Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

maleisië

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 3274 woorden
  • 24 mei 2009
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
40 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Dit zijn mijn hoofdstukken:

1. Inleiding blz. 2
2. gezondheidszorg blz. 3
3. economie blz. 6
4. bevolking en werk blz. 8
5. milieu & politiek blz. 11
6. slot blz. 13
7. bronvermelding blz. 14

inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik denk dat Maleisië een ontwikkelingsland is. Dat denk ik omdat het land in Azië ligt en veel landen in Azië zijn ontwikkelingslanden. En er zijn veel mensen met slechte voorzieningen. Ze moeten vies water drinken, en er is weinig werk. door het vieze water worden er veel mensen ziek en gaan veel mensen dood dus een hoog sterftecijfer. En omdat er weinig werk is hebben mensen een laag inkomen of geen inkomen dus ook voor de meeste mensen een laag bnp. Er is ook veel armoede en veel ontwikkelingslanden zijn arm. En er zijn grote verschillen tussen arm en rijk. En ik denk dat de Maleisiërs niet zo oud worden door de armoede en het vieze drinkwater. Daarom denk ik dat het een ontwikkelingsland is. Ik heb dit land ook gekozen omdat ik het een mooi land vind en omdat ik denk dat daar goed over te vertellen is. Er is denk ik veel informatie over te vinden. En ik denk dat Maleisië een best wel bekend land is, dus dan heb je er ook meer boeken over en meer websites. Dat zijn mijn reden voor het kiezen van Maleisië als mijn onderwerp.
Maleisië is een groot land. Het is ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. En er wonen ongeveer 20 miljoen mensen in Maleisië. Maleisië ligt in Azië, in het zuidoosten van Azië. Maleisië grenst aan Thailand, Indonesië en Brunei. De belangrijkste plaatsen in Maleisië zijn:De ligging van Maleisië ten opzichte van Nederland.

1. Kuala Lumpur (hoofdstad)
2. George town
3. Ipoh
4. Kota Kinabalu
5. Kuantan
6. Kuching
7. Tanah Rata
Maleisië ligt ver van Nederland. Het land ligt in Azië.

5000 jaar geleden kwamen de eerste bewoners in Maleisië. Het volk heette Orang. Er zijn oude
stukken gevonden onder andere rood= Nederland blauw= Maleisië
beelden van het hindoeïstisch- boeddhistische geloof, dat was vroeger maar nu zijn de meeste mensen moslim. Ongeveer 70% van de bevolking is moslim. De andere 30% heeft het geloof christendom, boeddhisme of hindoeïsme.
Maleisië is een land met een koning, één keer in de 5 jaar wordt hij herkozen, de sultans van de deelstaten bepalen dat. Sultans zijn een soort van burgemeesters van de provincies net als in Nederland. Maleisië werd in 1957 onafhankelijk van Groot-Brittannië. De economie gaat vaak over gas en olie daar verdienen de mensen ook het meesten van en van de toeristen natuurlijk. Vooral de arme mensen leven van de toeristen.

In Maleisië eten ze Maleisisch eten. Echt Maleisisch eten is bijvoorbeeld: Mie goreng dat zijn Gebakken noedels met zeevis, vlees, groenten en sojasaus. Ze eten er ook vaak saté en Nasi lemak dat is een soort van kokosrijst met eieren,vis pinda’s en sambal. In Maleisië wordt vooral Maleis gesproken net als in sommige delen van Indonesië daarom worden er sommige Maleisische woorden in Nederland gesproken. Want Indonesië hoorde vroeger bij Nederland zoals:toko, piekeren komt van pikiren pienter komt van pintar.

Gezondheidszorg in Maleisië.

levensverwachting
Een lage levensverwachting is één van de kenmerken van een ontwikkelingsland. maar wat wel apart is aan Maleisië is dat de Maleisiërs gemiddeld best lang leven. Als je een lijst maakt van ongeveer 200 landen en hun levensverwachtingen dan staat Maleisië boven Estland, Rusland en Letland. Maleisië staat dan op nummer 104 dus dat is best nog wel hoog voor een ontwikkelingsland. Als je Maleisië vergelijkt met Nederland dan zit er niet zoveel verschil tussen ongeveer 6 jaar. De mensen in Nederland worden ongeveer 79 jaar. De vrouwen in Maleisië worden gemiddeld ouder dan de mannen daar zit ongeveer 6 jaar tussen. De mannen werden (in 2008) ongeveer 70 jaar en de vrouwen werden ongeveer 76 jaar dat is gemiddeld dus 73 jaar dat is erg hoog voor een ontwikkelingsland meestal worden mensen in ontwikkelingslanden niet zo oud. Maar hoe komt het ? dat ze zo oud worden? De belangrijkste reden is, dat ze één van de beste gezondheidszorg hebben van Azië. Daar vertel ik later ver
Geboortecijfer.

