Mallorca

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 3050 woorden
  • 31 mei 2004
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
73 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Mallorca (Spanje)

Inhoudsopgave:

Inleiding
Absolute en relatieve ligging
Grootte
Landschap
Klimaat
Geschiedenis
Bevolking
Economie
Politiek
Attractiepunten
Afstotingfactoren
Voor welk type toerist? Bereikbaarheid
Voorzieningen
Korte samenvatting
Bronvermelding

Inleiding Mijn werkstuk gaat over Mallorca. Een eiland dat bij Spanje hoort. Ik geef wat extra details omdat het maar een deel van een land gaat, maar een deel van een land is wel fijner om te doen omdat je dan wat meer precieze informatie kan geven. Bij een heel land heb je aparte delen die sterk van elkaar kunnen verschillen in allerlei informatie. Bijvoorbeeld Frankrijk; in het zuiden kan het klimaat al een stuk verschillen van het Noorden. Ik ga de volgende hoofdstukken laten zien: · Absolute en relatieve ligging · Grootte · Landschap · Klimaat · Geschiedenis · Bevolking · Economie · Politiek · Attractiepunten · Afstotingsfactoren · Voor welk type toerist? · Bereikbaarheid · Voorzieningen

Daar komen nog wat aparte dingen bij: · Titelpagina · Inhoudsopgave · Inleiding · Korte samenvatting · Bronvermelding

Ik heb gekozen voor dit land, omdat ik een keer bij mijn vader op bezoek was in de vakantie, (mijn ouders zijn gescheiden), en toen zijn mijn moeder, stiefvader en stiefbroer naar Mallorca gegaan. Het was heel leuk vonden ze, en omdat het heel toeristisch is leek het me leuk om er een werkstuk over te maken.

Veel leesplezier!!!

Absolute en relatieve ligging

Absolute ligging Zoals je op het kaartje kan zien ligt Mallorca naast Spanje (waar een gele rand omheen zit is Mallorca). Het hoort ook bij Spanje.

Mallorca ligt rechts naast de Greenwichlijn en boven de evenaar. Dus dat wil zeggen dat de absolute ligging ongeveer 49° N.B*. en ongeveer 4° O.L.* is.

Relatieve ligging De relatieve ligging is zoals gezegd rechts naast Spanje, in de Middellandse Zee. Eigenlijk ligt het middenin het landenkringetje Spanje, Frankrijk, Italië en Algerije.

Zoals je in het plaatje ziet, binnen de gele rand, dan zie je drie eilandjes. De grootste daarvan is Mallorca. De twee anderen heten Ibiza en Manorca. Samen vormen zij de eilandengroep: de Balearen*

* = Deze informatie komt uit een oude atlas 46e druk, uit 1968 (dus misschien klopt er iets niet meer).

Grootte

De totale oppervlakte van Mallorca is 3625 km2. De lengte is ongeveer 100 km, en de grootste breedte is ongeveer 70 km. De kustlijn is ongeveer 550 km lang.

Landschap

Op Mallorca komen veel steeneiken, laurieren, kroondennen en wilde olijfbomen voor die meer dan duizend jaar oud kunnen zijn. Op de hellingen van de heuvels worden olijven, vijgen, groenten, amandelen, tarwe en vlas geteeld. Op de vruchtbare vlakte in het binnenland zie je vooral veel citroen-, moerbei- en sinaasappelbomen. In de lager gelegen gebieden vind je dwergpalmen, en wat hoger zie je mirte, dopheide, rozemarein en brem. In parken en tuinen zie je vooral veel bloeiende planten zoals geranium, hibiscus, oleander, lantana en bougainvillea. En nog dadelpalmen, ficussen en cactussoorten. Vooral de schijfcactus is op veel plaatsen te zien. Er is ook een bijzonder cactussoort die langs de kust voorkomt: aloë, net als de tamarinde, dat is een boomsoort die bruinrode bloemen heeft.

Op de rotsen vind je alleen kleine plantjes die bestand zijn tegen wind en zout, zoals klaprozen, dwergheersters, bergkamille en zeekraal. Bij duinen vind je narcissen, rupsklaver en distels omdat dat planten zijn die diep kunnen wortelen om aan water te komen.

