Mineralen en edelstenen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1759 woorden
  • 2 april 2005
  • 184 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 184 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De wetenschap kent minimaal 3500 verschillende mineralen. Ieder jaar komen er nieuwe mineralen en edelstenen erbij, maar tot nu toe hebben ze alleen maar nog op en onder de aardkorst/oppervlak ‘gesnuffeld’. Om een goed overzicht te houden, worden van elk mineraal de unieke kenmerken bepaald. Bij elk mineraal dat wordt behandeld, hoort een overzicht van de eigenschappen. Daarin worden de belangrijkste kenmerken op een rijtje gezet. En in dit werkstuk probeer ik zoveel en makkelijk mogelijk uit te leggen over en van de mineralen en edelstenen.
ALLE FEITEN IN 1 OOGOPSLAG
Er zijn 12 punten van de eigen schapen

- de kleur
- glans
- strijkkleur
- systeem
- habitus
- formule
- splijtbaarheid
- fluorescentie
- dichtheid (wordt niet uit gelegd)
- hardheid (op de schaal van mohs)( wordt niet uit gelegd)
KLEUR:1
De kleur is het opvallendste kenmerk van een mineraal of edelsteen. Maar veel van hun komen in verschillende kleuren voor. Zilver bijv, verkleurt als het met de lucht in aanraking komt. Kwarts en Toermalijn kunnen kleurende bestandsdelen bevatten en daardoor verschillend gekleurd zijn.
GLANS:2
De glans van een mineraal of edelsteen ontstaat door weerkaatsing van invallend licht.

Er worden verschillende soorten glans onderscheiden. bijv parelglans - metaalglans en go zo maar door.
STRIJKKLEUR:3
Met strijk kleur bedoelt men de kleur van een mineraal of edelsteen als het tot een fijn poeder is gewreven. De strijkkleur wordt bepaald door het mineraal of edelsteen over een ongeglazuurde porseleinen tegel te strijken.
BREUK:4
Als er een stuk van een mineraal /edelsteen wordt geslagen ontstaat er een karakteristieke breuk. Het soort breuk is belangrijk als je wilt bepalen om welk mineraal/edelsteen het gaat. De breuk kan onder meer ongelijk, schelpvormig, splinterig, vezelig, haakvormig of glad zijn.
KLASSEN:5
Mineralen/edelstenen worden volgens hen chemische samenstelling in klassen verdeelt
SYSTEMEN:6
De verschillende kristalvormen worden onder gebracht in 7 systemen, afhankelijk van de drie denkbeeldige assen die het kristal beschrijven.
HABITUS:7
Behalve naar de vorm van de kristallen, bijv. Een kubus of een octaëder (achtervlak) worden ook de habitus (uiterlijke gedaante waarin ze meestal voorkomen)bekeken.
FORMULE:8
Elk mineraal, elke edelsteen heeft een typische chemische samenstelling. Die kan worden weergegeven in de vorm van een formule. Natriumchloride (steenzout) heeft bijvoorbeeld als formule NaC1. Dat betekent dat elke steenzoutmolecule een natrium-atoom bezit (Na), dat is verbonden met een chlooratoom (C1). Vaak bevatten de chemische formules ook getallen. De formule van koruns is A12O3: binnen elke molecule zijn twee aluminium-atomen (A1) verbonden met drie zuurstof-atomen (O).
SPLIJTBAARHEID:9
Veel mineralen/edelstenen splijten onder druk in platte vlakken. En dat noemt men de splijtbaarheid.
De mate van de splijtbaarheid is kenmerkend voor mineralen. Men onderscheid: zeer volkomen, volkomen, onvolkomen, uitgesproken, duidelijke, onduidelijke en geen splijtbaarheid.
FLUORESCENTIE:10
