Ierland

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 4745 woorden
  • 8 mei 2001
  • 487 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
487 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding
Ierland is een groot eiland. Het hoort bij de Britse eilandengroep en ligt ten westen van Groot-Brittannië. In het westen grenst het eiland aan de Atlantische Oceaan. In het oosten wordt het van Groot-Brittannië gescheiden door de Ierse zee. In het noorden en in het zuiden staan de Ierse zee en Atlantische Oceaan met elkaar in verbinding door het Noorderkanaal en het st.Georgeskanaal. Weetje : Ierland wordt ook wel het ‘smaragd groene eiland’ genoemd.

Ierland Bestaat Uit Twee Delen
Sinds 1922 is het eiland in tweeën gedeeld. In het noorden Noord-Ierland, terwijl in het zuiden de Ierse vrijstaat ontstond. Deze republiek Ierland berstaat uit vijf-zesde deel van het eiland. Dublin is de hoofdstad.

De Ierse Vlag
De Ierse vlag heeft drie vlakken. Deze vlakken hebben de kleuren groen, wit en oranje. Groen staat voor voor de traditie van Ierland. Oranje staat voor het Protestantse Loyalisme. Wit staat voor de vrede tussen deze twee gemeenschappen.

Landswapen
Het Ierse landswapen wordt omschreven als een harp op een hemelsblauwe achtergrond. Sinds de middeleeuwen wordt de harp gebruikt als landwapen. De harp wordt ook gevonden op wimpels van de Ierse brigades. Die werden gevormd in de continentale Europese legers gedurende 17e en 18e eeuw. Ook nu wordt de harp gebruikt als het symbool van de staat. Het is terug te vinden in de zegels van de president, Taoiseach, Tanaiste en ministers van de regering. Het wordt ook gebruikt aan de keerzijde van de munten. De harp zal ook weer terugkeren op de nieuwe Euromunten. Dublin
De hoofdstad van de republiek Ierland is een echte Europese stad met vele voorbeelden van 18e eeuwse bouwkunst. Je hebt in Dublin veel verschil. Bijvoorbeeld gezellige achterafstraatjes en chique winkels, rokerige pubs en statige musea. Geschiedenis, in het jaar 140 schreef de Egyptische geograaf Ptolemeus over deze oude Keltische stad, Dublin, die hij Eblana noemde. Dublinn (=donkere poel). De echte Ierse naam voor Dublin is: Baile Atha Cliath (=stad van de orde van de doorwaadbare plaats) en is ouder en stamt uit de tijd toen Dublin niet meer was dan een belangrijke doorlopende plaats van de Liffey. Waarschijnlijk heeft st. Patrick in 448 Dublin bezocht, st. Patrick heeft veel over Christus verteld. Daardoor zijn vcele mensen Christelijk geworden. De O’Connell Street, de O’Connell Bridge is een brug die de O’Connell Street met een drukke winkelstraat verbind. In deze straat staan veel standbeelden van beroemdheden. Het hoofdpostkantoor (GPO, General Post Office), dit gijze gebouw van drie verdiepingen met een portaal van zes Ionische zuilen was in 1818 af en werd in 1916 het brandpunt van de paasopstand. Tegen de buitenmuur verkopen veel mensen hun zelfgemaakte spullen. In de hal staat als herinnering aan de vrijheidsstrijders van 1916 een groot bronzen beeld. De katholieke kathedraal st. Mary, de gevel ervan heeft zes Dorische zuilen, een kopie ven de Theseustempel van Athene. Deze kathedraal staat ten oosten van de O’Connell Street. Het interieur, een modern altaar met een met koper vergulde lezenaar. Phoenix Park, aan de rand van de stad ligt dit reuzegrot 18e eeuwse park met een omtrek van 11km en met asfaltwegen en wandelpaden, sportvelden en een paardenracebaan, grazende koeien, een mooi bos, een groene heuvel, het grote gele gebouw van de Garda (politie) enz. Ook is er een dierentuin. De mensen kunnen hier geheel tot rust komen en genieten van de natuur.

Nationale bibliotheek, The national library uit 1877 is de grootste openbare bibliotheek van Ierland met een half miljoen boeken en duizenden kaarten, portretten, prenten, manuscripten en dagbladen. Het stadhuis, uit 1779, de vroegere beurs, gelegen naast het kasteel, is een vierkant grijs gebouw. In het vierkant is het ronde interieur gevat, met zuilen en beelden in de centrale hal en een koepel erboven. Het stadhuis bewaart koninklijk handvesten en de scepter en het zwaard van de stad. In een vitrine voor het gebouw bevinden zich een foto van Conolly, die hier tijdens de Paasopstand van 1916 werd gedood en een lijstje van de soldaten van hat stadhuisgarnizoen die er toen aan hun
eigen beenwindsels werd opgehangen.