Maar Maleisië heeft wel een hoog geboortecijfer. Dat is wel weer kenmerkend voor een ontwikkelingsland. want als er veel mensen in een land leven zoals Maleisië dan komen er meestal ook veel kinderen. Als je Maleisië met Nederland vergelijkt dan zie je dat in Nederland het geboortecijfer ongeveer 11 op de 1000 en in Maleisië ongeveer 22 op de 1000 dat is dus 2 keer zoveel als in dat van Nederland. Hier staat een vergelijkende staafdiagram je ziet dat Nederland een lager geboortecijfer heeft dan Maleisië.
Sterftecijfer

Maleisië heeft ook niet zoveel doden per jaar. Dat is best apart voor een ontwikkelingsland omdat de meeste ontwikkelingslanden een hoog sterftecijfer heeft. Want dat is een kenmerk van een ontwikkelingsland. Maleisië is een uitzondering want het heeft een hoog levensverwachting en een laag sterftecijfer. Het sterftecijfer is ongeveer vijf op de 1000 inwoners, dus maar 5 mensen van de 1000 gaat dood. De vraag is dan hoe dat komt dat het sterftecijfer in Maleisië zo laag is dat komt vooral door de best wel goede gezondheidszorg. Als je Maleisië dan vergelijkt met Nederland die een sterftecijfer van ongeveer 9 op de 1000 heeft is dat best raar een ontwikkelingsland met een lager sterftejaar dan een ontwikkeld land.
Hier zie je dus dat het ook steeds daalt. Dus op dit punt is Maleisië geen ontwikkelingsland. op de volgende bladzijde zie je een lijndiagram over het sterftecijfer.

Zuigelingensterfte

Maleisië heeft ook niet zo’n hoge zuigelingensterfte. Zuigelingensterfte is hetzelfde als babysterfte, de vraag is dan dus babysterfte in Maleisië. Dat is dus best wel erg gelukkig is dat niet zo heel hoog maar gewoon gemiddeld. De zuigelingensterfte van Maleisië is ongeveer zestien op de 1000. Nederland heeft een zuigelingensterfte van vijf op de 1000. Dat is dus veel lager. Maar voor een ontwikkelingsland is het best wel goed want als je naar Angola kijkt (dat is een echt ontwikkelingland) die heeft een zuigelingensterfte van 182 op de 1000. Dat is een heel groot verschil.

Maleisië heeft één van de aller beste gezondheidszorgen van heel Azië. In de meeste grote steden zijn er veel goede gezondheidscentrums. Maar in de kleinere plaatsen vind je ook privé klinieken( soort kleine ziekenhuisjes). En de apotheken in Maleisië hebben westerse en Chinese medicijnen, maar je kunt medicijnen ook een supermarkt kopen.
De mensen hebben ook minder te maken met hart en vaat ziekten want de mensen in Maleisië zijn niet zo heel dik daarom is het sterftecijfer ook lager dan dat ven Nederland want er zijn in Nederland veel mensen met hart en vaat ziekte. De ziektes hepatitis B en malaria zijn bekende ziektes die in Maleisië voorkomen. Malaria komt vooral in het oosten voor. Er komen ook veel muggen voor, die kunnen gevaarlijk ziekte overbrengen op mensen die muggen zijn dus ook een best groot probleem.
Wat de mensen ook gebruiken als “arts” is een traditionele genezers (sjamanen). Die spelen nu nog een belangrijke rol bij de Maleisiërs. Sjamanen kunnen geesten oproepen als ze mensen behandelen. Ze kunnen ook medicijnen opgeven van de planten die er zijn en de dieren die er leven. Sommige van die medicijnen zijn nu verboden omdat er iets van een bedreigt diersoort nodig is. Nu proberen artsen uit het westen zich ook te verdiepen in de kruidengeneeskunde. De mensen worden ook niet zo snel ziek ze eten veel groente, fruit en vis, maar wat ook belangrijk is, is dat er bijna geen mensen alcohol drinken omdat de meeste Maleisiërs Moslim zijn en in dit geloof mag je geen alcohol. In de wet staat ook dat Islamitische mensen geen alcohol mogen drinken alleen de niet moslims.

