Mainports

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 4791 woorden
  • 24 juni 2005
  • 191 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
191 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Wat zijn de functies van de mainports in NL?
1. Inhoudsopgave

2. Inleiding ----> bepaal je zelf! (geef je relaties aan met de m.p.)
3. Wat is een mainport? Zie aantk.
Zoek bronnen erbij......
4. De mainport Rotterdam
a) Wat voor soort haven?
b) Hoe is de bereikbaarheid?
c) Het achterland
d) Wat is de betekenis v.d. economie?

5. De mainport Schiphol
a) Schiphol van vroeger tot nu/of verleden, heden, toekomst
b) Wat zijn de gevolgen van uitbreiding van schiphol?
c) Wat is de economische betekenis van schiphol voor NL
6. Conclusie -----> aangeven wat je heb geleerd en antwoord op de hoofdvraag
7. Bronvermelding
algemene opmerkingen:
- Werkstuk in eigen woorden geschreven
- Werkstuk mag in 2 tallen doen
- Zorg voor foto's, grafiekjes, bronnen
- gebruik volgende week vinden van informatie
Inhoudsopgave

Inleiding
1 Wat is een Mainport
2 De mainport Rotterdam
3 De mainport Amsterdam
4 De conclusie op de hoofdvraag
5 Bronvermelding

Inleiding

In dit werkstuk laat ik zien wat de antwoordt is op de hoofdvraag “Wat zijn de functies van de mainports in Nederland?’’. In hoofdstuk 1 heb ik geschreven wat een mainport is. Maar ook een vraag is waar zijn de mainports.

1 Wat is een Mainport

In Nederland zijn er 2 mainports. De airport Schiphol en de haven Rotterdam. Deze 2 staan ook in de lijst van de beste mainports in Europa.

Luchthavens EU Zeehavens EU
1 Londen 1 R´dam
2 Parijs 2 Antwerpen/Zeebruge
3 Frankfurt 3 Hamburg/Bremen
4 A´dam 4 La Harve
5 Milaan 5 Marseille
Main~port
Main=groot/voornaamste
Port=haven/toegangsport
Mainports ontwikkelen zich als er eerst een knooppunt is een belangrijke transportwegen/vervoerswegen.Doordat deze op een goede plaats staan werd deze ontwikkeld en kreeg een belangrijke status.Mainports zijn belangrijk op verschillende gebieden:regionaal, nationaal en internationaal.In deze mainports worden veel producten en goederen aangevoerd vanuit landen over de gehele wereld.De producten en goederen worden hier bewerkt(dit proces is van halffabrikaat naar eindfabrikaat gemaakt)of ze worden overgeplaatst naar een ander voertuig bijv.:goederen worden van een schip geplaatst naar een binnenschipvaart/ ander voertuig.Deze producten worden doorgevoerd naar het achterland.
Regionaal
Mainports zijn van regionaal belang omdat ze deze regio economisch helpen te ontwikkelen en zorgen voor direct en indirect werk (direct zijn de banen die betrekking hebben op bijvoorbeeld het laden en lossen van zeeschepen, indirecte banen zijn vaan verbonden met de aanwezigheid van de haven zoals industrieën). De regio wordt dan aantrekkelijk voor andere bedrijven, die aangetrokken bedrijven trekken dan weer andere bedrijven aan, etc. Dit verschijnsel wordt het agglomeratie-effect genoemd. Een ander effect is het multipliereffect, dan ontwikkelt een bepaalde bedrijfstak zich en zorgt voor de groei van andere van dit bedrijf afgeleide bedrijven. Ook dit effect trekt geld, mensen en bedrijvigheid aan.
Nationaal
Het land zelf gaat zich ook verder ontwikkelen, er zijn toch transporttakken en mogelijkheden nodig die de goederen vervoeren naar het achterland, of verwerken van goederen zodat deze afgewerkt en al als een geheel product naar het achterland vertrekt. De nationale economie krijgt hierdoor ook een impuls, ondernemers (vooral van buiten het land) gaan het land zien als aantrekkelijk voor bedrijven en ondernemingen. Men gaat zich dus ook buiten de mainport vestigen en breidt zich steeds meer uit over een groter gebied, wat weer economische ontwikkeling van dat gebied betekent. Dit kan ook door de verbindingen en verkeerstakken door het land de werkzaamheden kunnen nu ook buiten de mainport verricht worden waar de grond goedkoper is en dus de kosten ook. Dit kan ook besparen op vervoerskosten, opslagkosten etc.
internationaal
Een mainport is van internationaal belang omdat deze een verzamelpunt is van transporttakken, vele internationale handels- en vervoerswegen gaan via de mainport. De mainport is gespecialiseerd in de meeste zaken die betrekking hebben op vervoer, het zou dus dom zijn om een andere weg te zoeken waar men minder is gespecialiseerd. Men heeft er dus veel baat bij dat de werkzaamheden goed en snel verlopen zodat er tijd (en tijd is geld) bespaard wordt. Mainports zijn ook van belang omdat zij de beste verbindingen hebben met het of hun achterland, dit achterland betrekt een groot oppervlak met veel bedrijvigheid en industrie maar vooral een grote afzet markt. De verbindingen met dit achterland zijn zo gemaakt dat de goederen zo snel mogelijk bij de klant aankomen. Het mag dus duidelijk zijn dat bedrijven voor de mainport kiezen om hun goederen te vervoeren of over te laden om zo geld en tijd te besparen. Hoe sneller een bedrijf kan produceren of vervoeren hoe meer hij dit kan produceren of vervoeren, hoe meer hij kan verkopen en dat betekent een verhoging van de winst. Dit is de belangrijkste gedachtegang bij een mainport.
Kenmerken
Mainports zijn knooppunten van verschillende transportnetwerken
Mainports zijn 24 uur in bedrijf
De transportnetwerken zijn intercontinentaal gericht
Mainports bezitten uitgebreide overstapmogelijkheden
Bezit uitgebreide infrastructuur
2 De mainport Rotterdam