Dit wil je ook lezen:

Vroeger kon je op Mallorca vooral uitgestrekte steeneikbossen vinden. Die bossen zie je alleen in het Levante-gebergte en het Tramontana-gebergte. In de buurt van deze bomen groeien ook kamperfoelies, varens, brem en wilde cyclamen.

Op de plaatsen waar de steeneik was verdwenen ontstond een soort vegetatie. Die vegetatie werd “garigue” genoemd. De planten die hier groeien hebben weinig water nodig en kunnen goed tegen de warmte. Behalve Italiaanse aronskelken, brem, rozemarijn, rotsrozen, asters, dwergpalmen en johannesbroodbomen komen hier ook ongeveer 30 soorten orchideeën voor.

Klimaat

Over het algemeen heeft Mallorca een goed klimaat. Het is er vaak warm. Het koudste gemiddelde is in Januari. In Januari is de gemiddelde dagtemperatuur zo’n 14 graden!!! ‘s Nachts is de temperatuur dan 10 graden. In Juli en Augustus is het het warmst, met een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 34 graden. ‘s Nachts is het dan zo’n 23 graden.

Hier volgt een klimaatgrafiek:

Jan Feb Ma Apr Mei Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuuroverdag ingraden 17 21 24 14 27 31 34 34 27 23 18 15
Temperatuur’s nachts in graden 11 12 15 10 18 21 23 23 18 14 10 8
Aantal uren per dag zon 6 7 8 5 9 10 11 10 8 6 5 4
Regenin mm 34 51 32 39 29 17 3 25 55 77 47 40
Temperatuur zeewater in graden 13 14 15 14 17 21 21 25 24 21 18 15 Het klimaat in Mallorca is een subtropisch Middelands-Zeeklimaat. In Mallorca is het natuurlijk ook winter, maar dat voel je niet zo omdat het daarom zelfs in de winter redelijk warm is (zie klimaatgrafiek).

Ook de olijfbomen op Mallorca staan al in Jenuari en Februari in bloei. In Januari staat er vaak ook veel wind. Af en toe valt er in de winter van het Tramontana-gebergte ook sneeuw. In Maart en April kan het wel weer erg wisselvallig zijn met veel afwisselend regen en zon.

In Mallorca valt gemiddeld 480 mm neerslag per jaar, maar er zijn plaatsen waar dat zelfs tot 1500mm per jaar is!

Geschiedenis

Op het einde van het Tertiair, ongeveer acht miljoen jaar geleden, kwamen er bergketens als de Alpen en de Pyreneeën en ook de eilanden Mallorca en Ibiza werden toen boven de zeespiegel opgeheven (gedrukt). Op dat moment zaten de eilanden nog vast aan het Spaanse vasteland maar door het stijgen van de zeespiegel ontstonden ongeveer 12.000 jaar geleden de eilanden van de Balearen, waaronder Mallorca.

In het derde en vierde millenium v. Chr. werd Mallorca bewoond door een Iberisch herdersvolk (eerste bewoners). Dat volk woonde in holen. Het bijzondere aan deze mensen was dat ze een Myotragus, een antilopesoort als huisdier hadden.

Bevolking

Aantal en etnische samenstelling:

Mallorca heeft op dit moment ongeveer 615.000 inwoners. Ongeveer de helft daarvan woont in de hoofdstad Palma de Mallorca. De andere helft wonen in 53 andere gemeentes. Andere grote steden zijn Manacor met ongeveer 28.800 inwoners en Inca met ongeveer 22.200 inwoners. Langs de baaien in het noorden wonen ongeveer 40.000 mensen in gemeenten zoals Pollença, Muro en Sa Pobla.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De Es Pla-vlakte in het binnenland telt ongeveer 27.000 inwoners en heeft veel gemeenten waar vooral aan landbouw wordt gedaan. In El Raiguer streek wonen ongeveer 52.000 mensen in gemeenten als Inca, Campanet. Lloseta en de stad die snel groeit: Marratxí.

Aan de oostkust wonen ongeveer 70.000 mensen in gemeenten zoals Manacor, San Servera en Sant Llorenç. De regio’s Calviá en Andratx die ten westen van Palma de Mallorca liggen groeien het snelst.

In het kustgebied in het zuiden wonen ongeveer 35.000 mensen in gemeenten Santanyí, Ses Salines, Campos en Llucmajor.