Ierse Taal
Het Gaelic, de oude Keltische taal is officieel de eerste landtaal. Maar nu wordt er veel Engels gesproken, Ondanks de pogingen van de regering om de Ieren weer Gaelic te laten spreken. Op de scholen wordt wel Gaelic onderwezen. Alleen nadat ze de school hebben afgemaakt praten ze nog maar zelden Gaelic. Ze vergeten het snel, maar verstaan het wel. Sommige mensen schamen zich ervoor om Gaelic te spreken. Veel Ieren vinden dat Gaelic niet meer in de 21e eeuw past. De Ierse taal heeft een modern alfabet van 18 letters met moeilijke uitspraakregels. Tip : Als toerist kom je in Ierland veel Gaelic tegen, let daar dus op. Even wat in het Gaelic: · Op een politieauto staat ‘Garda’. · Op het damestoilet staat ‘MNA’. · Op het herentoilet staat ‘FIR’. · Conas tà tù = Hoe gaat het met jou/u ? Het Landschap En De Natuur
Ierland werd gescheiden van het Europese vasteland in de periode na de laatste ijstijd. Als gevolg hiervan nam de variatie in planten- en diersoorten erg toe. Ierland heeft daardoor een gevarieerd landschap. De malse weiden van het altijd groene eiland zijn omgeven door heggen of door muurtjes van los op elkaar gestapelde stenen. Boven de weiden en bossen, rotsen en baaien hoort eigenlijk geen strakblauwe lucht, maar donkere wolkenmassa’s die af en toe een paar zonnestralen doorlaten. Dan is Ierland ‘a terrible beauty’, een verschrikkelijke schoonheid. De Ierse kust, Ierland heeft aan de oostkust vele zandstranden (vaak verlaten vanwege het weer) met duinen, rotsen en heuvels. De westkust is wild en grillig, met diepe inhammen, steile kliffen en ruwe rotsen. De zuidwestkust zit vol kleine baaien, de Golfstroom zorgt er voor een subtropische begroeiing. De totale kustlijn (met inhammen) heeft een lengte van 5600km. Bergen, rivieren, meren, het centrale deel van Ierland is een wat golvende vlakte, die omgeven is door een hoge rand van heuvels en bergen langs de kusten. Midden in Ierland vindt men groene weiden en heuvels, blauwe meren, snelstromende rivieren en dikke veenlagen. De rivieren en meren bevatten enorm veel verscheidenheid aan vissoorten. Zalm, bruine forel, pollak en paling kwamen oorspronkelijk al voor. Snoek, blankvoorn en regenboogzalm zijn van buitenaf ingevoerd. De plantengroei, in Ierland
is er een overvloed aan wilde bloemen. In het voorjaar zijn de hellingen
geel van de brem en in de zomer wordt het landschap rood gekleurd
door bloeiende wilde fuchsia’s. Ierland wordt ook wel het ‘smaragd groene eiland’ genoemd, omdat er veel regen valt. De Burren, ten noordwesten van Ennis ligt een spookachtig maanlandschap, de Burren. Een gebied van bizarre geologische groei. Gletsjers en erosie hebben kalksteenplaten gevormd waarin spleten ontstaan zijn. Het geheel lijkt het resultaat van een aardbeving, toch is het er niet kaal. In de spleten van de over elkaar geschoven platen groeien planten en bloemen. Op de Burren groeien rotsplantjes die uniek zijn voor Europa. Het is een stille wereld met vogels, vlinders en andere kleine dieren. Op het eerste gezicht lijkt het gebied ongeschikt voor bewoning door mensen, maar het grote aantal hunebedden en forten wijst op het tegendeel. De meeste grotten zijn alleen voor experts toegankelijk, maar iedereen kan de Aillwee Cave ten zuidoosten van Ballyvaughan bezoeken. Kastelen en ruïnes, in Ierland vindt men vele kastelen en ruïnes. Vele daarvan dragen een oude legende met zich mee. Vaak wonen er (volgens oude legendes) geesten en spoken en durft er niemand meer te komen. Een Keltische Kapel, Ierland is duizenden jaren geleden bevolkt. Er zijn nog steeds veel oude gebouwen te vinden. Deze Keltische Kapel ligt op het schiereiland Dingle in het zuidwesten. Het kerkje is meer dan 1200 jaar oud. De stenen zijn zonder cement op elkaar gestapeld. Turfsteken, in grote delen van Ierland bestaat de bodem uit veenlagen, we noemen dat ‘turf’. Veen is ontstaan uit de dode overblijfselen van planten. Eerst wordt het natte veen gestoken, en dan wordt het te drogen gelegd. De turf wordt als brandstof gebruikt. Er zijn veel hooggelegen turfvelden in Ierland, van een paar 100m2 tot en met een paar km2. De plantengroei in de turfvelden bestaat uit veel verschillende soorten turf-mos en heide. Het Mourne gebergte, het Mourne gebergte ligt in Noord-Ierland. Er zijn vijftien toppen in deze bergketen hoger dan 610m. De hoogste berg van Ierland is ‘Carrantuohill’. De top is 1041m hoog en ligt in het zuidwesten van Ierland. De meren van Killarny,de meren van Killarney zijn te vinden in het zuid-westen van Ierland. Ze liggen in een prachtig landschap. Deze meren zijn in de ijstijd gevormd. De gletsjers hebben toen de bergdalen uitgediept. Sportvissers komen graag naar de Ierse meren om hun hengels uit te werpen. De oerbossen van Killarny, oorspronkelijk was een groot gedeelte van het land begroeid met bossen. Ook al zijn deze bijna helemaal verdwenen, toch wijzen de overblijfselen van de oerbossen van Killarny erop dat de eik overal kon worden aangetroffen maar dat de hulst (steeneik) en de berk overheersten. In de kalksteengebieden kwamen de es, de hazelaar en taxus voor.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Shannon, De Langste Rivier Van Ierland
De Shannon is de langste rivier op de Britse eilanden. De rivier stroomt over een lengte van ongeveer 386 kilometer door de republiek Ierland. De Shannon loopt door de Lough Derg en Lough Ree en door nog veel meer meren.

