Mainports: Rotterdam en Schiphol

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2490 woorden
  • 21 januari 2004
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
112 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Mainport

Schiphol en Rotterdam worden wel Mainports genoemd. Wat is nu eigenlijk een mainport? Mainports zijn verkeersknooppunten van wereldbelang en men wil dat vaak graag zo houden, omdat een mainport nu eenmaal voor grote inkomsten zorgt Voor Rotterdam is de positie van de maiport duidelijk en onbedreigd. Het is nu eenmaal de grootste haven van de wereld. Schiphol is het 4e vliegveld van Europa en kan dus ook als mainport beschouwd worden.

Geschiedenis

Alsnog was Rotterdam tot halverwege de 16e eeuw niets meer dan een haventje voor de haringvisserij en haringhandel. Toch had Rotterdam wel stadsrechten en recht op vrije scheepvaart. De havens die toen het meest gebruikt werden stonden in verbinding met de rivieren en waren zo aangelegd dat de schepen voor de koopmanshuizen konden lossen, zoals b.v. in Amsterdam en Haarlem. In de tweede helft van de 16e eeuw werd de handel steeds belangrijker voor de Rotterdamse haven. De val van Antwerpen in 1585 zorgde ervoor dat Rotterdam een deel van de Antwerpse opslag (voorraadmarkt) overnam. Bovendien nam Rotterdam deel in de VOC. Deze twee factoren zorgden voor het begin van Rotterdam als een echte handelshaven. Door de industriële revolutie in Europa rond 1870 veranderde de economische situatie in Rotterdam. In Duitsland ontstonden nieuwe mijn en industriegebieden langs de Rijn: het Ruhrgebied. Nu had Duitsland veel ertsen nodig en Rotterdam speelde daarin de hoofdrol. Rotterdam werd een steeds belangrijkere overslag- en doorvoerhaven. Maar langzamerhand voldeed de Rotterdamse haven niet meer aan de eisen van de snel ontwikkelende zeescheepvaart.

Een uiterst belangrijke beslissing werd toen genomen: de aanleg van de Nieuwe Waterweg, deze zorgde ervoor dat de haven zich kon uitbreiden op de zuidelijke Maas oever. In de periode van 1874 tot 1879 werden er vier nieuwe havens aangelegd: de Koningshaven, de Binnenhaven, de Entrepothaven en de Spoorweghaven. Iedere haven had een aansluiting op het spoorwegnet. In de komende jaren werden steeds nieuwe havens aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de haven van Rotterdam in grote mate verwoest. Na de bevrijding kreeg de wederopbouw alle voorrang. Er werd een nieuw plan voor een nieuw havengebied gemaakt, de Botlek. Het maken en het uitvoeren van dit plan werd in nauwe samenwerking met oliemaatschappijen gedaan, want de vraag wat voor schepen dit gebied zouden betreden was van groot belang. Even belangrijk was de vraag in hoeverre de groei van de tankers door zou gaan. In 1947 had men rekening gehouden met de komst van schepen tot 65.000 ton en een diepgang van ruim 12 meter. Tegenwoordig zijn er mammoettankers met een diepgang van zo’n 22 meter en een capaciteit van 380.000 ton. De verdere ontwikkelingen gingen heel snel, in 1957 werd het plan Europoort goedgekeurd en al in 1960 is de Europoort in gebruik genomen. In 1966 is de aanleg van de Maasvlakte begonnen ( met de Maasvlakte werd voor het eerst water in land veranderd door middel van zand in de zee opspuiten), later werd dit een industrie- en havengebied met een oppervlakte van 270 km². In 1967 werd in de Eemhaven een containeroverslagbedrijf ( ECT) opgericht en in dit jaar kwamen de eerste 226 containers in Rotterdam aan wal. Inmiddels worden in de haven jaarlijks meer dan 3 miljoen containers geladen en gelost.
Over de haven

Rotterdam is de grootste en belangrijkste haven voor goederenstromen ter wereld. De jaarlijkse goederenoverslag is meer dan 300 miljoen ton. Het achterland met ongeveer 380 miljoen consumenten en Rotterdam heeft een open Noordzee verbinding. De Noordzee is de drukst bevaren zee ter wereld. De enorme goederenstroom biedt zowel de reders als de bevrachters belangrijke schaalvoordelen.

De haven Rotterdam is ongeveer 40 kilometer lang, langs de Nieuwe Waterweg. Het industrieterrein en de haven bezetten 10.500 hectare grond. Jaarlijks komen zo’n 30.000 Zeeschepen de haven binnen en 130.000 binnenvaartschepen. Rotterdam is opgenomen in de lijndiensten van ongeveer 500 rederijen, die regelmatige diensten onderhouden met zo’n 1.000 andere Havens. Rotterdam is in Europa de belangrijkste haven voor olie en chemieproducten, containers, ijzererts, kolen, metalen en voedsel.
Hoe zit de haven er uit?

