Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Italie

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 2219 woorden
  • 10 maart 2004
  • 222 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
222 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Inhoud

Voorwoord
Hoofdstuk 1: Het land
Hoofdstuk 2: Waar ligt Italië
Hoofdstuk 3: Rome
Hoofdstuk 4: De steden
Hoofdstuk 5: De eilanden
Hoofdstuk 6: De natuur en het klimaat
Nawoord
Informatielijst

Voorwoord

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik Italië een mooi land vind.
• Je kan er veel mooie gebouwen bekijken
• Ik wil er heen op vakantie.
• Er wonen heel veel inwoners
• Italië is groot, er valt veel te bekijken en over te schrijven.
Hierom heb ik Italië als onderwerp gekozen.


Hoofdstuk 1: Het land

Staatsvorm
Sinds 1948 is Italië een republiek met aan het hoofd een president, die door het parlement voor 7 jaar is gekozen.
De president heeft geen uitvoerende macht. Deze macht ligt allemaal bij de minister president.
Het parlement bestaat uit een senaat en een kamer van afgevaardigden en wordt door de bevolking gekozen van een perioden van 5 jaar.
Tot 1994 waren het voornamelijk Christen-Democraten en de Socialisten die gedurende tientallen jaren de dienst uitmaakten in Italië.

Inwoners
In Italië wonen ongeveer 57.679.955 inwoners. De bevolkingsgroepen van leeftijden op een rij zijn:
• 0-14 jaaris 14,5%
• vanaf 15-44 jaar is 42,5%
• vanaf 45-64 jaar is 25,0%
In Rome wonen ongeveer 2.644.000 inwoners, in Milaan zijn het er 1.301.000, in Napels wonen er 1.003.000 en in Turijn wonen er 904.000.

Eten en drinken
In Italië houden ze van wijn. De italanen houden speciaal van even een paar uur genieten van het hele lekkere eten. Italianen pakken het heel anders aan dan wij.

Italië is een wijnland want archeologen hebben bewijzen gevonden dat er in de 9e en 10e eeuw voor Christus al wijn werd gemaakt door de Etrusken die zich gevestigd hadden aan de kust van het latere Toscana en Lazio. De kennis van de vitis vinfera, de wijndruif en de wijnbouw bestond dus al voor de komst van de Grieken, maar zij hebben hier vooral nieuwe wijnsoorten gemaakt. Ze noemden Italië Oenotria, letterlijk vertaald: wijnland.


De expansie van het Romeinse Rijk richting West-Europa deed drukke handelsroutes ontstaan. Deze zorgden er niet alleen voor dat de legers van voorraden werden voorzien, maar ook dat de wijnbouw in afgelegen gebieden zoals Noord Afrika, Spanje en Gallië (tegenwoordig Frankrijk) werd geïntroduceerd Zelfs Engeland, waar toen nog een wijn redelijk wijnklimaat heerste, leerde van de Romeinen wijnstokken verzorgen en wijn maken.
Ook in de 18e eeuw werden wijnen vanuit Rome naar Engeland verscheept in ongekurkte vaten die 'afgesloten' waren met een laagje olie. Daarmee is Italië dan ook de bakermat van de wijnbouw in diverse landen. De Italianen hebben, begin 19e eeuw, hun kennis meegenomen naar nieuwe wijnlanden als Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en Amerika. Vanuit deze landen hebben ze dan weer de nieuwe technieken, methoden en wijnstokken teruggebracht naar hun vaderland. 'Oud' en 'nieuw' samen.

Hoofdstuk 2: Waar ligt Italië

Italië ligt aan de Middellandse Zee en ligt in het zuiden van Europa. Italië is schiereiland. Een schiereiland is een land dat aan één kant aan het vasteland verbonden is.

Italië heeft twee eilanden, die heten: Sicilië en Sardinië. Rondom Italië liggen zeeën. In totaal zijn er drie zeeën, ze heten Tyrrheense zee, Adriatische zee en Ionische zee.
De landen die naast Italië liggen zijn: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië.