Het Klimaat
Ierland heeft door de invloed van de warme golfstroom een gematigd zeeklimaat: geen strenge winters en geen warme zomers. Wel is het weer er zeer wisselend. Vaak valt er een regenbui, is het mistig aan de kust en hangt er een grijze lucht boven de heuvels. Soms breekt er dan plotseling een zonnestraal door en een kwartier later is het stralend weer, maar een uur later is vaak alles weer grijs. Regen en zon wisselen elkaar dus af, je ziet er dus vaak regenbogen. Soms regent het paar dagen lang achter elkaar door, maar soms schijnt de zon volop. Even een paar leuke gegevens: Min. temperatuur Max. temperatuur Regendagen Neerslagmm Uren zon
April 3.3 12.2 11 48 161
Mei 5.6 15.0 10 58 200
Juni 8.9 18.3 11 51 196
Juli 10.6 19.4 13 71 160
Augustus 10.6 19.4 12 76 161
September 8.3 17.2 12 71 124
Oktober 6.1 13.9 11 69 101
Mei en Juni zijn de zonnigste en droogste maanden met, als je het treft, gemiddeld 6 a 7 uren zon per dag. Juli en Augustus zijn de warmste maanden, met een gemiddelde temperatuur van 14 tot 15 graden Celsius, soms oplopend tot iets boven de 20 graden. In deze maanden is het toerisme in Ierland het grootst. Ondanks de vele zandstranden is er weinig gelegenheid om bruin te worden in de koele zomer. De Ierse winter is mild, met vorst en sneeuw als zeldzame verschijnselen, dankzij de Warme Golfstroom. De koudste maanden zijn Januari en Februari, met een gemiddelde temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius. December heeft de minste zonneschijn. De oppervlakte temperatuur van het water is in de winter 7 en in de zomer 14 graden Celsius. Het zachte, regenrijke klimaat en de invloed van de Warme Golfstroom bezorgen Zuid-Ierland een subtropische aandoening, met palmboompjes, agaven en magnolia’s. Trekvogels brengen er vaak de winter door. December en Januari zijn de natste maanden. De meeste regen valt in de bergstreken en langs de westkust, de oostkust heeft de minste regen. Gemiddeld aantal regendagen zijn er 200 per jaar, met een neerslag van 750 tot 1500mm (afhankelijk van de ligging).

De Kerk
Men zegt weleens: Ierland is het land van de 3 K’s: kerken, kinderen en kroegen. Er zijn ongelooflijk veel oude en moderne kerken, het geloof is er van een vooroorlogse kwaliteit. De Ieren zijn overwegend katholiek, maar de ruim 150.000 niet-katholieken hebben ook vele kerken, voor de Church of Ireland (anglicaans), de Presbyterianen en de Methodisten. De katholieke kerken zijn de zondagen stampvol, 5 tot 7 kerkdiensten
op een zondag en 2 op een doordeweekse dag zijn heel normaal. Priesters, paters en zusters gaan gekleed in hun habijt, vele mensen maken het kruisteken bij het passeren van een kerk. In vele gezinnen bidt men gezamenlijk het rozenhoedje en het morgen- en avondgebed. De geestelijkheid heeft nog steeds grote invloed op het openbare leven, maar vooral onder de jongeren gaan er stemmen op tot verzachting van de strenge kerkelijke wetten. Stukje bij beetje verdwijnt het oude Ierland. Nieuwe geluiden laten zich horen, over het gemengde huwelijk, de echtscheiding, de voorbehoedmiddelen, het verkeer tussen jongens en meisjes enz.

Het Geloof
Het belangrijkste geloof in Ierland is Rooms Katholiek. De meeste bewoners van de republiek Ierland behoren tot de Rooms Katholieke kerk. In Noord-Ierland daarentegen is 60% van de bevolking Protestant. In Armagh, Noord-Ierland, staan verschillende grote kerken of kathedralen. Ook zie je veel spitse torens. Even een paar leuke gegevens: · 91% van de bevolking is Rooms Katholiek; · 25% van de bevolking is lid van de ‘church of Ireland’ (anglicaans); · 0.4% van de bevolking is Preyoyteriaans; · 0.1% van de bevolking is Methodist; · Minder dan 0.1% van de bevolking is Joods.

St. Patrick
St. Patrick, de apostel van Ierland. Over het leven van St. Patrick is weinig met zekerheid bekend, maar zijn daden staan omschreven in verhalen en legendes. Hieronder ziet u hoe dat verhaal gaat: St. Patrick werd ongeveer in het jaar 380 geboren in het Schotse Dumbarton, waar zijn vader diaken was, en zijn grootvader priester. Op 16 jarige leeftijd werd hij ontvoerd door Ierse zeerovers die hem als slaaf in Ierland verkochten. Zes jaar lang hoede hij schapen van het stamhoofd Milchu op de hellingen van de 341m hoge Stemish Mountain ten noorden van Belfast. De plek is nu voor de Ieren een heilige plek. Later probeerde St. Patrick te ontsnappen, en dat lukt! Na lang zwerven kwam hij bij zijn familie in Schotland terug. In Franse kloosters van Tours en Anverre volgde St. Patrick de priesteropleiding en werd in Rome tot bisschop benoemd. Na heel lang niet meer in Ierland te zijn geweest, keert St. Patrick in 432 naar Ierland terug waar hij aan de oostkust bij Dundalk aan land ging. St. Patrick overleed in 461, maar sommige mensen denken dat hij in 493 is overleden. In het laatste geval is hij meer dan 100 jaar oud geworden. St. Patrick ligt begraven op het kerkhof in Downpatrick. Waarschijnlijk onder de St. Patrick Stone.