Geschiedenis
De Rotterdamse haven was in de 16e eeuw een visserijhaven(vooral aan haring werd er gevist en gehandeld).De haven die er waren;Wijnhaven ,Leuvenaren ,Scheepmakerhaven ,Zalmhaven ,Haringvliet ,Blaak ,Boerengat en Buizengat die werden later of in gebruik voor de binnenvaartschepen.De koopmanhuizen waren langs deze havens en konden de schepen daar lossen.De opening van de Noordzee werd gevormd door de Briese gat en de Botlek .Toen de val van Antwerpen was een deel van producten of goederen doorgevoerd nar de Rotterdamse haven.Ze werkten ook samen met de Oost-Indische(1602 en de west -Indische Compagnie(1621) het begin betekende van Rotterdam als een handelshaven.

De stapelmarktfunctie overheerste tot ca. 1870, waarna de opkomst van de vrije wereldhandel en de Industriële Revolutie (opkomst van de mijn- en industriegebieden langs de Rijn; Ruhrgebied) de haven omvormden tot de belangrijkste overslag- en doorvoerhaven van West-Europa. Een factor van doorslaggevend belang was de aanleg van de Nieuwe Waterweg (1863–1872), die de toegang tot de Noordzee, sinds het begin van de 19de eeuw gevormd door het Brouwershavense Gat en het Volkerak (Voornse Kanaal, 1829–1830), sterk verbeterde en uitbreiding van het havengebied op de zuidelijke Maasoever (Feyenoord) mogelijk maakte. In de periode 1874–1879 werden hier vier nieuwe havens aangelegd (Koningshaven, Binnenhaven, Entrepôthaven, Spoorweghaven). De havens werden groter (Rijnhaven [1887–1894], 30 ha; Eerste en Tweede Katendrechtse Haven [1895]; Maashaven [1905], 58 ha; Waalhaven [1931], 310 ha) en de nadruk kwam steeds meer te liggen op de transitofunctie: iedere haven kreeg een aansluiting op het spoorwegennet, de Rijnhaven werd gekenmerkt door grote opslagplaatsen, de Maashaven werd graanhaven (drijvende graanelevators), de Waalhaven werd overslaghaven voor kolen en erts en later voor graan en stukgoed en kreeg opslagruimten en industrieën. Op de noordelijke Maasoever werden stukgoederenhavens aangelegd: Parkhaven (1909), Schiehaven (1909), St.-Jobshaven (1909), Keilehaven (1915; industrie- en binnenvaarthaven), Koushaven (1911), IJsselhaven (1915), Lekhaven (1915) en de Merwehaven (1932).
In 1929 werd onder Pernis op de zuidelijke Maasoever begonnen met de aanleg van de Eerste Petroleumhaven (raffinaderij, tankparken en petrochemische industrie) en in en na de Tweede Wereldoorlog met het Eemhavengebied (stukgoederen- en industriehavens). Een verdere uitbreiding vond plaats in de jaren zestig (achtereenvolgens Prinses Beatrix-, Prinses Margriet- en Prins Willem Alexanderhaven).
De havenontwikkeling moest in Rotterdam zijn omdat er meer grote moderne schepen kwamen.En er moest een grotere vraag zijn naar de producten van aardolie.De oudere haven(zuidelijk Maasoever werden vernieuwd en er kwamen 2 nieuwe Petroleum havens(2e 1949 en de 3e 1958).Tussen 1958 en 1969 werden in het zuiden van de nieuwe waterweg de Europort ,met de Calandkanaal de 4e tot de 7e Petroleumhaven en een Lpg-bedrijf aangelegd en vanaf 1966 de maasvlakte.Daarop waren nieuwe haven van »27 km­­­­­­­­­­­2 en de 8e petroleum en aardolieterminal en waren toegankelijk door de Beerkanaal tussen de Europort en de Maasvlakte .Door de Maasvlakte konden schepen uitgeladen van »500000 ton.Waar de havens beginnen:de oude Maas bij Spijkenisse/Hoogvliet tot de Hartehaven bij de Maasvlakte daar is de binnenscheepvaart belangrijk.
