GEOLOGIE.
Er zijn erg veel stukjes land te vinden in Indonesië. Dit land bestaat uit 13.677 eilanden. Veel hè! Daarvan zijn ongeveer 1000 eilanden bewoond. En 6000 eilanden hebben zelfs ook een naam gekregen. Er bestaan dus echt onbewoonde eilanden. Deze landengroep behoort tot Zuidoost-Azie.
Er wonen ongeveer 200 miljoen mensen in dit land.
Een groot gedeelte van de bevolking is Islamitisch, ruim 90%.
3% is Hindustaans en 3% is Christen. Het is verplicht om allemaal een godsdienst te hebben, Waarbij sprake is van een God.
Het Hindoeïsme en Boeddhisme worden ook aanvaard, omdat beide geloven ook een hoofdgod hebben.
65% van die 200 miljoen mensen, wonen en leven op Java en Madura.
Ondanks dat de regering een beperking van twee kinderen per gezin wil zien, groeit de bevolking nog met 1,9%. Dat is ruim 3 miljoen personen.
65% van de bevolking is jonger dan 35. Dat is dus redelijk jong.
Landkaart Indonesië
Indonesië is ingedeeld in 32 provincies, waarbij ook drie gebieden met een bijzondere status horen. Dat zijn Jakarta, Yogyakarta en Aceh.
Van het uiterste noordwesten tot het zuidoosten ( van Sabang tot Merauke ), meet het land een afstand van 6.400 km lang.
Het gebied is 5 miljoen km2 groot, waarvan 2 miljoen km2 land is. Waanzinnig.
Indonesië kent een enorm wateroppervlak. Met veel eilanden en eilandjes.
Het land kent diverse weertypen. Overwegend kennen ze er een tropische, broeiende warmte
Op Nieuw- Guinea (Papua), of ook genoemd,Irian Jaya, zijn hoge bergtoppen te vinden van wel 5.000 meter hoog. Hier zie je zelfs sneeuw.
Bromo vulkaan
Een “ring van vuur” word de strook vulkanen genoemd. Wel 400 vulkanen vormen deze ring van vuur. Deze ring loopt van Sumatra via Java en Bali naar de kleine Sunda-eilanden tot Timor. Er zijn op dit moment nog 100 vulkanen actief. Je zult er maar wonen. En van die 75 vulkanen zijn er 10 uitbarstingen per jaar.
Zo’n vulkaan zorgt voor veel verdriet. Er vallen vaak doden. Maar daarnaast zorgt de vulkaan ook voor vruchtbare grond. Vooral Java en delen van Sumatra en Bali hebben zeer vruchtbare grond.
Een groot percentage 70% is werkzaam in de landbouw.
Er is sprake van oude slechte bouwgrond =landang. Dit zijn droge rijstvelden, die aan hun lot worden overgelaten wanneer de bodem is uitgeput.
Op die manier kan de grond weer op krachten kan komen.
Nieuwe stukken grond worden dan ontgonnen. Het weer geschikt maken van de grond vraagt veel kennis over bevloeiing met water.
Na enkele jaren kan men terug keren om dat stuk grond opnieuw te gaan bewerken. Sawahs zijn stukken grond die langdurig in gebruik zijn en waarin de “waterhuishouding” zeer precies is geregeld onder elkaar.
.
Door de verschillen in temperatuur, komen er verschillende landschappen voor.
De enorme verscheidenheid aan landschappen is het gevolg van weergesteldheid, hoogte en bodemgebruik. Zo zijn de eilanden van West- Indonesië altijd bedekt geweest met dichte tropische regenwouden.
De Oost- Indonesische eilanden daarentegen zijn veel droger, met zelfs savannelandschappen. Dit is een landschap van grasvlaktes met verspreide boomgroepen.
Het grootste gedeelte van Indonesië bestaat uit laaggelegen kustgebieden en stranden met koraalriffen. Je schijnt er mooi te kunnen snorkelen.
REGENWOUDEN.
Op het eiland Nieuw-Guina komen de meest uitgestrekte regenwouden van heel Zuidoost- Azië voor. In totaal ongeveer 700.000km2. Daarvan behoort het grootste gedeelte tropenwoud bij Irian Jaya, dat licht aan het westelijke kant van het eiland Nieuw Guinea.
Het overige gedeelte behoort bij Papoea Nieuw Guinea. Dat is ook het gedeelte dat het meest intact is gebleven. Het is Australisch bezit.
