Opdracht AK H1 Cultuurgebieden
INHOUDSOPGAVE
INLEIDING (Blz. 1)
1. LANDEN IN HET CULTUURGEBIED (Blz. 1,2)
2. TALEN (Blz. 2,3)
3. GODSDIENST (Blz. 3)
4. KLEDING (Blz. 3,4)
5. VOEDSEL (Blz. 4,5)
6. GEWOONTES, TRADITIES EN FEESTEN (Blz. 5,6)
SLOT (Blz. 6)
INLEIDING
Ik heb als cultuurgebied Chinees gekozen, omdat ik het een mooie cultuur vind (vooral omdat ze vaak spugen op straat, dat is een gewoonte omdat zij denken dat spuug ongezond is en dat ze dat dus kwijt moeten)* en omdat ik er ook meer over wil weten.
*zie gewoontes, tradities en feesten
1. LANDEN IN HET CULTUURGEBIED
De term Chinese cultuur heeft veel te maken met tradities en religieuze gebruiken zoals deze in alle uithoeken van China gedurende de geschiedenis van China hebben bestaan en nog steeds bestaan. Kerstening, amerikanisering en modernisering komt in China steeds vaker voor, waardoor de Chinese cultuur minder globaal wordt en er ook mengeling van cultuur ontstaat. De belangrijkste en ook de enige landen die bij dit cultuurgebied horen zijn China en Korea. China is een groot land in Oost-Azië en heeft een oppervlakte van 9.597.000 (dat is wel 230 x zo groot als Nederland) vierkante kilometer. Het is het op twee na grootste land ter wereld, alleen Rusland en Canada zijn groter. China heeft ongeveer 1,3 miljard inwoners. Korea is een voormalige staat in Oost-Azië, bestaand uit een schiereiland, dat aan China en Rusland grenst, en van Japan gescheiden is door de Japanse Zee (in Korea Oostzee genoemd). De oppervlakte bedraagt 221.487 km².
2. TALEN
Omdat China het grootste land in dit cultuurgebied is, praten de meeste mensen Chinees. In China worden veel talen gesproken, maar Mandarijn-chinees is de officiële taal. Het is de meest gesproken taal ter wereld en Mandarijn-chinees word bijna altijd gewoon Chinees genoemd. Verder worden
er nog andere talen gesproken. In en rond Hongkong is de omgangstaal, (zoals wij in Nederland praten van: “Ik mot de kipp’n buut’n zett’n” maar dan iets minder) Standaardkantonees. In Sjanghai spreekt men bijvoorbeeld Sjanghainees. Hanzi betekent letterlijk 'Chinees karakter' in het Standaardmandarijn, deze karakters worden gebruikt om de Chinese talen mee te schrijven. Hanzi is onder te verdelen in traditionele en vereenvoudigde karakters. Er zijn in de loop der tijd zo'n 56.000 unieke Hanzi geïdentificeerd, maar een goed opgeleide, belezen Chinees kent er gemiddeld maar zo'n 7000. Om een Chinese krant te lezen heb je er zo'n 3000 nodig, en zelfs met 1500 is de het te volgen Het Chinese schrift werd vereenvoudigd in 1950 door Mao Zedong door middel van:
-vermindering van het aantal streepjes in een karakter
-aantal karakters verwijderd uit de taal
-verschillende ingewikkelde karakters vervangen door één eenvoudige
3. GODSDIENST
De drie hoofdgodsdiensten zijn het Boeddhisme, het Taoïsme en het Confucianisme. Het daoïsme, tauïsme of taoïsme (uitgesproken als daauw-is-me), is een Chinese filosofische en onbekende godsdienst. De teksten Tao Te Ching (Daodejing) en Zhuangzi vormen de basis van het taoïsme, ze zijn op schrift gesteld in de vierde en derde eeuw vóór onze tijdrekening. Het taoïsme heeft zich ongeveer in dezelfde tijd als het confucianisme en
boeddhisme ontwikkeld. Het confucianisme is ook Boedha
een Chinees en filosofisch systeem,
dat de leer van Confucius (551 – 479 v.Chr.) volgt. Confucianisme streeft naar een volmaakte mensheid binnen de wereld, en Taoïsme streeft naar universele eenheid.
Respect is trouwens in China is erg belangrijk. Kinderen leren respect te
hebben voor hun ouders, grootouders, leraren en ook vreemden. Schelden vinden de Chinezen respectloos, dus schelden is strafbaar.
4. KLEDING
Meestal dragen Chinezen kleurige kleding. In China is wit de kleur van rouw, droefenis en dood. Veel mensen dragen dan ook geen witte kleding. Er zijn wel een paar regels over kleding:
-Alle kleding die weinig verhult wordt als schokkend ervaren. Het is dan ook niet gewenst om als man je T-shirt uit te trekken omdat je het warm hebt
-Omdat je nog wel eens een chinees in zijn pyjama op straat ziet lopen wil nog niet zeggen dat jij dat als westerling ook kan doen. Dit word namelijk als erg schokkend ervaren omdat veel mensen weten dat het bij ons niet de gewoonte is. De regering probeert de chinezen te overtuigen er mee te stoppen omdat het onwesters is.