Sommige mineralen/edelstenen lichten op onder ultraviolet licht of röntgenstralen. Dat verschijnsel wordt fluorescentie genoemd. Mineralen kunnen in verschillende kleuren fluoresceren.
WAT ZIJN MINERALEN?
Iedere dag gebruiken we producten die mineralen bevatten - meestal zonder dat we het weten. Er zijn momenteel MEER dan 3500 mineralen en edelstenen bekend en er worden nog steeds nieuwe ontdekt,maar wat zijn mineralen eigenlijk?
Mineralen zijn vaste stoffen die meestal kristallen vormen –homogene bestands delen van aardinwendige opbouw. als een mineraal wordt fijn gemalen ,behouden de afzonderlijke deeltjes nog altijd hun karakteristieke kristalstructuur. daaraan kun je mineralen herkennen. de meeste mineralen zijn hard en compact , maar er zijn 2 uitzonderingen. kwikzilver ,water zijn ook mineralen maar die zijn in kamer tem vloeibaar. zout,klei,zand,talkpoeder,soda,baksteen en ook porselein en schoolbord krijt.
WAAROM EDELSTENEN EN MINERALEN VERZAMELEN?
Wie een mineralen/edelstenen verzameling aanlegt, maakt kennis met een nieuwe wereld die al eeuwenlang talloze mensen fascineert.
Mineralen en edelstenen zijn een lust voor het oog en soms kun je bijna niet geloven dat zoveel moois op een natuurlijke manier kan ontstaan.
Er zijn mineralen en edelstenen in alle mogelijke kleuren, vormen en maten - van eenvoudige kubussen via vormen met veel vlakken ,rozetten en kruisen tot mineralen die op struiken lijken, heel wat dus. Deze veelsoortigheid boeit mensen al duizenden jaren.
En deze fascinatie is er ook oorzaak van dat er steeds weer mensen zijn die een verzameling aanlegen.
Het volmaakte exemplaar
De meeste mineralen verzamelaars dromen ervan, een bijzonder zeldzame en kostbaar exemplaar te bezitten dankzij een ruil of mooier een eigen ontdekking. Dat is echter niet het enigen dat de passie van het verzamelen aanwakkert.
Veel verzamelaars zijn ook perfectionisten: in de regel hebben ze liever perfecte exemplaren van wijdverbreide mineralen en edelstenen dan exemplaren waar iets aan mankeert zelfs al is het een zeldzaam type.
KOSTBAAR OF WAARDELOOS?
Er is een chinees verhaal over een man die rijk wilde worden. Hij vroeg aan een wijsgeer hoe hij een heleboel edelstenen zou kunnen krijgen.
‘Als je het wenst,’ zij de wijsgeer dan zullen de kiezelstenen in de zee in edelstenen veranderen
Met zijn antwoord maakte de wijsgeer 2 dingen duidelijk. Kostbaar in de zin van groot geldwaarde is alleen iets dat zeldzaam is. Gele citrien is prachtig maar het kost een fractie van een smaragd, want het word veel vaker gevonden. Op die manier is ook de wens van de man om veel edelstenen te vinden onnozel. Want als er grote hoeveelheden van waren, zouden ze niet zoveel waarde hebben. Het antwoord houdt echter ook geen levenswijsheid in: als je niet allen maar oog hebt voor de geldwaarde van de dingen, kun je als je goed kijkt zelfs in eenvoudige kiezelstenen een onvoorstelbare schoonheid ontdekken. Een juwelier kijkt op een heel andere manier. Voor hem zijn mineralen of edelstenen die je kunt bewerken voor sieraden van grote waarde.
KLEUREN? MINERALEN?
Ik zou erg graag willen uit leggen hoe mineralen aan hun kleur komen maar dat kan ik niet doen als ik het zelf niet hele maal snap want er komt heel veel wiskunde en natuurkunde en ook schei kunde maar ik kan we vertellen wat de kleuren betekend