Onderwijs
In de republiek Ierland zijn de kinderen tussen hun zesde en vijftiende jaar leerplichtig. De meeste basisscholen zijn van de regering. Het onderwijs is gratis. Veel scholen voor voortgezet onderwijs worden door Rooms Katholieke orden van monniken en nonnen bestuurd. In de republiek Ierland zijn ook universiteiten. De oudste universiteit is in 1592 gesticht. Deze universiteit is gevestigd in Dublin.

Sport En Spel
Hurling is een echte Ierse sport. Het lijkt wel wat op hockey. Hurling is altijd al een oud Iers spel geweest. Daarnaast wordt er in Ierland ook Keltisch voetbal gespeeld. Het voetbal zoals wij dat kennen is er ook erg populair. Ierland bied sportliefhebbers heel veel mogelijkheden zoals: · Wandelen; · Fietsen; · Paardrijden; · Vissen; · Jagen; · Tennissen; · Golfen; · Bergbeklimmen; · Allerlei watersporten; · Midgetgolf; · Biljarten; · Snooker (soort biljarten); · Rugby; · Badminton; · Atletiek; · Basketball; · Volleyball; · Kegelspel; · Kaatsspel; · Kleiduiven schieten, en het bekijken van paarden en windhonden races. In Cork is roadbowling ook erg populair. Dat roadbowling is net zoiets als ‘jeu des boules’.

Paardensport
Ierland is over de hele wereld erg bekend om zijn ruitersport. Er worden bijna elk jaar 250 paardenrennen en ongeveer 300 paardenshows gehouden. Een heel bekend springconcours is: ‘De Dublin Indoor Horse
Show’, en die wordt gehouden in November. In de zomermaanden gaan veel mensen naar de Galway-Races (soort paardenrennen).

Het Geld
Het Ierse pond is onderverdeeld in 100 pence, afgekort als ‘p’ (zeg: pie). Papiergeld is onderverdeeld in biljetten van: Irp 5, Irp 10, Irp 20, Irp 50, Irp 100. Muntgeld is onderverdeeld in munten van: 1 Irp. 50p. 20p. 10p. 5p. 2p. 1p. De waarde van het Ierse pond varieert natuurlijk iets, maar ligt rond de Fl.2,80. Ierland is een van de Eurolanden die haar munteenheid inruilt voor de Euro. Vanaf januari 2002 kan de Euro als betaalmiddel worden gebruikt. Voorlopig is de wisselkoers vastgesteld op Irp 1 = 1,25 Euro.

Vakantie
Je denkt niet gelijk aan Ierland om op vakantie te gaan, maar toch is het een mooi land. De meeste mensen denken dat het in Ierland wel 90% van de dag regent, maar dat is niet zo. Het regent er wel regelmatig, maar het is ook niet zomaar groen. Maar dat betekent niet dat het in Ierland dagenlang niet regent. Je kunt er prachtige boot-, wandel-, en fietsvakanties houden.

Toerisme
Ierland bied zijn gasten nauwelijks terrassen en weinig gezellige eethuisjes. Maar wel een heel mooi groen landschap. Ierland telt honderden monumenten uit de steen- en bronstijd. Vroeg Christelijke begraafplaatsen met Keltische kruisen en torens. Er zijn ook prachtige kastelen en ruïnes te bekijken. Je kunt ook Romaanse en Gotische kerken bekijken. Je kunt als je naar Ierland gaat in speciale hotels logeren, die hotels zijn gerestaureerd, maar hebben een middeleeuws sfeertje. Je hebt in Ierland ook 18e eeuwse buitenplaatsen in schitterende parken. Het toerisme is voor Ierland van groot belang. Veel toeristen gaan naar de leugensteen in Blarney Castle in de buurt van de stad Cork. Er wordt gezegd, dat iedereen die deze steen kust, de kracht krijgt om prachtig te kunnen praten. Men wordt dan Blarney.

