Isaac Newton

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 684 woorden
  • 5 februari 2019
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inleiding

Mijn werkstuk gaat over Isaac Newton. Ik hou het hierover omdat ik meer wil weten over zwaartekracht. Het enige wat ik eigenlijk van hem weet is dat hij zwaartekracht heeft ontdekt met behulp van een appel die van de boom viel. Ik hoop dat ik meer kan leren over hem met dit werkstuk.

Zelf heb ik nooit echt veel over Isaac Newton nagedacht maar nu mijn werkstuk over hem gaat heb ik de volgende vragen:

  • Hoe was zijn jeugd?
  • Heeft hij meer dingen ontdekt?
  • Was hij hoogbegaafd?

Ik hoop dat ik die na het werkstuk heb beantwoord.  

Hoofdstuk 1: Het leven van Isaac Newton

Isaac Newton is geboren op 25 december 1642 volgens de Juliaanse kalender. Volgens de Gregoriaanse kalender, die we nu gebruiken, is hij geboren op 4 januari 1643. Een paar maanden voor zijn geboorte, drie maanden om precies te zijn, overleed zijn vader die ook Isaac Newton heette. Twee jaar later hertrouwde Hannah Ayscough (zijn moeder) met Barnabus Smith. Hij werd achtergelaten door zijn moeder en daarom ging zijn grootmoeder voor hem zorgen. Toen Isaac tien was overleed Barnabus Smith. Hij werd toen meegenomen door zijn moeder, zijn halfbroertje Benjamin en zijn twee halfzusjes Mary en Hannah. Isaac zat tot zijn twaalfde op twee kleine scholen in Stoke Rochford en Skillington. Vanaf zijn twaalfde tot zijn zestiende zat hij op het gymnasium op de The King's School in Grantham, daar hoorde hij tot één van de beste leerlingen van de school. In 1659 besloot zijn moeder dat hij boer ging worden omdat zijn vader dat ook was geweest en haalde hem van school af. Hij werkte een jaar op het platteland, maar ging in de herfst van het jaar 1660 toch weer terug naar school doordat het schoolhoofd zijn moeder had overgehaald. In de tijd dat hij op The King’s School zat woonde hij bij Mr. Clark, omdat zijn moeder liever op de boerderij bleef. William Ayscough zag de mogelijkheden en de slimheid van Isaac en zorgde er dus voor dat hij in juni 1661 naar het Trinity College kon gaan.Op het Trinity College werd volgens de theorieën van oude filosofen les gegeven, maar Isaac las liever de geavanceerde ideeën van moderne filosofen, zoals Galileo Galilei, Nicolaus Copernicus en Johannes Kepler. Thuis werkte hij aan de wiskundige analyse, de natuurkundige optica en de zwaartekrachtwet.Tussen 1666 en 1669 studeerde Isaac veel verschillende  dingen. Hij gebruikte ook zijn vrije tijd om verder te werken aan zijn theorieën. Hij overleed uiteindelijk op 31 maart 1727 (Gregoriaans) 20 maart 1727 (Juliaans) in Kensington (Middlesex, Engeland).

Hoofdstuk 2: De tijd waarin hij in leefde

De 17e eeuw (ook wel de Gouden Eeuw genoemd) was een tijd waarin de handel goed ging. Het was een tijd waarin Nederland tot één van de belangerijkste landen hoorde. Daarnaast staat de Gouden Eeuw bekend om de wetenschap en de kunst, maar er was ook oorlog en slavernij. In de Gouden Eeuw ging het goed met Nederland, maar toch waren er ook veel arme mensen. Er waren hele grote verschillen tussen arm en rijk. Er woonden meer dan 2 miljoen mensen in Nederland. Nederland was machtig en rijk geworden. De kunst en de wetenschap bleef maar groeien. Rijken waren heel erg machtig geworden. De rijken waren vaak burgemeesters, politici en handelaren. Ze hadden veel geld. In de grote steden kochten ze dan een huis dat vaak aan de gracht stond oftewel een grachtenpand.

Hoofdstuk 3: Waardoor Isaac Newton bekend is geworden.

Isaac Newton had 3 bewegingswetten ontwikkeld:

  • De wet van de traagheid

Dat als je servies op een tafel hebt met een tafelkleed, en je trekt heel snel het kleed eronder vandaan dan valt het servies niet op de grond.

  • De wet van kracht en beweging

Hoe zwaarder, hoe moeilijker het is om het in beweging te krijgen. Ook is het moeilijker te remmen als het zwaarder is.

  • Actie - reactie

Stel je staat op een trampoline en je springt omhoog. Dan geef jij actie. De trampoline geeft de reactie, doordat ie je omhoog duwt.

Oftewel hij had zwaartekracht ontdekt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.