In de berggebieden vergrijst de bevolking heel snel, behalve de gemeenten die vlak bij Palma de Mallorca liggen. De gebieden die snel vergrijst zijn: Sóller, Esporles, Fornalutx, Banyalbufar en Escorca.

Er wonen eigenlijk alleen Europeanen die genieten van het goede klimaat of seizoensarbeiders. Ook zijn er Europeanen die hier een tweede huis hebben.

Religie

Bijna alle mensen die op Mallorca wonen zijn rooms-katholiek. Maar ook op Mallorca neemt de ontkerkeling toe. Tijdens feesten en festivals komen oude gebruiken en tradities weer eens tot leven. Veel feesten hebben een godsdienstige oorsprong waarbij Maria ook speciaal vereerd wordt. Over het hele eiland worden tijdens de goede week en als het Corpus Christi is vele feesten gehouden.

Taal

Er zijn op Mallorca twee talen die gesproken en geschreven worden. Dat zijn het Mallorquin (dat is een Catalaans dialect), en het Castiliaans Spaans (Castellano). Het Catalaans (Català) verdreef in de dertiende eeuw de Arabische taal van de Moren. Na de eenwording van Spanje werd de ‘hoftaal’ (het Castiliaans) steeds belangrijker en in 1715 werd die taal tot de officiële taal van het hele Spanje, inclusief de eilandengroep De Balearen verklaard.

Pas in de negentiende eeuw kwam er weer meer aandacht voor het Catalaans en in 1983 is het Catalaans weer een officiële taal op de Balearen. Het Mallorquin is een dialect van het Catalaans en zelfs voor Spanjaarden die op het vasteland wonen is het moeilijk te verstaan, en de uitspraak én de woordenschat verschillen van de gewone taal.

Economie

Munteenheid De munteenheid van Mallorca is net als in Spanje de Euro.

BNP Het bruto nationaal product van Spanje steeg tussen 1960 en 1995 van $500 tot $13.580. Nu is het BNP per hoofd $ 14 100 (in Spanje).

Samenstelling van de beroepsbevolking en Welke sectoren zijn van belang voor de economie?

Door de opkomst van het massatoerisme is de landbouw sector sterk afgenomen. Nu werken nog minder dan 10% van de mensen in de landbouwsector. De boerenbevolking is voor een groot deel werkzaam in het toerisme. Ook de inkomsten uit de landbouw zijn heel sterk teruggelopen, dat komt o.a. doordat veel landbouwgrond is ingenomen door de toeristenindustrie.

Ook werken er mensen als visser of als veehouder, en er zijn mensen die zich bezig houden met zeezout winnen langs de oostkust. Ook zijn er mensen die zich bezighouden met het maken van lekkere wijnen, of kaas en melk produceren.

Er zijn ook nog traditionele ambachten zoals de textielindustrie, meubelindustrie en de schoenenindustrie. Ook worden er kunstparels gemaakt in Manacor. In Inca staan ongeveer 25 leerfabrieken, en er zijn dus ook veel leermarkten waar je van alles kunt kopen zoals tassen, riemen, jacks en allerlei andere dingen die gemaakt worden van leer.

Andere producten die gemaakt worden zijn Mallorcaans glas, Mallorcaanse meubelen en aardewerk.

De overzeese handel vindt plaats vanuit de hoofdstad Palma de Mallorca. Van hieruit varen de schepen naar het vasteland van Spanje en andere Afrikaanse en Europese steden.

Verder zijn op Mallorca, in Pallma de Mallorca nog een paar metaalverwerkende en chemische bedrijven. Ook zijn er steengroeven (marmer) en er wordt fosfaat gewonnen.

