Mexicanen
De historie van Mexicanen:
Vanuit Azië kwamen de indianen naar Amerika. Ze trokken over de Beringstraat. Rond 20.000 jaar voor Chr. bereikten ze het gebied dat nu Mexico heet.
De Mexicaanse geschiedenis is onder de volgende periodes te verdelen:
1200 – 400 v. Chr.: De periode van de Olmeken
200 v. Chr. – 800 n. Chr.: De Klassieke Periode waarin verschillende culturen naast elkaar bestonden, zoals de Maya’s, de Zapoteken, de Mixteken en de Tolteken.
1300 – 1521 n. Chr.: De Azteekse periode
In 1521 kwamen de Spanjaarden naar Mexico onder leiding van Hernán Cortés.
In 1821 kwam er een einde aan de Spaanse overheersing.
De taal:
Het Spaans is de hoofdtaal van de Mexicanen. Het Spaans wat de Mexicanen spreken, dat verschilt iets van het oorspronkelijke Spaans.
Dat komt doordat de Mexicanen hun stem veranderen.
De 24 miljoen indianen spreken naast Spaans een vijftigtal verschillende eigen talen of dialecten. Veel indianen, vooral vrouwen, spreken alleen hun eigen taal en geen Spaans. De meest gesproken indiaanse taal is het Náhuatl, de taal van de Azteken
De cultuur:
De Mexicaanse literatuur:
In Mexico wordt er heel weinig gelezen. Dat komt waarschijnlijk het lage opleidingspeil van de meerderheid van de Mexicaanse bevolking, maar ook met de economische crisis.
Het grootste deel van de bevolking legt belangstelling voor stripboeken over seks en romances.
Thema’s zijn: bloed, prostitutie, verraad, aids, corruptie en drugs- en alcoholverslaving.
Toch zijn er schrijvers die van huninternationale bekendheid genieten, zoals Octavia Paz en Carlos Fuentes. Beiden houden, zoals de meeste Mexicaanse schrijvers, zich druk met de politieke sociaal-culturele realiteit van het land bezig.
De meest gelezen schrijver is in de 1985 overleden Luis Spotta, die op meesterlijke wijze het PRI-milieu op de hak neemt.
TV & Radio:
Op televisie zijn de ‘telenovelas’ (Mexicaanse soaps) heel populair. Zowel als nieuwsprogramma’s als de telenovelas zijn gericht op de Mexicaanse middenklasse die zich ‘de American way of life’ tot voorbeeld stelt.
Radio is in Mexico vooral een regionaal en een commercieel medium.
Er zijn honderden radiostations die vaak in een onderlinge concurrentiestrijd verstrikt zijn. De programma’s worden voornamelijk gevuld met reclame en populaire muziek en er zijn nauwelijks goede nieuwsprogramma’s of programma’s waarin klassieke muziek of jazz te beluisteren valt.
Mexicaanse muziek:
Door de oorspronkelijke bewoners, werd muziek tijdens plechtige gebeurtenissen intensief beoefend met ratels, schelpen, fluiten en trommels. Later is deze oorspronkelijke muziek opnieuw gemaakt door de Spaanse tradities met nieuwe instrumenten en dansvormen. Op het Plaza Garibaldi in Mexico-Stad vindt men de mariachi’s. Dit zijn groepen muziekanten die dramatische levensliedjes maken. Een ‘orkest’ bestaat vaak uit 10 personen. Instrumenten zijn vooral, violen, gitaren en trompetten.
Bevolking:
Mexico heeft ongeveer 102 miljoen inwoners. 75% van de mensen wonen in de steden. Ieder jaar neemt de bevolking vrij constant toe met 2% per jaar. In 200 was het geboortecijfer 22% en het sterftecijfer 5%, op de 1000 kinderen sterver er gemiddeld 25 in het eerste levensjaar.
In Mexico-Stad wonen de meeste mensen in Mexico maar liefst 16 miljoen mensen wonen in en rond de stad.
De bevolkingsopbouw is heel ongelijk. 37% van de mensen in Mexico is jonger dan 15 jaar, 58% van de mensen is tussen de 15 en de 65 jaar en 5% is ouder dan 65. Ongeveer 75% van de bevolking bestaat uit mestiezen, mensen die zowel Spaans als indiaans bloed in zich heeft, 18% is indiaans en de rest is van Europese (creolen), Arabische of Afrikaanse afkomst.