Het ecologische (milieuvriendelijk) evenwicht , dat door mensen wordt verstoord, bedreigt ernstig het regenwoud.. Er vindt op grote schaal houtkap plaats, met als gevolg erosie, uitholling van het land.
Door een natuurramp zijn er in 1997 grote stukken regenwoud in vlammen op gegaan. Een ramp voor alle dieren die daar wonen. Het is het leefgebied van de oerang oetang.
Toch is het land nog in bezit van 100 miljoen hectare tropisch regenwoud.
Tropisch regenwoud
Java behoort tot de dichtstbevolkte eilanden ter wereld. Het is dan ook niet vreemd dat meer dan 90% van de natuurlijke vegetatie (plantengroei) is vernietigd. Het echte bos wordt alleen nog boven de 1400 meter grens aangetroffen. Bijna alle laagland-regenwouden zijn veranderd in landbouwbedrijven en boomplantages.
Er zijn nog wel een paar eilandjes met droge wouden. Deze zijn heel kwetsbaar voor branden. En zijn ook erg aangetast. Je treft hier meer savannelandschappen.
Woensdag 12 september 2007: bericht journaal
Chocopasta en pindakaas slecht voor oerbossen in de wereld. Greenpeace heeft een onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat er in 10 jaar bijna 1,5 miljoen hectare oerbos is gekapt alleen al voor de producten in Nederland. Er wordt dus ongeveer 240.000 hectare gekapt in 1 jaar.
De oerbossen worden gekapt om plaats te maken voor plantages. Daar woorden dan voornamelijk palmolie en soja verbouwd en die producten worden dan in pindakaas en chocopasta gebruikt.
Dus vindt Greenpeace dat wij mee helpen aan het stuk maken van het milieu.
Er was woensdag een aardbeving in de zee een paar km van Sumatra. De aardbeving had een kracht van 8,4 op de schaal van Richter, als gevolg ontstond er een mini tsunamie van ongeveer één meter hoog. Er zijn officieel 10 doden gevallen door deze tsunamie.
MEREN EN RIVIEREN.
Tobameer
De grote eilanden worden doorkruist door grote rivieren. Deze rivieren ontstaan hoog in de bergen en stromen dan het dal in met soms wel een stroomlengte van ca. 500 km. Dit zijn slechts enkele rivieren. De Solorivier ontspringt op midden Java, vlak bij de zuidkust van het eiland.
Het grootste meer is het Tobameer. Dat is met 1700 km2 het grootste meer van Zuidoost- Azië. En met zijn 450 meter een van de diepste en bovendien een van de hoogst liggende meren ter wereld. (900 m)
INDONESIË EIST GELD TER BESTRIJDING VAN BROEIKASEFFECT.
Indonesië en andere ontwikkelingslanden willen van rijke landen geld eisen voor de instandhouding van hun tropische bossen.
De Indonesische Minister Rachmat Witoelar vindt het raar, dat landen met veel bos, zoals ook Indonesië, niet worden beloond als zij afzien van houtkap om broeikaseffect tegen te gaan.
Het huidige milieuverdrag loopt af in 2012.
Om klimaatverandering te bestrijden, door het behoud van de gezondheid van de bossen, is er geld nodig, volgens Minister Witoelar.
Indonesië beschikt over 50 tot 60 miljoen hectare bos. Dus enige gerechtigheid zou er moeten zijn, vindt Witoelar.
Indonesië verloor door houtkap, landbouw en bosbranden, tussen het jaar 2000 en 2006 ongeveer 1,8 miljoen hectare bos.
Door de grote bosbranden, die vaak in Juli beginnen, hebben buurlanden veel last van smog. Er is dus veel om je druk over te maken.
KLIMAAT.
Indonesië kent tropisch regenwoud klimaat. En ligt op de evenaar.
Dat betekend voor dit land veel warmte en regen.
In het oosten is er sprake van een droge tijd. En in het westen regent het vele maanden flink.
In de bergen van Sumatra en Irian Jaya heerst een hooggebergte klimaat.
TEMPERATUUR
Gemiddeld is het 27 graden. Het hele jaar door is het overdag 30 tot 32 graden.
’s avonds/ ‘s nachts daalt de temperatuur gemiddeld naar 22 á 24 graden.
In de bergen is het natuurlijk koeler. Er valt zeer veel neerslag. Op veel plaatsen valt 1500 tot 2500 millimeter water per jaar.