Verder kun je opmaken dat Mallorca vooral leeft van het toerisme: Eind 19e eeuw kwamen er al toeristen naar Mallorda. Het eerste hotel dat ontstond, Gran Hotel, in Palma de Mallorca werd toen in 1903 geopend. In 1935 kwamen er al ongeveer 40.000 toeristen naar Mallorca. Net voor, tijdens, en na de oorlogsjaren liep het toerisme ver terug. En later pas in de jaren vijftig werd Mallorca weer wat populairder, en begin jaren zestig kwamen er al meer dan een miljoen toeristen, dat kwam o.a. door de opening van een vliegveld op Palma de Mallorca. Toen er een oliecrisis was in de jaren zeventig en “de economische recessie” in de jaren tachtig zakte het toerisme weer. Op dit moment komen er elk jaar weer miljoenen toeristen naar Mallorca die ervoor zorgen dat Mallorca dus, zoals eerder gezegd, afhankelijk is van het toerisme. Het toerisme zorgt voor 80% van de inkomsten van het eiland en daardoor komt er ook weer werk in de bouw voor nieuwe horecagelegenheden. Nu worden nadelen van massatoerisme steeds duidelijker door bijvoorbeeld vervuiling en waterschaarste.

Politiek

Afgelopen verkiezingen, dit jaar in maart, heeft de PSOE (de partijd van de socialisten) de parlementsverkiezingen in Spanje gewonnen. Na de telling van 99,1 procent van de stemmen stonden de socialisten op 43% van die stemmen. De PSOE heeft dus gewonnen en heeft dus de macht in het parlement van Spanje. De socialisten kregen toen 164 zetels in de kamer. Dat was een winst van 39 zetels.

Attractiepunten

Er zijn behoorlijk wat dingen te doen en te zien in Mallorca. Allereerst zal ik wat vertellen over wat er te doen is.

· Wandelen. Op Mallorca zijn boekjes te koop waar vele mooie wanderoutes in staan. · Bergklimmen. Bekend klimgebied in Mallorca zijn de wanden van de Serra de Tramuntana. · Fietsen. Vooral wielrenners kunnen hier fijn aan de slag. Met de bergen kunnen zij goed oefenen op wat je in Nederland niet goed kunt: klimmen en afdalen. · Zwemmen en snorkelen. De stranden aan de oostkust zijn hier een mooi gebied voor. · Zeilen. Er zijn zeilscholen, dus als je het niet eerder hebt gedaan kun je er meer over leren. Je kunt ook zeilschepen huren met of zonder bemanning. · Golfen. Er zijn veel mooie golfbanen op Mallorca. Sommige hotels geven korting. · ’s Avonds zijn er talloze disco’s. · Verder zijn er ook markten zoals de leermarkten zoals eerder genoemd.

Nu vertel ik wat over bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

· De kathedraal van Palma de Mallorca. · Valdemossa. Dat is het klooster waar Chopin en zijn vrouw Georges Sand verbleven. · Costa Nord de Valdemossa. Dit is een levend museum over de geschiedenis van het eiland. · Het boemeltreintje van Palma de Mallorca naar Soller aan de noordwestkust. Je rijdt midden door een prachtig landschap. · In Soller kun je gebouwen bezoeken met details van de architect Gaudi en zijn leerlingen. · Ets Calderels. Dat ligt tussen Villafranca de Bonnay en Sant Joan. Dit is een museum voor mallorcaanse tradities. · Klooster van Lluc in de hoogste bergketen van Mallorca: Serra de Tramuntana.

Nu ga ik wat vertellen over de attractie-eten. Dingen die bekend zijn in Mallorca en die je zeker eens moet eten.

· Coca amb trempó. Dit is een pizza-achtig gerecht met verschillende kruidige vullingen. · Sobrasada. Dit wordt gemaakt van vers varkensvlees en scherpe paprika. · Frit Mallorqui. Gebakken aardappelen met paprika en wortels. · Arroz brut. “vuile rijst”een gerecht dat gemaakt wordt van haas, paddestoelen en rijst. · Palo. Een likeur. Dit was ooit als geneesmiddel bedacht. · Hierbas. Dit is een kruidenbitter. Het is ook goed voor de gezondheid. · De lekker wijnen van Mallorca. Deze komen uit de buurt van Binisalem. · Mayonaise. Er gaat een verhaal dat de echte naam van deze populaire saus “mahonaise”is van het buureiland Mahon.

Afstotingfactoren

Er zijn niet zo heel veel afstotingsfactoren, anders kwamer er niet ieder jaar miljoenen toeristen naar Mallorca, maar hier volgen de minpunten:

· Door de vele toeristen kan het er soms erg druk zijn en dat is niet altijd even prettig. Je merkt dat ook in het verkeer en vooral in de hoofdstad Palma de Mallorca. · Zoals eerder gezegd zijn de nadelen duidelijk te zien van al het massatoerisme. Je ziet hier en daar sporen van vervuiling en dat is jammer. · Je kunt niet spontaan ergens heen waar de regel is: vol = vol. Door de drukte kom je er niet aan toe.

