Mallorca (Spanje)
Inhoudsopgave:
Inleiding
Absolute en relatieve ligging
Grootte
Landschap
Klimaat
Geschiedenis
Bevolking
Economie
Politiek
Attractiepunten
Afstotingfactoren
Voor welk type toerist?
Bereikbaarheid
Voorzieningen
Korte samenvatting
Bronvermelding
Inleiding Mijn werkstuk gaat over Mallorca. Een eiland dat bij Spanje hoort. Ik geef wat extra details omdat het maar een deel van een land gaat, maar een deel van een land is wel fijner om te doen omdat je dan wat meer precieze informatie kan geven. Bij een heel land heb je aparte delen die sterk van elkaar kunnen verschillen in allerlei informatie. Bijvoorbeeld Frankrijk; in het zuiden kan het klimaat al een stuk verschillen van het Noorden. Ik ga de volgende hoofdstukken laten zien: · Absolute en relatieve ligging · Grootte · Landschap · Klimaat · Geschiedenis · Bevolking · Economie · Politiek · Attractiepunten · Afstotingsfactoren · Voor welk type toerist? · Bereikbaarheid · Voorzieningen
Daar komen nog wat aparte dingen bij: · Titelpagina · Inhoudsopgave · Inleiding · Korte samenvatting · Bronvermelding
Ik heb gekozen voor dit land, omdat ik een keer bij mijn vader op bezoek was in de vakantie, (mijn ouders zijn gescheiden), en toen zijn mijn moeder, stiefvader en stiefbroer naar Mallorca gegaan. Het was heel leuk vonden ze, en omdat het heel toeristisch is leek het me leuk om er een werkstuk over te maken.
Veel leesplezier!!!
Absolute en relatieve ligging
Absolute ligging Zoals je op het kaartje kan zien ligt Mallorca naast Spanje (waar een gele rand omheen zit is Mallorca). Het hoort ook bij Spanje.
Mallorca ligt rechts naast de Greenwichlijn en boven de evenaar. Dus dat wil zeggen dat de absolute ligging ongeveer 49° N.B*. en ongeveer 4° O.L.* is.
Relatieve ligging De relatieve ligging is zoals gezegd rechts naast Spanje, in de Middellandse Zee. Eigenlijk ligt het middenin het landenkringetje Spanje, Frankrijk, Italië en Algerije.
Zoals je in het plaatje ziet, binnen de gele rand, dan zie je drie eilandjes. De grootste daarvan is Mallorca. De twee anderen heten Ibiza en Manorca. Samen vormen zij de eilandengroep: de Balearen*
* = Deze informatie komt uit een oude atlas 46e druk, uit 1968 (dus misschien klopt er iets niet meer).
Grootte
De totale oppervlakte van Mallorca is 3625 km2. De lengte is ongeveer 100 km, en de grootste breedte is ongeveer 70 km. De kustlijn is ongeveer 550 km lang.
Landschap
Op Mallorca komen veel steeneiken, laurieren, kroondennen en wilde olijfbomen voor die meer dan duizend jaar oud kunnen zijn. Op de hellingen van de heuvels worden olijven, vijgen, groenten, amandelen, tarwe en vlas geteeld. Op de vruchtbare vlakte in het binnenland zie je vooral veel citroen-, moerbei- en sinaasappelbomen. In de lager gelegen gebieden vind je dwergpalmen, en wat hoger zie je mirte, dopheide, rozemarein en brem. In parken en tuinen zie je vooral veel bloeiende planten zoals geranium, hibiscus, oleander, lantana en bougainvillea. En nog dadelpalmen, ficussen en cactussoorten. Vooral de schijfcactus is op veel plaatsen te zien. Er is ook een bijzonder cactussoort die langs de kust voorkomt: aloë, net als de tamarinde, dat is een boomsoort die bruinrode bloemen heeft.
Op de rotsen vind je alleen kleine plantjes die bestand zijn tegen wind en zout, zoals klaprozen, dwergheersters, bergkamille en zeekraal. Bij duinen vind je narcissen, rupsklaver en distels omdat dat planten zijn die diep kunnen wortelen om aan water te komen.