In het westen is het het natst. Daar kan 4148 millimeter tot wel 6350 millimeter vallen per jaar.
Maar er is gelukkig ook veel zonneschijn. Dit varieert van 3079 uur zon tot 1261 uren zon.
DE LIGGING.
Indonesië heeft een landoppervlakte van circa 1.950 km2.
De hoofdstad van Indonesië is Jakarta,op het eiland Java. Indonesië ligt op de evenaar van 95 tot 141 graden oosterlengte.
Lengte van west naar oost is 5100 km. Van zuid naar noord 1760 km.
Indonesië grenst overal aan zee, namelijk aan de Indische oceaan, Timorzee, Arafurazee, en de Zuid-Chinese zee.
De officiële naam van Indonesië is: “Republiek Indonesië”.
De inwoners noemen hun land ook wel “Tanah Air Kita”.Wat betekend “Ons Land en Water”.
LANDBOUW.
Circa 50% van de bevolking is werkzaam in de landbouwsector.
Ruim 180.000 km2 grond wordt als landbouwgrond gebruikt, waarvan 72% voor voedingsgewassen.
De belangrijkste voedingstoffen zijn: Rijst, Maïs, Cassave en Bataten, Grondnoten, Sojabonen, Kopra en Suiker.
De voornaamste handelsgewassen zijn: Rubber, Palmolie, Tabak, Thee, Kopra, Koffie, Cacao, Peper,en andere specerijen.
Door de landbouw en de groeiende bevolking verandert veel van het bos in landbouwgrond. Zoals al op Java is gebeurd.
GODSDIENST.
De grondwet van Indonesië garandeert vrijheid van Godsdienst.
Toch is dat beperkt. Er moet wel een oppergod zijn.
In Indonesië worden andere Godsdiensten uit andere landen geaccepteerd.
Ongeveer 87% van de Indonesische bevolking volgt de Islam.
Wat veel mensen niet weten is dat de Indonesische eilanden de grootste Islam gemeenschap ter wereld heeft.
Men heeft daar ook de op één na grootste Tempel gebouwd, dat is de Borobudur.
TALEN.
De officiële taal is Bahasa Indonesia.
Toch spreekt elk volk nog steeds zijn eigen taal.
Veel woorden uit Indonesië zijn overgenomen van oude Nederlandse woorden.
De handelstaal is Engels. Hier onder staan een paar Indonesische worden:
Goedemorgen - Selamat Pagi
Goedemiddag - Selamat Siang
Goedenavond - Selamat Malam
VERSCHILLENDE BEVOLKINGSGROEPEN
De Javanen.
Economisch en politiek gezien wonen de Javanen in het centrum van Indonesië.
Het grootste gedeelte heeft zich met de Islam verbonden. Maar er is ook een gedeelte die in het Boeddhisme en Hindoeïsme geloven.
Java ligt in het zuiden van Indonesië.
De Minangkabauers.
Dit zijn handelaren en boeren. Ze hebben zich verbonden met de Islam. Echter de vrouwen hebben het hier voor het zeggen. Ze voeren geen dictatuur uit, maar ze zijn wel de baas. Alle eigendommen worden van vrouw op dochter doorgegeven. De mensen wonen op Sumatra ten zuiden van Padang. Vanaf het begin van de Nederlandse kolonisatie hebben ze meegewerkt aan het telen van gewassen en werken op plantages. Hum huizen zijn van oude en moderne materialen gemaakt.
De Balinezen
Deze mensen wonen op Bali. Dat is een eiland gelegen ten oosten van Java. Hier heerst oorspronkelijk het Hindoeïsme. Er is een klein verschil tussen arm en rijk. Overal anders is dat verschil groter. Deze mensen zijn de makers van de typische, in lava uitgehakte, terrassen waar rijst op wordt verbouwd.
De mooiste tempels staan op Bali, ook door hen gebouwd.
De Dajaks
Ze leven in het in het midden van Borneo. Ze verbouwen gewassen of werken bij houtkap-bedrijven. Ze houden erg van gelijkheid. Ze kennen dan ook geen leider of hoofdman.
De Bugi’s,
Het is het meest zeevaardige volk van Indonesië geweest.
In de oorlog maakten ze het menig schip erg lastig. Dit door middel van hun Piraterij. Nu zijn ze vredelievend. Ze drijven handel tussen de eilanden en verbouwen rijst. Ook worden er prachtige stoffen gemaakt, op weef-getouwen.(Ikat).Deze werkzaamheden worden hoofdzakelijk door vrouwen gedaan.De mensen wonen het liefst aan de westkust van Borneo en op de kust van Sulawesi.