De haven van Rotterdamse haven is een industrie- en distributiehaven en van aan- en afgevoerde goederen als massa-, stukgoederen- en containerhaven. Naar goederenomslag gemeten is de haven sinds de Tweede Wereldoorlog de grootste ter wereld: jaarlijks worden tussen de 292 en 300 miljoen ton massa- en stukgoederen overgeslagen, waarvan aardolie, granen, ertsen en kolen de belangrijkste zijn. De sinds de jaren zestig tot ontwikkeling gebrachte containerterminals behandelen jaarlijks ca. 4,9 miljoen containers, waarbij van de modernste technieken gebruik wordt gemaakt. Meer dan 80% van de goederen die Rotterdam bereiken, zijn direct of indirect bestemd voor doorvoer. Het (nationale en internationale) goederenvervoer per binnenschip (o.m. zesbaksduwvaart) naar of van Rotterdam-Europoort vindt gaat via de Rijn. Per jaar doen 120 000 tot 130 000 binnenvaartschepen de haven van Rotterdam aan en ruim 30 000 zeeschepen.
Rotterdam is in 2004 van de 1e naar de 3e positie gegaan.
Top 10 havens 2005
(3) Shanghai met 380 miljoen ton goederenoverslag
(2) Singapore met 370 miljoen ton goederenoverslag
(1) Rotterdam met 352miljoen ton goederenoverslag
(4) Hong Kong (China)
(5) Ningbo (China)
(6) Guangzhou (China)
(7) Tianjin (China)
(8) Nagoya (Japan)
(9) Antwerpen (België)
(10) Qingdao (China)
Er zijn verschillende soorten havens;
Goederenhaven
binnenhaven
jachthaven (watersporthaven)
marinehaven (Den Helder)
natuurlijke haven (beschut stuk zee, niet per sé een scheepshaven)
vissershaven
woonhaven (voor woonboten)
zeehaven
En ook wat op het woord lijk en de functies hetzelfde zijn:
luchthaven
parkeerhaven
vrijhaven
Rotterdam is een goederen haven.Rotterdam heeft wel een vliegveld maar dat hoort er niet bij en het is mainport.Net als Amsterdam een goederenhaven die is ook geen mainport.
Elke dag komen er duizenden schepen binnen met goederen. De meeste goederen die binnen komen, komen van open zee. De Shortsea en de Feeder varen het meest op zee. Ze verbinden Rotterdam met zo’n 200 havens in Europa en verder. Sommige havens kunnen zelfs bereikt worden in minder dan vierentwintig uur. Shortsea is geconcentreerd op vervoer over zee tussen Europese havens en die van naburige continenten. Zowel in de vorm van vaste diensten en willekeurige diensten. De Shortsea kan van alles vervoeren: Containers, bulkgoederen, trailers, droge en natte bulk. Het is allemaal mogelijk. Net als een verbinding met intercontinentaal transport. Feederdiensten zijn verbonden met intercontinentaal containertransport door grote schepen tussen Rotterdam en bestemmingen in de USA, het verre oosten, Zuid-Amerika en Afrika. De Feederdiensten vervoeren alleen maar containers.
Van Rotterdamse schepen gaan ze over de Europese wegennetwerk, dat alle grote landen van het Verengd Koninkrijk tot Hongarije en van Scandinavië tot Italië. In de Rotterdamse haven arriveren en vertrekken iedere dag duizenden vrachtwagens van en naar bestemmingen in het hart van Europa. Bulkgoederen, geconditioneerd transport, chemicaliën en containers, de vrachtwagens vervoeren het allemaal. Ongeveer 40% van al het wegentransport word uitgevoerd door Nederlandse transporteurs. De vervoerstijd zijn niet al te lang. Ze gaan rijden van 8 uur naar Frankfurt tot 48 uur naar Moskou, Rome en Stockholm.
Het spoor biedt een milieuvriendelijk transport door het heel Europa. De Rotterdamse haven heeft uitstekende spoorverbindingen, 24 uur per dag rijden er treinen naar de meeste belangrijke industriegebieden in Europa. Een groot deel van Europa is toegankelijk per spoor binnen 24 uur. Binnenkort komt de Betuwelijn en die verbindt Nederland met Duitsland. De trein word vooral gebruikt voor de lange afstanden en de zeker de verder weg gelegen markten die niet bereikbaar zijn met een binnenvaartschip. Containers worden het meest vervoerd door treinen. De trein waarop de containers vervoerd worden heten de shuttle treinen. Rail Chemical Centers zijn treinen die vloeibare chemische producten vervoerd.
