Geschiedenis
De Masai zijn van Nilotische afkomst en ze vestigden in de 17e eeuw in grote delen van het huidige Kenia en Tanzania. Omdat ze zoveel overwicht hadden slaagden ze erin andere volkeren te domineren of te doen laten “verdwijnen”. Op het einde van de 19e eeuw waren er zoveel spanningen tussen de verschillende subgroepen dat ze leidden tot regelrechte oorlogen, die ook nog eens samenvielen met de epidemieën bij de Masai (cholera) en bij het vee (runderpest.
De Natuurlijke Omgeving
De Masai bevinden zich in Kenia en Tanzania (zie kaartjes. Het zijn wel nomaden, ze trekken rond. Als het voedsel op is trekken ze naar een ander gebied. Ze houden vee. Ze wonen maar in kleine nederzettingen van zo’n 8 tot 15 hutten er nederzetting. De nederzettingen zijn omringd door een hek gemaakt van takken ß hiervoor zijn de mannen verantwoordelijk. ’s Avonds brengen ze het vee, de geiten en andere “huisdieren” binnen de kring om ze te beschermen tegen wilde dieren.
Het duurt 3 tot (bij sommige bronnen) 7 maanden om alle hutten te bouwen en de vrouwen van de stam zijn hiervoor verantwoordelijk. De hutten worden gebouwd met takken, twijgjes, gras en koeienmest & urine wat wordt getransformeerd tot pleister en aangebracht op een frame van takjes.
Wanneer het mengsel is opgedroogd in de zon is het net cement en stinkt het niet. Het hutje is laag en normaal is het niet mogelijk om erin te staan en er zijn maar 2 openingen, de ‘deur’ en een opening in het dak om het rook van een vuurtje dat altijd in het hutje brand om de bewoners warm te houden (tijdens het regenseizoen). Gedroogde koeienmest is de brandstof voor dit vuur. Binnen slaapt de familie op bedden van geweven takjes en zacht gemaakt met gedroogd gras en dieren huiden. In sommige hutten zijn kleine dieren om de mensen te beschermen tegen grotere (wilde) dieren en tegen de kou Het enige dat de Masai nog zouden kunnen hebben wat van de westerse cultuur afkomt is misschien een ijzeren pan, een tinnen kopje en een paar westerse kledingstukken (zeggen ze), maar hier op een plaatje staat ook gewoon een fiets en ik denk dat ze toch wel meer met de westerse cultuur vermengt zijn (zie extra)
Taken van de vrouwen
Naast dat er van de vrouwen verwacht wordt dat ze de hutten bouwen, moeten ze de koeien melken en water zoeken/halen wat misschien wel zo’n 70 kilometer verder op kan zijn. Ze moeten Pompoenen of Kalebassen van de planten halen en de binnenkant schoonmaken. Om ze daarna te versieren met leer en kralen. Melk, bloed, water, honing of maïs worden in de kalebassen bewaard. De Masai drinken elke dag koeien- of geitenmelk en als ze niet genoeg melk hebben mixen ze wat melk met het bloed van koeien. Om het bloed te krijgen schieten ze een pijl in de halsslagader in de nek van de koe. Het bloed “spuit” in de kalebas en ze laten de halsslagader stoppen met bloeden door wat koeienmest op de plek waar de pijl zat te smeren. De Masai geloven dat het bloed hen heel erg sterk maakt.
De vrouwen spenderen ook veel tijd met het maken van kralen. Ze decoreren huiden van dieren, kalebassen en ze maken sieraden met de kralen zoals armbanden, enkelbanden en amuletten. Het leven van de traditionele Masai draait eigenlijk om hun vee. Ze geloven dat god dit vee aan hen heeft toevertrouwd (zie Sprookjes). Daaruit voorkomend: hun rijkdom wordt bepaald met het stuks vee dat ze hebben “verzameld”.
Ceremonies & Rituelen
Er zijn zéér veel ceremonies in de cultuur van de Masai, Enkipaata is de eerste ceremonie (voor een jongen dan) en vindt plaats voor de besnijdenis. Deze ceremonie wordt georganiseerd door de vaders van de jongens die deze ceremonie onder gaan. De jongens reizen eerst buiten het gebied van hun stam voor een periode van vier maanden. Zo’n dertig tot veertig hutjes worden gebouwd voor de jongens, de huizen worden ook buiten de stam geplaatst. Daar zullen de jongens worden ingewijd. Voordat de ceremonie zal beginnen moet een Olopolosi orkiteng worden gekozen, dat is iemand die toezicht zal houden bij de jongens. Deze positie is niet erg gewild omdat het “ongeluk” zal brengen. Deze toezichthouder zal verantwoordelijk zijn voor alle zonden die de jongens kunnen/zullen ondergaan. De dag voor de ceremonie moeten de jongens buiten het bos slapen. Als de vroege dauw er dan aankomt rennen de jongens naar de huizen en dansen ze de rest van de dag non-stop. Hierna zijn de jongens klaar om besneden te worden, en krijgers te worden. Alle jongens willen zo snel mogelijk besneden worden.
Emuratare is het belangrijkste ritueel na de Enkipaata.. Emuratare is het besnijden. Deze inwijding is ook voor de meisjes, als ze de puberteit bereiken. Je bent een “echte” jonge vrouw of krijger na de besnijdenis. De jongen kan duidelijk maken dat hij rijp is door met zware speren rond te lopen, een grote kudde vee te beheren of ’s nachts bij vrienden op bezoek gaan. Een paar dagen voor de operatie moet de jongen zeven dagen lang een grote groep vee beheren. Op de achtste dag wordt hij dan besneden.
Voor de operatie moeten de jongens en meisjes buiten gaan staan in het koude weer om hun zonden af te “wassen” met een koude douche. Als een jongen steeds dichterbij het tijdstip van besnijdenis komt zullen zijn vrienden, leeftijdsgenoten en mannelijke familieleden hem aanmoedigen met ‘vieze’ blikken en soms met bedreigingen “als je het mes aanraakt, zullen we je doden! Als je wegrent van het mes, zal de gemeenschap je haten voor de rest van je leven.” De operatie zal niet prettig zijn. En zelfs zeer pijnlijk maar het betekent veel voor alle Masai. De operatie vindt plaats vroeg in de ochtend, nog voor de opkomst van de zon. De besnijdenis wordt gedaan door een man die zeer bekwaam moet zijn. Als de operatie voltooid is zal de jongen felicitaties ontvangen, en zullen ze hem prijzen voor zijn moed. De operatie van de vrouwen is een beetje anders, maar hier mogen de Masai niet over praten. (ik heb deze informatie dan ook van een Masai met internet.. en hij mag er niet over praten uit respect voor vrouwen zeg hij) Bij de jongens zal het zo’n 3 tot 4 maanden duren voordat hij genezen is van de besnijdenis, ze moeten 4 tot 8 maanden hele dagen alleen maar zwarte kleren dragen. Daarna krijgen ze de status van jonge krijger.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
A.
A.
goed kan hem goed gebruiken
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
heel slecht kan er niets mee
7 jaar geleden
Antwoorden