Economie van Maleisië

Toen Maleisië in 1957 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, was het 's werelds grootste producent van tin en rubber. Door de onafhankelijkheid werd de economie van Maleisië onzeker. Daarom moest het regering een plan bedenken om de economie weer goed te krijgen. Ze hadden een plan bedacht het land zou meer met de landbouw moeten doen want ze hadden de grondstoffen: palmolie, cacao, peper, ananas, timmerhout en tabak. Maar wat nu ook goed is voor de economie is de olie en gas maar ook de toerisme is heel belangrijk voor de economie. De Maleisische economie hoort bij één van de snelst groeiende economie van de hele wereld!. Er is ook een lage werkloosheid en een goed opgeleide bevolking. In Maleisië is 3.1% werkloos als je dat vergelijkt met Nederland verschilt dat 1% de werkloosheid in Nederland is 4.1% En er is ook een hele goede infrastructuur. En de en het percentage mensen die onder de armoedegrens zit is 5.1% en bij Nederland 10.5% dat is dus veel hoger. Als je naar deze punten van de economie kijkt lijkt het net of je het over een ontwikkeld land hebt.

De dienstensector en landbouw


Doordat er nu meer mensen gaan werken in de dienstensector en industrie neemt het percentage mensen die werken in de landbouw af. Maar de landbouw en visserij zijn nog wel belangrijk. Maar 18% van de mensen werkt in de landbouw maar de regering wilt dat verminderen door nieuwe landbouw technieken. De regering wil vooral veel mensen in de dienstensector laten werken. De regering wil in 2020 60% van de mensen in Maleisië laten werken in de dienstensector. Dat is een stijging van 5,5%.

Bnp per hoofd van de bevolking

In 2008 is het BNP van Maleisië gegroeid met 5.7% dat is best veel. Het BNP is 357.9 $.dat is best veel voor een ontwikkelingsland. Als je dat vergelijkt met Nederland verschilt dat 281 $(NL verdient 638,9 $)
Bevolkingsgroei

De bevolkingsgroei is hoe snel de bevolking groeit. Maleisië heeft een bevolkingsgroei van 1,7% dat is dus weer heel weinig. De bevolkingsgroei van Nederland is ongeveer 0,5% dat is dus minder maar het verschilt niet heel veel. Als je naar een ander ontwikkelingsland kijkt zoals Uganda die heeft een bevolkingsgroei van bijna 4%. Te veel bevolkingsgroei is niet goed maar te weinig ook niet want als je teveel bevolkingsgroei hebt krijg je werkloosheid en dat is niet goed voor de economie. Te weinig is ook niet goed want dan kunnen bijvoorbeeld de oudere minder goed verzorgd worden en dan heb je misschien te weinig leraren. Dus Nederland heeft eigenlijk een iets te kleine bevolkingsgroei en Uganda een iets te grote bevolkingsgroei. Maleisië heeft het precies goed.
Microkrediet

Op de televisie heb ik iets gehoord over een Microkrediet. Dat ze dat doen in ontwikkelingslanden om de mensen te helpen om bijvoorbeeld een winkel te kopen voor 5000 euro en dat je dat met rente moet aflossen in kleine bedragen elke keer een klein beetje ook al is het in het begin maar 1 cent per dag. Daarna als de winkel goed draait heb je de mensen goed geholpen en krijgt de bank zijn geld terug. En toen dacht ik dat, dat misschien ook voor Maleisië gold, dat heb ik uitgezocht. Toen kwam ik uiteindelijk op een site terecht waar stond dat ze een microkrediet project wouden beginnen in Maleisië, maar dat ging niet door omdat ze een onderzoek hadden gedaan naar de behoefte voor zo’n krediet, maar daar hadden ze geen behoefte aan dus ging het project naar India. Dat komt omdat de meeste mensen al werk hebben en een huis kopen.

De bevolking en werk

Vroeger werkten de Maleisiërs vooral in de landbouw. Ze moesten heel vroeg in de ochtend al naar hum werk en stopte voordat de hitte van zon kwam. Nu is dat anders de mensen werken nu vooral in de dienstensector. Als je in de dienstensector in Maleisië werkt heb kan je verschillende banen krijgen in toerisme, vervoer en amusement ( ontspanning en vermaak). De meeste mensen beginnen nu om 8 uur in de ochtend en om 4 uur in de middag gaan ze weer naar huis. Nu werkt 18% maar in de landbouw, visserij en bosbouw één derde in de industrie en de helft in dienstensector.

