf de Indische Oceaan richting vaste land. 's Winters is het omgekeerd, dan is het vaste land van China en Rusland koud en waait de wind boven het aangrenzende land (India) uit het oosten. Die wind zorgt dan aan de overkant van de Indische Oceaan, in Afrika voor veel regen.

Ten zuiden van de evenaar spelen zich net zulke processen af. De opwarming ’s zomers en ’s winters van Australië en Zuid-Amerika is erg belangrijk. Ook de Antillen en Indonesië kennen daardoor moessontijden. De moesson levert het nodige water voor de landbouw, maar de regen kan ook heel vervelend zijn. Het kan veel dingen verwoesten en mensen dakloos maken. De moesson voorspellen is heel moeilijk. Het regent meestal in grote verschillende buien. In sommige gebieden hangt de moesson samen met El Niño. El Niño is een hoge zeetemperatuur bij de evenaar. El Niño is wel goed voorspelbaar en daarom zijn de moessons in Indonesië en Zuid-Amerika ook goed voorspelbaar. In West-Afrika is de temperatuur van de Atlantische Oceaan een geschikte graadmeter. De moessons in India en China zijn moeilijk voorspelbaar, en zorgen voor droogte en overstromingen die onverwacht komen.

Geschiedenis van de moesson
Vroeger was de moesson al bekend. De Griekse man Aristobulos, die deelnam aan de
expeditie van Alexander de Grote naar India, bestudeerde al aan het eind van de vierde eeuw voor Christus de kenmerken van de moesson in India. In de eerste eeuw na Christus beschrijven Plinius de Oudere en de schrijver van de Periplus hoe de Romeinen de zuidwestmoesson, (die Hippalos heet), leerden gebruiken om in één keer over de Indische Oceaan van de Golf van Aden naar Zuid-India te varen.

Hs. 3: Gevolgen van moessons

Welke gevolgen hebben moessons voor de verschillende sectoren?
Er zijn drie sectoren. De primaire sector (ook wel eerste sector) bestaat uit beroepen als landbouwer, veeteler, mijnwerker, vissers, enz. Voor deze sector zijn moessons natuurlijk erg nadelig. Juist beroepen uit deze sector worden in Thailand het meest beoefend, in het geografisch beeld las je dat 80 % van de bevolking leeft van de landbouw! Doordat het in één keer zó hard en veel regent, is alle oogst verdwenen. Maar: In Thailand zijn er ook veel rijstvelden. Die hóren zo onder water te staan. Maarja, daar heb je ook niet heel erg veel aan, want het water is natuurlijk in no-time weer verdwenen, en de bodem neemt het niet goed op omdat het dat niet gewend is. Ook voor visserij heeft het gevolgen, het water staat veel te hoog, en veel vissen gaan dood. Over het algemeen zijn in deze sector nog véél meer nadelige gevolgen op te noemen, maar het zal zo vast wel duidelijk zijn.

De secundaire sector (ook wel tweede sector) bestaat uit beroepen die producten (die de primaire sector oplevert) verwerken, denk aan beroepen in een fabriek enz. Tsja, hier zullen ongetwijfeld vertragingen oplopen, en als er b.v een rivier overstroomd zullen ze er wel wat last van krijgen, maar meer ook niet. Over het algemeen is dit de sector waarbij het minste overlast van de moessons is.

De tertiaire sector (ook wel derde sector) bestaat uit dienst-beroepen. Ook hier zijn een hoop nadelige gevolgen op te noemen, vooral bij zware moessons. Allereerst moet er bij een overstroming na een moesson hulp worden verleend. Scholen zullen bij een zware moesson een paar dagen gesloten zijn, en natuurlijk krijgt het ziekenhuis het extra druk En het openbaar vervoer zal waarschijnlijk ook een tijd niet rijden..

Welke gevolgen hebben moessons voor de bevolking van Thailand?
In de vorige deelvraag van dit hoofdstuk zag je al dat moessons vooral veel nadelige gevolgen hebben in de primaire sector. En laat dat nou juist de sector zijn die het meest wordt beoefend in Thailand! Als de akkers dus onder water zijn gelopen, en daarna helemaal verdorren, krijgen de boeren dus niet het geld wat ze voor de opbrengst van de oogst hadden kunnen krijgen. Ze leiden verlies, de meeste boeren in Thailand zijn ook helemaal niet rijk. Dat is het eerste probleem. Na moessons moeten ook woningen worden opgeknapt. Dat kost de bevolking natuurlijk veel geld, wat sommige mensen helemaal niet hebben! Kort samengevat: Moessons zorgen voor veel problemen.

Hs. 4: Welke maatregelingen worden er genomen om de nadelige gevolgen van moessons te beperken?

Probleem:
Door de zware regenval zijn de grondsoorten minder vruchtbaar geworden door de jaren heen.
Maatregel:
Sommige bevolkingsgroepen hebben hier rekening mee gehouden en passen een vorm van wissel beplanting toe waarbij ze de velden na een korte periode van bebouwing, voor een langere periode braak laten staan (braak = niks aan de grond doen). In deze periode, laten ze de originele planten weer groeien om op deze manier de grond weer vruchtbaarder te laten worden. Andere groepen deden dit niet, met een dalende vruchtbaarheid ten gevolge, en dus ook een slechtere economie.

Probleem:
Als er een zware overstroming komt door de moessons, blijven de meeste schoolgebouwen niet overeind.
Maatregel:
De ministerie van Onderwijs heeft een commissie ingesteld, om multifunctionele schoolgebouwen te ontwikkelen die tegen verschillende zware stormen kunnen. Dit is belangrijk zodat de kinderen doorlopend naar school kunnen blijven gaan. De gebouwen kunnen ook gebruikt worden als noodvoorziening ten tijde van overstromingen.
Van 13 tot 22 december 2005 is er een overstroming door een moesson geweest in Thailand, in het zuiden. Heel veel families hebben last gehad van de overstroming. Daarom heeft het Rode Kruis aan de 7 zuidelijke provincies dingen gegeven: drinkwater, voedsel in blikken, EHBO dozen, kaarsen, aanstekers, plastic tassen, huishoudelijke medicijnen, en medicijnen tegen voetziektes. De lokale regeringen zorgen ook voor extra weersverslagen zodat mensen op de hoogte kunnen blijven van bedreigingen van overstromingen. In een provincie in Thailand hebben ze zelfs ontruimingsoefeningen gehouden om mensen voor te bereiden op een echte overstroming waarbij evacuatie nodig is.

Hs. 5: Conclusie

Conclusie
Na het doen van dit onderzoek, willen wij nog even kort samenvatten wat nou de gevolgen zijn van moessons in Thailand. Thailand ligt in de tropische moessongordel, dat betekent dat het klimaat door moessons wordt bepaald. Moessons zorgen voor veel problemen, problemen voor de verschillende sectoren, de bevolking, en daar wordt ook wat aan gedaan. Thailand is nu wel voorbereid op moessons, maar zeker weten wanneer zullen ze nooit weten, ze moeten dus altijd voorbereid zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

kortom is een moesson: een halfjaarlijkse wind die veel regen brengt.

10 jaar geleden

A.

A.

Ik dacht, oh, een werkstuk. Misschien snap ik het dan wel. Echter heb jij bij de betekenis van de moesson gewoon wikipedia half over genomen en een paar woorden aangepast. Ik vond dat wel minder.

7 jaar geleden

H.

H.

goede presentatie

6 jaar geleden

A.

A.

Wat zijn de bronnen die je bij dit werkstuk hebt gebruikt?

2 jaar geleden