Binnenvaart is een betrouwbare transportmodaliteit. Een groot netwerk van rivieren en waterwegen verbindt Rotterdam in heel Europa. Vervoertijden verschillen van minder dan 1 dag tot 3 dagen naar Duitsland, België en Zwitserland. Hiernaast zie je een tabel met verschillende vervoerstijden. Van Rotterdam naar allerlei plaatsen in Europa en weer terug. De binnenvaart kan van alles vervoeren: bulkgoederen (ertsen, kolen en graan), olie, chemicaliën, vervoersmiddelen en containers. En ook in substantiële hoeveelheden: een 4-baks stuwboot kan evenveel vervoeren 385 vrachtwagens en een containerschip ongeveer 500 teu. Grote duwboten, gespecialiseerd in het transport van kolen en ijzererts, moderne tankers, gespecialiseerd in het vervoer van eetbare oliën en andere vloeibare bulk; de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
Het spoor biedt goedkoop en milieuvriendelijk transport door het hele Europese continent, voornamelijk voor de lange afstanden. De Rotterdamse haven heeft uitstekende spoorverbindingen, 24 uur per dag, met de meeste belangrijke industriegebieden in Europa. Een groot deel van Europa is toegankelijk per spoor binnen 24 uur. Het spoor is een ideale handels route, het spoor kan een heleboel plekken in de wereld bereiken. En het is zeker handig, voor de wat verder gelegen gebieden. Die niet bereikbaar zijn voor binnenschepen. Er zijn 2 soorten treinen die goederen vervoeren. Voor containers worden speciale shuttle treinen ingezet. Zo’n trein is staat om 50 containers te vervoeren. En dan is er nog de Rail Chemical Centers. Die vervoeren alleen maar chemicaliën.Daardoor is de Rotterdamse mainport een goederenhaven.Rotterdam is ook een distributiehaven.Hier worden alle goederen tijdelijk opgeslagen die vervolgens naar de winkels gaan.En Rotterdam is ook een Industriehaven.
De Noordzee is het drukst bevarende zeeën van de hele wereld.Niet door de mainport Rotterdam maar ook door Antwerpen
Door de Noordzee is Rotterdam goed bereikbaar ,omdat het diep moet zijn voor de grote schepen.En voor de kust is de Eurogeul gegraven.De Eurogeul heeft een lengte van 57 km.
In de haven zelf zijn de Nieuwe Waterweg, het Calandkanaal en het Hartelkanaal gegraven. Het Calandkanaal is geschikt voor de grootste, diepstekende schepen en geeft toegang tot de Maasvlakte en het Europoortgebied. De Nieuwe Waterweg loopt naar de andere havengebieden, die dieper het land in liggen. Door te baggeren blijven de vaargeul, de rivier en de havenbekkens op de juiste diepte. Dit gebeurt in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat.
eurogeul
Het achterland van de Rotterdamse mainport is Europa en de verdere landen de daar dichtbij zijn.de goederen worden vervoerd via wegen ,spoor ,binnenscheepvaart ,shortsea schepen ,pijpleidingen.De achterland heeft meer dan 350 miljoen consumenten.De meeste goederen gaan naar Duitsland.Ik heb dat gelezen dat Duitsland meer goederen uit Rotterdam haalt dan de mainports van Duitsland samen.En de Duitse mainport staan wel in de top 5 van Europa.
De haven is de verbinding tussen het voor- en achterland. Het
voorland is de zeezijde van de haven. Hier komen de schepen uit andere continenten Europa binnen. Het achterland is de landzijde van de haven, de plaats waar de goederen naartoe gaan. De haven heeft allerlei functies :
- Overslag : Een zeeschip dat in het voorland aankomt vervoert een heleboel goederen. Maar niet alle goederen moeten naar dezelfde plaats van bestemming. Daarom moeten de goederen in kleinere hoeveelheden overgebracht naar een ander vervoermiddel.