Industrie


In het begin zette Maleisië alleen apparaten in elkaar. Maar dat is veranderd ze maken nu ook hele auto’s eerst dachten alle mensen dat is onmogelijk maar ze hebben het bewezen ze er gaan nu naar 50 landen auto’s die in Maleisië zijn gemaakt. Het merk auto is Proton. Maleisië is ook een van de grootste producenten van elektrische producten. Deze producten zijn de belangrijkste exportproducten van Maleisië(44% in 2007). Zo werken ze gelijk samen met buitenlandse bedrijven dit zijn dus buitenlandse investeringen. Grote bedrijven laten hun producten in Maleisië maken zoals Sony, Samsung, Philips, Dell en Panasonic. Doordat deze producten hier gemaakt worden is er ook meer werk er kunnen 370.000 mensen werken voor deze 50 bedrijven. De belangrijkste apparaten die in Maleisië geproduceerd worden zijn: radio’s, computers, video apparatuur en kabels.
Bevolking

Nederland heeft ongeveer 16 miljoen inwoners en Maleisië ongeveer negen miljoen meer dus 20 miljoen inwoners, en het land is bijna zeven keer zo groot als Nederland. Dus er is ook niet zo een bevolkingsdichtheid. Want het land is best wel groot. Maar heel veel land is ook bos zo’n 44% van het land is bedekt met bos. Sommige mensen wonen ook in die bossen ze leven dan meestal van het eten dat ze daar te krijgen is en de mensen werken dan ook in het bos bijvoorbeeld om hout te kappen.
Formele of informele sector

De meeste mensen werken in de informele sector omdat de helft van de mensen in de diensten sector zit. Die werken dus op kantoren voor banken staan in de winkel enzovoort. Er zijn natuurlijk ook mensen die in de formele sector werken dat zijn dan vooral mensen die op de markt staan en met een oude trishaw of tuk-tuk rijden om mensen te vervoeren . Vooral de wat armere mensen gebruiken die en de toeristen vinden dat ook wel interessant. Maar er is maar een klein percentage mensen die werkt in de formele sector.

Alfabetisme

De meeste mensen in Maleisië kunnen lezen en schrijven. 85,4% van de mensen kan lezen en schrijven dat is best wel veel. Als je het vergelijkt met Nederland hier kan 99% van de mensen lezen dat is best heel veel. Maar kijk je naar een armer land zoals Somalië daar kan 25,4% van de mensen maar lezen en schrijven er zitten dus grote verschillen tussen! Maar je ziet dan ook dat Maleisië de mensen wel naar school laat gaan. Kinderen moeten naar de lagere school dat staat ook in de wet. En steeds meer mensen gaan ook naar de hogere middelbare school. Of naar de universiteit. Ook gaan er steeds meer vrouwen naar school alle meisjes moeten al naar school omdat dat verplicht is. In Maleisië zijn er ook veel hoog opgeleide mensen.

Hierboven zie je een vergelijkende kaart van het analfabetisme.
Dit is de legenda:
11-27 % Geel
27-42 % Rood
42-48 % blauw
58-73 % Oranje
73-89 % Roze
89-92 % groen
92-95 % Paars
95-100% grijs

Politiek & Milieu

milieu

Bossen

er zijn veel bossen in Maleisië. Er wordt dan ook veel hout geëxporteerd naar andere landen. Vooral naar Europa ook Nederland haalt heel veel hout uit Maleisië. De deelstaat Sarawak (op Borneo) levert het meeste hout en is goed voor meer dan de helft van het totaal. Dat is dus veel vanuit één eiland. Sabah is de andere deelstaat op Borneo die levert een kwart van het boshout op Maleisië. Maar is dat wel goed voor het milieu? Er is 70.385 m3 MTCS-gecertificeerd hout geëxporteerd door Maleisië. MTCS-gecertificeerd betekent dat het geregistreerd hout is dus legaal. Maar wordt er ook illegaal gehandeld in hout? Ja er is ook illegaal hout dat komt Nederland en Europa binnen door een Maleisisch keurmerk MTCC dat wordt in Maleisië en Europa bekend gemaakt als een duurzaam merk maar dat is dus niet zo. Doordat steeds meer mensen het belangrijk vinden om duurzaam te leven, zijn de Europese bedrijven erachter gekomen dat het een illegale houtbedrijf is.