Eten En Drinken
De gewone Ierse keuken heeft weinig speciale dingen, de gerechten worden simpel en eenvoudig klaar gemaakt. Ze zijn wel voedzaam en ze worden heet opgediend. De kok vindt zijn vlees, vissen en zuivelproducten te goed om ze te omsieren met allerlei sausjes en kruiden die natuurlijk de echte smaken verdoezelen. Toch kun je in veel restaurants heerlijk eten. Het Iers ontbijt, het echte Ierse ontbijt is zo uitgebreid, dat vele toeristen zonder hongergevoel de warme lunch maar overslaan. Dit ontbijt is wel duur, ook als je alleen maar een paar lapjes gebakken spek neemt. Soms kun je een ‘continental breakfast’ nemen, dat eenvoudiger en goedkoper is. Het dure Ierse ontbijt bestaat uit: · Een pot sterke thee of slappe koffie; · Diverse vruchtensappen; · Marmelade, honing of jam; · Zoute roomboter; · Eieren met spek; · Ham of worstjes; · Cornflakes voor een papje; · Gerookte schelvis; · Gegrilde schol, forel of lamslever; · Wit brood; · Het heerlijke bruine ‘home-made bread’, met wat zure melk toegevoegd aan het deeg een ook wat dubbelkoolzure soda (irish soda bread). Voor- en nagerechten, bekende voorgerechten zijn: · Plakken gerookte zalm (Irish oaksmoked salmon); · Geurige ham; · Oesters met bruin brood; · Kip of vlees pasteitje · Een stuk uientaart; · Vruchtensap; · Garnalencocktail; · Omelet; · Meloen met ham; · Paté; · Ravioli; · Avocado. · Corn on the cob (een maïskolf; Soepen op tafel: · Aardappelsoep met uitjes, worteltjes en peterselie; · Knokkelsoep met kleine schelpdiertjes, boter, citroen en Irish Broth; · Groentesoep met vlees erin. Veel voorkomende nagerechten zijn: · Warme en gekruide appeltaart; · Pudding; · Crème caramel; · Gebak; · Sherrytrifle; · Ijs; · Kaastaart; · Meringue; · Ananassouflé; · Kaasschotel (cheese-board), met o.a. Ierse bruine Cheddar, de Irish Blue, soms de Caherpally, een soort Brie. Koffie of thee besluiten gewoonlijk de maaltijd. Visschotels, ‘We have a nice fresh salmon to-day’, zegt de serveerster. De zalm, die enkele uren geleden is gevangen, wordt in schijven op de grill gelegd, niet te lang zodat hij sappig en lichtroze blijft. Ook de gerookte zalm smaakt voortreffelijk. Andere visgerechten zijn: · Forel; · Tong; · Tarbot; · School; · Makreel; · Haring. Heerlijk is tongfilet met plakjes zalmfilet er tussen. Wat de schaaldieren betreft: · Oesters uit de Galway Bay; · Rivierkreeftjes; · Zeekreeften; · Kammosselen; · Krabben. ‘Scallops’ zijn een variatie van de Jacobusschelpen: grote schelpen met een heerlijke vis erin, aangevuld met uitjes, champignons, kaas, aardappelpuree en witte wijnsaus. Groenten, de gewone groenten bij vis- en vleesgerechten zijn: grote groene erwten, worteltjes, boontjes, asperges, bloemkool, tomaten, sla, komkommers en spinazie. Vleesschotels, het malse rund-, kalfs-, varkens- en lamsvlees kan men rauw (rare), middelsoort (medium) en goed doorbakken (well-done) bestellen. Traditionele schotels zijn: · Spek met kool; · Een dikke biefstuk met een rooksmaak van het grillen boven het houtskoolvuur; · Vette lamsbout met spek en bonen; · Lamskoteletten of geroosterd lamsvlees. ‘Spiced Beef’ verschijnt met kerstmis op tafel: malse biefstuk met laurier, kruidnagelen, foelie, peper, zout, knoflook, uien, worteltjes, selderie en wat bruine suiker. De grote gekookte aardappelen worden geserveerd met peterselie, de gepofte met gesmolten boter, er zijn ook chips, frites en aardappelkroketten. Een bekende Ierse schotel is ‘Irish Stew’: een in de oven gestoofde voedzame hutspot van vlees, aardappelen, wortelen, uien en wat kruiden. Op zaterdagavond wordt vaak de ‘Dublin Coddle’ gegeten: een hutspot uit de oven met schijven doorregen spek, varkensworstjes, aardappelen, uien en peterselie. Dranken, in Ierse bars wordt veel gedronken. In de kleinste dorpjes van Ierland zijn er bars. Thee is overal sterk en goed. Koffie is vaak slappe oploskoffie en niet lekker, ‘White Coffee’ is koffie met melk. De meeste restaurants hebben een eenvoudige wijnlijst met slechts Duitse (witte) en Franse (rode) wijnen, men kan ook een karaf wijn bestellen. Irish Coffee werd voor het eerst bereid op het vliegveld van Shannon om de verkleumde transatlantische passagiers te verwarmen. Nu wordt hij in alle restaurants een veel bars geserveerd. ‘Hot Irish (coffee)’ · Meng in een steelglas 2
theelepels bruine suiker
met wat kaneel. · Voeg toe: een half dikke
schijf citroen waarin 4 a
5 kruidnagelen zijn ge- stoken. · Schenk hierop een stevige scheut whisky. · Het geheel aanlengen
met heet water. · Goed roeren! Bier en Whisky, in Ierland kan men diverse soorten lagerbier drinken, dat het meest afgestemd is op onze smaak, maar het beroemde bier is Guinness, de nationale drank ‘black and strong is as the devil’. Het diepbruine bier heeft geen schuimlaag. Vele Ieren drinken er graag een glas ‘chaser’ bij, een glas Ierse whisky. Elke bar tapt Guinness: · Smithwick’s (the great beer, wat lichter dan Guinness) · Harp (lager); · Murphy (een soort Guinness); · Tartan (een soort Guinness); · Bass (lager); · Heineken (lager); · Beamish (stout); · Carling (lager, cool refreshing flower); · Macardles (the taste says it all). Ieren zijn ook echte whiskydrinkers, geen Schotse whisky, maar Ierse whisky. De Ierse whisky is beroemd om zijn geur, te danken aan de turfrook, naar men zegt. Bekende Ierse merken zijn: · Paddy; · Power’s; · Jameson; · Tullamore; · Old Bushmills; · Dunphy’s. Likeuren zijn de Irish Mist en Baileys Irish Cream. Weetje : Slainte! (zeg: sl-ontje) = Proost!