- Opslag : Goederen bewaren totdat ze verder worden bewerkt of afgevoerd naar een andere bestemming.
- Bewerking : De meeste goederen die in Rotterdam aankomen moeten worden opgeslagen en bewerkt, dat gebeurt in distriparken. Van een product komen vaak de verschillende onderdelen uit allerlei verschillende landen. In Rotterdam komen al die onderdelen bij elkaar. Dan worden ze verder bewerkt, dat kan van alles inhouden bijv : assembleren, wegen, herverpakken, etiketteren en factureren.
- Distributie : Als de goederen niet bewerkt hoeven te worden dan gaan ze naar een distributiecentrum. Daar worden ze tijdelijk opgeslagen omdat de klant de goederen niet direct nodig heeft, of ze worden direct doorgevoerd naar het achterland.
De rivieren nemen stroomafwaarts heel veel slib mee, dat hier vanwege de getijden bezinkt. Ook wordt er vanuit zee veel slib aangevoerd. Omdat de haven altijd goed bereikbaar moet zijn, zijn er continu baggerschepen aan het werk. Deze zuigen het slib op van de bodem en brengen het weg.
Veel van het slib wordt gestort op zee. Een klein deel is helaas vervuild. Dat slib gaat naar de Slufter op de Maasvlakte. De Slufter is een enorm bassin met een oppervlakte van 350 voetbalvelden. Zeker tot 2025 is hier voldoende ruimte om vervuild slib veilig op te bergen. Met bedrijven langs de Rijn en Maas in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk is afgesproken dat ze steeds minder afvalstoffen in de rivier lozen. De laatste tien jaar is het slib dus ook alsmaar schoner geworden.
De Rotterdamse haven is nodig voor de Nederlands economie.
De Rotterdamse haven houdt de economie op goede hoogte ,omdat er veel wordt verdiend door de handel en een groot mensen hebben een baan.Dit is de directe werkgelegenheid.er is ook een indirecte werkgelegenheid.Die mensen hebben ook een baan.De mensen die een baan hebben is ong. 60000 mensen bij de mainport Rotterdam.Als de maasvlakte komt is er voor de directe werkgelegenheid 9500 mensen een baan.en voor de indirecte 23000 mensen een baan.
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft berekend dat de totale overslag in de Rotterdamse haven kan groeien van 322 miljoen ton nu, naar 480 miljoen ton goederen in 2020. Antwerpen en Hamburg zijn concurrenten van Rotterdam.
De Nederlandse overheid en de bedrijven vinden dat Rotterdam de mainport van Europa moet blijven. Daarom heeft de haven ruimte nodig om te groeien. Bovendien moet de haven over land en over water goed en snel bereikbaar blijven.
Om mainport te blijven wordt er veel geïnvesteerd in het Rotterdamse haven- en industriegebied.De hele tijd tot nu zijn de bedrijven en de overheid aan het bouwen. Het grootste project dat nu op stapel staat, is de aanleg van Maasvlakte 2, een onderdeel van Project Mainportontwikkeling Rotterdam.
Voor de kust mag de Rotterdamse haven nieuw land uit zee winnen. Net zoals rond 1970 is gebeurd bij de eerste Maasvlakte.
Er worden investeringen gedaan in:
de infrastructuur, dat zijn alle verbindingen via de weg, het water, pijpleidingen en het spoor. Denk hierbij ook aan de aanleg en verbetering van tunnels en bruggen;
het scheppen van ruimte door aanleg van nieuwe terreinen en het herinrichten van bestaande terreinen;
de leefbaarheid van de haven door de aanleg van groengebieden. De haven grenst namelijk aan een woongebied met één miljoen mensen;
nieuwe technologische ontwikkelingen;
nieuwe bedrijven en uitbreiding van bestaande bedrijven.