Ze zijn bekend als bouwers van houten vissersboten, en dat zonder tekening.
GARUDA, Het Staatssymbool van Indonesië.
De Indonesische staatsideologie, Pancasila, bestaat uit vijf (panca-) principes (sila). Deze worden gesymboliseerd in het schild, dat de legendarische vuurvogel, Garuda, voor de borst heeft.
De mythologische vuurvogel Garuda wordt afgebeeld met zeventien veren aan elke vleugel, en acht staartveren en vijfenveertig schubben, die tezamen de datum weergeven van de onafhankelijkheid: 17-8-1945.
De vijf principes zijn:
1.Geloof in de Ene- Almachtige (de ster).
2.Rechtvaardigheid, beschaving en menselijkheid ( de keten/ gesloten ketting).
3.Eenheidsstaat Indonesië (waringinboom)
4.Democratie geleid door wijsheid, overleg en vertegenwoordiging(de karbouw)
5.Sociale gerechtigheid (graan en kapok/ rijsthalm en katoentak).
WELVAART.
Rijk of arm:
Indonesië heeft wel een paar kenmerken waar uit blijkt dat het een ontwikkelingsland is. Bijvoorbeeld 50% van de bevolking werkt in de landbouw-sector. Ook is bijna 20% van de mensen die ouder zijn dan 15 jaar analfabeet.
Veder heeft het land ook hele hoge schulden aan verschillende landen.
Gelukkig hebben ze pas ontdekt dat ze aardolie en aardgas in de grond hebben zitten, daarmee kunnen ze delen van hun schuld aflossen.
BNP per hoofd:
Het bnp (bruto nationaal product) per hoofd is 1500 tot 3000 en dat neemt elk jaar met 2,8 tot max. 4,2 toe. Zie het kaartje in de bosatlas blz. 195 e
Ontwikkelingskenmerken:
Indonesië is niet zo rijk maar ook niet arm.
1. aantal telefoons: 5 tot 25 per 1000 inwoners
2. aantal televisies: 100 tot 400 per 1000 inwoners
3. aantal auto’s: 5 tot 25 per 1000 inwoners
Hoge schulden:
Indonesië kent nog meer kenmerken van een ontwikkelingsland, Bijvoorbeeld dat 50% van het werk in de landbouw werkt. 20% is werkzaam in de mijnbouw en ruim 30% is werkzaam in de dienstsector.
Wanneer je Indonesië naast andere ontwikkelingslanden legt, zie je dat Indonesië net onder de middenmoot ligt.
Wat betreft het onderwijs, dat gaat ook steeds beter vooruit.
Rond de 20e eeuw werd het onderwijs uit Europa gehaald. Wat zeker gevolgen had voor de situatie van toen. Zoals een dorpsoudste, waar men minder informatie en advies aan vroegen. De gezagsstructuur leek werd ondermijnd.
Ook de rol van de vrouwen veranderde in de maatschappij
Want door de Islam waren de vrouwen ondergeschikt. Maar door de komst van betere scholing, ook voor meisjes, kwamen zij op een ander voetstuk te staan.
Het werkte emanciperend.
De verkoop van hun producten, gaat voor het grootste gedeelte naar Japan.
Als de economie in Japan gaat wankelen, dan geldt dat ook voor Indonesië.
Met als gevolg, waarschijnlijk een instortende economie.
Volgens Susilo gaat het goed in Indonesië. Hij behoort ook aan ’s lands elite groep. Voor de gewone mens is er niets te merken van de Nieuwe welvaart.
Ze moeten ploeteren voor een hongerloontje (7000 rupiah), dat is omgerekend €2.30 per dag. Vaak werkt er ook maar een persoon per familie.
Er moet dus wel wat bijgewerkt worden, ook door kinderen.
Onder de arme bevolking is Diamant-duiken als extra baantje heel populair.
Zeer zeker niet zonder risico. Er overlijden veel mensen door verdrinking.
Deze mensen wonen in sloppenwijken. Bestaande uit karton en golfplaten.
Indonesië heeft heel veel en grote sloppenwijken.
Door de armoede trekken mensen naar de moslim beweging toe.
