Inleiding
Wat zijn grenzen? De dikke van Dale (13e druk) geeft voor het woord grens dertien verschillende betekenissen. Waarvan o.a.:
Een scheiding tussen gebieden
Uiterste rand of kant
Wiskundige grenzen
De grens die bij dit werkstuk van toepassing is, is een lijn die het gebied van staten, volken, gemeenten enz. , naar één zijde bepaalt.
• Bijvoorbeeld in natuurlijke grens is een grens die als het ware door de natuur is aangewezen, bijvoorbeeld een bergketen of een rivier.
• Politieke of staatkundige grens is de grens die het gevolg is van staatkundige gebeurtenissen, bijvoorbeeld een oorlog, niet van de natuurlijke gesteldheid van de bodem.
• Groene grens is de landsgrens die dwars door het landschap loopt.
Dit werkstuk gaat over de betekenis van de grenzen in de Europese Unie. Vroeger werd iedereen aan de grens goed gecontroleerd. Slagboom over de weg controle van paspoorten en de auto’s zelf door douaniers. Als je tegenwoordig de grens over gaat in de Europese Unie dan merk je er niet veel meer van. Er staan wat borden langs de weg en dat wat het. Soms word er nog door de douane gecontroleerd aan de grenzen.
Het akkoord van Schengen
Alle grenscontroles moesten afgeschaft zijn op 1 januari 1993. Wat betreft het vrije verkeer van goederen, diensten en kapitaal werd de doelstelling grotendeels bereikt en er is nu een complete interne markt. Op 1 januari 1993 verviel de plicht om te laten zien welke goederen je vervoerde als vrachtwagenchauffeur over de grens.
In de jaren tachtig waren niet alle lidstaten van de Europese Gemeenschap (later Europese Unie) voorstander van de opheffing van personencontroles aan de binnengrenzen. Daarom besloten op 14 juni 1985 de Beneluxlanden samen met Duitsland en Frankrijk om via een aparte overeenkomst het verkeer over hun onderlinge binnengrenzen te vereenvoudigen. In de Luxemburgse grensplaats Schengen ondertekenden zij het Akkoord van Schengen. Uitgangspunt was de volledige opheffing van binnengrenscontroles voor goederen en personen. Schengen is bedoeld als voorloper van de Europese Unie bij het creëren van een ruimte zonder controles aan de binnengrenzen. Regels van Schengen mogen niet strijdig zijn of worden met (nieuwe) regels van de Europese Unie. Dat blijkt ook uit artikel 142 van de Uitvoeringsovereenkomst. Hierin staat onder meer dat de Schengenlanden hun regels zullen vervangen of aanpassen, indien in Europese Unie - kader overeenkomsten worden gesloten met het oog op het creëren van een ruimte zonder binnengrenzen. Op 27 november 1990 is Italië toegetreden tot Schengen. Spanje en Portugal volgden op 25 juni 1991 en Griekenland op 6 november 1992. Op 28 april 1995 is ook Oostenrijk toegetreden tot Schengen. Op 19 december 1996 volgden tot slot Denemarken, Zweden en Finland. Omdat deze drie landen al een vrij verkeer van personen hadden met de niet Europese Unie landen Noorwegen en IJsland, is met deze laatste twee landen een speciale samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Door het Verdrag van Amsterdam, dat in juni 1997 werd gesloten, wordt Schengen onderdeel van de Europese Unie. Omdat Groot-Brittannië en Ierland vanwege hun ligging hun eigen grenscontroles willen handhaven, doen deze landen voorlopig niet mee met Schengen. Op 19 juni 1990 kon de Overeenkomst ondertekend worden. Hierin staat onder andere dat de controles aan de binnengrenzen van de Schengenlanden worden afgeschaft en in plaats hiervan controle aan de buitengrenzen plaatsvindt. Hiervoor zijn compenserende maatregelen genomen, die gelden voor de onderlinge afstemming van het visum en asielbeleid, het bevorderen van de samenwerking tussen politie en justitie en het instellen van het Schengen Informatie systeem. Het Schengen Informatie systeem houdt in dat er scherpere maatregelen genomen moesten worden voor de buitengrenzen. Het Schengen Informatie systeem vervult een noodzakelijke rol voor de uitvoering van het akkoord van Schengen.
Buitenbeentjes binnen de grenzen van de E.U.
