Mars

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1750 woorden
  • 8 april 2003
  • 107 keer beoordeeld
Cijfer 6
107 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoudsopgave:

Vraagstelling voor dit werkstuk
Inleiding
Hoe is Mars ontstaan
Is er leven op Mars
Hoe ziet Mars eruit
Wat kunnen wij leren van Mars
Geraadpleegde bronnen

Waarom willen we naar mars?
De deelvragen:
Hoe is mars ontstaan?
Hoe ziet mars eruit?
Is er leven op mars?
Wat kunnen we leren van de onderzoeken op mars?
INLEIDING

Met de vraag “waarom willen we naar mars” begeven we ons in de voetsporen van de Italiaanse astronoom Giovannie Schiaparelli die in 1877 geulen had gezien op mars. Hij en vele andere mensen dachten dat deze geulen door intelligente wezens waren gegraven om het smeltwater van de ijskappen bij de polen van mars naar de gebieden te brengen waar gewassen verbouwd werden.
Hoewel veel later de betere telescopen en de diverse ruimtesondes het verhaal van Giovannie Schiaparelli wetenschappelijk tegenspraken bleef toch het idee dat er leven op mars is bij veel mensen erg populair.
De twee Vikings, dit zijn ruimte vaartuigen die in de jaren 70 door de Amerikanen naar de planeet Mars zijn gestuurd, lieten foto’s zien waarbij duidelijk structuren van een gezicht waarneembaar waren. De geruchten, verhalen en fantasieën over leven op Mars werden hier- door weer nieuw leven in geblazen. Later toen er betere en scherpere foto’s van het gebied binnen kwamen bleek het om bepaalde bergformatie te gaan. Toch is de wetenschap nog altijd druk bezig om te bewijzen dat er ooit leven is geweest op Mars en dat het misschien moge- lijk is om zelf omstandigheden te scheppen zodat een langer verblijf op Mars mogelijk is, al dan niet met hulp vanaf de aarde.

HOE IS MARS ONTSTAAN?

Bij de geboorte van het heelal tussen de 15 en 20 miljard jaar geleden was er de grote oerknal. Het leek op een hele grote samengedrukte “vuurbal”. Die vuurbal is ontploft en er kwam een straling vrij van 100.000.000 K na 1043 seconde was er een kleine tijdsinval (dan staat de tijd stil) die 106 seconden duurde. Er kwam straling vrij die nergens meer in het heelal voorkomt. Hierdoor zijn energie, ruimte, tijd en materie ontstaan. Elf miljard jaar later ontstond uit gasvormig materiaal ons zonnestelsel met als middelpunt een ster die wij zon noemen. Langzaam geeft de zon minder warmte af waardoor de zonnenevel gaat condenseren. Deze condensvorming zorgt er weer voor dat er vaste materie ontstaat en de vaste materie plakt aan elkaar waardoor er steeds grote brokken materie ontstaan. Door het ronddraaien en botsen van de brokken ontstonden er planeten die elk op een eigen plaats in het heelal rond de zon draaien. Dit proces heeft ook zo’n 100 miljoen jaar geduurd. In ons zonnestelsel zijn er op deze manier vier planeten ontstaan die op elkaar lijken, Mercurius, Venus, Aarde en Mars. Deze staan het dichtst bij de zon en bewegen zich binnen de planetoïdengordel. Andere planten of eigenlijk gasbollen staan veel verder van de zon en zijn voor ons minder interessant, deze zijn; Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunes en Pluto ze behoren wel tot ons zonnestelsel maar bevinden zich buiten de planetoïdengordel.

HOE ZIET MARS ERUIT?

