De komende twee weken zijn 'seksweken' op Scholieren.com. Samen met de Sense Infolijn geven we antwoord op al jouw seksvragen.

 


Alles over seks Alles over seks


ADVERTENTIE
Geslaagd? Doneer je verslagen We zijn heel trots op je, supergoed gedaan. Waarschijnlijk ga je Scholieren.com nu voorgoed verlaten. Wil je ons nog bedanken voor 4, 5 of 6 jaar trouwe dienst? Upload dan nu al je verslagen en samenvattingen voor de generaties scholieren die na jou strijden voor dat diploma.

Nu uploaden
Inleiding

Oorspronkelijk komen de Eskimo's uit Azië. Ongeveer 4000 jaar geleden vestigden ze zich op de Noordpool. Een Indiaanse stam uit Noord-Amerika noemde hen Eskimo dat 'eter van rauw vlees' betekent. De Eskimo's noemden zichzelf Inuït wat 'echte mensen' betekent. De nieuwe Noordpoolbewoners waren nomaden en trokken rond om op zeehonden en kariboes (rendieren) te jagen. Ze overleefden de bitterkoude winters door schuilplaatsen in de grond te graven. Ze maakten een dak van wrakhout en walvisbeenderen met daaroverheen een laag turf. Hun kleding bestond uit dubbele lagen kariboe- of poolbeervacht. Tegenwoordig wonen de meeste Eskimo's in kleine dorpen of steden, maar ze proberen hun oude cultuur in ere te houden. De jacht neemt nog altijd een belangrijke plaats in hun leven in.

Hoofdstuk 1

Eskimo (in hun eigen taal Inuk = mens; meervoud Inuït), naam van een mongoloïde bevolkingsgroep (92.000 mensen, van wie bijna 50% op Groenland) die het gebied bewoont ter weerszijden van de noordpoolcirkel. Hun taal vertoont vrijwel geen verwantschap met andere talen. Het – nomadiserende – bestaan van de Eskimo's is afhankelijk van de kariboe, het wilde rendier, dat dient als leverancier van voedsel, kleding en schoeisel. De aan de kust wonende Eskimo's houden zich vooral bezig met de jacht op zeehond, walrus, walvis en ijsbeer, m.n. ook voor de verhandeling van pelzen. Bekend zijn de van sneeuwblokken gebouwde, halfcirkelvormige hutten (iglo's). Thans leeft nog slechts een gering deel van de Eskimo's een traditioneel bestaan.

Hoofdstuk 2

2.1 De ligging
Er wonen Eskimo's in Siberië, Alaska, Canada en op Groenland. Er zijn veel verschillende groepen Eskimo's die genoemd zijn naar de streek waar ze wonen. Het noordelijkste puntje op aarde wordt door de Eskimo's uit de poolstreken Groenland bewoond.

- Zuidpool
In het uiterste noorden en zuiden van de aardbol liggen twee woeste, met sneeuw en ijs bedekte vlakten: de Zuid- en de Noordpool. Omdat de zon hier maar zes maanden per jaar schijnt en de straling zeer zwak is kennen de poolstreken een zeer koud klimaat. De Zuidpool (Antarctica) is het koudste gebied op aarde. Dit continent is groter dan de Verenigde Staten van Amerika. De ijslaag is er op sommige plaatsen 2000 m dik. Rond Antarctica ligt een oceaan die in de wintermaanden dichtvriest. Zelfs 's zomers komt de temperatuur amper boven het vriespunt. Je begrijpt dan ook meteen waarom hier, uitgezonderd een paar wetenschappers, geen mensen wonen.
De noordpool (Arctica) is geen werelddeel. Het is een uitgestrekte oceaan met land eromheen. Het grootste deel is de meeste tijd van het jaar bevroren maar aan de grenzen heerst een wisselend klimaat. Hier en daar vind je zelfs plantengroei en al sinds de prehistorie wonen er ook mensen: de Eskimo.

De Zuidpool
De Zuidpool beslaat een gebied van ongeveer 14 miljoen km². Het hoogste punt is het Vinsom Massief (5140 m). De Zuidpool herbergt, wel onder bevroren vorm, het meeste zoete water te wereld. Regenen doet het er nooit maar er valt dagelijks wel 10 tot 15 cm verse sneeuw.
De hevige sneeuwstormen maken leven op de Zuidpool bijna onmogelijk. Het grootste levende dier op de Zuidpool is een insect. Ondanks de verschrikkelijke kou eisen een aantal landen het bezit van de Zuidpool op. De Zuidpool is namelijk zeer rijk aan mineralen zoals platina, goud,uranium en ijzer. Gelukkig verbiedt een internationaal verdrag elke ontginning ervan. Het kwetsbare poolmilieu zou anders grondig verstoord worden.

de narwal http://users.skynet.be/zoekheteensop/zuidpool.htm

De Noordpool
De Noordpool is begrensd door toendra's. Dit zijn lage, moerasachtige vlakten. Nomaden, zoals de Lappen, laten hier hun rendieren grazen. In de barre streken van Noord-Canada leven de Inuït (Eskimo's) van visserij en jacht.
Fauna en flora
Ondanks de zeer lage temperaturen, het ijskoude water en de bijtende wind, leven er op de Noordpool en in de wateren van de Zuidpool veel planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. De planten in deze streken zijn zeer klein. Op deze manier beschermen ze zich tegen de koude. Omdat de zomer zeer kort is voltooien ze hun levenscyclus op een paar weken.
Ook de dieren hebben zich aan de strenge levensomstandigheden aangepast. Sommige beschikken over een zeer dikke vacht, verenkleed of vetlaag. De grootste dieren in de wateren van Antarctica zijn de walvissen. De grootste beer, de ijsbeer, leeft dan weer in het Noordpoolgebied. Andere warmbloedige dieren zijn: wolven, rendieren, hazen en lemmingen. De meeste pooldieren hebben een witte vacht zodat ze in het ijs- en sneeuwlandschap niet opvallen.