Muziek
De Ieren houden veel van muziek. Ze bezoeken vaak concerten. Ze ontmoeten daar weer andere muziekliefhebbers. De Ieren houden ook veel van dansen. Ze houden daarbij erg van volksdansen. Ierland is rijk aan oude volksmuziek. De oude volksliederen worden nog steeds in de Ierse taal gezongen. Moderne volksliederen worden meestal in het Engels gezongen. Popmuziek, de popmuziek is hetzelfde als in Nederland, Amerika en al die landen. Zij vinden bijvoorbeeld Britney Spears en de Backstreet Boys ook wel leuk. Maar in Ierland is Westlife qua popmuziek erg bekend.

Geen Haast
De meeste Ieren zijn vrolijke, vriendelijke, gastvrije, spraakzame en eerlijke mensen. Ze houden van een rustig levenstempo, want: ‘When God made time, he made plenty of it’. Waarom zouden ze zich haasten, morgen komt er toch weer een dag.

Vriendelijke Mensen
De Ieren zijn echte vertellers en praters, ze vinden het leuk om met andere mensen om te gaan. Het zijn Kelten, men beweert dat je soms niet weet of ze de waarheid vertellen, maar als je hen hoort, twijfel je er geen moment aan. De spraakzame Ieren zijn ook erg goed in het luisteren naar hun gasten. Daarnaast kennen ze een milde zelfpot en humor, anders hadden ze de ellende in hun geschiedenis niet goed kunnen verdragen. Op het platteland wordt de toerist begroet door het opsteken van een hand. Als je de weg vraagt is het slot gewoonlijk: “You ‘re welcome, God bless you, have a nice day”. Een gesprek begint vaak met: “It’s a nice day” of met: “It’s a soft day, isn’t it?”, ook al regent het hard. Zalmvissers en turfstekers nodigen je soms uit voor een kopje thee. In een restaurant stelt een ober de vraag: “You enjoy your dinner?”. Steeds vraagt men hoe je Ierland vindt als vakantieland.

Echte Vertellers
Ierland is het land van de geesten, feeën, elfen, kabouters en aardmannetjes. Deze aardmannetjes leven diep onder de grond, maar soms laten zij zich even zien. Oudere mensen vertellen er lange verhalen over. Ook vertellen zij over hun vroegere koning en helden. In Ierland is het verleden nog geen geschiedenis. De sprookjes zijn er nog echt waar, het heden en het verleden horen echt bij elkaar. Als boven de eenzame turfgebieden en de grijze meren een donkere grijze hemel komt, dan ziet de Ier in het struikgewas vaak een aardmannetje en de sprookjesverhalen komen dan weer tot leven. Ieren kunnen zich in hun eigen verhalen zo laten meeslepen door hun fantasie zodat ze ’t zelf gaan geloven. Voorbeelden: Een Ier kan een pub binnenvluchten, snel een whisky drinken en vertellen dat hij achtervolgd werd door een verschijning. Hij hoorde achter zich stappen op het knarsende grind, durfde niet om te kijken en ging steeds harder lopen. Iedereen gelooft hem. In de pub begrijp je ook dat een oude klok, die al 30 jaar niet had gelopen en door klokkenmakers niet was te reparen, ineens begint te tikken. Door al deze verhalen heeft Ierland dan ook veel beroemde schrijvers voortgebracht.

Ierse Humor
Er werd heel wat afgelachen tijdens de eeuwenlange onderdrukking van Ierland door Engeland. Ze zochten hun toevlucht in de humor, daardoor werden de moeilijke tijden beter. De Ierse humor is vaak bitter en scherp. Een Ier over zichzelf: Een Ier leeft nooit in vrede, als hij niet vecht.