De haven is dus 40 kilometer lang. Door de haven loopt een kanaal, de Nieuwe Waterweg. Dit kanaal heeft allemaal zijtakken, naar alle delen van de haven leid. Als de schepen binnen komen, komen ze door de Eurogeul. De soorten goederen zijn nogal oneerlijk verdeeld. Ongeveer de helft van de haven wordt in beslag genomen door nat massagoed, daarom zitten er ook 5 olieraffinaderijen. Er vindt maar weinig containeropslag plaats, dat komt omdat als de schepen aan komen met containers, worden de containers meteen overgeladen op vrachtwagens en treinen. Er is nog minder plaats voor droog massagoed. Ertsen en kolen worden vaak meteen op de trein gezet naar het

Ruhrgebied in Duitsland. Rond om de haven lopen er verschillende treinsporen en autowegen. Dat is er handig, want dan kan je transport meteen door. In tegenstelling tot Amsterdam, hoeven schepen niet door een sluis om in de haven te komen. Dat maakt de doorstroom makkelijker om dieper in de haven te komen. En de 3 distributie parken die in de haven liggen, bevinden zich helemaal aan de buiten kant van de haven.
Waarom nr. 1

Rotterdam haven is nr.1 in het lijstje van de grootste en beste havens van de wereld. Rotterdam haven heeft het succes vooral te danken aan de ligging van de haven. Het heeft niet alleen een losse haven, maar ook een goed achterland met wegen en spoorverbindingen. Zo kunnen goederen snel vervoerd worden. Rotterdam ligt dichtbij twee andere grote havens; die van Antwerpen en Londen. De haven ligt aan de drukst bevaren zee ter wereld en aan de drukst bevaren rivier van Europa; de Rijn. De Rijn vormt de slagader voor het vervoer naar het Europese achterland, met name het Ruhrgebied in Duitsland. Maar Rotterdam heeft het niet alleen te danken aan de goede ligging. Ook mensen spelen hierin een grote rol. Er moeten mensen zijn geweest die de motivatie hadden een wereldhaven te creëren. De goede klassering van Rotterdam heeft voor een belangrijk deel ook te maken met de eeuwenlange ervaring van Nederlanders met handel en transport.

Goederen

Aardolie, olieproducten en vloeibare chemicaliën worden Natte Bulk genoemd. De Natte Bulk vormt bijna de helft van de goederenoverslag in Rotterdam. De meeste ruwe olie wordt gelost op de Maasvlakte. De totale opslag van vloeibare goederen is ongeveer 30 miljoen m3.
Droge Bulk zijn onder andere ertsen en kolen. De aanvoer van Droge Bulk gebeurt in z.g. bulkschepen. Alle aanvoer van kolen word overgeslagen op de EMO terminal waarvan 50% voor Nederland bestemd is en 50% voor Engeland en Duitsland. Naast ertsen en kolen worden ook aanzienlijke hoeveelheden Agribulk overgeslagen: granen en ruw veevoer, maar ook andere droge bulk. In Rotterdam wordt ongeveer 30 miljoen ton voedingsmiddelen c.q voedingsgrondstoffen overgeslagen, waarvan 60% bedoeld is voor het Europese achterland. Behalve agrarische grondstoffen, drank, vlees, vis, conserven en graanproducten worden ook groente, fruit en vruchtensappen aan gevoerd.