In verband met de mestiezen duiken de termen machismo en malinchismo nogal eens op.
Voedsel:
Mexicaans eten is heel populair. Een voorbeeld van Mexicaans eten is:
Tortilla’s:
Nacho’s, Taco’s, Burrito’s, Enchilada’s, Quesadillas.
Nacho’s: Met kaas gegratineerde warme tortillachips, naar keuze met gehakt, kip of bonen met salsa mexicana, sla, guacamole, zure room en jalapeñopepers.
Taco’s: een tortilla met gehakt en/of kip, met sla, guacamole, kaas en zure room.
Burrito’s: Grote knapperige tarwemeeltortilla gevuld met bonen, pikante groenten en kaas en naar keuze met gekruid gehakt, kip of cheddarkaas.
Enchilada’s: Twee zachte tarwemeeltortilla gevuld met kaas en naar keuze kip, kaas en/of gestoofd rundvlees en milde of pittige tomatenroomsaus of molesaus.
Quesadillas: Twee knapperige tortilla’s gevuld met gesmolten kaas, gehakt en/of gemengde groenten.
Dranken:
Er zijn verschillende soorten dranken die de Mexicanen drinken. Maar ze drinken vooral alcoholische dranken. Voorbeelden zijn wijn en cocktails.
Wijnen:
Witte wijn:
Villa don Carlos, Sauvignon Blanc: een mooie frisdroge wijn uit Chili.
Casa de la Reina Blanco: een elegante wijn, uit het beste Rioja gebied Alta, met een fris fruitige smaak.
Doornbosch: Zuid-Afrikaanse frisdroge, levendige wijn van de Chenin Blanc.
Rode wijn:
Villa don Carlos, Cabernet Sauvignon: een op fust gelegerde karaktervolle en robuuste wijn uit Chili.
Casa de la Reina Tinto: een aangename frisse, soepele wijn met een sterk fruitige afdronk.
Doornbosch rood: deze vriendelijke rode wijn is fruitig met een iets kruidige toon.
Cocktails:
Frozen Margarita: tequila gemixt met citroensap en ijsblokjes.
Classic Margarita: tequila en triple-sec gemixt met vers citroensap en en ijsblokjes, met een randje zout op het glas.
Belangrijke feestdagen en godsdienst:
Evenementen:
Charreada: een rodeo waarbij Mexicaanse cowboys in hun karakteristieke pakken hun behendigheid te paard tonen bij het opdrijven en vangen van het vee, lassowerpen enz.
Jai alai: het populaire, heel snel balspel dat uit Spaans Baskenland is overgenomen en waarbij grote bedragen worden vergokt.
Corrida de toros(stierengevechten): dit is uit Spanje naar Mexico overgebracht en volgt dezelfde regels en het seizoen loopt van oktober naar april.
Feestdagen:
Op 2 november vieren de Mexicanen Allerzielen (todos santos), het feest der doden. Mexico heeft een aparte relatie met de dood. Alle geesten keren terug naar hun oude omgeving. Bij de bakker is er dodenbrood te koop (pan de muertos) en overal zijn de versieringen in de vorm van doodskoppen te zien.
Kerstmis:
Kerstmis is ook een belangrijk feest in Mexico. Een week voor kerst trekken kinderen zingend rond door het huis of op straat met beeldjes van de kerststal en kaarsjes.
De piñata wordt ook gebruikt voor kerst.
Een piñata dat is een dierenvorm van papier maché gemaakt, gevuld met snoepjes en/of kleine cadeau’s. De kinderen moeten deze geblinddoekt met een stok kapot slaan, terwijl de omstanders de vorm met behulp van een touw heen en weer bewegen. Het gevolg is een enorme vrolijkheid en spanning onder de kinderen totdat de vorm kapotgeslagen is en de inhoud eruit valt, waarna het grabbelen kan beginnen.
Goddienst:
Vele heiligdommen en documenten zijn verloren gegaan toen de conquistador Cortés de hoofdstad binnen viel. Mexico werd toen rooms-katholiek. Op dit moment is 90% rooms-katholiek.
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
mooi hoor!!!!!
10 jaar geleden
AntwoordenO.
O.
prachtig werkstuk
10 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
heel mooi gedaan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):):)
10 jaar geleden
Antwoorden