· Aardappelen zijn het lievelingseten van Ieren. Ze gebruiken ze in stoofpotten, maar ook in aardappelsoep, aardappelpannenkoeken en aardappelbrood. · De Ierse harp is het nationale instrument van Ierland. Hij is kleiner dan de gewone harp en hij is gemaakt van hout. De Ieren kunnen er prachtig volksliederen op spelen. · Dia dhuit (die-a-chies) betekent ‘goedendag’ in het Iers. · De Ierse kaboutertjes zitten vol kattenkwaad. Ze houden mensen graag voor de gek. Volgens de verhalen is het kleine volkje erg slim en erg rijk. Kabouters verbergen hun goud in een pot aan het eind van de regenboog. De sprookjes vertellen dat je al het goud van een kabouter krijgt, als je hem weet te vangen. · De winter in Ierland zorgt ervoor, naar men zegt, dat meisjes aan de westkust een huid hebben als een perzik. · Het reuzenpad ligt langs de noordkust van Noord-Ierland In zeskantige stenen is vloeibare lava hard geworden. Oude volksverhalen vertellen Dat de reus Finn MacCool het pad heeft aangelegd. Hij probeerde zo Schotland te bereiken. · Feestdagen, 1 Januari, nieuwjaarsdag; 17 Maart, St. Patrick’s day; 19 Maart, extra vrije dag, i.v.m. St. Patrick’s day; 13 April, goede vrijdag; 15+16 April, pasen; 7 Mei, public holiday; 4 Juni, public holiday; 6 Augustus, public holiday; 29 Oktober, public holiday; 25+26 December, kerstmis. · Volkslied, de tekst van het Ierse volkslied genaamd ‘AmhrannaBHFiann’ ofwel ‘the soldier’s song’ bestaat uit 3 coupletten+refrein. · Klavertje 3 brengt geluk in Ierland. · In Ierland doen ze veel aan sportvissen. · Grootste steden in de republiek Ierland: Dublin, 545.000 inwoners
Cork, 138.000 inwoners
Grootste steden in Noord-Ierland: Belfast, 362.000 inwoners
Londonderry, 52.000 inwoners. · Regering, de Ierse republiek is een parlementaire democratie. Het parlement bestaat uit twee kamers, de dail en de seanad. · Cork (hoofdstad van de provincie Munster). De Amerikaanse computerfabrikant Apple is de grootste werkgever van de stad. · Het Mourne gebergte ligt in Noord-Ierland. Er zijn vijftien toppen in deze bergketen die hoger reiken dan 610m. de hoogste berg van Ierland is de Carrantuohill. De top is 1041m hoog en ligt in het zuidwesten van de republiek Ierland. · De bevolking in leeftijdsgroepen: - 0-14 jaar, 28% - 15-59 jaar, 58% - 60+, 14%. · De republiek Ierland heeft 3.368.000 inwoners, Noord-Ierland heeft 1.536.000 inwoners. · Veel Ierse vrouwen hebben een gezicht vol sproeten en rossig haar. · In de Ierse straten heeft elk huis z’n eigen kleur. Dat noemen ze: “regenboogdorpen”. · Luchthavens, Ierland heeft 5 belangrijke luchthavens: Dublin, Cork, Shannon, Knock en Belfast. · Het is in Ierland 1 uur vroeger dan in Nederland. · In Ierland rijden ze links, dus je moet er wel rekening mee houden als je in Ierland rijdt. · Desserten zijn van het Engelse type pudding en nogal zoet. Puddingen, trifks en vruchtentaarten met een dikke laag zoete room. · Een heel bekend paardenspringconcours is: ‘Dublin Indoor Horse Show’ en die wordt gehouden in November. · In Cork is roadbowling een erg bekende sport. Het is net zoiets als ‘jeu des boules’. · Ierland is een dun bevolkt land. Vele plattelandbewoners trekken naar de steden, vooral naar Dublin, Cork, Galway, Limerick en Waterford. · De landwegen in Ierland zijn rustig en meestal komt men meer schapen tegen dan auto’s. · De Engelsen hebben oorlog gehad met de Ieren. Dan was in de periode 1919-1921. · Veel oude Ierse boerderijen hadden vroeger een houten plafond en houten interieur. · Langs de westkust van Ierland wordt een speciaal model boot gebruikt. De boten worden Currachs genoemd. Ze worden vaak gebruikt om hout te vervoeren. · Een paar Ierse woordjes: - as=waterval - ath=fort - avon=rivier - ben=berg - carrig=rots - cist=stenen doodkist - drum=heuvelkam - ennis=eiland - grianan=paleis - nature trail=natuurpad - maam=bergpas - skellig=steile rots - teampall=kerk - tully=heuveltje - turf=turf