-Slippers hoor je niet buitenshuis te dragen. Sandalen mogen weer wel. Het kan gebeuren dat je een restaurant niet in mag als je op slippers bent. Als je struikelt over de schoenen bij de deur dan is het hoogst waarschijnlijk de bedoeling dat jij ze ook uit trekt!
-In het algemeen word het gewaardeerd als je niet opvalt. Pas hierop dus ook je kleding aan. Een korte broek kan wel, maar trek hem niet aan als je naar de ambassade moet of de grens wilt passeren.
5. VOEDSEL
De Chinese keuken behoort tot de fijnste keukens ter wereld. Voedsel is in de Chinese keuken niet enkel een zaak van eten, het voedsel moet ook mooi gepresenteerd worden en een goede combinatie vormen van de basissmaken. De gerechten mogen niet overweldigend zijn in geur of smaak. De basisingrediënten zijn granen en rijst in het oosten, gierst en tarwe in het Noorden. Deze worden gegeten als pasta's, puur, pap of in deegvorm. De belangrijkste kookmethodes zijn
koken, bakken, roerbakken, stomen en frituren. De maaltijden in de Chinese cultuur bevatten meestal rijst, noodles of fan. Fan is een soort meelsliert. Deze worden meestal bereid door ze kort te bakken met vlees of groent. In de ochtend beginnen ze dan met rijstepap of fan. Het is niet raar dat ze ’s ochtends al warm eten. Ze eten eigenlijk alle maaltijden warm! In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En ’s avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden ze meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje. Soep is daar geen voorgerecht. Ze gebruiken soep om de laatste gaatjes te vullen. Dit kan soep zijn in de vorm van een bouillon of ze nemen een zoete soep. In Korea
verschilt het ook niet veel van China. Ze eten veel rijst en ook met stokjes.
Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten Ze Chinezen hoor je wanneer ze eten. Ze slurpen en smakken. Ze praten tijdens het eten lekker over dagelijkse dingen. Eten hoort gezellig te zijn. Praten met een volle mond is dan ook geen rare gewoonte. Zo uiten ze hun waardering en laten ze weten dat ze het erg lekker vinden!
6. GEWOONTES, TRADITIES EN FEESTEN
In de Chinese cultuur heb je vaak de gekste gewoontes! Bijvoorbeeld spugen. In grote steden komt het steeds minder voor, maar op het platteland wordt regelmatig gespuugd. Chinezen geloven dat slijm slecht voor je gezondheid is en dat je het dus kwijt moet. Chinese mannen hebben geen moeite met spugen op straat, al zullen ze wel richting de goot mikken. Op sommige plekken staan er boetes op spugen, maar dat is hetzelfde als met flitspalen: als er geen in de buurt is, rijden mensen toch te hard. Tenzij een politieman voor hun neus staat, zullen Chinezen dat soort bordjes geregeld negeren.
Op veel plaatsen in China zijn (gratis) openbare toiletten. Vaak zijn ze van een afstandje al te ruiken. Je kan beter naar een groot warenhuis
of restaurant gaan(die zijn meestal redelijk te doen).
De rij bij de MacDonalds is vaak lang, maar daar worden de toiletten netjes schoon gehouden.
De toiletten zelf zijn meestal hurktoiletten, maar met een spoelmechanisme. In hotels zul je meestal westerse toiletten vinden. Kijk niet vreemd op als de deur van het hokje niet op slot kan; een gesloten deur betekent al bezet en niemand zal proberen binnen te komen.
Onder een Chinees huwelijk wordt hier een huwelijk bedoeld dat verloopt volgens traditionele Chinese gewoontes en gebruiken. Het is ook meestal verbonden aan traditioneel geloof, namelijk voorouderverering, en er word een huwelijksdraagstoel gedragen.
Het midherfstfestival is een Oost-Aziatisch feest dat op de vijftiende van de achtste maand van de Chinese kalender wordt gehouden. Het wordt vooral gevierd in Volksrepubliek China, Taiwan, Hongkong, Macau, Noord-Korea, Zuid-Korea, Vietnam, Japan en gebieden waar migranten oorspronkelijk uit deze gebieden kwamen.
Met het lantaarnfeest eindigt het Chinese nieuwjaarsfeest. Dat gebeurt op de 15e dag van het nieuwe jaar in de Chinese kalender. Op deze dag eet men tangyuan in suikersoep en hangen families lampionnen voor hun deur. Ook in Korea en Japan wordt dit feest gevierd.
SLOT
Ik denk dat ik veel geleerd heb over dit onderwerp. Even overwoog ik ook om naar China te gaan, omdat ze daar slurpen en smakken aan tafel. Maar dat mocht niet van mijn moeder…
REACTIES
1 seconde geleden