Rotterdam wil de beste haven van de wereld zijn en haar positie als belangrijkste haven van Europa behouden. De belangrijkst punten in de toekomst van de Rotterdamse haven zijn containeroverslag, chemie en distributie. Om deze sectoren de kans te geven te groeien en te vernieuwen is ruimte nodig. Die ruimte kan worden gevonden met de aanleg van Maasvlakte 2, een nieuwe toplocatie met een uitstekende ontsluiting voor havengerelateerde bedrijvigheid.
De Rotterdamse haven investeert in kwaliteit. Bijvoorbeeld door het maken van `slimme`industrie, waardoor er milieuvriendelijker en effectiever kan worden geproduceerd. De groei van de haven richting zee zorgt voor ruimte in de stad. Bedrijven die dichtbij de stad de mensen hinderen of dat ze daar zijn gegroeid ,kunnen naar het westen opschuiven. In de oude havengebieden die dan vrijkomen, kunnen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die helpen aan de versterking van de economie in en rond de stad. Gelijk met de aanleg van Maasvlakte 2, die uiteindelijk netto 1000 hectare groot moet worden, vindt bovendien natuurontwikkeling plaats.
In 2020 heeft Rotterdam een kwaliteitshaven. Daar zet gemeente Rotterdam op in, de komende 20 jaar. Wat deze keuze in de praktijk betekent en wat er moet gebeuren om die te maken, is uitgewerkt aan de hand van zes ‘streefbeelden’, zes punten van Rotterdam.
Kwaliteitshaven in 2020: een veelzijdige haven, een duurzame haven, een kennishaven, een snelle en veilige haven, een attractieve haven en een schone haven.
De zes streefbeelden
De veelzijdige haven heeft meer bedrijven nodig om op te slaan.De goederen worden naar het achterland gebracht .
De duurzame haven heeft veel plek nodig voor nieuwe bedrijvende voor nieuw technieken die daar worden uitgevoerd.
De kennishaven is vooral voor de slimme mensen die daar de bedrijf van hun zetten.
De snelle en veilige haven heeft de file problemen opgelost en zoekt nieuwe en snellere wegen.
De attractieve haven heeft meer natuur, een zuidelijk gelegen strand bij Maasvlakte 2, mooie uitzichtpunten, recreatiemogelijkheden in en rond het havengebied, en een compleet fietsroutenetwerk.
De schone haven veroorzaakt minder overlast van stof en geluid en minder risico’s rond gevaarlijke stoffen. In de stadshavens ontstaat er milieuruimte voor wonen en andere stedelijke functies door het verschuiven van (intensieve) activiteiten naar Maasvlakte 2. Woningbouw en bedrijvigheid op de rechter Maasoever is per locatie afgestemd op de havenontwikkeling op de linker Maasoever.
De vijf belangrijkste opgaven voor de Kwaliteitshaven zijn:
Aanleggen van Maasvlakte 2 (een nieuw havengebied in zee), voor containers, chemie en nieuwe bedrijvigheid.
De stadshavens (Waalhaven, Eemhaven, Merwehaven en Vierhavens) vormen tot een gemengd gebied voor haven, wonen en werken.
Werken aan een creatieve invulling van werken, wonen en recreëren, op de rechter Maasoever in combinatie met verdere groei van de bedrijvigheid op de linker Maasoever.
Zo goed mogelijk benutten van de bestaande (milieu)ruimte in het havengebied.
Opheffen van knelpunten in de capaciteit en kwaliteit van regionale en nationale infrastructuur, met name de A15, in combinatie met beleid om de bestaande infrastructuur zo goed mogelijk te benutten en onnodig wegtransport van goederen zoveel mogelijk te voorkomen.
De keuze van de gemeente voor Rotterdam Kwaliteitshaven, betekent vooral het verder uitbouwen van bestaande sterke punten van de haven. Dat vraagt inspanningen van de gemeente Rotterdam, van Havenbedrijf Rotterdam N.V., van regio, provincie en rijk, en van het bedrijfsleven.
Hoofdstuk 3: mainport Schiphol

