India en zijn kenmerken

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1320 woorden
  • 5 februari 2003
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
69 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Deelvraag 1
Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling?

Basiskenmerk 1: Armoede
Vaak wordt het uitgedrukt in BNP. Wat een hoofd van de bevolking gemiddeld verdient per jaar. Daaruit kun je zien of iemand in een land gemiddeld weinig of veel verdiend.
Basiskenmerk 2: Honger
Er zijn twee soorten honger : kwalitatieve en kwantitatieve honger. Bij kwalitatieve honger heb je genoeg eten, maar de kwaliteit ervan is niet goed (te weinig variatie). Bij kwantitatieve honger is er te weinig eten, en sterven mensen van de honger.
Basiskenmerk 3: Ziekte
De mensen worden ziek door het slechte eten bijv.: een tekort aan eiwitten en het vieze drinkwater. Daardoor sterven ook veel mensen, vooral kleine kinderen.

Kenmerk 1: Laag ontwikkelingspeil

Met het ontwikkelingspeil van een land bedoelen we vooral de kennis. Je moet daarbij kijken naar het opleidingsniveau. Belangrijk voor het ontwikkelingsniveau is ook het aantal mensen met een hoge opleiding, zoals artsen. Het aantal artsen per inwoner is dan ook een veel gebruikte maat om het ontwikkelingspeil te meten.

Kenmerk 2: Snelle bevolkingsgroei

De bevolking groeit sneller in ontwikkelingslanden. Zij krijgen zoveel kinderen omdat ze zo arm zijn. De kinderen kunnen dan later voor hun ouders gaan werken. Ze hebben ook te weinig geld en kennis over geboortebeperking. Vaak willen ze dat ook niet, want een kind is een werkkracht. In die landen hebben ze geen AOW of pensioen, dus moeten de kinderen werken.
Kenmerk 3: Hoog percentage werkers in de landbouw
De bestaansmiddelen zijn verdeeld in 3 sectoren : landbouw, diensten en industrie. Een kenmerk van een ontwikkelingsland is dat het percentage van de mensen die in de landbouw werken hoog is. In rijke landen zoals Nederland is dat percentage veel lager.

Kenmerk 4: Laag percentage werkers in de industrie

Een ander bestaansmiddel is de industrie. Een kenmerk van een ontwikkelingsland is dat het percentage van het aantal mensen dat in de industrie werkt laag is.

Kenmerk 5: Dienstensector als vluchtsector

Het derde kenmerk is de vluchtsector, mensen die geen werk kunnen vinden vluchten naar de dienstsector om er werk te doen zonder er voor geleerd te hebben. In een rijk land is dat wel anders; daar is de dienstsector voor mensen met een opleiding en worden ze goed betaald.

Kenmerk 6: Laag energie verbruik

In een ontwikkelingsland word nog veel gedaan met de kracht van mensen en dieren. Er wordt weinig gebruik gemaakt van machines. En omdat alles met de hand wordt gedaan is het energieverbruik per inwoner ook laag.

Kenmerk 7: Laag percentage stedelingen

In de rijke landen woont 75% van de inwoners in de stad, in minder ontwikkelde landen 40% en in de minst ontwikkelde landen slechts 25%. Dat komt omdat er meer boeren zijn en boeren wonen op het platteland. Dus er is een laag percentage stedelingen, maar wel overmatig en dat betekend veel te veel mensen in een stad.

Kenmerk 8: Slechte infrastructuur

Infrastructuur zijn alle voorzieningen die een bedrijf nodig heeft om goed te kunnen functioneren. In een ontwikkelingsland kunnen moderne bedrijven niet functioneren, omdat de infrastructuur daar slecht is. Pinnen kun je bijna nergens. De post gaat moeizaam, want soms is het dichtst bijzijnde postkantoor 100 kilometer verder op. Snelwegen zijn er te weinig, vaak zij ze ook nog onverhard.

Deelvraag 2
Wat is per kenmerk de positie van India en (ter vergelijking) van Nederland?

Kenmerk India Nederland
BNP per hoofd (armoede) 2108 29478
Werkers in de landbouw (%) 62 5
Werkers in de industrie (%) 11 25
Energie verbruik (in liter) 242 4533
Analfabeten (%) 50 1
Stedelijke bevolking (%) 26 89
Levensverwachting
(gemiddeld per jaar) 61 78
Leefomstandigheden (%) 43,6 93,8
Artsendichtheid
(aantal mensen per arts) 2439 398

Uit alle uitslagen hierboven en hieronder blijkt dus dat India een ontwikkelingsland is.
De mensen wonen vooral langs de rivieren die door het land lopen.
De Indus en de Ganges. Je hebt hier dus weer dat het afvalwater van de vorige steden het drink- en waswater van de volgende stad wordt. Een uitstekende situatie voor ziektes als cholera enz.

Deelvraag 3:

Heeft India een bevolkingsprobleem?