Mars heeft twee manen Phobos (vrees) en Deimos (schrik)het zijn eigenlijk twee grote vormloze brokstukken die rond mars blijven zweven. Op mars staat een grote vulkaan die Olimpius Mons heet en wel 600 kilometer doorsnee en is daarmee de grootste ontdekte berg in het
universum. Mars heeft ook nog een ravijn die Valles Marineris heet een soort Martiaanse Grand Canyon die bijna vijfduizend kilometer lang is. De Mariner 9 heeft dat ravijn als eerst ontdekt. Valles Marineris lijkt wel op de Amerikaanse Grand Canyon maar is anders ontstaan. Valles Marineris is ontstaan door een aardverschuiving op Mars en de Grand Canyon op aarde is uitgesleten door de rivier de Colorado die aan het gesteente sneed. Mars heeft twee polen net zoals de aarde de noord en zuidpool en ze zijn alle twee met ijskappen bedekt.
Mars is de vierde planeet van de zon. Hij heeft een scheve as net zoals de aarde en daardoor heeft Mars ook vier seizoenen. De Mars-dagen duren 24 uur en 37 minuten dus een half uur langer dan onze dagen op aarde. Mars heeft ook seizoenen de lente, zomer, herfst en winter. De seizoenen veroorzaken een regelmatige veranderingen in het Martiaanse weer. Meestal waait het op mars ondanks de dunne atmosfeer kan de wind soms wel 120 kilometer per uur halen op mars. Dat is op aarde een zware storm. Na een hele koude nacht verschijnt er meestal mist en wolken in de ravijnen van mars. De mist verdwijnt als de atmosfeer opwarmt.
De stenen van mars zijn vrijwel zeker niet gevormd waar we ze nu aantreffen. Er zijn drie belangrijke processen die een rol gespeeld kunnen hebben. Misschien zijn ze tijdens vulkaanuitbarstingen uitgespuugd of tijdens meteorietinslagen uit kraters geslingerd anderen beweren dat ze zijn meegevoerd door oude rivieren.
Aangezien Mars verder van de zon staat is het er wel een stuk kouder dan hier op aarde. De verschillen in temperatuur kunnen oplopen van –150 graden Celsius op de polen in de winter tot 25 graden in de zomer bij de evenaar.
Het belangrijkste kenmerk van Mars is de rode kleur. Inmiddels weten we dat de rode kleur ontstaat tijdens de vele zware Martiaanse stormen. Deze stormen blazen het zeer fijne woestijnzand hoog de lucht in waardoor de atmosfeer rood/oranje kleurt.
De rode kleur van heeft er ook voor gezorgd dat Mars aan z’n naam kwam. Men zag de rode kleur als bloed en vuur en vernoemde de planeet dus naar de Romeinse oorlogsgod Mars.

De middellijn van Mars is ongeveer 6786 kilometer en daarmee ongeveer 40% kleiner dan die van de aarde.
Gemiddelde afstand tot de zon is 227,6 miljoen kilometer, de aarde staat “slechts” op 149,6 miljoen kilometer van de zon.
IS ER LEVEN OP MARS?

Onderzoekers denken dat er zo’n 1.7 miljoen jaar geleden leven op Mars is geweest volgens hen waren toen de omstandigheden op Mars toen het gunstigst inmiddels is het klimaat zo veel veranderd dat er nu geen normaal leven zoals wij dat kennen meer mogelijk.
Er zijn een soort watergeulen op Mars gevonden waar ooit water doorheen stroomde. Giovannie Schiaparelli had die kanalen als eerst gezien hij noemde ze Martiaanse kanalen. In 1996 beweerden de wetenschappers van NASA dat ze het eerste teken van leven op mars hadden gezien. Ze zijden dat ze een meteoriet op aarde hadden gevonden die van Mars afkomstig zou zijn. Zij vonden microfossielen in de meteoriet die alleen onder de microscoop te zien waren – volgens hen – waren dit overblijfselen van bacteriën. Veel wetenschappers denken dat de ‘fossielen’ zelf vreemde mineralen vormden die niets te maken hebben met oude levensvormen op Mars.

