Het Heelal

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1571 woorden
  • 5 juni 2002
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Onze aarde Onze aarde is één van de negen planeten die rond de zon draaien Om één keer rond te gaan, heeft de aarde één jaar nodig. We bewegen met 30 kilometer per seconde rond de zon. De aarde draait ook nog eens zelf rond, net als een tol. In 24 uur één rondje. Op het deel dat naar de zon is gericht, is het dag. De andere kant van de aarde zit in de schaduw, daar is het nacht. Doordat de aarde ronddraait, lijkt het alsof de zon beweegt. Hij komt in het oosten op en gaat in het westen onder. In werkelijkheid blijft de zon op één plek. Ook de sterren lijken 's nachts van oost naar west te bewegen. Je ziet dit niet al na een paar minuten. Maar als je goed kijkt waar een ster staat en je kijkt een uurtje later weer, dan zie je duidelijk dat hij 'verschoven' is. Ook dat komt doordat de aarde om haar as draait.

Hoe is de maan ontstaan? De maan is net zo oud als de Aarde, vijf miljard jaar wordt geschat
Toen ons zonnestelsel pas was ontstaan, zweefden er veel steentjes en grote brokken door de ruimte.

De beweging van de aarde 1. Per uur verplaatst de zon zich gemiddeld 10° tot 20° naar het westen, dat is gemiddeld ongeveer 15° 2. Het duurt 360 : 15 = 24 uur voordat de zon weer op dezelfde plek aan de hemel
3. De Grote Beer draait tegen de klok in om de poolster: via het zuiden naar het oosten, naar het noorden, naar het westen enz. 4. Wij denken dat het ongeveer 24 uur duurt voordat de grote beer weer ongeveer op dezelfde plaats in de sterrenhemel staat. 5. Na 24 uur staan de zon en de sterren weer ongeveer op dezelfde positie in de hemel maar afhankelijk van het seizoen iets naar noorden dan wel zuiden verplaatst ten opzichte van 24 uur ervoor.

Zonnestelsels en sterrenstelsels De aarde is een planeet. Rond de aarde beweegt de maan. Samen draaien zij rond de zon. De aarde is niet de enige planeet die rond onze zon draait. Nog acht andere planeten doen dat ook. Onze zon is een ster. Hij geeft licht en warmte. De zon met de negen planeten en al de manen noemen we het zonnestelsel. De zon is niet alleen. Hij staat samen met miljarden andere sterren bij elkaar in een sterrenstelsel, het Melkwegstelsel. Dat is een soort platte pannenkoek. Naast de melkweg zijn er nog miljoenen andere stelsels.

Maansverduistering
Gemiddeld twee keer per jaar verdwijnt de Maan achter de zon. Dat noem je een maansverduistering, op zo'n moment is er altijd Volle Maan. Als er iemand op de maan staat is het voor diegene Zonsverduistering, diegene ziet hoe de aarde voor de zon schuift. Meestal blijft de maan tijdens de Verduistering zichtbaar. Het felle licht van de Volle Maan wordt wel heel erg afgezwakt en er blijft een rood schijnsel over. Soms is de Maan tijdens de verduistering wijnrood, andere keren is de kleur vaalrood.

Bij 10 miljoen graden Celsius smelten twee waterstofkernen samen
tot een heliumkern en komt kernfusie op gang. Er is een nieuwe ster ontstaan. Een ster zet gedurende bijna heel haar leven waterstof om in helium, binnen in de kern van de ster vind kernfusie plaats. Iets wat in de normale natuur niet zo één, twee drie zal gebeuren, maar onder de extreme omstandigheden binnenin een sterkern, kan kernfusie goed plaatsvinden. Sterren doven uit als ze hun energievoorraden hebben verstookt. Sterren die groter zijn dan de zon leven veel korter, omdat ze in enorm tempo hun energie verbruiken. Uiteindelijk exploderen zij als supernova. Een supernova is het explosieve einde van een zware ster. Zij smeulen langzaam voort.