Voor welk type toerist?

Dit is erg voor de hand liggend.

Het is zeker niet voor elite-toeristen want het is erg druk op Mallorca, en dus meer voor massatoeristen. Mensen die wel van lekker weer houden wat vooral niet koud is kunnen er terecht omdat het er in verhouding altijd wel warm is. Het vriest er eigenlijk nooit. Mallorca is dus een eiland en dat betekent dus dat er zee en strand is. En er zijn ook veel bezienswaardigheden en dingen om te doen en vooral lekker eten, dus als je wel van een uitje houd dan ben je goed op Mallorca.

Kortom: Fijn voor mensen die het niet erg vinden om in de drukte vakantie te vieren en die van zon, zee en strand houden. En die het leuk vinden om af en toe een uitje te maken.

Bereikbaarheid

Het is vervelend dat Mallorca een eiland is, dus dat betekent dat je er niet met de auto naar toe kan. Je bent gebonden aan een boot of het vliegtuig, je kunt ook niet wanneer je wilt van het eiland af omdat er voor de boot en het vliegtuig vaste vertrektijden zijn.

Als je vanuit Schiphol in Amsterdam naar Mallorca wilt vliegen moet je via het Spaanse vasteland. Van Amsterdam naar Barcelona/Madrid naar Palma de Mallorca.

De reistijd van een lijnvlucht (zonder overstappen, wachten op vervolg van de reis): Van Amsterdam naar Barcelona: 2 uur en 10 minuten. Van Barcelona naar Palma de Mallorca: 0 uur en 45 minuten
Dus de reistijd is: 2 uur en 55 minuten.

De kosten zijn incl. belasting en
brandstofgeld voor volwassene: 362,56 Euro p.p.

Deze informatie over de vlucht is van KLM.

Op Mallorca zelf kun je wel bijv. een auto huren. Op Mallorca zijn dus wel gewoon wegen. Alleen om er naar toe te gaan is lastiger omdat het een eiland is. Vanaf Nederland met
veerboot wordt niet snel gedaan omdat dat heel lang duurt.

Voorzieningen

Er zijn ongelofelijk veel hotels in Mallorca dus je hebt het voor het uitkiezen. En er zijn ook veel vakantiehuisjes die je kunt huren. Verder zijn er de normale nodige voorzieningen zoals een ziekenhuis bijvoorbeeld. Ook sporten kun je er, en er is dus een vliegveld. Verder is er niet veel te vinden over voorzieningen behalve de tientallen hotel-sites op internet.

Korte samenvatting

Mallorca is een eiland dat bij de Balearen hoort. De Balearen horen bij Spanje. Het ligt in oosten van Spanje. Mallorca is niet groot. De totale oppervlakte van Mallorca is 3625 km2. De maximale lengte is 100 km en de maximale breedte is 70 km. Mallorca heeft een mooi landschap met veel verschillende soorten bloemen en planten. Ook zijn er bergen en dat is meestal ook een mooi aanzicht. Het klimaat van Mallorca is ook zeer goed. In december kan het zelfs 15 graden worden, terwijl het midden in de winter is! Dus het is er vaak lekker warm, vooral in de zomer. Mallorca heeft op dit moment ongeveer 615.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad Palma de Mallorca woont. Er wonen ook buiten Spaanse mensen, maar bijna alleen Europese. Er zijn ook mensen die op Mallorca een tweede huis bezitten. Die daar in de vakanties naar toe gaan. Bijna iedereen op Mallorca is Rooms-Katholiek. Maar in Mallorca is er ook de ontkerkelijking aan de gang. De talen die ze spreken op Mallorca zijn: Mallorquin (dat is een Catalaans dialect), en het Castiliaans Spaans (Castellano). In Mallorca hebben ze de Euro net als wij. Het BNP per hoofd is ongeveer $ 14 100. Er zijn ook best wel veel verschillende banen maar bijna iedereen heeft te maken met het toerisme. Dat is dan ook de grootste bron van inkomen. In Maart 2004 zijn er ook nieuwe parlementsverkiezingen geweest in Spanje. De PSOE (socialisten) hebben gewonnen. Nu is er dus ook een nieuwe president: José Luis Rodriguez Zapatero. Attractiepunten zijn er ook veel in Mallorca. Zowel om te doen als te bekijken of te eten. Er zijn ook een aantal afstotingsfactoren, zoals de drukte en vervuiling door het vele toerisme. Het is voor het type zon, zee en strand toeristen. En vooral niet voor elite-toeristen, want er komen miljoenen toeristen per jaar in Mallorca. De bereikbaarheid naar het eiland toe is beperkt, boot en vliegtuig. Maar op het eiland kun je bijvoorbeeld wel auto’s huren. De voorzieningen zijn ook normaal, maar daar is niet zoveel over te vinden op internet want dan kom je op hotel-sites.