Sloppenwijk in Indonesië
Rijke mensen maken zich helemaal niet druk om de vernietiging van het tropisch regenwoud. Zij maken zich alleen maar zorgen om waar hun kinderen moeten gaan studeren. En dat de aarde opwarmt door ontbossing, vinden ze ook geen probleem. Als het te warm wordt in huis, dan kopen we toch een Airconditioner!
Door de nieuwe welvaart zijn er in het land veel rijke mensen bijgekomen. Maar de meerderheid van de 200 miljoen Indonesiërs deelt slechts mondjesmaat, of helemaal niet in die ‘Welvaart’. Vandaar de groeiende arbeidsonrust in het land.
Wat ook vaak gebeurt, is dat mensen van hun grond verjaagd worden, om plaats te maken voor palmolieplantages, luxe hotels of golfbanen.
Dergelijke onteigeningen gaan meestal onder dwang en van een financiële compensatie is zelden sprake.
POLITIEK EN WELZIJN.
In Indonesië wonen veel Moslims. De vrouw wordt hier door de man, als mindere gezien. Ze vinden dat de vrouwen moeten koken, schoonmaken en voor de kinderen moeten zorgen. De vrouwen mochten meestal niet naar school.
Rond 1975 gingen er nog maar 15 van de 100 meisjes naar school. Dat is dus heel weinig. Rond 1995 is dat weer iets verbeterd, namelijk 48 van de 100 meisjes. Maar dat is natuurlijk nooit genoeg.
Doordat er steeds meer meisjes naar school gaan, worden er wel minder kinderen geboren. Want de meisjes willen eerst graag gaan werken, voordat er een gezin komt. Als ze dat dan nog kunnen of willen.
Door de nalatenschap van de Nederlanders, een drie jarige HBS school, was dat niet toereikend voor de ruim honderd miljoen mensen.
Maar diezelfde nalatenschap heeft er wel voor gezorgd, dat Indonesië niet een te grote achterstand op de wereld kreeg, vergeleken met andere ontwikkelingslanden.
IS ER EEN DEMOCRATIE, DICTATUUR OF EEN ANDERE REGERINGSVORM ?
Indonesië is een democratische republiek,met een eigen volkslied
Het land wordt door een president en een parlement geregeerd.
Het land telt 26 provincies. Elke provincie wordt bestuurd door een benoemde gouverneur. Elke provincie is verdeeld in districten, die ook bestuurd worden
door een regent.
Indonesia Raya,
Merdeka, Merdeka
Tanahku, negrika yang kucinta
Indonesia Raya
Merdeka, Merdeka
Hiduplah Indonesia Raya.
Vertaald betekend dat:
Groot Indonesië
Vrij, onafhankelijk !
Mijn grond, mijn land dat ik liefheb
Groot Indonesië
Vrij,onafhankelijk
Leve Groot Indonesië !
WELKE PARTIJEN REGEREN HET LAND ?
Het is veel minder duidelijk als bij ons in Nederland. Het meest duidelijke verschil is de islamitische en nationalistische partijen. De islamitische partijen zijn : PKB, PPP, PBB, PKJ, de nationalistische partijen zijn de Golkar,
PDI-P, PAN en de PD.
De huidige president heet Susilo Bambang Yudhoyono, en is op 20 oktober 2004 gekozen. Hier op afbeelding met onze president Balkenende. De president van Indonesië hoort bij de Golkar partij.
BESTAAN ER SOCIALE VOORZIENINGEN,UITKERING OF PENSIOEN.
Voor de rijke mensen is het allemaal goed geregeld. Ziekenhuizen en bejaarden huizen, puilen uit voor de armere mensen. Er zijn hele lange wachtlijsten.
Veel erger dan bij ons in Nederland. Ouderen blijven als dat kan, zo lang mogelijk bij hun kinderen in wonen. Die dragen zorg voor hun eigen ouders.
Dat is voor de armen mensen eigenlijk onmogelijk. Die hebben zelf al geen geld, om voor hun eigen gezin te zorgen.
KAN MEN VRIJ UITKOMEN VOOR HUN GODSDIENST ?
Ja dat kan. Hoewel, de Islam in Indonesië de overheersende Godsdienst is, wat niet wil zeggen dat andere godsdienstuitingen verboden zijn.
Indonesië is in dat opzicht, andere landen ver vooruit.
Daarentegen kun je beter je mond houden over je mening over politiek, want dat kan je duur komen te staan.
Je mag wel gaan stemmen. Maar verder moet je je er buiten houden.