Als een arme bevolking veel kinderen krijgt spreken we van een bevolkingsprobleem, maar als wij veel kinderen vinden ze dat niet zo’n probleem. Bewoners van Indiase dorpen denken daar heel anders over. Ze zeggen: ‘We zijn niet arm omdat we veel kinderen hebben, we hebben veel kinderen omdat we arm zijn. De inwoners van India proberen dat armoedeprobleem op te lossen door veel kinderen te krijgen. Een kind heeft maar een mond om te vullen en twee handen om mee te werken.

De meeste kinderen blijven als ze ouder zijn in het dorp om op het land te werken, meestal trekt een van de zoons weg naar de stad. De ouders zorgen ervoor dat hij eerst naar school is geweest. Met een behoorlijke opleiding kan hij flink gaan verdienen. Indiase ouders willen niet alleen veel kinderen krijgen omdat die voor je kunnen werken en omdat die later voor je kunnen zorgen. Ook de godsdienst speelt hier een rol in mee. Het hoort bij je heilige plicht om zo veel mogelijk kinderen te krijgen. En het liefst zoons. Aan dochters heb je niets, die raak je kwijt. Ze trouwen en gaan in een ander dorp wonen en ze kosten ook nog geld want, je moet ze een bruidsschat meegeven. Voor je oude dag kun je dus het beste zoons hebben.
Het is niet zo dat niemand aan geboortebeperking doet. Er zijn genoeg mensen die door zo’n programma voorbehoedsmiddelen zijn gaan gebruiken. Op het platteland zijn dat vooral rijke boeren. In de steden heeft het het meeste effect. Het zijn de welvarende en ontwikkelde stadsbewoners die kleine gezinnen hebben. Die kunnen dan ook de opleiding voor hun kinderen betalen, want zij hebben weinig kinderen en meer geld dan de andere mensen met veel kinderen.

Deelvraag 4
Wat is de invloed van het kastesysteem?

In India heeft men het kastensysteem. Dit betekent dat er een verschil is tussen verschillende soorten mensen, iemand uit de hoge kaste wordt als 'beter' gezien dan iemand uit een lagere kaste. Je wordt geboren in zo'n kaste en je komt er je hele leven niet meer uit.
De ene kaste is hoger als de ander. Vroeger was het in sommige kastes zo dat als de man overleden was de vrouw zich op de brandstapel van hun man gooide, dat was een voorschrift, vrouwen bleven bij hun man. Dit zegt ook iets over hoe onbelangrijk de positie van de vrouw was.
In de loop der tijd heeft dit standensysteem zich onder invloed van gemengde huwelijken uitgesplitst in een ingewikkeld stelsel van kasten (jati's). Kenmerk van dit stelsel is dat de kaste waarin men geboren wordt, iemands leven grotendeels bepaalt: beroep, status, leefregels en gedragscodes, sociaal-religieuze plichten, woonsituatie en huwelijkspartner. India kent duizenden kasten, maar het is vooral een lokaal stelsel. Een dorp telt twintig, dertig kasten, elk met hun eigen beroep, die gescheiden van elkaar wonen: de hogere kasten aan de ene kant van het dorp, de onaanraakbaren een heel eind verderop, aan de andere kant van het dorp. Bij de onafhankelijkheid van India is onaanraakbaarheid grondwettelijk verboden en is het kastenstelsel als zodanig onwettig. Bovendien moeten de Indiase deelstaten bijzondere maatregelen nemen op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid om de positie van onderliggende kasten te verbeteren. Sindsdien is er het nodige ten goede veranderd, maar het kastenstelsel bestaat - zeker op het platteland - nog altijd.

Antwoord Hoofdvraag:

India heeft als kenmerken dat het een onderontwikkeld land is. Vooral de bevolkingsgroei springt eruit. Het voortbestaan is te verklaren doordat de Indiase bevolking niet echt het probleem ziet en de oplossing van de Westerse wereld helemaal afkeurt. Andere oplossingen werken ook niet goed.

Hoofdvraag:

India is een arm land, er wordt veel honger geleden en er is veel ziekte door onhygiënisch water. India blijft onderontwikkeld doordat er veel kinderen worden geboren. Daardoor kunnen de ouders de school niet betalen. Daardoor is er veel analfabetisme. De kinderen moeten dan meewerken op het land of ze doen kinderarbeid. Door het kastensysteem kan je ook niet elke baan uitvoeren want dat is verboden. En als de mensen niet hoger opgeleid worden dan kan India nooit een ontwikkeld land worden.

REACTIES

O.

O.

hey asley, wat voor een cijfer heb je voor dit werkstuk gekregen( eerlijk zeggen ) maakt nie uit of ut een slecht of goed cijfer is--> ben er gewoon benieuwd naar ( ik heb dit werkstuk namelijk ook gebruikt ) bedankt hiervoor

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.