Rood=is de eerste kleur van de regenboog en, in de vele literatuur die er is rood de meest verwarrende kleur met het grootste verschil in betekenis. Helder rood is de kleur van bloed, vurige ontstekingen en wonden. Donker rood is de kleur van de liefde, romantiek net als rode rozen maar rood is ook de kleur van waarschuwing, stoplichten, alarm en de rode kaart bij het voetballen. Rode stenen zijn onder andere jaspis, rode tijgeroog, vuur opaal, robijn en ook rode agaat.
Oranje=het is een positieve kleur en een mengsel van de levenskracht ROOD en de gezelligheid (kaarslicht ) en de levensvreugde van geel. Mist het soms beangstigde rood.
Oranje stenen zijn: carneool, topaas, en ook oranje calciet.

Geel=brengt ons levensvreugde, plezier aan ontmoetingen en verbetering van kontakten. Bevordert helder denken en het oplossen van oude problemen. Sterke kleur die hoort bij wijsheid en levenswarmte. Kleur van de bron van alle leven: de zon. Gele stenen zijn tijgeroog goud, gele carneool en zwavel
Groen=groen is een mengsel van het warme geel en het koele blauw. De kleur van evenwicht en harmonie, van zelfbeheersing en innerlijke rust. Het brengt rust en verbondenheid met de natuur, mat uitzondering van gif groen. Wij laten onze goede wensen vaak vergezeld gaan van groene planten en bloemen. Groene stenen zijn: smaragd, jade, groene toelemaarijn, peridoot , aventurijn.
Blauw= is de kleur van rust , kalmering ,en soberheid , en ook van rust en hoop. De lichtere kleuren blauw verbinden onze geest met de onenigheid van de hemel.
Donker blauw is een zwaardere kleur die een gevoel van respect en standvastigheid geeft. veel uniformen zijn ook donker blauw. Blauwe stenen zijn saffier, sodaliet, blauwe agaat, lapis lazuli
HOE WORDEN EDELSTENEN EN MINERALEN EIGENLIJK VERDEELD?
Hier onder volgt een voorbeeld
Kwarts is een hoofd groep die uitloopt in verschillende soorten zoals rozen kwarts en rook kwarts het verschil is dat het begon met kwarts en uitliep met verschillende kleuren. Kwarts is transparant en kleurloos, rozen kwarts is wazig en roze dat kom omdat verloop der jaren er andere stoffen bij kwarts is toegevoegd door moeder de natuur en dan krijg je een andere soort kwarts bij deze rozekwarts
CONCLUSIE EN EIGEN MENING
Zo zijn er nog vele dingen over mineralen en edelstenen te vertellen en te laten zien alleen is dat vaak erg moeilijk uit te leggen of aan de goede afbeeldingen te komen. Maar daarom vond en vind ik het een leuke uitdaging om er een werkstuk van te maken maar ik had dan ook al een aardig begin omdat ik zelf al 2 ½ jaar met volle plezier edelstenen en mineralen verzamel.
WAAR ONTSTAAN MINERALEN EN EDELSTENEN?
De aarde heeft een doorsnee van 12. 756 km en weegt 6x10” ton. De aardkorst, de bovenste laag, waarin de mineralen, edelstenen en ook fossielen zijn verborgen, is ongeveer 30 km dik en bestaat voor meer dan 75 procent uit twee elementen: zuurstok en silicium. Alle andere elementen vormen met elkaar het resterende 25 procent. De mens is nog niet zo heel diep in de aardkorst geweest. De diepste boringen gaan ruim 12 km diep – bijvoorbeeld bij de ‘continentale diepteboringen ‘ bij windischeschenbach in de oberpfalz , in Duitsland.
ORGANISCHE EDELSTENEN
Enkele van de mooiste bijzonderste en ook de duurste edelstenen van de aarde zijn niet afkomstig van gesteentes maar van levende organismen zoals dieren, planten en heel soms ook mensen. Ik zal er een paar noemen en een daarvan zal ik bespreken hier komen ze dan we hebben : amber (die gaan we bespreken) ,koraal,git,parel en ook ivoor.
AMBER:
Amber is behalve dat het een meisjes naam is ook een lijmachtige,bruinen of gele hars die wordt afgescheiden door tertiaire naald bomen en vervolgens fossiliseert. Amber kan allerlei dingen bevatten zoals insecten, blaadjes dat werd in het hars gevangen voor dat hij verharde. In het hars zijn wordt ook onder andere aangetroffen luchtbellen, dennenappels, stukjes hout, spinnen en ook heel soms kikkers, padden os muisjes. Luchtbellen vertroebelen de kleur en daarom worden ze met verhitten zooveel mogelijk verwijdert uit het mooie amber. Maar de waarde van een stuk amber wordt juist hoger door de andere insluitsels die hier zijn genoemd, vooral als er een zeldzame of uitgestorven soort is ingesloten.
De kostbaarste amber is transparant. Van goed gepolijste stukken worden amuletten en kralen gemaakt. Wanneer je het goed opwrijft, wordt amber elektrostatisch.
De beste amberafzettingen ter wereld worden gevonden aan de noordkust van Duitsland. De grootste amberkei is uit de Oostzee gehaald en weegt bijna 8 kilogram. Hij bevindt zich in het natuurwetenschapelijk museum van de Humboldt - universiteit in Berlijn. Stukken amber zijn vanuit de Oostzee door de stroming zelfs tot in Engeland en op hum mooie kusten. Maar ook elders wordt amber gevonden zoals Myanmar(Birma), canada, Tsjechië, de dominicaanse republiek, Frankrijk, Duitsland, Italië, Roemenië, Polen, Spanje en zelfs de VS.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

super slecht

9 jaar geleden

D.

D.

hoi wel goed maar ook niet fantastisch.
Mijn cijfer7.8

PS. Gebruik ook voor mijn spreekeurt !!

9 jaar geleden

P.

P.

wel een goed werkstuk 8.1

7 jaar geleden

T.

T.

Nou leraartjes ik ben Tim en zit op de school maar welk lokaal zeg ik niet ik haat de leraren dus kom me maar halen ??

6 jaar geleden

I.

I.

dit kan ik wel goed gebruiken voor mijn profiewerkstuk bedankt

4 jaar geleden