Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Ivoorkust

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1165 woorden
  • 23 maart 2007
  • 134 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
134 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Algemene informatie Wij hebben als land Ivoorkust gekozen omdat het een ontwikkelingsland moest zijn en we het land konden van de voetballers! Ivoorkust ligt in het werelddeel Afrika en is omringd door de volgende landen: Liberia, Guinee, Mali, Burkina Faso, Ghana. Het ligt ook aan de golf van Guinee. De hoofdstad van het land is Yamoussokro waar ruim 200.000 mensen wonen. De stad ligt zich ongeveer 240 km ten noorden van de oude hoofdstad Abidjan. De nationale taal van Invoorkust is Frans omdat het vroeger een Franse kolonie was, de Franstalige naam is Côte d'Ivoire in veel landen is dit ook de naam van dit land, in Nederland is de naam niet toegevoegd aan de taal en is het Ivoorkust gebleven zoals het al heette. Ivoorkust heeft een republikeinse regering. 25% van de bevolking is Christen en 37% is Moslim. In 2005 had het land 19.096.988 inwoners. De vlag is een driekleur met de kleuren oranje,wit en groen. De oranje strook staat voor het land en de vruchtbaarheid. De witte strook staat voor de vrede in het land en de groene strook staat voor hoop. De vlag lijkt erg op de Ierse vlag, maar is eigenlijk gemaakt met als voorbeeld de Franse vlag die ook driekleur is. Dit is het nationale wapen van Ivoorkust. De olifant staat symbool voor het land want het land staat bekend en is vernoemd naar het ivoor van de olifant. De opkomende zon bovenop het wapen is voor een nieuwe toekomst en aan de onderkant van het wapen staat ook de echte Franse naam van het land. 1. Hoe ziet de Bevolkingsopbouw eruit? Ivoorkust is een ontwikkelingsland. De meeste mensen zijn dus niet rijk. Arme mensen willen dan veel kinderen krijgen voor; Kinderarbeid. In Ivoorkust is het geboortecijfer 35, 11 per 1000 inwoners in 2006. Daarin tegen is het sterftecijfer 14,84 per 1000 inwoners in 2006. Er komen dus meer inwoners bij dan dat er af gaan. De levensverwachting is 46,7 (bij de vrouwen) en 45,2 (bij de mannen) in 2004. Dus de vrouwen leven langer als de mannen in Ivoorkust. Hier komt de leeftijdsgrafiek van ivoorkust:
2. Hoe ziet de landbouwsector eruit? Ivoorkust is een arm land maar is ondanks dat wel de grootste cacaoproducent in de wereld en ze verbouwen er ook nog andere gewassen voor de export. De landbouw is daardoor het hoogste inkomen van het land. Maar omdat ze daardoor wel afhankelijk zijn van de wereldmarkt prijzen en het weer, is het wel een van de armste landen van de wereld. In september 2002 maakte Ivoorkust een grote sprong vooruit in het economische herstel. Dat kwam doordat de prijzen van de cacao toen naar een recordhoogte steeg in prijs. Daardoor kreeg de regering meer geld binnen en konden ze beginnen met het herstel van de economische situatie in het land. Maar in het jaar 2004 was er een regentekort van ongeveer 25% waardoor een deel van de oogst mislukte. De cacaoplantages hebben soms ook te lijden aan de burgeroorlog die er heerst. Sinds een paar jaar maken ze ook olie maar dat levert nog niet zo veel op als de cacao. In 2005 stelde de VN een plan voor om de diamantenhandel uit Ivoorkust te laten stoppen. Vooral de rebellen maakte gebruik van de diamantenhandel om van dat geld weer wapens te kopen voor de burgeroorlog. 3. Hoe zien industrie en dienstverlening eruit? Ivoorkust gebruikt de CFA Franc. Dat is ongeveer net zoals de gewone Franc die ze toen destijds in Frankrijk gebruikte. De CFA Franc is voor de Franse koloniën. Dus ook voor Ivoorkust. Hier hebben ze het omgerekend in Amerikaanse Dollars. Één euro is 655,957 CFA francs. Dus dan moet je het nog omrekenen in Dollars. Het BNP is $16,8 miljard (2006).Dat is $ 866, - BNP per hoofd. Ze hebben 1.2% economische groei gemaakt. Dat is 0,2 % meer als vorig jaar. Ivoorkust moet rondkomen van deze belangrijkste producten: Cacao, Petroleum, Koffie en Timmerhout. Die producten leveren ze vooral aan: Frankrijk, Verenigde Staten, Nederland, Nigeria en Panama. De uitvoer is $ 8,4 miljard. Ivoorkust moet dan ook producten binnenkrijgen. De belangrijkste zijn: Voedselproducten, Brandstof, Consumptiegoederen en Kapitaalgoederen. Die producten krijgen ze vooral van: Frankrijk, Nigeria, Singapore, China, Verenigd Koninkrijk. 