Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Mars

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 1507 woorden
  • 22 november 2004
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Inspiratie nodig voor je profielwerkstuk?

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

Lees meer!
Mars algemeen

Mars staat 228 miljoen km van de zon af. De Aarde staat 149 miljoen km van de zon af. De Aarde staat 79 miljoen kilometer dichterbij de zon.
De doorsnee van Mars is 6790 km. In 687 dagen is hij om de zon heen gedraaid en in 24 ½ ur om zijn eigen as.
Mars heeft een rotsachtig oppervlak dat bedekt is met sneeuw en ijs.Er zou dus leven mogelijk kunnen zijn.
Het is op Mars erg koud de gemiddelde temperatuur is -63 Celsius. Mars heeft een dunne atmosfeer dat houdt in dat er weinig zuurstof is.
Op de beide polen in Mars licht een permanente ijskap.Net als op Antarctica alleen op Antarctica zijn ze een beetje aan het smelten en dat doen ze niet op Mars want daar hebben ze geen last van het broeikaseffect.
Vroeger was er waarschijnlijk wel water op Mars, misschien wel oceanen. Maar dan hebben we het op ongeveer 4 miljard jaar geleden.

Geschiedenis

Vijf miljard jaar geleden ontstonden de planeten. Ze kwamen uit een zogenoemde oerknal. Volgens de geleerden zijn de planeten ontstaan uit een enorme wolk van gassen en stoffen. Die gassen en stoffen kwamen samen en toen kwam er een kei harde knal de oerknal. Maar niets kan die knal gehoord hebben want er was toen nog nergens leven. Uit die knal kwamen de zon en de planeten.
De zon heeft een sterke aantrekkingskracht en dat moet ook wel want anders waren alle planeten uit hun baan geraakt en dan schoten ze uit het zonnestelsel.
Er is nu net een nieuwe planeet ontdekt Setna. Vroeger waren er nog meer planeten maar die zijn uiteen gespat. De overgebleven deeltjes zijn planetoïden. Ze zijn ongeveer vijf tot dertig kilometer groot.

Waarschijnlijk heeft er vroeger wel water gestroomd op Mars maar dat is nu allemaal weg. In de Mars grond zitten ook een soort geulen daar zou vroeger het water dan doorheen gestroomd hebben.
Landschap

Op het door kraters bedekte zuidelijk halfrond zie twee grote kuilen waar vroeger (heel lang geleden) mogelijk water in zat. Hellas, heeft meer dan 1600 km doorsnede, en Argyre is ongeveer half zo groot. Het zijn cirkelvormige, stoffige woestijngebieden met weinig kraters die eeuwen geleden zijn gevormd door enorme meteorietinslagen. Hellas ligt 4 km diep.
Het opvallendste kenmerk van het noordelijk halfrond is de uitgestrekte vulkanische bergrug Tharsis die vier enorm grote vulkanen telt. De grootste is Olympus Mons die hoger is dan 600 km. De andere drie vulkanen staan op een rij ten zuidoosten van Olympus Mons.
Het grootste deel van Mars is bevroren koolstofdioxide. Dat is droog ijs. Hoewel de maximum temperatuur kan oplopen tot 20 graden kan er geen mens op Mars leven zonder bescherming, dan knappen we gelijk uit elkaar.
Met het landschap lijkt Mars veel op de aarde het heeft kraters, bergen en vulkanen. Mars heeft ook gebieden en kuilen waar nu geen water meer in zit maar heel misschien zat er vroeger wel water in.

Manen

Mars heeft twee manen Phobos en Deimos. Ze zijn allebei erg klein.
Phobos is de grootste ze staat heel dicht bij Mars nog geen 6000 km. Geen enkele maan staat dichter bij de moederplaneet dan Phobos. Ze heeft een doorsnee van 22,2 km. Phobos is de binnenste maan van Mars.
In minder dan 100 miljoen jaar zal Phobos uiteenvallen oftewel neerstorten in een ring op Mars. Op twaalf augustus 1877 is Phobos ontdekt. En voor het eerst gefotografeerd in 1977 door de Viking 1. In zeven uur en veertig minuten is Phobos om Mars gedraait.

De andere maan van Mars is Deimos. Deimos heeft een doorsnee van 12,6 km. Deimos staat 23.459 km van Mars af. Ze is ontdekt op tien augustus 1877. Door Asaph Hall. En voor het eerst gefotografeerd in 1977 door de Viking 1.
Deimos is de kleinste maan die het hele zonnestelsel kent. Ze vermoeden dat ze voor een deel uit ijs bestaan maar dat is niet helemaal zeker. Men denkt ook dat het resten van planetoïden zijn. In dertig uur is Deimos om Mars heen gedraaid.
Leven

Of er leven is op Mars, dat is de grote vraag. Sommige mensen denken van wel sommige van niet. Er zijn wel een aantal vreemde dingen gevonden op Mars bijvoorbeeld een gezicht van steen in het Mars zand. Er kan wel leven zijn want er ligt ijs. Ze zijn ook van plan om met een soort robot doorhet ijs te laten boren maar kost veel geld en tijd. Die ijslaag is wel iets van 100 km dik dus dat kan jaren duren. En dan is het dus nog de vraag of er iets onder dat ijs ligt.

