Klimaatverandering

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 2614 woorden
  • 23 juni 2011
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoudsopgave

Voorpagina Blz.1
Inhoud Blz.2
Inleiding Blz.3
Klimaatverandering Blz.4
Zeespiegelstijging Blz.5
Natuurlijke oorzaken Blz.6
Menselijke oorzaken Blz.7
Rampenplan Blz.8-9
Wat denk ik zelf? Blz.10
Conclusie Blz.11
Bronnen Blz.12

Inleiding

Mijn werkstuk gaat over de klimaatverandering. Ik vind het een heel interessant onderwerp, eerder had ik er ook al een spreekbeurt over gemaakt. Het is natuurlijk een zeer belangrijk onderwerp, omdat wij in Nederland een grote risico hebben om overstroomt de te worden als gevolg van de klimaat verandering. Hoe het precies in elkaar zit zal ik in mijn wekstuk uitgebreid uitleggen. Mijn hoofdvraag luidt dan ook: Wat zijn de oorzaken van klimaatverandering en welke gevolgen heeft dit voor Nederland?
Ondanks dat ik er al een en ander over weet, ben ik zeer enthousiast om er verder onderzoek naar te doen.

http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://cartoon.blog.nl/files/2009/07/13-aaargh-klimaatverandering.jpg&imgrefurl=http://cartoon.blog.nl/cartoon/2009/07/28/aaargh-klimaatverandering&usg=__RnUKtHbgBUx_ZknwPrAG-BKjn_8=&h=392&w=550&sz=65&hl=nl&start=0&sig2=iLL4IKAPmBR5zkBu3dn_VQ&zoom=1&tbnid=WW0SlFv8yurb7M:&tbnh=148&tbnw=207&ei=V2ijTYXIEoaYOvHWiTU&prev=/images%3Fq%3Dklimaatverandering%26um%3D1%26hl%3Dnl%26biw%3D1440%26bih%3D809%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=514&oei=V2ijTYXIEoaYOvHWiTU&page=1&ndsp=24&ved=1t:429,r:23,s:0&tx=87&ty=72

Klimaatverandering

Het klimaat verandert. Dat wil zeggen dat de gemiddelde temperatuur van een bepaalde periode stijgt of daalt. In dit geval stijgt de temperatuur overal op de aarde. Dit kun je merken aan de verandering van de luchtstromingen, verandering van de waterkringloop en daardoor verandert ook de bewolking en de hoeveelheid neerslag op de aarde. En deze veranderingen hebben weer gevolg op verwoestijning, wetland (drasland), overstromingen door rivieren die buiten hun oevers uitlopen en het smelten van de ijs op de ijskappen en gletsjers.
Door de klimaatverandering kunnen er ook overstromingen plaatsvinden die bijna de helft van Nederland onder water kan brengen. Daar zal ik het bij de volgende hoofdstuk uitgebreider over hebben.
Als de veranderingen zo doorgaan, kunnen er ook na een langere periode veranderingen plaatsvinden op de zeestromingen, het zeeniveau en het zoutgehalte van het zeewater. 22 juni 2011
Het is niet het eerste keer dat er klimaatverandering optreedt. Er zijn perioden geweest dat de aarde kouder was, zoals bij de ijstijden. Er zijn ook tijden geweest dat de aarde op zijn warmst en droogste temperatuur was, en tijden op zijn koudste temperaturen.
De temperatuur is sinds het begin van de twintigste eeuw met 0,74°C gestegen. In Nederland steeg de temperatuur twee keer zo snel. Volgens de IPCC(Intergovernmental Panel on Climate Change) wordt deze verandering vooral door de mens veroorzaakt.
Modelberekeningen geven aan dat de temperatuur zal stijgen tussen 1,1°C en 6,4°C tussen 1990 en 2100. Al na een verandering van 2°C kunnen er grote veranderingen plaatsvinden, zoals uitdroging en overstromingen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Opwarming_van_de_Aarde
e veranderingen zijn het meest te merken bij de poolgebieden en rond de breedtegraden ( nu een gematigde klimaat). Het minst zijn ze Het ijs op de poolkappen smelt.
http://forum.fok.nl/topic/980569
te merken rond de evenaar en
tussen de keerkringen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatverandering

Zeespiegelstijging

Zoals ik bij de eerste hoofdstuk al had verteld, heeft de klimaatverandering invloed op overstromingen. De overstromingen worden veroorzaakt door de zeespiegelstijging, maar waardoor stijgt de zeespiegel?
De aarde is net een kas, er zit een laag omheen die de aarde beschermt tegen de gevaarlijke stralen van de zon. Dat zijn dan de te hete stralen. Dat laag heet dan de ozonlaag. De ozonlaag bevat al broeikasgassen. Als er teveel van die gassen zoals CO² er bij komen, dan kan er een gat erin ontstaan dat dan de gevaarlijke stralen van de zon binnen de aarde toelaat. Daardoor wordt het ook warmer op de aarde. De temperatuur stijgt, en de gletsjers smelten dan. Al het gesmolten ijs van de gletsjers komt in de zeeën terecht, waardoor de zeespiegel stijgt! Een andere oorzaak van de zeespiegelstijging is dat water bij hitte uitzet. Het uitzetten gebeurt doordat de moleculen gaan trillen door de hitte, en daardoor zullen ze grotere ruimte innemen.
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeespiegelstijging#oorzaken)
En zoals het al bekend is, zit een groot deel van Nederland onder de NAP ( Normaal Amsterdams Pijl), en als er een overstroming komt dan zullen die gebieden onder water blijven staan.

Gevolgen van de zeespiegelstijging.
http://www.scribd.com/doc/45605695/Overstromingsscenario-s-voor-rampenplannen-Westelijke-kust

Natuurlijke oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Je hebt natuurlijke en menselijke oorzaken. In dit hoofdstuk zal ik een paar natuurlijke oorzaken opnoemen.
• Meteorietinslag: de klimaat kan verandert worden door een meteoriet de aarde inslaat. De stofwolken die dan ontstaan kunnen ervoor zorgen dat de zonlicht tegengehouden wordt. Dat heeft dan als gevolg dat de aarde kouder wordt.
• De zon: de klimaat wordt ook bepaald door de hoeveelheid zonne-energie. Als er te veel zon schijnt op de aarde ( door de zonnevlekken) kan het warmer worden. Als er weinig zon op de aarde schijnt is het kouder.
• De aarde: de aarde draait om de zon op een bepaalde manier. Als de aarde draait valt de zon dan ook op andere plekken. Dan kan het zo zijn dat het op de ene plek, vergeleken met eerst, warmer of kouder wordt.
• Positie van continenten: de ligging van de continenten heeft invloed op de zeestromen. Als de continenten ( net als vroeger ) bij elkaar liggen, dan kan de warme water op meer plekken komen. Als de continenten uit elkaar liggen dan heeft de warme water minder effect, omdat het dan afkoelt totdat het bij land aankomt.
De natuurlijke oorzaken zullen geen catastrofale gevolgen hebben voor de broeikaseffect (klimaatverandering).
http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157310/aardrijkskunde/item/1201581/natuurlijke-oorzaken-klimaatverandering/

http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.leontien.com/media/2/20070301-klimaatverandering.jpg&imgrefurl=http://www.leontien.com/index.php%3Fcatid%3D3&usg=__lc6UluqqgIdk9qYIzpwcYg_qtz0=&h=310&w=315&sz=63&hl=nl&start=77&sig2=oDFe8V3MzrBJoRBsnDa9Fw&zoom=1&tbnid=PimdyEe4Sh6vRM:&tbnh=152&tbnw=154&ei=6S-jTeGeBIShOv7jnTQ&prev=/search%3Fq%3Dklimaatverandering%26um%3D1%26hl%3Dnl%26sa%3DN%26biw%3D1440%26bih%3D809%26tbm%3Disch0%2C1611&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=340&vpy=497&dur=63&hovh=223&hovw=226&tx=186&ty=216&oei=3C-jTcmWI9CZOs7fmDU&page=4&ndsp=25&ved=1t:429,r:1,s:77&biw=1440&bih=809