NEEMT INDONESIË VLUCHTELINGEN AAN OF ONTVLUCHTEN MENSEN INDONESIË?
Indonesië heeft lange tijd veel immigranten gehad. Dat was in de tijd voor de tweede wereldoorlog. Voor de tweede wereldoorlog was Indonesië een Nederlandse kolonie. Er trokken veel Nederlanders naar toe om schatten en rijkdom te vinden. Weer anderen moesten daar naar toe als soldaat.
Zij waren heel hard nodig omdat Japanners massaal Indonesië bezetten.
Deze voerden een paar jaar daar het bevel. Na de tweede wereldoorlog vertrokken zij weer, en Indonesië werd een vrij land.
Ze trokken zich een beetje terug, van de rest van de wereld. Ze leken lange tijd een van de meest succesvolle ontwikkelingslanden te worden, tot de rampen kwamen. Zoals de Tsunamie, enzovoorts
Indonesië is weer op weg om omhoog te klimmen op de financiële ladder, het gaat wel heel langzaam.
Er trekken ook mensen weg. Maar niet speciaal om te vluchten.
De regering ziet graag mensen vertrekken uit de dichtbevolkte gebieden naar andere eilanden. Daardoor krijgen ze meteen meer zeggingschap over die gebieden.
ZIJN ER SOCIALE PROBLEMEN ZOALS STAKING OF BURGEROORLOGEN?
Op dit moment eigenlijk niet.
Als er al iets zou zijn, dan mag de wereld het liever niet merken.
GEZONDHEIDSPROBLEMEN ZOALS AIDS OF DRUGS.
Er is te weinig geld voor voorbehoedsmiddelen. Waardoor men een grotere kans loopt om besmet te raken met het Hiv-virus.
Indonesië staat niet bekend om zijn problemen met drugs. Maar dat wil niet zeggen dat er geen drugs gebruikt worden. Want vooral jongeren in Jakarta willen stoer doen, en gebruiken harddrugs. En door de slechte hygiëne en slechte naalden wordt het Hiv-virus snel verspreid. Ongeveer 50% van de drugsgebruikers is Hiv positief. De Indonesische regering ontkent dit allemaal.
BUITENLANDSE RELATIES.
Indonesië wilde na de tweede wereldoorlog niets meer van de Nederlanders hebben. Maar toch voelen ze zich nog een beetje met ons verbonden. Want er zijn ook nog sommige wetten in het Nederlands geschreven.
Ook onze koningin wordt altijd met liefde ontvangen.
Heeft Indonesië ook vijanden? Dan zal het de niet moslim wereld zijn. Dus de westelijke wereld.
MILIEU.
Kent Indonesië milieuproblemen?
Door CO2 (kooldioxide) uitstoot, is Indonesië het derde, meest vervuilde land ter wereld. De ontbossing en drainage (drooglegging) van beboste veengebieden in Zuidoost Azië zijn zeer slecht voor klimaatsverandering.
Verder zijn de regens, de overstromingen en de aardbevingen mede schuldig.
In Indonesië worden vooral op Kalimantan (Borneo) en Sumatra veel moerasbossen ontgonnen om plantages in te richten.
Houtkap
Er wordt palmolie geteeld, dat steeds vaker in Europa als biobrandstof wordt gebruikt.
En je hebt milieurampen, die door de natuur worden veroorzaakt. Zoals bijvoorbeeld een tsunami.
Een van de grote milieuproblemen waar de mensen schuldig aan zijn is het afval. Er wordt op één dag in Jakarta 23.616 m3 afval geproduceerd.
Afval stortplaats
Veel van dat afval wordt in bossen of in zee gedumpt. Waardoor er veel vissen overlijden, en ook de koraalriffen worden aangetast. Door het afval in de bossen, sterven er ook veel bomen in het tropisch regenwoud. En voor het aanmaken van zuurstof, zijn die bomen en planten heel hard nodig. Want wij hebben toch zuurstof nodig om te overleven.
VERWOESTIJNING OF BODEMEROSIE.
Door dat het zo nat is, vind er geen verwoestijning plaats. Bodemerosie vind er wel plaats. Daar is erosie in de bodem voor nodig, en dat is er. Bodemerosie vindt ook in water plaats, daar heeft Indonesië genoeg van.
DRINKWATER.
Door de Moesson in Indonesië, heeft een helft van het land water in overvloed, en de andere helft heeft dan een tekort aan water.