Rond 1800 was er een man die beweerde dat hij kanalen zag lopen op Mars. Maar dat kan natuurlijk niet waar zijn. Als er water heeft gestroomd dan was dat miljoenen jaren geleden en dan kon je het nog niet met het blote oog zien.
Als er leven op Mars zou zijn dan zijn dat natuurlijk bacteriën. Echte wezens zoals mensen kom je daar niet tegen. Maar ga maar eens na daar is dus waarschijnlijk helemaal niks geen vliegje geen plantje helemaal niks alles is daar dood.
Andere planeten

Er zijn nog negen andere planeten namelijk: Saturnes, Venus, Mercurius, Pluto, Aarde, Jupiter, Uranus, Neptunes en Sedna.

Sedna, die naam zal je niet zo bekend voor komen Sedna is de 10e planeet, de planeet die het laatst ontdenkt is. Over deze planeet is nog niet zoveel bekend.

Mercurius is met een doorsnee van 4878 km de één na kleinste planeet van ons zonnestelsel. Mercurius staat 57.910.00 km van de zon af. De temperatuur kan op Mercurius van -180 C oplopen tot + 430 C. Mercurius heeft geen manen.
De naam Mercurius komt van de Griekse god van de handel Mercurius. Die naam komt vaak terug bij winkels en warenhuizen denk maar eens aan het Mercurius centrum!

Venus heeft een doorsnee van 12.103 km en is daarmee de 6e grootste planeet in ons zonnestelsel. De temperatuur op Venus kan stijgen tot zo’n + 490 C. Er is dus ook geen leven mogelijk. Een paar miljoen jaar geleden heeft er waarschijnlijk wel water gestroomd maar nu is Venus helemaal droog. Zo als Venus nu is zo zou de Aarde er nu ook uit hebben gezien als ze wat dichter bij de zon stond.
De naam Venus komt van de Griekse godin van liefde en schoonheid.

Jupiter is met een doorsnee van 142.984 km de grootste planeet van ons zonestelsel. Jupiter staat 778.330.000 km van de zon af. Het gewicht van Jupiter is meer dan tweemaal het gewicht van alle planeten bij elkaar. En ook 312 keer het gewicht van de Aarde.
Jupiter is in het Grieks Zeus de koning van de goden.

Saturnes heeft een doorsnee van 120.536 km en is daarmee de op één na grootste planeet. Ze staat 1429.400.000 km van de zon af. Saturnes is lichter dan water. Theoretisch gezien zou Saturnes op onze oceanen blijven drijven.
Saturnes is de Griekse god van de landbouw.

Uranus is de 3e grootste planeet. Met een doorsnee van 51.118 km wil dat ook wel. Uranus staat zo’n 2.870.990.00 km van de zon af. Als het een hele heldere nacht is met goeie weeromstandigheden zou je Uranus met het blote oog kunnen zien maar dan moet je wel weten waar je heen moet kijken. Met een kleine telescoop kun je de ringen die om Uranus zitten ook zien.
Uranus is door Willem Herschel op 13 maart 1781 ontdekt per toeval hij dacht eerst dat het een komeet was maar later bleek dat het een planeet was. Herschel gaf het de naam Georgium Sidus naar de toenmalige koning George III. Later werd de naam Uranus voorgesteld door Bode in 1850 werd die naam officieel aanvaard.
Uranus is de Griekse god van het heelal.

Neptunes heeft een doorsnee van 49.532 en staat 4.504.000.000 km van de zon af. Als je weet waar je moet kijken is Neptunes zichtbaar met een verrekijker maar om de kringen die eromheen zitten te zien moet je een grote telescoop hebben.
Neptunes is de Griekse god van de zee, maar in strips heb je ook wel eens zo’n onderwater wereld de koning daarvan heet vaak ook Neptunes.

Pluto heeft een doorsnee van 2274 en is daarmee de kleinste planeet van ons zonnestelsel en staat met z’n 5.913.520.000 km het verste weg van alle planeten. Met een amateur telescoop kun je misschien een heel kleinstipje zien maar verder ook niet.
Pluto is de god van de Griekse god van de onderwereld. De hond Pluto is van Micky Mouse.

Aarde heeft een doorsnee van 12.756 km en staat 149.600.000 km van de zon af. Aarde is de enige planeet waar leven mogelijk is. 71% Van Aarde is bedekt met water de temperatuur schommelt tussen -21 C tot +35 C maar dat lig ter helemaal aan in welk deel je bent. Aarde heeft vulkanen en bergen. Een bekende berg is de Mount Everest en een bekende vulkaan is de Etna maar er zijn nog zoveel meer bergen en vulkanen. Als het broeikas effect zo doorgaat dan denk ik dat er over 10.00 jaar geen leven meer is op Aarde.
Aarde is de enige naam die niet na een Griekse god is vernoemd. De naam Aarde komt uit het oud Germaans.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.