Menselijke oorzaken

Naast de natuurlijke oorzaken zijn er ook menselijke oorzaken die voor de klimaatverandering zorgen. En dit is ook het meest belangrijke oorzaak, want dit zorgt voor een versterkt(!) broeikaseffect. Dit komt voornamelijk door de uitstoot van verschillende gassen zoals:
• Koolstofdioxide: Door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen komt er teveel CO² in de atmosfeer. Dat zorgt voor een gat in de ozonlaag, waardoor er meer zonnestralen binnen komen.
• Methaan: methaan zit vooral in de mest, die gebruikt wordt voor de landbouw. En omdat de landbouw erg belangrijk is voor onze bestaan zullen er nog wel meer methaan in de atmosfeer terecht komen.
• Lachgas: vergeleken met CO² komt er minder lachgas vrij, maar één molecuul van lachgas blijft wel honderdvijftig jaar in de atmosfeer. Lachgas zit ook vooral in de kunstmest.
http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/afbeeldingen/flash/klimaatverandering/oorzaken-van-klimaatverandering.jpg&imgrefurl=http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/klimaatverandering-in-beeld&usg=__IYwhoIbsaM2yEg0Is9BW7x4XGro=&h=411&w=411&sz=30&hl=nl&start=0&sig2=bAHdkQGWy7fObp_Cb39z9w&zoom=1&tbnid=shZQWIzvR-ooSM:&tbnh=134&tbnw=134&ei=wSWWTb_sIsSbOqzDua0J&prev=/images%3Fq%3Dklimaatverandering%2Boorzaken%26hl%3Dnl%26biw%3D1440%26bih%3D837%26gbv%3D2%26tbs%3Dis
Uiteindelijk komt de meeste broeikasgassen de lucht in doordat we te veel energie verspillen. Voorbeelden van de energie waarvoor we het gebruiken zijn: energiebronnen, de industrie, uitlaatgassen in het verkeer, de land- en tuinbouw en de consumenten.
De meeste broeikasgassen komen onnodig in het atmosfeer zitten. Mensen verspillen teveel energie, als er meer opgelet wordt kunnen we het broeikaseffect remmen.
http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/1173371/klimaat/2157310/aardrijkskunde/item/1201713/klimaatverandering-de-mens-als-oorzaak/

Rampenplan

Nederland maakt gebruik van een methode genaamd: GRIP. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. De plan bestaat uit vier fasen.
GRIP 1 : Wordt uitgevoerd bij incidenten die alleen effect hebben tot de directe omgeving.
GRIP 2 : wordt uitgevoerd bij incidenten die tot iets verder buiten de directe omgeving effect hebben.
GRIP 3 : wordt uitgevoerd bij rampen/incidenten die binnen de gemeentegrens effect hebben.
GRIP 4 : wordt uitgevoerd bij rampen/incidenten die verder dan de gemeentegrens effect hebben.
http://nl.wikipedia.org/wiki/GRIP

De GRIP-fasen worden bijna elke dag gebruikt. Bij een ongeval die erger is dan normaal wordt al GRIP 1 bij toegepast. GRIP 4 wordt niet vaak gebruikt. GRIP 4 was als laatst toegepast op 7 januari 2011 in Zuid-Limburg. De reden was dat de Maas een hoge waterstand had door smeltwater en constante regenval.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geco%C3%B6rdineerde_ Regionale_Incidentbestrijdings_Procedure

Als het aankomt op de overstromingen is Nederland erg goed beschermt daartegen. Dat komt door De Deltawerken, dat werd gebouwd op 1985.
http://www.deltawerken.com/Deltawerken/16.html

Alsnog is er een kans dat Nederland overstroomt wordt. De experts van de Rijkswaterstaat hebben een scenario bedacht voor de overstroming. En aan de hand van die scenario hebben ze een plan bedacht. Er zijn verschillende scenario’s, ze verschillen per gebied die zij hebben bepaald.
Hier zal ik de handelingen uitleggen dat gebruikt zullen worden als de dijken bij de Rijn-Maas overstomen.
Vijf dagen voordat de overstroming plaats zal vinden, krijgen de hulpverleners al een waarschuwing. Zo kunnen ze zich voorbereiden door bijvoorbeeld vluchtplaatsen in te richten, een voorraad van brandstof, eten en drinken te maken en de mensen waarschuwen. Ook kunnen ze de evacuatie voorbereiden door de benodigde hulp te mobiliseren.
Verder bestaat de hulp uit evacuatie voor en tijdens de overstroming, zorg voor achterblijvers en zorg voor evacués.
Als er geen genoeg hulpverleners zijn dan moet er meer tijd zijn om ons voor te bereiden.
Bij zo en ramp zijn er dan ongeveer 350 ambulances beschikbaar. Bij dit aantal zal er dan 30 uur nodig zijn om al de handelingen uit te voeren.
Er zullen dan ook 1750 tot 3500 ziekenwagens beschikbaar zijn. Een ziekenwagen is een vrachtwagen met bedden erin.
En dan zullen er ook 500 à 2000 rolstoelbussen beschikbaar zijn. Dit aantal kan alleen beschikbaar tot minstens 12 uur voor de overstroming.
Bij de evacuatie zal er gebruik worden gemaakt van bussen. Er zal dan een evacuatietijd moeten zin van minstens 12 tot 24 uur. Het zal dan wel lastig zijn om te bepalen wie voorrang krijgt. De mensen in de bus of de mensen die zelf met de auto willen evacueren?
Bij deze plan is er geen rekening gehouden met files, ze gaan er van uit dat het verkeer soepel verloopt. De overheid zal dan het verkeer goed moeten begeleiden.

Bij een overstroming bij de Rijn-Maas zal er wel genoeg tijd zijn om iedereen te evacueren, maar bij een grootschalige overstroming zal er niet genoeg tijd zijn. De meeste mensen zullen zichzelf dan moeten helpen.
http://english.verkeerenwaterstaat.nl/kennisplein/3/7/377679/handelingsperspectief_rijn-maas_EDO.pdf
in de afbeelding onderin, kun je een fictieve evacuatiekaart zien. Zoiets zou ook in het echt gebruikt kunnen worden.

Wat denk ik zelf?

Ikzelf vind het al eng om aan een overstroming te denken. Ik hoor wel vaker dat er een ramp ergens in de wereld gebeurd. Gelukkig is de kans wel klein in Nederland dat er een ramp gebeurt, maar niets is natuurlijk zeker. Soms denk ik er wel eens aan, aan wat ik nou zou doen als er een overstroming plaats vind. Bijvoorbeeld laatst nog toen ik hoorde dat er in Japan een ramp was gebeurt, was ik al blij dat ik niet daar maar hier veilig in Nederland was. Op zo een moment denk ik dan dat ik maar zou afwachten en kijken wat de mensen om mij heen doen. Als ik van tevoren weet dat er een ramp zal gebeuren, dan zou ik wel zeker met me familie buiten Nederland gaan. Ik weet al bijna zeker dat we dan naar Turkije zullen gaan. Natuurlijk als alleen Nederland onder water staat.
Niets is erger dan dood te gaan door verdrinking vind ik dan zelf.
Natuurlijk hoop ik dan dat als er een overstroming plaats vind dat het dan gebeurt na me overlijden.
Natuurlijk zouden de bewoners erg paniekerig worden, toch denk ik dat we dat niet moeten doen. Dat zal alleen voor nog meer chaos zorgen, wat dan gevolgen zal hebben op de hulp die we zullen krijgen.
De film ‘ de storm’ had ik al gezien. Toen ik die film zag meer bezorgt. Je kan dan heel goed zien wat er precies gebeurd bij een overstroming. Op de televisie zie je alleen de gevolgen, maar als je het hele ‘procedure’ ziet dan wordt je wel meer geraakt.
Uiteindelijk zou ik het liefst helemaal niet willen denken aan een overstroming.