Italië is te vergelijken met de staat Arizona. Italië heeft 301.230 vierkante kilometer. Waarvan 294.020 vierkante kilometer land en 7.210 vierkante kilometer water, Italië heeft in totaal 7600 km kust en 1932 km grens. Het land is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland.

Kaart van Italië

Voor de mensen die op vakantie naar Italië gaan, is Italië het land van de zon. Ze hebben mooie stranden, paleizen, kerken en mooie musea. Maar voor mensen die van muziek houden, is dat ook een fantastisch land. Er leefden veel componisten.

Ook voor mensen die van kunst houden is dat land leuk. Ze hebben mooie steden zoals Rome of Venetië of Florence.
In Italië hebben beroemde mensen gewoond bijv. Leonardo da Vinci die de Sint Pieterskerk bouwde. En Gallileo die uitvond dat de Aarde om de zon heen draaide en niet de zon om de Aarde. Ook is Italië het land van ontdekkingsreizigers zoals Marco Polo. En het land van het lekkere eten: spaghetti, macaroni, pizza, chiantiwijn.

Hoofdstuk 3: Rome

Rome is de hoofdstad van Italië. In het midden van Rome is ook een heilige het Vaticaan. Het Vaticaan is het centrum van de van de roomse katholieke kerk. De leider van de katholieke kerk heet de paus en woont in het Vaticaan.

Het vaticaan was vroeger een kerk waar wel 1000 mensen in konden .In 1929 gaf de italiaanse leider Mussolini de kleine staat die het vaticaan heette aan de paus. Sint Petrus was de eerste bisschop of paus van rome.

Het Vaticaan

De naam Rome komt van de naam Romeinen. De stad Rome is meer dan 2700 jaar oud. Rome is ontstaan 21 april 752 voor Christus. Rome is gemaakt door een tweeling genaamd Remus en Romulus. Deze twee waren kinderen van de god Mars.Toen ze nog baby’s waren liet de slechte koning Amulius de tweeling achter aan de oever van de rivier de Tiber. Een herder vond de kinderen en zorgden van hen.
Toen ze groot waren be sloten ze een stad te gaan bouwen boven op de heuvel Palatinus bij de rivier de Tiber. Ze kregen ruzie en Romulus doodde Remus. Romulus werd de eerste koning van Rome. In die tijd hadden ze geen arena zoals wij maar een Colosseum.

Het Colosseum

In het Colosseum konden wel 50.000 duizend mensen in. Daar werden allemaal gevechten gehouden met dieren en met soldaten tegen gladiatoren. Ze bouwden ook stadsmuren en tempels. De romeinen bouwden veel nieuwe gebouwen in de stad. Ze bouwden tempels voor de romeinse goden. En een groot marktplein dat forum werd. Van veel van deze ge bouwen zijn nog steeds resten over gebleven. Ze tonen aan dat het oude Rome een schitterende stad was. De romeinen bouwden een enorm rijk. Ongeveer 800 jaar bestuurden ze vele delen van Europa , Noord-afrika en Azië.

Hoofdstuk 4: De steden

Ik ga vertellen over deze steden:

Pisa
Pisa is een zeer oude stad maar ook mooie stad, omdat in deze stad de scheve toren van Pisa staat en de dom is de mooiste kathedraal van heel de provincie Toscane.

Toren van Pisa
In de Romeinse tijd was Pisa een belangrijke havenstad. Nu ligt ertussen Pisa en de zee een vlakte en er is een nieuwe zeehaven gebouwd. Rond 1150 werden er grote muren om de stad heen gebouwd die nu ook nog te zien zijn. In 1406 werd de stad door de Florentijnen ingenomen. Pisa werd in de schaduw van Florence een provincie stadje.

