Onze aarde Onze aarde is één van de negen planeten die rond de zon draaien Om één keer rond te gaan, heeft de aarde één jaar nodig. We bewegen met 30 kilometer per seconde rond de zon. De aarde draait ook nog eens zelf rond, net als een tol. In 24 uur één rondje. Op het deel dat naar de zon is gericht, is het dag. De andere kant van de aarde zit in de schaduw, daar is het nacht. Doordat de aarde ronddraait, lijkt het alsof de zon beweegt. Hij komt in het oosten op en gaat in het westen onder. In werkelijkheid blijft de zon op één plek. Ook de sterren lijken 's nachts van oost naar west te bewegen. Je ziet dit niet al na een paar minuten. Maar als je goed kijkt waar een ster staat en je kijkt een uurtje later weer, dan zie je duidelijk dat hij 'verschoven' is. Ook dat komt doordat de aarde om haar as draait.
Hoe is de maan ontstaan?
De maan is net zo oud als de Aarde, vijf miljard jaar wordt geschat
Toen ons zonnestelsel pas was ontstaan, zweefden er veel steentjes en grote brokken door de ruimte.
De beweging van de aarde
1. Per uur verplaatst de zon zich gemiddeld 10° tot 20° naar het westen, dat is gemiddeld ongeveer 15°
2. Het duurt 360 : 15 = 24 uur voordat de zon weer op dezelfde plek aan de hemel
3. De Grote Beer draait tegen de klok in om de poolster: via het zuiden naar het oosten, naar het noorden, naar het westen enz.
4. Wij denken dat het ongeveer 24 uur duurt voordat de grote beer weer ongeveer op dezelfde plaats in de sterrenhemel staat.
5. Na 24 uur staan de zon en de sterren weer ongeveer op dezelfde positie in de hemel maar afhankelijk van het seizoen iets naar noorden dan wel zuiden verplaatst ten opzichte van 24 uur ervoor.
Zonnestelsels en sterrenstelsels De aarde is een planeet. Rond de aarde beweegt de maan. Samen draaien zij rond de zon. De aarde is niet de enige planeet die rond onze zon draait. Nog acht andere planeten doen dat ook. Onze zon is een ster. Hij geeft licht en warmte. De zon met de negen planeten en al de manen noemen we het zonnestelsel. De zon is niet alleen. Hij staat samen met miljarden andere sterren bij elkaar in een sterrenstelsel, het Melkwegstelsel. Dat is een soort platte pannenkoek. Naast de melkweg zijn er nog miljoenen andere stelsels.
Maansverduistering
Gemiddeld twee keer per jaar verdwijnt de Maan achter de zon.
Dat noem je een maansverduistering, op zo'n moment is er altijd Volle Maan. Als er iemand op de maan staat is het voor diegene Zonsverduistering, diegene ziet hoe de aarde voor de zon schuift. Meestal blijft de maan tijdens de Verduistering zichtbaar. Het felle licht van de Volle Maan wordt wel heel erg afgezwakt en er blijft een rood schijnsel over. Soms is de Maan tijdens de verduistering wijnrood, andere keren is de kleur vaalrood.
Bij 10 miljoen graden Celsius smelten twee waterstofkernen samen
tot een heliumkern en komt kernfusie op gang. Er is een nieuwe ster ontstaan.
Een ster zet gedurende bijna heel haar leven waterstof om in helium, binnen in de kern van de ster vind kernfusie plaats. Iets wat in de normale natuur niet zo één, twee drie zal gebeuren, maar onder de extreme omstandigheden binnenin een sterkern, kan kernfusie goed plaatsvinden.
Sterren doven uit als ze hun energievoorraden hebben verstookt. Sterren die groter zijn dan de zon leven veel korter, omdat ze in enorm tempo hun energie verbruiken. Uiteindelijk exploderen zij als supernova. Een supernova is het explosieve einde van een zware ster. Zij smeulen langzaam voort.
Hoe het begon Het heelal ontstond uit een enorme explosie De oerknal of Big Bang die zo'n 18 miljard jaar geleden plaats vond. Vermoedelijk was er voordien nog niets. Geen ruimte en tijd die ontstonden met de oerknal. In het begin was het heelal een enorme vuurbal. De eerste duizendste van seconden na de oerexplosie bedroeg de temperatuur in het heelal meer dan 100 miljard graden! Door de uitdijing koelde het heelal af. Na drie minuten bedroeg de temperatuur nog 'slechts' 1 miljard graden. Miljoenen jaren later was het heelal zover afgekoeld dat er reusachtige wolken waterstofgas ontstonden. Hieruit ontstonden later de melkwegstelsels.
We kunnen het heelal opdelen in: A. Nevels Zijn enorme verzamelingen van stof en gas die bij elkaar worden gehouden door hun onderlinge zwaartekracht. Nevels zijn de 'bouwstenen' van het heelal. Hieruit ontstaan ook de sterren.
B. Melkwegstelsels Dat zijn eilanden van sterren in de ruimte. Een melkweg stelsel is meestal elliptisch of spiraalvormig. Het melkwegstelsel waartoe onze zon behoort is de Melkweg. Onze Melkweg is slechts één van de vele miljoenen melkwegstelsels.
C. het Zonnestelsel Het geheel van planeten, manen, planetoïden, meteoroïden en kometen dat rond de zon beweegt. Andere sterren kunnen een ander zonnestelsel hebben.
D. De planeten:
1. Mercurius Mercurius is de eerste planeet van af de zon gezien, met zijn afstand van 57.9 miljoen km is hij de dichtste gelegen planeet tegen de zon. Met een diameter van 4880 km is het op één na de kleinste planeet van ons zonnestelsel. 1 omwenteling om zijn as, 1 dag dus, duurt 58 dagen en 16 uur. Mercurius doet er 88 dagen over om zij omloopbaan te doorlopen. Mercurius heeft geen manen. Zijn oppervlakte ziet er uit als die van de maan.
2. Venus Venus is de tweede planeet van af de zon gezien deze ligt 108 miljoen km van de zon. Venus heeft een diameter van 12 104 km, ze heeft 243 dagen nodig voor één "DAG " en ze heeft er 224.7 dagen voorover om haar omloopbaan te doorlopen. één jaar. Venus heeft geen manen en zijn oppervlakte temperatuur is ongeveer 500°C en uit de oranje wolken regent voortdurend zwavelzuur.
3. Aarde Aarde is de derde planeet van af de zon gezien. Ze ligt op 150 miljoen km van de zon. Ze heeft een diameter van 12 756 km. Één dag duurt 23 uur 56 min en één jaar 365.25 dagen. Aarde is de enige leefbare planeet in ons zonnestelsel. De aarde heeft een maan: De Maan.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
H.
H.
ik kon het informatie goed gebruiken
19 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
ik vind dit echt een hele goeie site met heel veel informatie die ik nodig heb....
echt de beste site van alles bij elkaar......
Dank jullie wel
gr chenoa
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Bedankt voor de informatie en ik kon er echt heel veel mee!
Ook een fijne website om info in op te zoeken!
Gr. Anoniem-2.0
7 jaar geleden
Antwoorden