Goederentransport

Elke dag komen er duizenden schepen binnen met goederen. De meeste goederen die binnen komen, komen van open zee. De Shortsea en de Feeder varen het meest op zee. Ze verbinden Rotterdam met zo’n 200 havens in Europa en verder. Sommige havens kunnen zelfs bereikt worden in minder dan vierentwintig uur. Shortsea is geconcentreerd op vervoer over zee tussen Europese havens en die van naburige continenten. Zowel in de vorm van vaste diensten en willekeurige diensten. De Shortsea kan van alles vervoeren: Containers, bulkgoederen, trailers, droge en natte bulk. Het is allemaal mogelijk. Net als een verbinding met intercontinentaal transport. Feederdiensten zijn verbonden met intercontinentaal containertransport door grote schepen tussen Rotterdam en bestemmingen in de USA, het verre oosten, Zuid-Amerika en Afrika. De Feederdiensten vervoeren alleen maar containers.
Rotterdam heeft direct toegang tot het uitgebreide Europese wegennetwerk, dat alle grote landen van het Verengd Koninkrijk tot Hongarije en van Scandinavië tot Italië. In de Rotterdamse haven arriveren en vertrekken iedere dag duizenden vrachtwagens van en naar bestemmingen in het hart van Europa. Bulkgoederen, geconditioneerd transport, chemicaliën en containers, de vrachtwagens vervoeren het allemaal. Ongeveer 40% van al het wegentransport word uitgevoerd door Nederlandse transporteurs. De vervoerstijd zijn niet al te lang. Ze variëren van 8 uur naar Frankfurt tot 48 uur naar Moskou, Rome en Stockholm.
Het spoor biedt een milieuvriendelijk transport door het heel Europa. De Rotterdamse haven heeft uitstekende spoorverbindingen, 24 uur per dag rijden er treinen naar de meeste belangrijke industriegebieden in Europa. Een groot deel van Europa is toegankelijk per spoor binnen 24 uur. Binnenkort komt de Betuwelijn en die verbindt Nederland met Duitsland. De trein word vooral gebruikt voor de lange afstanden en de zeker de verder weg gelegen markten die niet bereikbaar zijn met een binnenvaartschip. Containers worden het meest vervoerd door treinen. De trein waarop de containers vervoerd worden heten de shuttle treinen. Rail Chemical Centers zijn treinen die vloeibare chemische producten vervoerd.
Binnenvaart is een betrouwbare transportmodaliteit. Een groot netwerk van rivieren en waterwegen verbindt Rotterdam in heel Europa. Vervoertijden verschillen van minder dan 1 dag tot 3 dagen naar Duitsland, België en Zwitserland. Hiernaast zie je een tabel met verschillende vervoerstijden. Van Rotterdam naar allerlei plaatsen in Europa en weer terug. De binnenvaart kan van alles vervoeren: bulkgoederen (ertsen, kolen en graan), olie, chemicaliën, vervoersmiddelen en containers. En ook in substantiële hoeveelheden: een 4-baks stuwboot kan evenveel vervoeren 385 vrachtwagens en een containerschip ongeveer 500 teu. Grote duwboten, gespecialiseerd in het transport van kolen en ijzererts, moderne tankers, gespecialiseerd in het vervoer van eetbare oliën en andere vloeibare bulk; de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
Het spoor biedt goedkoop en milieuvriendelijk transport door het hele Europese continent, voornamelijk voor de lange afstanden. De Rotterdamse haven heeft uitstekende spoorverbindingen, 24 uur per dag, met de meeste belangrijke industriegebieden in Europa. Een groot deel van Europa is toegankelijk per spoor binnen 24 uur. Het spoor is een ideale handels route, het spoor kan een heleboel plekken in de wereld bereiken. En het is zeker handig, voor de wat verder gelegen gebieden. Die niet bereikbaar zijn voor binnenschepen. Er zijn 2 soorten treinen die goederen vervoeren. Voor containers worden speciale shuttle treinen ingezet. Zo’n trein is staat om 50 containers te vervoeren. En dan is er nog de Rail Chemical Centers. Die vervoeren alleen maar chemicaliën.

Toekomst

De toekomst voor Rotterdam haven ziet er zonnig uit. Er mag een 2de maasvlakte bij gebouwd worden. Rotterdam wilt haar positie als wereld haven graag behouden en vind het daarom nodig om uit te breiden. De bedoeling is dat er op de 2de maasvlakte een container overslagplaats komt, distributie parken en de chemie uit te breiden. Hierboven zie je een plaatje met de geplande uitbreiding. Al de donkere kleuren moet er nog bij komen.
Maar Rotterdam wil meer. Rotterdam gaat waarschijnlijk een apart containerland aanleggen. Daar komen dan alle container opslagplaatsen en overslagplaatsen. Het is de bedoeling dat het er zo snel mogelijk komt te liggen
Voordelen:
o efficiënt en waardeverhogend
o Korte proceduretijd
o Korte bouwtijd
o Snel beschikbaar
o Flexibel inzetbaar
o Eenvoudig aan te passen
o Snel te verwijderen
o Weinig zettinggevoelig

Dit is nog niet alles. De laatste ontwikkeling die plaats vond was het aan leggen van een nieuw stuk pijpleidingstelsel. Het pijpstelsel word in 3 fases aangelegd. Fase 1 en 2 liggen er al aan fase 3 word gewerkt.
Fase 1 (operationeel eerste kwartaal 2003): tussen Europoort en Botlek over een totale afstand van 14 km, van het knooppunt Merwedeweg-Moezelweg (Europoort), langs de Moezelweg, onder het Calandkanaal, langs de Europaweg en de Botlekweg, tot het einde van de Welplaatweg.
Fase 2 (operationeel vierde kwartaal 2003): Tussen het knooppunt Botlekweg-Welplaatweg via de Pijpleiding Tunnel Oude Maas naar Pernis (Petroleumweg) over een afstand van ongeveer 6 km.
Fase 3 (in onderzoek): Tussen Europoort (Moezelweg/Merwedeweg) en Maasvlakte (einde van Europaweg) over een afstand van ongeveer 17 km.
Schiphol algemeen

Schiphol Airport ligt vlak naast Amsterdam, in de provincie Noord Holland. Schiphol is meer dan 2.350 hectare groot. Op dit gebied staan alle winkels, stations, de start- en landingsbanen, terminals, opslagloodsen, enzovoort. Er werken ruim 50.000 mensen. Het meeste transport dat er plaats vind, is personen vervoer. Er worden jaarlijks meer dan 35 miljoen mensen vervoerd. Slechts 3 procent van het vervoer is vrachtvervoer Nationaal heeft Schiphol niets te duchten van de andere Nederlandse luchthavens; Lelystad, Rotterdam, Eelde, Eindhoven en Maastricht.