Dit is het werkstuk van Finn Warnik , ik hou mijn deel van het werkstuk over schiphol en ik werk samen met Sunil die zijn deel over de Rotterdamse havens houd. Wij hebben het dus kortom over mainports in Nederland en dingen als achterland ,transsport enz…..wij doen ook alles in eigen woorden.Ik kijk naar o.a. de economie van schiphol ,de gevolgen van de uitbreiding van schiphol en het schiphol van vroeger tot heden en toekomst maar ik doe natuurlijk ook een eigen hoofdstuk over de mainports in het algemeen .Dat doe ik ook met de hoofdstukken: conclusie en bronvermelding…………………en nu beginnen we aan het echte werkstuk.

A . Schiphol van verleden, heden en toekomst
Schiphol, onze nationale trots. Een vertrouwde naam, een begrip. Toch is de herkomst van de naam ons niet duidelijk.
1843 Het huidige Schiphol ligt in de drooggelegde Haarlemmermeerpolder. Op een kaart voor de droogmaking van deze polder uit 1843 komt de naam "Schipshol" voor. Als deel van de vestigingswet uit de jaren 70 van die eeuw werd voor de stelling van Amsterdam een fort gebouwd dat de naam Schiphol kreeg.
Er bestaan eigenlijk drie verklaringen voor de herkomst van de naam Schiphol.
Gezien het karakter en geschiedenis van de Haarlemmermeer is de meest realistische en voor de hand liggende verklaring dat Schiphol de naam was van een flink stuk laag gelegen moerassig en drassig land, dat gebruikt werd om hout vandaan te halen. Schip is dan ontleend aan het Gotische woord scip, dat hout betekent. Dit zou dan ook direct de spelling in het genoemde document uit 1447 verklaren. Een geheel andere verklaring voor de naam Schiphol komt uit het Middel-Nederlands. Het woord hol betekent hier diepte van een gracht of sloot . Het woord Schip-hol betekent dan dus gracht of sloot of voor schepen. De strekking van de derde verklaring is dat de naam Schiphol ontstaan is uit het feit dat voor de drooglegging van de Haarlemmer Meer op deze plek een trechtervormige baai lag. Schepen werden bij zware zuidwester storm deze baai binnengedreven, liepen vervolgens aan de grond en vergingen dan. Schiphol betekent dan plaats van vergaan van schepen. Deze laatste verklaring hangt dan in die zin samen met de tweede, dat "bedding voor schepen" dan metaforisch begrepen moet worden: in de zin van "laatste rustplaats". Het zou dus kunnen zijn, dat Schiphol een woord uit de volkstaal is waarmee verwezen werd naar het vergaan van schepen op die bewuste plaats in de Haarlemmer Meer.
Schiphol word opengesteld voor de burgerluchtvaart en met name voor de KLM die er haar thuisbasis vestigt. Op 17 mei vertrekt de eerste lijnvlucht van de KLM naar haar allereerste bestemming: London Heathrow. Schiphol is dan nog niet meer dan een vliegwei .
In 1926 neemt de Gemeente Amsterdam het beheer van de vliegwei over: de gemeente koopt het dan op om de bezoekers van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam te kunnen ontvangen. Schiphol krijgt als een van de allereerste vliegvelden in Europa een verharde baan. Direct na de Tweede Wereldoorlog wordt begonnen aan de wederopbouw van Schiphol de leiding ligt in handen van Schiphols eerste president-directeur en havenmeester: Jan Dellaert. In 1946 krijgt Schiphol de bestemming van "nationale luchthaven" en in 1949 worden Dellaerts aloude plannen voor een geheel nieuw vliegveld van overheidswege goedgekeurd.
Tijdens de periode van herstel wordt Schiphol min of meer een zelfstandige onderneming: onder de naam NV Luchthaven Schiphol groeit Schiphol op de locatie van het hudige Schiphol-Oost. Het Rijk bleef belangrijkste aandeelhouder in de ondernemning (76%), gevolgd door de gemeenten Amsterdam (22%) en Rotterdam (2%). Dit om het nationale karakter van het vliegveld te onderstrepen. In 1967 verhuist Schiphol: het nieuwe Schiphol-Centrum wordt in gebruik genomen, terwijl het aloude Schiphol-Oost vanaf nu General Aviation en Technische Diensten van onderdak voorziet. Koningin Juliana opent het nieuwe Schiphol. Vanaf nu is alles anders.
In 1996 komen er forse uitbreidingen van de luchthaven met een geheel nieuwe vertrek- en aankomsthal; de aloude A-pier is verdwenen. Schiphol telt nu zes pieren (B t/m G) maar het one-terminal-concept wordt gehandhaafd: alle goederen en passagiers worden in hetzelfde gebouw afgehandeld. Het bestaande stationsgebouw krijgt nu een volledige facelift, winkelcentra ontstaan (waaronder de nieuwe entree: Schiphol-Plaza) en hotels worden gebouwd .Schiphol is een echte Airport-City geworden, die naast luchtvaart een grote dienstensector huisvest. Tevens staat Schiphol in dit jaar na Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulles en Frankfurt op de vierde plaats van de Europese luchthaven-ranglijst.
