Het Fileprobleem

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1413 woorden
  • 14 november 2002
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
117 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
§ 12. Fileprobleem onderzocht

Hoofdvraag: Waardoor wordt het fileprobleem in Nederland veroorzaakt en op welke wijze kan het worden opgelost?

1. Beschrijven: Wat is het fileprobleem?

Het fileprobleem wil zeggen dat er teveel auto’s in een te grote concentratie op dezelfde stukken wegen rijden, waardoor er fors oponthoud ontstaat. Dit gebeurt met name in de spitsuren, wanneer de meeste mensen terugkomen van hun werk. Vooral de files in de randstad zijn erg lang en frequent. Ook op knooppunten kunnen files gemakkelijk ontstaan.
Je hebt verschillende ‘soorten’ files, namelijk de chronische en de individuele files. Chronische files komen voor met een bepaalde regelmaat op ongeveer vaste tijdstippen en plaatsen. Individuele files zijn onregelmatige files die ontstaan door onverwachte situaties en kunnen overal voorkomen.

2. Verklaren: Hoe onstaat het fileprobleem?

Het fileprobleem ontstaat doordat er teveel auto’s in een korte tijd op de weg zijn/komen. Dit komt vooral door de welvaart. In Nederland zijn er ontzettend veel tweeverdieners. Zij verdienen samen meer, en kunnen zich dus een tweede auto permitteren. Deze auto wordt ook daadwerkelijk gebruikt, omdat beide partners naar hun werk moeten komen. Er zijn ongeveer 400.000 Nederlanders die dagelijks in de file staan. 42% daarvan heeft een tweede auto en ruim een kwart van deze mensen werkt de partner meer dan vijfentwintig uur gemiddeld per dag. Omdat veel mensen een eigen auto hebben, rijden zij ook vaak zelf. In Nederland is het zelfs zo dat er gemiddeld maar 1,5 persoon in één auto zit die allemaal zelf naar hun bestemming rijden omdat ze geen anderen nodig hebben.
Een ander probleem is de ruimtelijke ordening in Nederland, de werkplekken en de woongebieden zijn niet goed op elkaar afgestemd. Veel bedrijven staan bijvoorbeeld op een ongunstige locatie. Steeds meer mensen moeten dus voor hun werk elke dag met de auto op en neer. Dit noemen wij woon-werkverkeer. Het onstaat vooral doordat de overheid in 1965 een aantal groeikernen heeft aangewezen. Men vreesde toen namelijk, dat alle kleine plaatsen rond de grote steden snel begonnen te verstedelijken. De overheid koos een aantal plaatsen uit die wel mochten suburbaniseren, zij werden de groeikernen genoemd. Deze groeikernen zijn ondertussen uitgegroeid tot grote steden. Steeds meer mensen uit andere plaatsen gaan er werken en moeten dus elke dag op en neer.
Een automobilist moet natuurlijk wel op zijn bestemming aankomen. Net als bij een trein, moeten zij dus over op een andere snelweg. Dit gebeurt doormiddel van knooppunten. Je kunt dus via de ene snelweg op de andere komen. Één of meer rijstroken van de snelweg waar je opzit buigen af naar de weg waar je naartoe wilt. Deze sluit zich bij de volgende aan. Zo komen er op tweede weg ineens veel meer auto’s. Doordat men moet ritsen moeten de automobilisten remmen. Hierdoor gaat het verkeer over een langere afstand langzamer rijden. Vooral in het spitsuur is dit een probleem. Je ziet vaak dat er bij een oprit langzamer gereden wordt. Wanneer je bij de volgende afrit aankomt gaat het verkeer weer wat harder rijden, omdat er minder auto’s op de weg zijn. Een probleem wat bij de afritten voorkomt, is dat er aan het einde vaak stoplichten staan. Zo komen er opeenhopingen van auto’s die er niet door kunnen. Ook dit vertraagt het verkeer.
Buiten de dagelijkse files, komen er nog meer verstoppingen voor. In 9% van die gevallen ontstaan deze door wegwerkzaamheden. Hierdoor vallen namelijk rijstroken uit en worden maximumsnelheden verminderd. 15% van deze individuele files ontstaan door ongelukken zoals botsingen en gekantelde vrachtwagens (of caravans). Soms ligt de filevorming ook aan het jaargetijde. In de vakantieperiode kan het op snelwegen in de buurt van vakantiebestemmingen veel drukker zijn dan gewoonlijk. In de overige gevallen is er meestal sprake van toeneming van de drukte, wegversmallingen en afname van de rijsnelheid. Hier vele verschillende redenen voor zijn.
In principe komt het er dus op neer dat er eenvoudigweg te weinig ruimte op de wegen is. Oplossingen voor dit probleem staan in de volgende deelvraag vermeld.