Maar eigenlijk kun je er van uitgaan, dat Indonesië in alle jaargetijden genoeg water heeft. Ze moeten er alleen beter mee om gaan. Maar ze vervuilen het door er afval in te dumpen. De onderliggende dorpen hebben dan vies drinkwater.
De rivieren worden gebruikt als wasplaats en als toilet, lekker drinkwater dus.
BOSBRANDEN EN MILIEU.
Elk jaar worden, vlak voor het natte seizoen aanbreekt, stukken grond en bos schoongebrand. Maar door klimaatverandering begint de regentijd wat later.
Men houd daar geen rekening mee, met alle gevolgen van dien.
De mensen gingen er van uit, dat het in oktober gaat regenen. Als dat niet gebeurt kunnen er vele stukken bos in vlammen opgaan. Wat voor veel rookoverlast zorgt. De veranderde luchtstroom op de Grote Oceaan, die warme lucht aanvoert, zorgt dus voor meer droogte op dat moment.
Smog na brand
Er overlijden tientallen mensen in Indonesië door de hitte en de vlammen.
Ook dieren kunnen steeds moeilijker vluchten. Er moeten veel mensen naar ziekenhuizen. Niet alleen voor de brandwonden, maar ook tegen de ziekmakende smog.(Longziektes)
Mensen krijgen oog- en huidaandoeningen en ademhalingsproblemen.
In gebieden waar veel rookontwikkeling is, wordt dan aangeraden binnen te blijven. Of eventueel met een mondkapje op te lopen.
Vliegtuigen en schepen krijgen ongelukken, als gevolg van de dichte smog.
Reizen worden geannuleerd, door toeristen die geen zin hebben in smog.
Door de dichte smog, krijgen de planten en de rijstplantages minder zonlicht, wat zij nu juist zo hard nodig hebben.
Ook vele insecten sterven door de smog, en dat zal merkbaar zijn op grotere hoogtes in voedselketen, want als de insecten worden uitgeroeid, dan zullen vogels en reptielen verdwijnen, die juist leven van insecten.
Ook de Orang-Oetangs worden uit hun leefgebied verdreven.
Door hitte en vuur vluchten ze naar de bewoonde wereld.
Opvang van jonge apen gevluchte orang-oetang
De bevolking heeft niet in de gaten dat er nog maar 25.000 Orang-oetangs bestaan op aarde.
Er wordt in Indonesië door de bevolking zelf veel kapot gemaakt, Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor.
Het buitenland houdt zich erg bezig met het financieren en begeleiden van diverse opvangcentra voor deze apen.
HOE VOORZIET DIT LAND ZICH IN ENERGIEBEHOEFTE?
Ze hebben veel voorraad in de grond. Zoals aardgas en aardolie. Maar je moet er wel geld voor hebben om die luxe te krijgen. De armen mensen moeten door middel van hout te stoken zich maar redden.
Gelukkig kent men er geen kou, dus echte verwarming is niet nodig.
Zonne-energie zou daar geweldig op z’n plaats zijn.
TOERISME.
Indonesië is een land waar steeds meer mensen naar toe willen gaan.
Veel mensen uit Japan, Australië, Taiwan, Singapore, maar ook Engeland en Duitsland worden daar gezien.
Ook voor bruiloftsgasten is Indonesië een gewild land. Ze gaan voor de mooie witte stranden, mooie zee en prachtige koraal.
Het wereld natuurfonds heeft er voor gezorgd, dat 750 km2 koraal wordt beschermd. Er komen dus veel toeristen af op deze mooie wateren.
Er zijn natuurlijk ook monumentale gebouwen.
Zoals op Java, de Borobudur, het grootste boeddhistische bouwwerk ter wereld.
Op Java vindt je de Bogor Planten tuinen.
Op oost Java (Bromo) Is het bezoeken van vulkanen ook een hele ervaring.
Naast Yog-jakarta vindt je de Prambanan hindo tempel.
IS TOERISME BELANGRIJK VOOR INDONESIË.
Het is heel belangrijk. De Tsunami van een paar jaar geleden heeft er voor gezorgd, dat er even geen toeristen naar Indonesië kwam. De hele economie stond op instorten. Er viel voor hen geen geld meer te verdienen om hun huizen weer op te bouwen. Ook de bosbranden houdt toeristen op een afstand.
Ook de aanslagen op Bali in 2002 en op Jakarta augustus 2003, houdt buitenlanders op een afstand.