Venetië
Venetië is een waterstad met héél veel bootjes die gondels heten. Het is een mooie stad, ook wel een beetje door het San Marcoplein.Het stadswapen van Venetië is een leeuw met vleugels. Op het San Marcoplein staat een grote kerk. Dit noemen ze een basiliek. Een basiliek is een kerk met een ronde koepel in het midden. Boven de ingang van deze basiliek staan vier paarden van brons. Ook is er heel veel van marmer gemaakt in deze kerk. De zonnige cafés zijn een goede ontmoetingsplaats voor mensen.


Gondel in Venetië

Milaan
Milaan is de belangrijkste stad voor het handelen. Milaan is het zogenaamde handelscentrum van Italië.

Florence
Florence is een mooie stad. Deze stad lijkt wel een groot museum. Er staan veel middeleeuwse gebouwen. In deze gebouwen staan weer heel veel kunstwerken.
Een bekende brug in Florence is de Ponte Vecchio.

Ponte Vecchio

Napels
Napels is oud, maar hoe oud, daar zijn de heren historici nog over niet uit. Algemeen wordt er van uitgegaan dat Napels ergens rond de jaartelling door de Grieken is ontworpen, maar het waarom van de vestiging is niet helemaal duidelijk. Het kan aan de ene kant zijn dat Napels is gebouwd als tegenhanger van (een niet meer bestaande stad) Paleopolis. De andere verklaring voor de vestiging van Napels is heel wat simpeler: de stad zou gewoon in het leven zijn geroepen door een bepaalde groep mensen omdat die daar behoefte aan had. In dat laatste geval is de stad afgaande op opgravingen zelfs nog zes eeuwen ouder.

Hoofdstuk 5: De eilanden

Elba
Als je aan Elba denkt denk je gelijk aan Napoleon. Napoleon heeft enige tijd op Elba gewoond. Hij was namelijk verbannen naar Elba, dit gebeurde op 6april 1814. Napoleon hielp mee om de landbouw en industrie op Elba te verbeteren. Hij bleef niet zo lang op Elba,namelijk tien maanden daarna ontsnapte hij van het eiland.


Napoleon
Het eiland Elba bestaat voor het grootste deel uit graniet en porvier en is sinds heel lang geleden al bekend om zijn ijzermijnen.
Elba is het grootste eiland in de toscaanse eilandengroep. De temperatuur is meestal wel goed en er worden allemaal dingen verbouwd, zoals :olijven, vijgen en druiven.
Langs de kust van Elba zijn veel inhammen met hier en daar wat zandstrandjes .
Portoferraio is het belangrijkste stadje op Elba. Het is tegen een heuvel aan gebouwd.
Ook is daar een klein haventje. In het centrum van dit stadje ligt een groot plein met een kerk in de buurt.
In deze kerk is er een keer per jaar een mis voor napoleon dat is op 5 mei.

Sicilië
Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en is ongeveer even groot als België. Tunesië ligt 150 kilomter ten zuiden van Sicilië. De kust van Sicilië 1030 kilometer lang. Tussen de bergen en de rotsen zijn erg veel baaien.

In het oosten van Sicilië staat de grote vulkaan de Etna.
De Etna is de grootste (nog werkende ) vulkaan van Europa en een van de grootste van de wereld. De vulkaan is 3340 meter hoog en is daarom het hoogste wat je in Sicilië ziet.
Van de Etna zijn al ongeveer tachtig uitbarstingen bekend. De laatste uibarsting was in mei 2001.


Ook zijn er heel vaak aardbevingen op Sicilië ongeveer 2 keer per jaar.
De bodem van Sicilië bestaat voor een groot deel uit kleigrond.
Sicilië heeft een middellandse-zeeklimaat met hete maar ook droge zomers en zachte winters met veel regen. In de zomer kan het in Sicilië wel 40 graden worden. Dit is erg warm.Ook waait er in de zomer vaak een woestijnwind op Sicilië (zand uit noord Afrika).