Vroeger kon je op Mallorca vooral uitgestrekte steeneikbossen vinden. Die bossen zie je alleen in het Levante-gebergte en het Tramontana-gebergte. In de buurt van deze bomen groeien ook kamperfoelies, varens, brem en wilde cyclamen.
Op de plaatsen waar de steeneik was verdwenen ontstond een soort vegetatie. Die vegetatie werd “garigue” genoemd. De planten die hier groeien hebben weinig water nodig en kunnen goed tegen de warmte. Behalve Italiaanse aronskelken, brem, rozemarijn, rotsrozen, asters, dwergpalmen en johannesbroodbomen komen hier ook ongeveer 30 soorten orchideeën voor.
Klimaat
Over het algemeen heeft Mallorca een goed klimaat. Het is er vaak warm. Het koudste gemiddelde is in Januari. In Januari is de gemiddelde dagtemperatuur zo’n 14 graden!!! ‘s Nachts is de temperatuur dan 10 graden. In Juli en Augustus is het het warmst, met een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 34 graden. ‘s Nachts is het dan zo’n 23 graden.
Hier volgt een klimaatgrafiek:
Jan Feb Ma Apr Mei Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuuroverdag ingraden 17 21 24 14 27 31 34 34 27 23 18 15
Temperatuur’s nachts in graden 11 12 15 10 18 21 23 23 18 14 10 8
Aantal uren per dag zon 6 7 8 5 9 10 11 10 8 6 5 4
Regenin mm 34 51 32 39 29 17 3 25 55 77 47 40
Temperatuur zeewater in graden 13 14 15 14 17 21 21 25 24 21 18 15
Het klimaat in Mallorca is een subtropisch Middelands-Zeeklimaat. In Mallorca is het natuurlijk ook winter, maar dat voel je niet zo omdat het daarom zelfs in de winter redelijk warm is (zie klimaatgrafiek).
Ook de olijfbomen op Mallorca staan al in Jenuari en Februari in bloei. In Januari staat er vaak ook veel wind. Af en toe valt er in de winter van het Tramontana-gebergte ook sneeuw. In Maart en April kan het wel weer erg wisselvallig zijn met veel afwisselend regen en zon.
In Mallorca valt gemiddeld 480 mm neerslag per jaar, maar er zijn plaatsen waar dat zelfs tot 1500mm per jaar is!
Geschiedenis
Op het einde van het Tertiair, ongeveer acht miljoen jaar geleden, kwamen er bergketens als de Alpen en de Pyreneeën en ook de eilanden Mallorca en Ibiza werden toen boven de zeespiegel opgeheven (gedrukt). Op dat moment zaten de eilanden nog vast aan het Spaanse vasteland maar door het stijgen van de zeespiegel ontstonden ongeveer 12.000 jaar geleden de eilanden van de Balearen, waaronder Mallorca.
In het derde en vierde millenium v. Chr. werd Mallorca bewoond door een Iberisch herdersvolk (eerste bewoners). Dat volk woonde in holen. Het bijzondere aan deze mensen was dat ze een Myotragus, een antilopesoort als huisdier hadden.
Bevolking
Aantal en etnische samenstelling:
Mallorca heeft op dit moment ongeveer 615.000 inwoners. Ongeveer de helft daarvan woont in de hoofdstad Palma de Mallorca. De andere helft wonen in 53 andere gemeentes. Andere grote steden zijn Manacor met ongeveer 28.800 inwoners en Inca met ongeveer 22.200 inwoners. Langs de baaien in het noorden wonen ongeveer 40.000 mensen in gemeenten zoals Pollença, Muro en Sa Pobla.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
H.
H.
hey matthijs ik heb heel veel aan dit werkstuk van je heel erg bedankt ik heb een 10 gehaald hierdoor en ik heb toen
12 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Hey,
Ik wil mij bedanken voor je werkstuk! Als ik voor dit werkstuk een onvoldoende zou hebben gehaald, zou ik gezakt zijn en zou ik van mijn vader moeten stoppen met mijn tl opleiding en naar kader moeten zijn gegaan. Door jouw vwo-presentatie ietsje te veranderen haalde ik een 9,5!!!!!
9 jaar geleden
Antwoorden