Hoe het begon Het heelal ontstond uit een enorme explosie De oerknal of Big Bang die zo'n 18 miljard jaar geleden plaats vond. Vermoedelijk was er voordien nog niets. Geen ruimte en tijd die ontstonden met de oerknal. In het begin was het heelal een enorme vuurbal. De eerste duizendste van seconden na de oerexplosie bedroeg de temperatuur in het heelal meer dan 100 miljard graden! Door de uitdijing koelde het heelal af. Na drie minuten bedroeg de temperatuur nog 'slechts' 1 miljard graden. Miljoenen jaren later was het heelal zover afgekoeld dat er reusachtige wolken waterstofgas ontstonden. Hieruit ontstonden later de melkwegstelsels.

We kunnen het heelal opdelen in: A. Nevels Zijn enorme verzamelingen van stof en gas die bij elkaar worden gehouden door hun onderlinge zwaartekracht. Nevels zijn de 'bouwstenen' van het heelal. Hieruit ontstaan ook de sterren.

B. Melkwegstelsels Dat zijn eilanden van sterren in de ruimte. Een melkweg stelsel is meestal elliptisch of spiraalvormig. Het melkwegstelsel waartoe onze zon behoort is de Melkweg. Onze Melkweg is slechts één van de vele miljoenen melkwegstelsels.

C. het Zonnestelsel Het geheel van planeten, manen, planetoïden, meteoroïden en kometen dat rond de zon beweegt. Andere sterren kunnen een ander zonnestelsel hebben.

D. De planeten:

1. Mercurius Mercurius is de eerste planeet van af de zon gezien, met zijn afstand van 57.9 miljoen km is hij de dichtste gelegen planeet tegen de zon. Met een diameter van 4880 km is het op één na de kleinste planeet van ons zonnestelsel. 1 omwenteling om zijn as, 1 dag dus, duurt 58 dagen en 16 uur. Mercurius doet er 88 dagen over om zij omloopbaan te doorlopen. Mercurius heeft geen manen. Zijn oppervlakte ziet er uit als die van de maan.

2. Venus Venus is de tweede planeet van af de zon gezien deze ligt 108 miljoen km van de zon. Venus heeft een diameter van 12 104 km, ze heeft 243 dagen nodig voor één "DAG " en ze heeft er 224.7 dagen voorover om haar omloopbaan te doorlopen. één jaar. Venus heeft geen manen en zijn oppervlakte temperatuur is ongeveer 500°C en uit de oranje wolken regent voortdurend zwavelzuur.

3. Aarde Aarde is de derde planeet van af de zon gezien. Ze ligt op 150 miljoen km van de zon. Ze heeft een diameter van 12 756 km. Één dag duurt 23 uur 56 min en één jaar 365.25 dagen. Aarde is de enige leefbare planeet in ons zonnestelsel. De aarde heeft een maan: De Maan.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

3. Aarde Aarde is de derde planeet van af de zon gezien. Ze ligt op 150 miljoen km van de zon. Ze heeft een diameter van 12 756 km. Één dag duurt 23 uur 56 min en één jaar 365.25 dagen. Aarde is de enige leefbare planeet in ons zonnestelsel. De aarde heeft een maan: De Maan.

4. Mars Mars is vierde planeet van de zon af. Deze ligt op een afstand van 228 miljoen km van de zon. Mars heeft een diameter van 6786 km. Minder dan de helft (29%) van aarde maar doordat op mars geen zeeën zijn is het land oppervlak even groot als dat van onze planeet. Mars heeft 24 uur 37 min nodig om rond zijn as te draaien. Mars doet er 687 dagen over om zij omloopbaan te doorlopen. Mars heeft 2 manen: Phobes deze is 27 km lang en Deimos deze is nog kleiner en draait op 23 000 km boven mars.