Conclusie

De hoofdvraag van mijn werkstuk was: Wat zijn de oorzaken van klimaatverandering en welke gevolgen heeft dit voor Nederland?
Er zijn verschillende oorzaken voor de klimaatverandering. Er zijn natuurlijke en menselijke oorzaken. Het enige verschil ertussen is dat de menselijke oorzaken de veranderingen versnellen. Er is, was en zal klimaatveranderingen zijn. In het verleden waren er bijvoorbeeld ijstijden. Die zullen er waarschijnlijk weer zijn.
Maar de gevolgen voor Nederland zullen wel groot zijn. Er zullen overstromingen plaats vinden. Dat is slechts één simpele gevolg voor alleen Nederland. Op nog langere termijnen zal de klimaatverandering ook gevolgen hebben voor de landbouw, de plantengroei en diersoort. Dat zal dan uiteindelijk weer gevolgen hebben voor de mensen. Hier moet wat tegen gedaan worden. Anders zal er op de wereld binnen een relatief korte tijd veel rampen veroorzaakt worden. Een deel van Nederland zal niet meer bestaan doordat het onder water staat. En daar zitten wij Hagenezen ook bij.
Net als er verschillende oorzaken zijn, zijn er ook verschillende en vele oplossingen ertegen. Als die door de hele wereld toegepast worden, zullen de gevolgen na een langere tijd te zien zijn.

Bronnen

http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.surplusroofing.nl/images/uploads/zeespiegelstijging4%255B1%255D.jpg&imgrefurl=http://www.surplusroofing.nl/nl/milieubewust.php&h=850&w=600&sz=50&tbnid=W3mpb9NP7SzNdM:&tbnh=145&tbnw=102&prev=/images%3Fq%3Dzeespiegelstijging&zoom=1&q=zeespiegelstijging&hl=nl&usg=__LnIHggz-Z502hDNQqntgY-oZ-F0=&sa=X&ei=6xaWTfahNIeUOr-i6I0H&sqi=2&ved=0CDYQ9QEwBA

http://forum.fok.nl/topic/980569

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeespiegelstijging

http://nl.wikipedia.org/wiki/Uitzettingsco%C3%ABffici%C3%ABnt

http://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatverandering

http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157310/aardrijkskunde/item/1201581/natuurlijke-oorzaken-klimaatverandering/

http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/afbeeldingen/flash/klimaatverandering/oorzaken-van-klimaatverandering.jpg&imgrefurl=http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/klimaatverandering-in-beeld&usg=__IYwhoIbsaM2yEg0Is9BW7x4XGro=&h=411&w=411&sz=30&hl=nl&start=0&sig2=bAHdkQGWy7fObp_Cb39z9w&zoom=1&tbnid=shZQWIzvR-ooSM:&tbnh=134&tbnw=134&ei=wSWWTb_sIsSbOqzDua0J&prev=/images%3Fq%3Dklimaatverandering%2Boorzaken%26hl%3Dnl%26biw%3D1440%26bih%3D837%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=hc&vpx=416&vpy=207&dur=675&hovh=225&hovw=225&tx=89&ty=98&oei=uCKWTeLROsKfOrnH4J0H&page=1&ndsp=39&ved=1t:429,r:10,s:0

http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/1173371/klimaat/2157310/aardrijkskunde/item/1201713/klimaatverandering-de-mens-als-oorzaak/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rampenplan

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geco%C3%B6rdineerde_Regionale_Incidentbestrijdings_Procedure
http://www.deltawerken.com/Deltawerken/16.html

http://www.scribd.com/doc/45605695/Overstromingsscenario-s-voor-rampenplannen-Westelijke-kust

http://english.verkeerenwaterstaat.nl/kennisplein/3/7/377679/handelingsperspectief_rijn-maas_EDO.pdf

http://www.safecoast.org/editor/databank/File/PR1216.10%20betooglijn.pdf

REACTIES

A.

A.

Veel gebruik van gemaakt!dankjewel!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.