De ijsbeer
De grote ijsbeer is bedekt met dik, waterafstotend bont. Om hun prooi op te sporen beschikken ijsberen over een zeer goed ontwikkeld reukorgaan. Een volwassen ijsbeer weegt ongeveer 500 kg. Ondanks dit logge gewicht verplaatst hij zich zeer snel over de ijsvlakten. Met één klap van zijn klauw kan een ijsbeer een mens doden. De klauwen zijn zeer geschikt om prooien te grijpen. IJsberen jagen op zeehonden, vissen, vogels en kleine zoogdieren maar eten ook karkassen (dode lichamen) van walvissen.
Jonge ijsberen worden in de winter geboren in een hol door de moeder gemaakt. Omdat ijsberen zoogdieren zijn, zoogt de moeder de jongen die pas na 2 jaar op eigen 'poten' gaan staan.

De narwal
De narwal behoort tot de walvissenfamilie. Hij heeft maar twee tanden. Bij het mannetje ontwikkelt één tand zich tot een gedraaide hoorn die wel 2,5 m lang kan worden. De narwal jaagt in groep naar kabeljauw, garnalen en inktvissen.

De zeehond
De zeehond leeft in de Arctische gebieden. Ze halen hun voedsel op de zeebodem: vis, schelpen, krabben, zeekomkommers, ... In de paartijd maken de mannetjes spookachtige geluiden onder water. De jongen worden in het voorjaar op een ijsschots geboren.

Pinguïns
Er zijn 17 soorten pinguïns die allemaal op het zuidelijk halfrond leven. Pinguïns kunnen niet vliegen maar zijn wel uitstekend zwemmers en duikers. Met behulp van hun vinvormige vleugels bewegen ze zich pijlsnel door het water op jacht naar vis en inktvis.
De keizerpinguïn broedt op de koudste plaats van de wereld. Het vrouwtje legt één ei dat onmiddellijk door het mannetje in een huidplooi op zijn voeten verborgen wordt. Zo houdt hij het gedurende 60 dagen warm. Jonge pinguïns houden zich warm door op de voeten van de ouders te gaan staan.

De toendra
De toendra wordt gevormd door landen die grenzen aan de Noordelijke IJszee. Deze gebieden zijn kaal en er groeien geen bomen. De zomers zijn er kort en daarom groeien er alleen kleine planten zoals zegges, heideplanten, mossen en korstmossen. Ze vormen het voedsel voor insecten en kariboes. Vogels zoals de sneeuwgans nestelen langs de kusten en trekken in de herfst naar het zuiden.

Sneeuwiglo's
Hoewel veel mensen denken dat alle Eskimo's in iglo's woonden, gebruikten alleen Eskimo's in het midden en westen van Canada iglo's voor langere tijd als winterverblijf. De meeste Eskimo's leefden in de zomer in tenten gemaakt van dierenhuiden en in de winter in plaggenhutten. Alleen de Canadese Eskimo's woonden maanden achter elkaar in iglo's, met slechts zeepsteenlampjes tegen de kou.

Ivoren beeld van de Inuït
Ivoorsnijwerk, vooral gemaakt van het ivoor van arctische dieren als de walrus, maakt deel uit van een traditie van de Inuït en kan dateren uit de prehistorie. Ook tegenwoordig is het ivoorsnijwerk nog een belangrijk onderdeel van de cultuur en de economie van de Inuït. Veel Inuït leven van de verkoop van het zeer zorgvuldig gemaakte snijwerk.

Zomerdorp van Inuït (eskimo's)
De Inuït (Eskimo's) zijn gewend aan het koude weer van de noordelijke poolstreken. Voor voeding en kleding zijn zij afhankelijk van de dieren die in deze uitgestrekte en ongerepte gebieden voorkomen. De Inuït van dit zomerdorp in Alaska hebben hun tenten van zeehondenhuiden gemaakt.

Totempaal
De cultuur van Alaska is nauw verwant met de geschiedenis van de Indianen van het gebied. De Inuït (Eskimo's) wonen vaak in afgelegen dorpen, voornamelijk in het noorden en westen van Alaska, terwijl de Tlingit-, de Haida- en Athabascanvolken in het zuidoosten en de zuidelijke delen van het midden van de staat wonen. Het gebruik van totempalen komt bij deze groepen vaak voor. Deze lange palen worden uit hout gesneden en tonen de geschiedenis van de verschillende families en stammen. Ze kunnen worden vergeleken met familiewapens of stambomen; iedere 'totem' op de paal is een symbolische voorstelling van een familie.

Iditarid Trail Sledge Dog Race
Hier zien we deelnemers aan de Iditarod Trail Sledge Dog Race het Central Highland en de Basin Region van Alaska doorkruisen tijdens deze slopende tocht van Anchorage naar Nome. De afstand van de race kan van ongeveer 1825 tot 1870 km variëren. De hondenmenners en hun honden krijgen tijdens de tocht met enorme hindernissen te maken, waaronder bergachtig terrein, plotselinge weersveranderingen en vermoeidheid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

vanwaar heb je deze infromatie gehaald?

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

eeey Elwardonno

Ik zit in 3VWO en ik moet een werkstuk maken over de Inuit,bedankt voor je informatie daarover.
Weet je nog wat sites of links die over de Inuit gaan, mail ze dan alsjeblieft naar mij?!

ik hoop dat het lukt!!

Groetjes Else

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast