Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Indonesië

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1065 woorden
  • 4 april 2004
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
71 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud 1. Inleiding
2. De Gordel van Smaragd
3. Ontstaan
4. Europa aan de macht
5. Flora & Fauna
6. De Indonesiërs
7. Bahasa Indonesia
8. Irian Jaya
9. Kannibalisme
10. Tot Besluit 1. Inleiding Dit werkstuk gaat over Indonesië ook wel genoemd “De Gordel van Smaragd”. Ik heb dit land gekozen omdat de familie Heeres daar vandaan komt. En het leek mij wel leuk om nog meer over Indonesië te weten. 2. De Gordel van Smaragd Indonesië is een rij (gordel) van eilanden tussen Azië en Australië. De naam van het land komt van het Griekse indos (Indisch) en nesos (eilanden). De Indonesiërs noemen hun land vaak heel toepasselijk Tanah Air: Land en water. Er zijn meer dan 18.000 eilanden waarvan er ongeveer 3.000 bewoond zijn. Het zou je meer dan een halve eeuw kosten om elk Indonesisch eiland één dag te bezoeken. De meeste eilanden liggen in de tropische regenzone en hebben twee seizoenen: het droge en het natte. Dit verandert door de moesson (zware buien met warm water en onweersbuien. Het droge seizoen is van maart tot augustus. Er is dan droge, zuidoostelijke wind vanuit Australië. Het natte seizoen is van september tot februari. Noordoostelijke wind met veel regen vanuit de Zuid-Chinese zee.
3. Ontstaan 15 miljoen jaar terug ontstonden de grote en kleine Sunda eilanden die als gevolg van vulkaan uitbarstingen uit de oceaan omhoogkwamen. Ongeveer een miljoen jaar geleden verschenen de eerste landdieren in de archipel (eilandengroepen). Waarschijnlijk volgde de mens later. Opgravingen in Java in 1931-1941 laten zien dat er zo'n 600.000 jaar geleden een verre voorouder van de mens op dit eiland rondliep. Vulkanen
De Ring of Fire loopt door Noord- en Zuidoost-Azië, en zorgt voor 90% van de aardbevingen ter wereld. In Indonesië loopt de Ring of Fire over de grote en kleine sunda-eilanden tot ver in de Molukken. Vulkanen zie je dan ook erg veel in Indonesië. Van de driehonderd vulkanen in Indonesië zijn er 128 actief, en bijna iedere vulkaansoort tref je hier aan. Beruchte uitbarstingen
De Krakatau-vulkaan bij Sumatra had in 1883 een uitbarsting waarbij het grootste gedeelte van het eiland verwoest werd. Een reusachtige vloedgolf overstroomde de eilanden ernaast, waarbij hele dorpen van de aardbodem werden weggevaagd, en schepen tientallen meters landinwaarts werden geslingerd. Ruim 40.000 mensen verloren het leven. Het Tobameer op Sumatra is ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting in de prehistorie. Het enorme diepe meer is eigenlijk een met water gevulde krater. 4. Europa aan de macht Handelaars uit Europa zochten in Indonesië naar specerijen zoals kruidnagel en nootmuskaat. in 1596 kwamen de eerste schepen uit Holland. Vanaf 1602 nam de verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) de macht op de eilanden over. Indonesië werd een Nederlandse kolonie. De arbeiders op het land verdienden heel weinig. Nederland verdiende veel aan de verkoop van olie en andere producten. De Indonesiërs kregen daar maar weinig van. Alleen de kinderen uit rijke gezinnen konden studeren. Een van die kinderen was Soekarno. Hij werd de leider van een groep die merdeka (dat betekend vrijheid) wilde van de Nederlanders. In maart 1942 tijdens de 2e wereldoorlog bezette het Japanse leger Indonesië. Het werd een zware tijd. De Japanners waren erg hard voor de gevangenen. Mijn opa werd als soldaat gevangen genomen en moest met velen andere werken aan de Birma spoorlijn. Velen zijn daar gestorven. Op 14 augustus 1945 werd Indonesië weer bevrijd en Soekarno werd de eerste president van Indonesië. Maar de Nederlanders kwamen terug. Pas in december 1949 werd Indonesië onafhankelijk. 5. Flora & Fauna In Indonesië leven erg veel wilde diersoorten. Op Kalimantan bijvoorbeeld komen 21 soorten apen voor. Ook zijn er erg veel kruipende en vliegende insecten. De atlasvlinder (zie tekening) is een van de grootste vlinders van de wereld. In Indonesië komen meer soorten planten voor dan in Afrika of Amerika. Zo zijn er erg veel orchideeën, wel 250 soorten bamboe en 150 soorten palmbomen. 6. De Indonesiërs De Indonesiërs zijn erg verschillend. Elke groep ziet er anders uit, kleed zich anders, heeft een eigen geloof, zijn eigen soort huis, boot, landbouw, voedsel en bestuur en ook een eigen taal, hoewel de meeste mensen Bahasa Indonesia spreken. Indonesiërs zijn heel zorgzaam. Ze denken aan hun familie en dorp. Ze hebben veel respect voor ouderen, ze houden van goeden manieren en zijn erg hartelijk. In Indonesië hebben maar weinig mensen last van stress: het gezegde hier is: jam karet (leef als rubber). Een Indonesische maaltijd bestaat meestal uit gestoomde witte rijst met bijgerechtjes of groenten, vis, kip of vlees. Indonesiërs eten meer met hun handen dan met bestek. Gebruik alleen je rechterhand, want je linkerhand is onrein (hier moet je je zelf mee wassen.).
7. Bahasa Indonesia Er worden ongeveer 250 verschillende talen in Indonesië gesproken. Maar op alle eilanden is Bahasa Indonesia de belangrijkste. Het Bahasa Indonesia van tegenwoordig is in grote lijnen gelijk aan het Pasar Maleis, dat al eeuwenlang de belangrijkste taal was van handelaren en zeelieden. Het is eigenlijk een moderne versie van het Maleis. Onder elkaar maakt de bevolking nog vaak gebruik van de oude stamtalen. In de grote steden kom je met Engels en soms zelfs met Nederlands een heel eind. Daarbuiten kun je alleen met Bahasa Indonesia terecht. Met uitzondering van de 'c', die wordt uitgesproken als 'tj', is de uitspraak gelijk aan hoe je het schrijft, waardoor Indonesisch voor Nederlanders een gemakkelijk te leren taal is. 8. Irian Jaya Irian Jaya is het westelijk deel van Nieuw-Guinea. Het is een provincie van Indonesië. Tot 1962 was Irian Jaya een kolonie van Nederland, en heette het Nederlands Nieuw-Guinea. Nieuw-Guinea is het grootste eiland van de Grote Oceaan en wordt vooral bewoond door Papoea's. Na Groenland is Nieuw-Guinea het grootste eiland van de wereld. Het bestaat uit twee delen: het westelijke deel, Irian Jaya, hoort bij Indonesië en het oostelijke deel, Papua Nieuw-Guinea, is sinds 1975 een zelfstandig land. Op het eiland Irian Jaya zijn ook mijn vader en zijn broers en zussen geboren. Ze zijn geboren in de hoofdstad van Irian Jaya. Deze stad heet Jayapura maar vroeger heette het Hollandia. 9. Kannibalisme Er zijn verschillende redenen voor kannibalisme (menseneters). Soms wordt mensenvlees alleen als voedsel beschouwd. Soms ook was het eten van bepaalde delen van het lichaam een gebruik, waarmee je de kwaliteiten van de gegeten persoon kon overnemen of waarmee je toverkracht kon krijgen. Gewoonlijk werden alleen overleden personen - vaak ook familieleden - opgegeten. Anders was de situatie op Nieuw-Guinea. Bij een aanval op een vijandelijke stam, werden de tegenstanders gedood en onthoofd. De hoofden werden als trofee meegenomen en tentoongesteld. Tegenwoordig komt koppensnellen niet meer voor.

REACTIES

E.

E.

Ik vind het een super mooi werkstuk!!!
Maar eigenlijk wou ik ook vragen of jij ook uit Indonesie komt of je ouders of een van hen.
Ik word altijd Eva genoemd, maar dat is omdat de meeste mensen suraya(Soeraajaa)niet uit kunnen spreken. Ik hoop dat je iets terug emailt (met als titel: Indonesie).
Kuzzz ~xxx~ Suraya

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.