Klimaatveranderingen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 708 woorden
  • 22 mei 2001
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
119 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
Hoofdstuk 1: Klimaatveranderingen door de uitstoot van co2.

Door de vele uitstoot van co2 door auto’s en fabrieken verandert het klimaat. Dit komt mede door het broeikasteffect.
Het is niet erg dat het klimaat verandert maar wel met welke snelheid dit gebeurt. Dit is in het verleden nog nooit voorgekomen. Verder versnippert de natuur en kunnen de bomen geen co2 meer opnemen. Als je naar Nederland kijkt zie je al hoe weinig natuur en nog over is. Hoewel het wetenschappelijk nog niet is bewezen dat de mens de grootste boosdoener is van klimaatveranderingen is het de laatste decennia nog nooit zo snel gewijzigd. De natuur heeft veel waarschuwingssignalen gegeven denk maar eens aan de grote overstromingen dit jaar!!!!. Er is ook een wetenschapper die zegt dat de mens alleen zorgt voor de opwarming van het zeewater en niet van de aarde zelf.

Hoofdstuk 2: Klimaatveranderingen door de zonnevlekken.

Volgens sommige wetenschappers is het niet co2 die de aarde opwarmt, nee het is de zon. Hun theorie is dat hoe meer zonnevlekken hoe hoger de temperatuur dan is. Al millennia lang komen er warmere en koudere perioden voor, ook toen de fossiele brandstoffen (zoals benzine) er nog niet waren. Het aantal zonnevlekken is te tellen. Dit gebeurt al 500 jaar ook de temperatuur van het zeewater op aarde wordt gemeten. Die metingen hebben ze in een grafiek gezet.
Je ziet in de grafiek dat als het zonnevlekken getal laag is het zeewater ook laag is, is het zonnevlekken getal hoog dan zie je ook het zeewater temperatuur stijgen. Het staat vast dat de zon gemiddeld genomen de meeste energie uitstraalt als zij actief is, dus als er veel vlekken zijn. Er is een soort 11-jarige-cyclus van het aantal zonnevlekken. Deze cyclus heeft veel invloed op de mens. Zo zou op de top van een 11-jarige-cyclus meer verkeersongelukken plaatsvinden.

Hoofdstuk 3: De gevolgen voor de flora en fauna.

Klimaatsfactoren (zoals temperatuur, neerslag en wind) beïnvloeden de flora en fauna.
Voorbeelden:
· Branden
· Stormen
· Overstromingen (verandering in afvoer van de rivieren)
· Stijging van de zeespiegel ( onderlopen van natuurgebieden langs de kust en verzilting van grondwater.)

Het uitsterven van soorten is een natuurlijk proces. In de loop van duizenden en miljoenen jaren zijn er dieren ontstaan en uitgestorven. Maar de balans is tegenwoordig te ver doorgeschoten naar het uitsterven van soorten.
De andere soorten zullen zich moeten gaan verplaatsen. Maar op een gegeven moment is daar ook de top bereikt en sterven die soorten ook uit. Maar niet alleen de klimaatveranderingen zorgen voor dit proces ook het kappen van woud of natuurgebieden sterven veel soorten uit. Als we de theorie van de klimaatveranderingen door co2 moeten geloven is dit dus eigenlijk door de mens gecreëerde kringloop.
Namelijk:
De mens kapt natuurgebieden, er sterven soorten uit, door de verminderende opname van co2 door de bomen warmt de aarde zich op, Daar door moeten de soorten planten en dieren een ander plaatsje zoeken op te overleven, maar daar bereik je ook wel eens de top en er sterven weer soorten uit. Dit is dus eigenlijk de schuld van de mensen. De mens helpt ook mee aan het uitsterven van soorten dus de conclusie is dat de mens niet ongeschonden mag blijven.
Hoofdstuk 4: De gevolgen voor de mens.

De opwarming van de aarde heeft hele grote gevolgen voor de mens, vooral voor ontwikkelingslanden. Het is wrang dat deze landen, die juist het minst schuldig hier aan zijn er wel de grootste gevolgen van ondervinden. Deze landen kampen nu al met water-en voedsel tekorten en dat zal alleen maar erger worden. Als het zo doorgaat, zal een deel van de wereld, zoals Afrika en Zuid-Amerika, worden getroffen door extreme droogte. Hierdoor zullen de landbouwopbrengsten op deze continenten het komende decennium met 30% afnemen, met alle gevolgen van dien. Een ander deel van de wereld wordt bedreigd door zware regenval en overstromingen. Als het zeeniveau zo’n 50 centimeter stijgt, zullen er wereldwijd 100 miljoen mensen per jaar worden geconfronteerd met overstromingen. Ook de gezondheid van mensen staat op het spel, omdat bepaalde insecten en bacteriën in een warmer klimaat beter gedijen en zich makkelijker verspreiden. Zo lopen straks tientallen miljoenen mensen het gevaar malaria op te lopen, maar ook infectieziekten als cholera en salmonella’s zullen om zich heen grijpen.

REACTIES

I.

I.

Ik wilde ff vragen wat je bronnen waren, want die moet ik ook nog hebben, heb je die nog? Ik hoop het alvast bedankt. Stuur je ze dan ff op naar mij op

23 jaar geleden

I.

I.

mooi hoor

23 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.