De bekendste buitenbeentje dat wij Nederlanders kennen is Baarle - Hertog en Baarle - Nassau. Baarle – Hertog is een enclave voor de Nederlanders. Een enclave is een stuk grondgebied van een staat dat geheel omsloten wordt door gebied van een andere staat. Vanuit Belgisch oogpunt is Baarle – Hertog een exclave, het tegenovergestelde van een enclave. In de Europese Unie zijn er een aantal van dat soort enclave’s en exclave’s. Bijv. Campione (Italiaans gebied in Zwitserland gelegen) en Llívia(Spaans gebied in Frankrijk gelegen). Llívia is heeft een bijzondere geschiedenis. Llívia was ooit een Romeinse stad : Julia Livia. Later is er een verdrag gemaakt. Dat verdrag was het verdrag van de Pyreneeën. In dat verdrag stond dat de Fransen alle dorpen uit Cerdagne (een streek in de Franse Pyreneeën) mocht hebben. De Spanjaarden vonden dit goed, omdat ze wisten dat Llívia stadsrechten had. Zo kwam het dat alleen Llívia nog wel Spaans is in Cerdagne.
Nu Litouwen en Polen toetreden tot de Europese Unie is Kaliningrad ook een enclave, maar dan een speciale. Kaliningrad is een stuk land dat behoord tot Rusland, maar ligt niet in Rusland of tegen Rusland aan. Het is als het ware omsingelt door Polen en Litouwen. En nu Polen en Litouwen toetreden tot de Europese Unie is Kaliningrad een enclave voor de Europese Unie. De leden van de Europese Unie zijn nu aan het overleggen hoe dit moet worden opgelost, omdat de Russen ook over de grond contact kunnen houden met Kaliningrad en niet alleen door de lucht.
Komen er nog grenzen bij?
Ja, er komen nog grenzen bij binnen de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zullen de komende maanden gaan brainstormen over de relaties met de nieuwe buurlanden, omdat er nu nieuwe Europese Unie landen bij zijn gekomen betekend het dat de buiten grenzen van de Europese Unie zullen verplaatsen. Zo was de grens tussen Duitsland en Tsjechië een buitengrens voor de Europese Unie nu is dat een binnengrens.
Op één mei 2004 zullen tien nieuwe leden toetreden tot de Europese Unie: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Cyprus en Malta. In de periode tot hun toetreding zal de Europese Commissie in de gaten houden of zij zich houden aan de afspraken en de Europese wetgeving naleven. Zo niet, dan zullen ze buiten de Europese Unie worden gehouden op die terreinen waar ze in tekort komen. De komende maanden zullen de juridische details van de toetreding worden geregeld. Het uiteindelijke verdrag wordt op zestien april 2003 in Athene getekend. Dan hebben zowel de huidige Europese Unie - leden als de toekomstige tien - lidstaten ruim een jaar om het verdrag goed te keuren en af te handelen in eigen land. In de meeste Europese Unie - landen doen de parlementen dat; in veel kandidaat-landen zijn referenda voorzien. Op één mei 2004 krijgen de nieuwe leden meteen een vertegenwoordiger in de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie. Ze doen als volwaardig Europese Unie - lid mee aan de verkiezingen voor het Europese Parlement in juni 2004. De nieuwe leden doen mee aan de Intergouvernementele Conferentie, een beraad dat waarschijnlijk in 2004 wordt gehouden en dat moet er voor zorgen dat er een nieuw bestuur van de Europese Unie komt.Cyprus is een apart land, omdat er een Turks deel is en een Grieks deel Alleen Griekse deel van Cyprus wordt lid van de Unie. Het Turkse deel van het eiland blijft voorlopig buiten. Pas als er een overeenstemming komt over de hereniging van Cyprus, zal ook het Turkse deel lid zijn van de Europese Unie. Of als Turkije zelf nog toetreed tot de Europese Unie, alleen zal dat nog niet zijn op één mei 2004.De toetredingsonderhandelingen met Bulgarije en Roemenië gaan gewoon verder. De bedoeling is dat deze twee landen in 2007 kunnen toetreden. Turkije wordt de komende paar jaar beoordeeld op zijn voortgang op het gebied van democratische hervormingen, de rol van het leger en de mensenrechten. In december 2004 toetst de dan uitgebreide Europese Unie van 25 landen de vorderingen. Als die voldoende blijken, zullen zo snel mogelijk daarna de toetredingsonderhandelingen beginnen. Dus de Europese Unie breidt zijn grenzen nog steeds verder uit.
REACTIES
1 seconde geleden