Groeiende steden


Veel mensen trekken naar de steden ongeveer 54% van de Maleisiërs leeft in steden. En dat groeit elk jaar, want er gaan steeds meer mensen vanuit het platteland naar de stad. De groei van de steden heeft ook nadelen zoals huisvesting, vervoer, en watervoorziening die komen nu onder druk te staan door de bevolkingsgroei. De regering probeert de groei van grote steden te verminderen door andere steden populair te maken zo stimuleer je de mensen om naar andere steden te gaan. De meest groeiende stad is de hoofdstad van Maleisië Kuala Lumpur als je een andere stad neemt zoals Putrajaya (dat ligt 25 km verder ) en daar kantoren laat bouwen en plaatsen waar mensen kunnen werken dan gaan er ook mensen naar die stad. Dit is een staaf diagram met de bevolkingsgroei. Je ziet ook een stijgendelijn in de diagram.
Politiek

Maleisië is een constitutionele monarchie (de koninkrijk met een grondwet ), die door de koning Yang di-Pertuan Agong wordt geleid. De koning wordt gekozen uit één van de negen sultans in West-Maleisië voor 5 jaar. De koning is ook de leider van het Islamitische geloof in Maleisië.
De sultanaten zijn: Johor, Selangor, Perak, Pahang, Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis en Negeri Sembilan.
Maleisië is een democratisch land. De koning heeft niets te maken met de regering de president wel net als in Nederland. Maar de rest lijkt meer op dat van Groot-Brittannië. Veel ontwikkelingslanden zijn niet democratisch, maar Maleisië wel!

dit is de koning van Maleisië

Slot

ik heb heel veel van Maleisië geleerd. Ik heb ook een antwoord kunnen vinden op de vraag of Maleisië een ontwikkelingsland is. In mijn inleiding had ik veel vooroordelen over Maleisië maar dat blijkt bijna allemaal niet te kloppen. Ik heb onderzoek gedaan naar de onderwerpen: levensverwachting, geboortecijfer, gezondheidszorg, sterftecijfer, zuigelingensterfte, economie, bevolkingsgroei, leeftijdsopbouw, informele of formele sector, dienstensector, percentage jongeren, armoedegrens, alfabetisme, BNP, politiek, milieu, groeiende steden, bevolking, industrie, microkrediet en landbouw. Op bijna al deze punten is Maleisië een ontwikkeld land. Ik was echt heel verbaasd dat ik tot deze conclusie ben gekomen want ik dacht echt dat het wel een ontwikkelingland was. Omdat het in Azië ligt. En omdat ik er een ander beeld bij had. Ik had een beeld van vies op de straten en bedelende mensen en kinderen die de hele dag buiten spelen. Maar Maleisië is een van de schoonste landen in zuidoost Azië dat had ik ook echt niet gedacht.In sommige punten is Maleisië zelfs beter dan Nederland zoals met het sterftecijfer en de armoedegrens. En als je dat dan weer vergelijkt met een armer land als Maleisië zie je ook hoe ver Maleisië eigenlijk met alles er boven zitten. Maleisië is een ontwikkeld land bij de punten: levensverwachting, gezondheidszorg, sterftecijfer,zuigelingensterfte, economie, leeftijdsopbouw, dienstensector, formele/informele sector, armoedegrens, alfabetisme, BNP, industrie, politiek, landbouw en bevolking. Op de punten geboortecijfer, percentage jongeren en bevolkingsgroei zit Maleisië net aan de ontwikkelde kant. Ik heb ook onderzoek gedaan naar de hulp die naar Maleisië gaat maar ik heb gezien dat de hulp vooral naar de buurlanden gaat bijvoorbeeld naar Indonesië en Thailand zoals het project het plan dat help mensen in ontwikkelinglanden vooral de meisjes in het land, ook het project van microkrediet ging naar de buurlanden omdat het met Maleisië wel goed gaat. En Maleisië dat zelf kan geven omdat de regering alles goed geordend heeft. Dit was mijn werkstuk over Maleisië ik vond het echt heel leuk om het over Maleisië te houden. Ik heb er super veel van geleerd.
Dit is een tabel die eigenlijk alle punten samenvat:


Bronvermelding

Dit zijn al mijn bronnen:
Deze boeken heb ik gebruikt:
Boek schrijver datum .
het moderne Maleisië Aiden Glendinning en Jim Holmes 2008
Maleisië & Singapore David Bowden 2007
Maleisië Frank Rozendaal 1991

De laatste 2 zijn ook reisgidsen.

Websites .
http://www.wicketgate.co.uk/worldoutlinemap.gif
oaithesis.eur.nl/ir/repub/asset/4503/vandergeest.pdf
http://www.microkredietvoormoeders.org/nl/nlnieuws/nlnb6.htm
http://www.indexmundi.com/nl/maleisie/
http://www.maleisie.be/
http://www.evd.nl/zoeken/zoekresultaten.asp?landen=azi&tekst=maleisie

andere bronnen :

mijn vader wist veel van Maleisië over de politiek en de import en export die heeft me ook geholpen.
En mijn moeder wist van Microkrediet.

REACTIES

D.

D.

Ik vind dit een handige werkstuk. Ik heb de informatie gebruikt voor een opdracht bij mij op school,

bedankt

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.