Geschiedenis van Schiphol

Schiphol is ontstaan uit een in 1917-1918 aangelegd militair vliegveld. In 1920, het openingsjaar, werd de eerste non-militaire vlucht gemaakt.Het toestel bevatte een piloot, twee passagiers en een pakketje Engelse kranten. Sinds 1958 in bezit van de Staat, Amsterdam en Rotterdam. In 1967 kwam een nieuw gebouwencomplex gereed, waarvan ook het Nationaal Luchtvaartmuseum deel uitmaakt. Het vroegere stationsgebouw (Schiphol-Oost) wordt thans gebruikt door verschillende ondernemingen. Het is uitgegroeid tot een vracht- en overslag centrum.
In 1974 werd begonnen met de zgn. Schiphollijn, een spoorwegverbinding tussen Amsterdam en Leiden via Schiphol. Het laatste deel hiervan kwam in 1981 gereed.

Mainport

Schiphol mag met recht een mainport genoemd worden. Het ontvangt nu toestellen van 65 verschillende vliegtuigmaatschappijen, vanuit 89 verschillende landen. Het is zo groot geworden omdat ze goede voorzieningen heeft, zoals (behalve het vliegverkeer) een treinnetwerk en een autonetwerk. Het was de eerste luchthaven die op grote schaal bloemen planten en dieren ging vervoeren. Bovendien werd Schiphol in 1962 de eerste luchthaven met entrepots, dat zijn opslagplaatsen vòòr de douane. De luchthaven Schiphol is centraal gebouwd in de Randstad, en in Europa en sluit aan op vele vervoersnetwerken.

Goederentransport

De vliegtuigen komen binnen in de luchthaven. De mensen en vracht gaan zo ieder hun eigen weg. De mensen kiezen dan vaak voor eigen vervoer (auto), bus trein of taxi. Schiphol heeft het allemaal. Het treinen netwerk is het groots van allemaal. Er rijden treinen van schiphol naar Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. De vrachtgoederen gaan per goederentrein of vracht wagen naar hun bestemming. De vervoerstijden zijn niet langer dan een dag. Want alle goederen die op Amsterdam aan komen blijven in Nederland. De meeste goederen die aankomen zijn (snij) bloemen. De bloemen worden regel recht van Amsterdam naar de bloemveiling gebracht.

Mogelijke uitbreidingen

Schiphol moet uitbreiden om zijn 4de positie te houden in de top 10 van luchthavens. Er zijn niet zo veel mogelijkheden. Maar ze zijn er.
Een mogelijkheid is het ‘Banen-op-afstand-model’: de aanleg van de start- en landingsbanen op een eiland in de Noordzee, tien kilometer van de kust van Zandvoort en Noordwijk. Vluchten met veel overstappende passagiers, vracht- en vakantievluchten, zullen naar dit eiland worden verplaatst. Schiphol wordt een kleinere luchthaven, voor lijnvluchten en vluchten met Nederland als start- en eindbestemming. Eens supersnelle grotendeels ondergrondse treinverbinding verbindt Schiphol met het eiland.

Een andere mogelijkheid is het ‘tandem-model’: de aanleg van een nieuwe luchthaven op een eiland in het Markeermeer, tegenover Lelystad. Ook hier worden dan de vluchten met overstappende passagiers en vracht- en chartervluchten afgehandeld.
Dit zijn de 2 meest realistische ideeën en de handigste ideeën. De eilanden liggen allemaal in zee. Dan is er dus geen geluidsoverlast. Schiphol wordt dan kleiner, er zullen daar dus minder vliegtuigen gaan vliegen. Dat is dan beter voor milieu, en er is dan minder geluidsoverlast is Amsterdam en omstreken. Het wordt dan ook wat veiliger. Hoe minder vliegtuigen hoe kleiner de kans is dat een vliegtuig neer stort.
Bronnen

www.schiphol.nl
www.portofrotterdam.nl
www.scholieren.nl
Aardrijkskundeboek: Transport en Infrastructuur

REACTIES

M.

M.

goed verslag man

21 jaar geleden

P.

P.

Thanks, heb er veel aan
xxxxxxxxxxxxx

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.