Vandaag de dag proberen ze er weer een beetje bovenop te klauteren.
Uitleg gebruikte woorden:
Landang = bouwgrond
Ecologische = milieuvriendelijk
Erosie = uitholling van het land
Vegetatie = plantengroei
Drainage = droog leggen
Tanah air kuta = ons land en water
HBS school = hoge beroeps school
Regent = bestuurder
Gouverneur = landvoogd
President = hoofd van republiek
Parlement = volksvertegenwoordiger
Republiek = staat waar het hoogste gezag in handen van een gekozen president
is.
CONCLUSIE:
Voor het grootste gedeelte ben ik blij dat ik in Nederland ben geboren. Lekker in een mooie wieg, in een fijn huis.
En niet in Indonesië, waar de mensen het moeten doen met slechte hygiëne en iets wat voor een huis moet doorgaan, en met heel weinig geld rond moeten zien te komen. Het land zelf lijkt me wel heel mooi, ondanks alles.
Ook de ligging van Indonesië is heel aantrekkelijk voor de vakantie bezoekers.
De natuur en de temperatuur zijn op veel plaatsen gelukkig nog erg mooi en fijn.
Ik zou zelf wel heel graag eens naar Sumatra en Ambon willen.
Mijn overgrootoma is op Ambon geboren en heeft er gewoond tot vlak voor de tweede wereldoorlog. Daardoor is mijn opa Bridié nog net in Den Haag geboren. Het schijnt dat er nog wat huizen staan waar zij gewoond hebben.
Het moet toch leuk zijn om dat een keer te gaan bezoeken. Wie weet, is daar nog iemand die de familie heeft gekend. Dat zou toch mooi zijn.
Op Sumatra in Medan is mijn oma Bridié geboren. Zij heeft daar met haar ouders, broertje en zusje in een Jappenkamp gezeten. In de tweede wereldoorlog. Mijn overgrootopa zat in het mannenkamp.
Mijn opa en oma Bridié zijn een aantal keren terug gegaan naar Indonesië.
De eerste keer op zoek naar herkenning en de andere keren genietend van de vele plaatsen en gebieden in heel Indonesië.
Ik zou dan ook voor een aantal maanden best naar Indonesië toe willen.
Het liefst onder begeleiding van mijn opa en oma. Zij kunnen mij de voor de familie belangrijke dingen laten zien.
Verder lijkt mij het heel waardevol om een tijdje als vrijwilliger te werken in een opvangcentrum voor Oerang- Oetang’s. Ik houd erg veel van dieren.
Het land kent mij wel iets te veel natuurrampen. Om zo in spanning te moeten wonen in een gebied waar ieder ogenblik een aardbeving, of een vulkaan kan uitbreken. Of dat er door een tsunamie je alles wordt afgenomen. Nou nee, lijkt me niet aantrekkelijk om daar te wonen.
Ook de grote steden zijn erg vervuild. En er hangt veel smog.
Dat neemt niet weg, dat ik die steden zou willen bezoeken.
Ik denk dat je als toerist geen last hebt van hun geloof, de Islam.
Uiteindelijk zijn meerdere Godsdiensten toegestaan in Indonesië.
De mooie Boeddhistische tempels zou ik wel graag een keer in het echt willen zien.
Hun welvaart is zo belabberd, dat het zeker niet aantrekkelijk is om daar te wonen. Gemiddeld verdient de helft van de bevolking maar 1 euro 35 per dag.
Zouden we hier in Nederland niet aan moeten denken.
Met de politiek en de mensenrechten moet je je als gewoon mens niet bemoeien. Het zou zomaar kunnen dat je ineens van de aardbodem bent verdwenen, na het uiten van jouw mening, zonder dat iemand weet waar je gebleven bent. Heel eng idee. Dus vrijheid van meningsuiting, niet slim.
Als we kijken naar de rampen die de mensen zelf veroorzaken, is dat natuurlijk diep triest. Die enorme hoeveelheden boomkap is rampzalig. De aangestoken bosbranden die heel erg uit de hand kunnen lopen, en voor veel smog overlast zorgen, zijn ook lastig voor de aangrenzende landen.
Maar toch……ik zou er graag een keer heen gaan.
Om dat wat je te weten bent gekomen over het land, zelf te mogen voelen, ruiken en zien. Het moet er toch erg mooi zijn.
REACTIES
1 seconde geleden