Mallorca is een eiland dat bij de Balearen hoort. De Balearen horen bij Spanje. Het ligt in oosten van Spanje. Mallorca is niet groot. De totale oppervlakte van Mallorca is 3625 km2. De maximale lengte is 100 km en de maximale breedte is 70 km. Mallorca heeft een mooi landschap met veel verschillende soorten bloemen en planten. Ook zijn er bergen en dat is meestal ook een mooi aanzicht. Het klimaat van Mallorca is ook zeer goed. In december kan het zelfs 15 graden worden, terwijl het midden in de winter is! Dus het is er vaak lekker warm, vooral in de zomer. Mallorca heeft op dit moment ongeveer 615.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad Palma de Mallorca woont. Er wonen ook buiten Spaanse mensen, maar bijna alleen Europese. Er zijn ook mensen die op Mallorca een tweede huis bezitten. Die daar in de vakanties naar toe gaan. Bijna iedereen op Mallorca is Rooms-Katholiek. Maar in Mallorca is er ook de ontkerkelijking aan de gang. De talen die ze spreken op Mallorca zijn: Mallorquin (dat is een Catalaans dialect), en het Castiliaans Spaans (Castellano). In Mallorca hebben ze de Euro net als wij. Het BNP per hoofd is ongeveer $ 14 100. Er zijn ook best wel veel verschillende banen maar bijna iedereen heeft te maken met het toerisme. Dat is dan ook de grootste bron van inkomen. In Maart 2004 zijn er ook nieuwe parlementsverkiezingen geweest in Spanje. De PSOE (socialisten) hebben gewonnen. Nu is er dus ook een nieuwe president: José Luis Rodriguez Zapatero. Attractiepunten zijn er ook veel in Mallorca. Zowel om te doen als te bekijken of te eten. Er zijn ook een aantal afstotingsfactoren, zoals de drukte en vervuiling door het vele toerisme. Het is voor het type zon, zee en strand toeristen. En vooral niet voor elite-toeristen, want er komen miljoenen toeristen per jaar in Mallorca. De bereikbaarheid naar het eiland toe is beperkt, boot en vliegtuig. Maar op het eiland kun je bijvoorbeeld wel auto’s huren. De voorzieningen zijn ook normaal, maar daar is niet zoveel over te vinden op internet want dan kom je op hotel-sites.

Bronvermelding

· http://www.nrc.nl/eu/artikel/1026278556179.html

· http://www.nos.nl/nieuws/artikelen/2004/3/14/socialistenwinnenverkiezingenspanje.html

· http://www.rnw.nl/achtergronden/html/spa040315.html

· http://www.creatiefreizen.nl/mallorca/beleving.html

· www.landenweb.nl

· De grote bosatlas, 46e druk, uit 1968.

REACTIES

H.

H.

hey matthijs ik heb heel veel aan dit werkstuk van je heel erg bedankt ik heb een 10 gehaald hierdoor en ik heb toen

12 jaar geleden

F.

F.

Hey,
Ik wil mij bedanken voor je werkstuk! Als ik voor dit werkstuk een onvoldoende zou hebben gehaald, zou ik gezakt zijn en zou ik van mijn vader moeten stoppen met mijn tl opleiding en naar kader moeten zijn gegaan. Door jouw vwo-presentatie ietsje te veranderen haalde ik een 9,5!!!!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.