3. Wat zijn mogelijke oplossingen voor het fileprobleem?

Men probeert al jaren het fileprobleem op te lossen. Toch blijft het erg moeilijk om alle filevorming te voorkomen zonder andere dingen uit evenwicht te brengen, zoals bijvoorbeeld het treinverkeer wat zelf al zwaar overbelast is. Een aantal mogelijkheden worden genoemd in onderstaande alinea’s.
Files ontstaan doordat er te veel auto’s tegelijk op een smalle weg rijden. Wanneer er een nieuwe rijstrook wordt aangelegd, ontstaat er meer ruimte en kunnen de auto’s zich beter verdelen. Dit heeft ook zijn nadelen. Een voorbeeld hiervan is de ruimte die de extra rijstrook in beslag neemt: er moet een lange strook land langs de snelweg beschikbaar zijn. Ook is het ontzettend duur om een stuk land te kopen en het op te hogen.
Op steeds meer plaatsen in Nederland zie je DRIP’s (Dynamische Route-InformatiePanelen) op de snelwegen. Dit zijn borden boven snelwegen waar staat aangegeven waar op dat moment files staan en hoelang deze zijn. Zo kunnen automobilisten zien welke snelwegen zij beter kunnen ontwijken om niet in de file te komen zodat zij minder vertraging oplopen. Dit is belangrijk, want vooral de onzekerheid over de duur van het oponthoud is een bron van irritatie. Binnenkort zullen de DRIP’s op honderd veertig plaatsen in Nederland te vinden zijn.
Het chronische fileprobleem (meestal rond de spits) ontstaat voornamelijk door het woon-werkverkeer wat dagelijks op en neer moet. Het is dus belangrijk dat bedrijven geschikte locaties kiezen, waardoor hun werknemers zo min mogelijk last hebben van files. Een andere mogelijkheid is dat men meer thuis gaat werken en bij hun eigen woning bijvoorbeeld een kantoortje hebben. Ook kunnen bedrijven ervoor kiezen om hun goederen anders te vervoeren, zoals per schip, per trein of zelfs per vliegtuig.
Het is niet alleen de taak van de overheid om iets aan files te doen; we moeten hier namelijk ook zelf aan werken. Men kan bijvoorbeeld vaker gebruik maken van het openbaar vervoer, waar meestal meerdere mensen tegelijk in een voertuig zitten. Hierdoor wordt minder ruimte op de wegen in beslag genomen. Een andere optie is carpoolen. Je ziet op de weg vaak dat mensen alleen in hun auto zitten. Wanneer iedereen voor zichzelf in één auto zit wordt het automatisch drukker op de weg, waardoor dus eerder filevorming optreedt. Bij carpoolen rijden mensen die naar dezelfde bestemming moeten met elkaar mee. Carpoolen betekent namelijk samen reizen. Dit is ook veel goedkoper en beter voor het milieu, want er wordt veel benzine bespaard. Vaak is het ook veel gezelliger dan in je eentje.

4. Waarderen: Wat is onze mening over het fileprobleem?

Wij denken dat het fileprobleem ontstaat doordat er te weinig ruimte in Nederland is om genoeg goede wegen aan te leggen tussen grote steden, omdat Nederland zo’n dichtbevolkt land is. Wij denken dat files die op deze manier ontstaan moeilijk te bestrijden zijn, want wanneer men dit wil voorkomen moet men de complete infrastructuur van Nederland veranderen.
Wel vinden wij dat de bevolking zelf iets aan het probleem kan doen. Wij vinden dat mensen bijvoorbeeld vaker zouden moeten carpoolen, wat geld en tijd bespaard en bovendien veel beter is voor het milieu. Ook denken wij dat men vaker gebruik moet maken van het openbaar vervoer. Dit is weliswaar duur, maar wanneer motoren van auto’s in de file nutteloos blijven lopen wordt er ook veel benzine verspild, wat ook erg duur is. Wij denken dat je de onkosten er wel uit haalt. Ook zorgt één bus met veertig mensen voor minder milieuvervuiling dan veertig auto’s met alleen een bestuurder erin. Wanneer iedereen die in zijn eentje in de auto zit met de bus naar zijn werk zou gaan, zou het ook veel minder druk zijn op de weg en zou het openbaar vervoer dus ook sneller op de bestemming aankomen, wat voor dat bedrijf minder kost. Zo zullen ook de prijzen van het openbare vervoer omlaag gaan.
De prijzen van de treinkaartjes zouden lager moeten worden, zodat meer mensen de trein nemen. Ook het afstemmen van de treinen op de spits kan stukken beter, bijvoorbeeld door middel van dubbeldekkers en meer of langere treinen.
Wij denken dat de DRIP’s zullen werken waarneer er genoeg geplaatst worden. Persoonlijk vinden wij honderd veertig DRIP’s erg weinig, want wij verwachten dat wanneer mensen een DRIP zien, zij een andere afslag nemen, waardoor deze wegen weer verstopt raken. Wij denken dat voor of na elke belangrijke afslag een DRIP geplaatst zou moeten worden, zodat het probleem niet verplaatst, maar ook daadwerkelijk oplost.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.