Vliegveld Schiphol
Groei binnen nieuwe normen
Het kabinet wil ook voor de lange termijn groei van de luchtvaart mogelijk maken op Schiphol. De ruimte voor verdere ontwikkeling wordt daarbij begrensd door een nieuw normenstelsel voor milieu en veiligheid dat in 2003 in werking treedt. Aantallen vliegbewegingen zijn daarbij niet relevant. Technologische ontwikkelingen (bijvoorbeeld stillere vliegtuigen) en verbetering van procedures (bijvoorbeeld andere aanvliegroutes) zullen omvang en tempo van de groei van de luchtvaart bepalen binnen de gestelde grenzen.
Het nieuwe normenstelsel is gelijkwaardig aan het huidige, maar beter te handhaven, waardoor de burger effectiever wordt beschermd. Het stelsel heeft betrekking op geluid, externe veiligheid, luchtkwaliteit en geur rond Schiphol. Het vervangt de huidige maximumnormen voor passagiers (44 miljoen) en vracht (3,3 miljoen ton). De luchtvaartsector is er zelf verantwoordelijk voor dat zij binnen de grenzen blijft. Bij overschrijding grijpt de nieuw te vormen Handhavingdienst Luchtvaart in.
Luchthaveneiland
Een luchthaven in zee wordt, door de vele onzekerheden die hierover op dit moment zijn, niet verder meegenomen in de besluitvormingsprocedure voor de lange termijn. Alleen als de groei van de luchtvaart veel hoger is dan de inzichten aangeven, blijft een luchthaveneiland een goede optie. Daarom wordt wel een studieprogramma gemaakt waarmee meer informatie over een eiland word verzameld.
B. De gevolgen van de uitbreiding van schiphol:
Behalve de mondiale gevolgen van het vliegverkeer voor het milieu (het broeikaseffect en de aantasting van de ozonlaag) zijn er ook en meer zicht en hoorbaar regionale milieugevolgen. Nu al zorgt Schiphol voor geluidsoverlast in 222 woonplaatsen, in een gebied dat zo groot is als de provincie Utrecht. Na de uitbreiding van Schiphol zullen 40.000 mensen ernstige geluidshinder krijgen en zullen er 31.000 slecht kunnen slapen.
Een tweede nationale luchthaven zal voor geluidsoverlast ergens anders in Nederland zorgen, ook als het op zee of in het IJsselmeer wordt aangelegd. Een luchthaven tien kilometer voor de kust in de Noord zee zal veel lawaai veroorzaken in de kuststrook en verder het binnenland in. Bij aanleg in het IJsselmeer zal de geluidsoverlast tot voorbij Purmerend en tot voor bij Almere en Dronten komen. Amsterdam en omgeving komen ook tussen twee lawaaigebieden te liggen als Schiphol zo blijft.
Vliegtuigen zijn slecht voor je. Ze veroorzaken slaapstoornissen, slechtere prestaties op het werk en op school, hart en vaatziekten en door dat allemaal ook meer medicijngebruik. Verder is er angst bij de omwonenden: de angst dat vliegtuigen zullen neerstorten. Een tweede luchthaven betekent minder ruimte in Nederland, die vervolgens niet meer voor andere bestemmingen kan worden gebruikt
C. De economische betekenis van schiphol :
Schiphol is een mainport in Europa. Dit betekent dat het een belangrijke schakel is in de import en export van Europa. . Voor Nederland is dit van belang vanwege de werkgelegenheid die dit oplevert. Dit is niet alleen op Schiphol zelf, maar ook alle toeleveranciers van Schiphol. Daarnaast wordt Schiphol als een van de toeleveranciers van Europa van politiek belang voor Nederland. Dit maakt schiphol van groot economisch belang voor Nederland.
H4 Conclusie

Rotterdam
Economisch
Als de haven er niet was zou Nederland waardeloos zijn omdat er geen handel is en geen handel is geen geld.En er moeten banen dan ook zijn.En Rotterdam moet ook uitbreiden anders gaat de positie verder omlaag.En ik heb ook geleerd een haven als Rotterdam heeft elk land nodig.Als er geen mainport in een land is dan gaat het niet goed met de economie.

Rotterdam moet goederen opslaan een doorvervoeren naar het achterland.Dat is heel Europa.Dat gebeurt door middel van een vrachtwagen ,spoor ,binnenvaart ,pijpleiding of short sea.De goederen komen van het voorland.Dat kan zijn havens uit China en of de omstreken.Of de vs.

Schiphol
Schiphol is zeer belangrijk voor de Nederlandse economie en ook voor mensen die doodnormaal op reis willen gaan……..Wat ik hieruit geleerd heb is dat Schiphol op nationaal en internationaal niveau van zeer groot belang is voor de economie.

REACTIES

N.

N.

Hoi!,
bedankt voor de nuttige info!
Graag een mailtje terug!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.