Sardinië
Sardinië is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee en is van het eiland Corsica gescheiden door de straat van bonifacio.
Sardinië heeft minder hoge bergen dan Corsica maar is wel erg heuvel -achtig en heel vaak bergachtig. De grootste berg op Sardinië is de Punta marmora (1834 meter hoog) en er zijn veel moerassen.

Sardinië heeft een tropisch klimaat met hele zachte winters. Het vriest ook wel eens hard in de winter. Het regent er vaak. In de zomer kan het ‘s nachts in Sardinië wel 30 graden worden.

In het water dat om Sardinië ligt zijn hier en daar wat planten en wel wat dieren te vinden. De dieren die je daar het snelst tegen zal komen zijn vooral:walvissen en dolfijnen. In de zee vindt je ook wel veel koraal.(op de bodem van de zee).

Hoofdstuk 6: De natuur en het klimaat

In Italië zijn veel bergen en heuvels. In het noorden van het land liggen de alpen. Ze liggen op de grens met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Als je Italië over het land wilt bereiken moet je over de alpen rijden.

De alpen
De hoogste bergen in de alpen zijn wel meer dan 4000 meter hoog. Ook is er de Mont-blanc die ligt op de grens met Frankrijk en hij is ongeveer wel 4807 meter en de hoogste berg van de alpen.


Ook zijn er in Italië veel heuvels. De vele heuvels en bergen zijn lastig voor de landbouw. Het grootste deel van Italië bestaat uit heuvelachtige gebieden.

De Po-vlakte is een grote vlakte in Italië.De belangrijkste rivier uit Italië is de Po die 670 kilometer lang is. De tiber is 406 kilometer lang.

Klimaat
Italië heeft een Middellandse Zeeklimaat. De zomers zijn er heet en droog en de winters zacht. Dan valt er ook de meeste regen. Een nadeel heeft de regen omdat het meestal onregelmatig valt. In de zomertijd valt er eigenlijk helemaal geen plens maar in de winter vallen er soms veel grote plenzen naar beneden. Dat is niet zo best voor de landbouw, want de zomer is het groeiseizoen. Dit klimaat telt niet voor heel Italië. In de bergen kan het 's winters heel erg koud zijn en er valt ook veel sneeuw, tot in Zuid-Italië toe.

Vulkanen en aardbevingen
Italië wordt vaak opgeschokt door vulkanische uitbarstingen. Op Sicilië ligt de Etna, de meeste actieve vulkaan van Europa. Hij is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht en ruim 3300 meter hoog. Meestal zijn die uitbarstingen niet gevaarlijk. Maar er is wel veel schade aan de huizen of wegen. Op de Etna liggen veel dorpen dat komt omdat de hellingen van de Etna door de uitbarstingen van de vulkaan heel vruchtbaar zijn. Italië's tweede vulkaan is de Vesuvius. Deze ligt vlak bij Napels. Een van de laatste gevaarlijke uitbarstingen van de vulkaan is 79 jaar na Christus geweest. Toen is de stad Pompei vernietigd.

Het gevaar van vulkanische uitbarstingen valt tegenwoordig dus nogal mee. Maar met de aardbevingen is het erger gesteld. Zware aardbevingen hebben Italië van Noord tot Zuid geteisterd. Er zijn duizenden slachtoffers gevallen met die bevingen. Bovendien geeft dat ook enorme schade.

Informatielijst

Boeken
• Encyclo-pockets wereldatlas door Ester Habi
• Heilige plaatsen Rome door Nicola Barber
• Wereldatlas voor de jeugd door Malcolm Day
• Guides Italië door Hans Köfer
• Toscane / Umbrië uit Dominicus reeks

Internet
http://www.italie.nl
http://www.iselinge.nl/scholenplein/euro/landen/italie.html
http://www.reisomdewereld.nl/bestem/europa/itali1.html

REACTIES

J.

J.

goed werkstuk ik ga hem ckers gebruiken thanks

19 jaar geleden

A.

A.

goeie werkstuk ik ga hem ook zeker gebruiken dankje xxxx

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.