Het echte onderzoek naar leven op Mars is begonnen toen de ruimtesonde Mariner 4 in 1965 enkele close up foto’s van het Marsoppervlak naar de aarde zond. In 1976 werden er twee vikingsondes in een baan om de planeet Mars gebracht. Deze lieten onderzoekssondes op Mars landen voor onderzoek. Deze hadden instrumenten bij zich om de samenstelleng van de bodem te bepalen. Met een soort graafarm werd er grond opgeschept en in een minilaboratorium onderzocht met behulp van röntgenapparatuur ook werd de bodem onderzocht op organisch materiaal. Nog later landde de Pathfinder op de planeet Mars deze had een ruimtewagentje bij zich dat enkele weken over de planeet reed om van dichtbij gesteente te fotograferen en nog beter te onderzoeken.
Toen het onderzoek met de Pathfinder was afgerond draaide er alweer een andere sonde (de Global Surveyor) rond de planeet Mars, deze maakt foto’s van de planeet die als de meest mooie en verrassendste werden gezien.
De zo genaamde kanalen van Schiaparelli en het verdere onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper en diplomaat Lowell, hij tekende plattegronden van Mars waarop duidelijk alle kanalen te zien waren, zij maakten ook de vergelijking met het Suezkanaal. Zij zeiden dan ook dat het maken van het Suezkanaal niets was in vergelijking met de kanalen op Mars er moesten dus wel hoger beschavingen op Mars wonen.
Toen dit allemaal bekend was werden er fantasie verhalen geschreven deze verhalen werden door zeer veel mensen gelezen zo ontstond al snel een zeker geloof in Marsmannetjes.
Rond de eeuwwisseling (1900) verschenen er twee zo genaamde bestsellers over invasies van Marsmannetjes, de ene hete Auf zwei Planeten door de duitse wiskundige en filosoof Kurd Lasswitz en de andere werd geschreven door de Amerikaan H.G. Wells en heet The War of the Worlds. Vele jaren later eind jaren (19)’80 is er een film van gemaakt en muziek voor geschreven. Het hoogte punt van de fantasie verhalen was op 30 oktober 1938 toen door Orson Wells een hoorspel op de radio werd gebracht waarin live verslag werd gedaan van de landing van Marsmannetjes.
Zij werden omschreven als zeer lelijk en wilden alles veroveren.
Nu weten we na ruim een eeuw van onderzoek dat er geen echt leven meer is op Mars maar dat er ooit wel leven is geweest daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan.
WAT KUNNEN WE LEREN VAN MARS?

Er zijn geen kanalen op Mars. Er stroomt helemaal geen water. Toch willen de wetenschappers de planeet verder onderzoeken. Want ze lijkt op de aarde. Ook al is ze maar de helft zo groot en is het er overal zeer koud. Er is ook een zuidpool en een noordpool, bedekt met ijs. Er zijn ook seizoenen zoals bij ons. Heel lang geleden was er water op Mars, denken de wetenschappers. En in het ijs en de lucht zit er nog een beetje water. Misschien was er ooit leven. Zoals op de aarde. Maar wat is er dan gebeurd? En zal dat op de aarde misschien ook gebeuren? Of zullen er ooit mensen op Mars gaan wonen? Dat zijn boeiende vragen, vinden de onderzoekers. Daarom stuurden ze de Pathfinder en de Sojourner. Dat is de naam van het wagentje (op de foto). Het betekent: Reiziger. Het is maar zo groot als een koffer. Het rijdt langzaam en onderzoekt het zand en de rotsen. Het is een computer op wielen. Het stuurt allerlei wetenschappelijke gegevens naar de aarde. Het zal dat doen tot de wielen eraf vallen, beloofde de Nasa.
Hopelijk kunnen de wetenschappers uitvinden wat het voor de aarde gaat betekenen als het klimaat hier op aarde net zo gaat worden als die nu is op Mars.

Geraadpleegde bronnen:

Boeken:
Planeten verkend David Morrison
De evolutie van het heelal Colin A. Ronan
De evolutie van de aarde Derek Elsom
Buitenaards leven? Ulrich Walter
Nabije planeten Robin Kerrod

Internet:
http://home2.pi.be/missi12/zonnestelsel/zonnestelselonderdelen/mars.htm
http://mars.jpl.NASA.gov
Diversen:
Mediatheek en bibliotheek
Tijdschriften

REACTIES

M.

M.

Ik vindt het heel leuk dat jullie een werkstuk over Mars er op zetten want ik doe mij spreekbeurt over Mars dank jullie wel.

14 jaar geleden

A.

A.

goeie informatie voor mijn werkstuk ik ga het natuurlijk niet letterlijk overnemen maar in mijn eigen woorden.....
wel een goeie leuke site om veel over vandaan te halen!!

12 jaar geleden

L.

L.

heel erg bedankt ik kon hier veel informatie uithalen voor mijn eigen werkstuk

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.