· Aardappelen zijn het lievelingseten van Ieren. Ze gebruiken ze in stoofpotten, maar ook in aardappelsoep, aardappelpannenkoeken en aardappelbrood. · De Ierse harp is het nationale instrument van Ierland. Hij is kleiner dan de gewone harp en hij is gemaakt van hout. De Ieren kunnen er prachtig volksliederen op spelen. · Dia dhuit (die-a-chies) betekent ‘goedendag’ in het Iers. · De Ierse kaboutertjes zitten vol kattenkwaad. Ze houden mensen graag voor de gek. Volgens de verhalen is het kleine volkje erg slim en erg rijk. Kabouters verbergen hun goud in een pot aan het eind van de regenboog. De sprookjes vertellen dat je al het goud van een kabouter krijgt, als je hem weet te vangen. · De winter in Ierland zorgt ervoor, naar men zegt, dat meisjes aan de westkust een huid hebben als een perzik. · Het reuzenpad ligt langs de noordkust van Noord-Ierland In zeskantige stenen is vloeibare lava hard geworden. Oude volksverhalen vertellen Dat de reus Finn MacCool het pad heeft aangelegd. Hij probeerde zo Schotland te bereiken. · Feestdagen, 1 Januari, nieuwjaarsdag; 17 Maart, St. Patrick’s day; 19 Maart, extra vrije dag, i.v.m. St. Patrick’s day; 13 April, goede vrijdag; 15+16 April, pasen; 7 Mei, public holiday; 4 Juni, public holiday; 6 Augustus, public holiday; 29 Oktober, public holiday; 25+26 December, kerstmis. · Volkslied, de tekst van het Ierse volkslied genaamd ‘AmhrannaBHFiann’ ofwel ‘the soldier’s song’ bestaat uit 3 coupletten+refrein. · Klavertje 3 brengt geluk in Ierland. · In Ierland doen ze veel aan sportvissen. · Grootste steden in de republiek Ierland: Dublin, 545.000 inwoners
Cork, 138.000 inwoners
Grootste steden in Noord-Ierland: Belfast, 362.000 inwoners
Londonderry, 52.000 inwoners. · Regering, de Ierse republiek is een parlementaire democratie. Het parlement bestaat uit twee kamers, de dail en de seanad. · Cork (hoofdstad van de provincie Munster). De Amerikaanse computerfabrikant Apple is de grootste werkgever van de stad. · Het Mourne gebergte ligt in Noord-Ierland. Er zijn vijftien toppen in deze bergketen die hoger reiken dan 610m. de hoogste berg van Ierland is de Carrantuohill. De top is 1041m hoog en ligt in het zuidwesten van de republiek Ierland. · De bevolking in leeftijdsgroepen: - 0-14 jaar, 28% - 15-59 jaar, 58% - 60+, 14%. · De republiek Ierland heeft 3.368.000 inwoners, Noord-Ierland heeft 1.536.000 inwoners. · Veel Ierse vrouwen hebben een gezicht vol sproeten en rossig haar. · In de Ierse straten heeft elk huis z’n eigen kleur. Dat noemen ze: “regenboogdorpen”. · Luchthavens, Ierland heeft 5 belangrijke luchthavens: Dublin, Cork, Shannon, Knock en Belfast. · Het is in Ierland 1 uur vroeger dan in Nederland. · In Ierland rijden ze links, dus je moet er wel rekening mee houden als je in Ierland rijdt. · Desserten zijn van het Engelse type pudding en nogal zoet. Puddingen, trifks en vruchtentaarten met een dikke laag zoete room. · Een heel bekend paardenspringconcours is: ‘Dublin Indoor Horse Show’ en die wordt gehouden in November. · In Cork is roadbowling een erg bekende sport. Het is net zoiets als ‘jeu des boules’. · Ierland is een dun bevolkt land. Vele plattelandbewoners trekken naar de steden, vooral naar Dublin, Cork, Galway, Limerick en Waterford. · De landwegen in Ierland zijn rustig en meestal komt men meer schapen tegen dan auto’s. · De Engelsen hebben oorlog gehad met de Ieren. Dan was in de periode 1919-1921. · Veel oude Ierse boerderijen hadden vroeger een houten plafond en houten interieur. · Langs de westkust van Ierland wordt een speciaal model boot gebruikt. De boten worden Currachs genoemd. Ze worden vaak gebruikt om hout te vervoeren. · Een paar Ierse woordjes: - as=waterval - ath=fort - avon=rivier - ben=berg - carrig=rots - cist=stenen doodkist - drum=heuvelkam - ennis=eiland - grianan=paleis - nature trail=natuurpad - maam=bergpas - skellig=steile rots - teampall=kerk - tully=heuveltje - turf=turf

REACTIES

K.

K.

Bedankt voor je werkstuk, maar ik heb er niet zoveel aan gehad, het is nl wat kinderachtig geschreven en er staan dingen in die absoluut niet van toeppasing zijn in een werkstuk, allinia's slecht aangegeven, alles door elkaar kortom slecht opbouw. Misschien zou je eens naar dat andere werkstuk/spreekbeurt geval moeten kijken die er staat want die vind ik wel heel goed. Ik ben lerares op de basisschool en ik stuur dit niet om je af te kraken maar ik wil je alleen maar helpen zodat het stukken beter kan.

Klaartje

21 jaar geleden

A.

A.

ik heb het heel erg nodig gehad het is een goed werkstuk ik had alles gebruikt en ik had een 8 goed he maar heel erg bedankt

21 jaar geleden

R.

R.

SLECHT

20 jaar geleden

V.

V.

Leuk mooi werkstuk zeg ik heb veel informatie van jou gekregen dankjewel eline!! groetjuhs vanita

20 jaar geleden

A.

A.

Ha, Ha, ha, dit is gewoon overgeschreven uit de Dominucus Reeks.

12 jaar geleden

L.

L.

Alles staat door elkaar! vooral bij het landswapen!

11 jaar geleden

S.

S.

dankje voor al die info! Het is een mooi werkstuk!

11 jaar geleden

V.

V.

@rosalie jij met je slecht zelf maak je geen betere-,-

10 jaar geleden

L.

L.

leuk en interessant

9 jaar geleden

B.

B.

ik ben de broer van daan op het montessori college arnhem

8 jaar geleden

S.

S.

ik heb er super veel over geleerd. echt interessant!!!! ik hield zelf ook een spreekbeurt over Ierland en ik heb een zeer goed!

8 jaar geleden

M.

M.

het verhaal over de ierse wiskey klopt helaas niet.
1e Wisky is amerikaans in ierland schrijf je het met een " e " ertussen wiskey
2e de ierse wiskey is juist niet met turf smaak, de schotse wel

7 jaar geleden

D.

D.

uhm als ik dit helemaal ga overschrijven krijg ik een 1 lol

6 jaar geleden

E.

E.

Leuk stuk om te lezen, ook al is 't een aantal jaar oud ;-)

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.