Dit waren de binnenplaneten. Tussen Mars en Jupiter ligt er de planetoïden gordel. Planetoïden zijn onregelmatig gevormde hemellichamen die als miniatuurplaneten rond de zon draaien in de gordel tussen Mars en Jupiter.

5. Jupiter Jupiter is de vijfde planeet ten opzichte van de zon. Deze ligt op een afstand van 778 miljoen km van de zon. Met een diameter van 142 600 km is hij de grootste planeet in ons zonnestelsel. Jupiter doet er 11.84 jaar over om zij omloopbaan te doorlopen. Jupiter heeft 16 manen de vier grootste en belangrijkste zijn : Europa, Io, Callisto en Gaymedes. Jupiter is ook de zwaarste hij weegt bijna evenveel als alle planeten samen.

6. Saturnus Saturnus is de zesde planeet vergeleken met de zon. Hij ligt op 1427 miljoen km van de zon verwijdert. Hij heeft een diameter van 120 200 km en is de tweede grootste planeet. Saturnus doet er 29.46 jaar over om deze omloopbaan te doorlopen. Een dag duurt 10 uur 14 min. Saturnus is een gas reus en heeft geen vast oppervlakte. Het oppervlakte bestaat uit een vloeibare waterstof oceaan. Saturnus heeft een ring maar die ring bestaat uit duizenden klein ringetjes. Saturnus heeft minstens 20 manen de grootste is Titan deze is groter de Mercurius en is de enige maan met een atmosfeer. Deze bestaat voornamelijk uit stikstof.

7. Uranus Uranus is de zevende planeet. Hij ligt 2869 miljoen km van de zon af. Hij heeft een diameter van 51 800 km . Uranus doet er 84 jaar over om deze omloopbaan te doorlopen. Een dag duur er 20 uur. Uranus is een gas planeet de atmosfeer bestaat uit waterstof en helium. Uranus heeft 10 zeer dunne ringen die voornamelijk uit stof bestaan. Hij heeft 15 manen waarvan Titania de grootste is.

8. Neptunus Neptunus is de achtste planeet. Hij ligt zo'n 4497 miljoen km van de zon vandaan en heeft een diameter van 49 500 km. Hij doet er 164.8 jaar over om deze omloopbaan te doorlopen. Een dag duur er 21 uur. Neptunus heeft 2 manen. Triton is de grootste met een diameter van 2720 km. De wolken in de atmosfeer van Neptunus razen met een snelheid van 1440 km/h voort.

9. Pluto Pluto is de negenste en verste planeet. Deze ligt zo'n 5900 miljoen km van de zon verwijdert. Hij heeft een doorsnede van 2400 km en is dus de kleinste planeet. Hij doet er 248 jaar over om deze omloopbaan te doorlopen. Een dag duurt er 6 dagen en 9 uren. Pluto heeft een maan : Charon deze heeft een diameter van 1190 km en draait in 6.4 dagen rond Pluto. Pluto's oppervlakte bestaat vermoedelijk uit bevroren methaan. De banen va Pluto en Neptunus lopen in elkaar voor een stuk. Op dit moment is Neptunus de verste planeet en pluto de tweede verste ze zitten dus hier.

Hoe zal het eindigen? Zal het heelal altijd blijven uitdijen? Als het heelal meer materie bevat dan we nu kunnen zien, zullen de wegvluchtende melkwegstelsels op een gegeven moment stoppen en terug gaan vallen. Mogelijk ontstaat dan een nieuwe vuurbal. Astronomen noemen dit de Big Crunch.

REACTIES

H.

H.

ik kon het informatie goed gebruiken

19 jaar geleden

C.

C.

ik vind dit echt een hele goeie site met heel veel informatie die ik nodig heb....
echt de beste site van alles bij elkaar......

Dank jullie wel
gr chenoa

10 jaar geleden

A.

A.

Bedankt voor de informatie en ik kon er echt heel veel mee!
Ook een fijne website om info in op te zoeken!
Gr. Anoniem-2.0

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.