4. Wie heeft er de macht? Ivoorkust heeft een Republikeinse regering waarin de president word gekozen voor 5 jaar, in die 5 jaar is hij een keer herkiesbaar. De gekozen president kiest dan de eerste minister, en de eerst minister kiest dan de andere leden van het kabinet. Er wordt in het land dan door meerdere partijen bestuurt. De macht is dan in handen van het parlement. De nationale vergadering telt 225 leden die allemaal hun mening kunnen geven en wetten kunnen voorstellen. Als de president van het land dood gaat wordt hij opgevolgd door de voorzitter van het parlement. Laatste verkiezingen waren in 2000 er zou dan na 5 jaar weer een verkiezing moeten komen maar die werd door de VN uitgesteld naar oktober 2006, maar toen werd besloten om de macht van de in 2000 gekozen president Gbagbo door te laten gaan tot Oktober 2007. Staatshoofd
Laurent Gbagbo
Premier
Charles Konan Banny
Minister van Buitenlandse Zaken
Bakayoko Youssouf
Minister van Economische Zaken en Financiën
Charles Konan Banny
Staatsvorm
Republiek
Parlement
Nationale Vergadering, 225 zetels, gekozen voor 5 jaar 5. Is er een oplossing? Ivoorkust is de grootste cacaoproducent ter wereld en heeft zich daarnaast toegelegd op de productie van andere exportgewassen. Het grote aandeel van de landbouw in de economie van het land maakt ivoorkust erg kwetsbaar voor de wereldmarkt-prijzen en weersomstandigheden, ze zijn dus afhankelijk daarvan. De Economische positie zegt ook dat Ivoorkust één van de armste landen ter wereld is. De gebeurtenissen in september 2002 maakten een einde aan het (voorzichtige) economische herstel. De prijzen van cacao stegen in het seizoen 2002/2003 naar recordhoogte, wat zorgde voor veel inkomsten voor de regering. De cacao-oogst voor 2004/2005 dreigt later uit te vallen vanwege een regentekort van 25% sinds begin juli. De cacaogebieden worden nauwelijks bijna niet verveeld door de conflicten, afgezien van het westelijke gedeelte rond de stad ‘Man’. Sinds jaren is Ivoorkust producent en exporteur van olie. De productie hiervan vindt voornamelijk aan de zee plaats en heeft nauwelijks te lijden onder het oorlogsgeweld. Ontwikkelingshulp houdt in: de overdracht van geld, goederen, personeel of kennis expertise van rijke landen of organisaties naar regeringen, organisaties of bevolkingsgroepen in arme landen. Ivoorkust heeft wel een goede samenwerking. Ze zijn ingedeeld bij de APC-landen ( die landen zijn geassocieerd met de EU) Samen met bijna héél Afrika. Conclusie Waarom is Ivoorkust een ontwikkelingsland? Ivoorkust is een ontwikkelingsland. Dat zie je aan de leeftijdsgrafiek, het BNP per hoofd, dat het een kolonie is van Frankrijk etc. Ze hebben wel de grootste cacaoproductie. Die verkopen ze dan aan rijke landen, maar rijke landen die maken er weer dikke winst op. Zo is de afhankelijkheid dus groot bij ontwikkelingslanden, dus ook bij Ivoorkust.
Bronnenlijst Internetsites: * http://nl.wikipedia org/wiki/Ivoorkust#Bronnen_en_referenties *http//:www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/landen,overzichten/sub_sahara_afrika/ivoorkust.html *http://nl.wikipedia.org/wiki/CFA-frank *http://www.scholieren.com/werkstukken/17479 Boeken: *Ivoorkust (een heel gewone naam maar het heet wel zo). *Oog op de wereld; Midden- en West- Afrika. *De grote Bosatlas.

REACTIES

D.

D.

je hoeft niet perse dit te zeggen Ivoorkust (een heel gewone naam maar het heet wel zo). je kan ook gewoon Ivoorkust zeggen.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.