Graancirkels

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 401 woorden
  • 11 juni 2004
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Graancirkels bestaan al erg lang. Zo lang zelfs, dat mensen er nog steeds het fijne niet van weten. Iedereen kent wel een graancirkel. Moeilijk eigenlijk om een graancirkel te beschrijven. Ik zou het omschrijven als “een tekening in een korenveld bestaande uit “platgestampt” graan, alleen vanuit de lucht te bekijken”. Het is nogal wat hè? Het is zelfs zo moeilijk te beschrijven dat je het niet eens in een woordenboek als Van Dale kunt vinden. Tja, wat is het nu eigenlijk?

Velen hebben een zeer duidelijke verklaring, anderen durven zich er dan weer niet over uit te spreken. Het enige wat men zeker weet is dat reeds in de middeleeuwen over graancirkels gesproken werd en dat er heel duidelijke tekeningen van bestaan die dateren uit de 17de eeuw.

Wat zeer eigenaardig is en wat vele mensen zich afvragen, is waarom graancirkels uitsluitend in graanvelden voorkomen en alleen in de zomer?
Het woord spreekt voor zich: graancirkel; het komt voor in een graanveld. Maar eigenlijk is die vraag helemaal onterecht: graancirkels komen ook voor in andere velden zoals maïs, spinazie, wortels, aardappelen,… Dus waarom heet het dan graancirkel?
Laten we dan eens kijken naar het tweede deel van het woord; cirkel. Die naam klopt al helemaal niet meer. Graancirkels bestaan tegenwoordig al uit veel ingewikkelder symbolen en tekens.
Graancirkels komen niet alleen voor in de zomer. Ze worden doorgaands het hele jaar door op verschillende plaatsen gevonden. Tja, mensen willen er altijd wel graag wat bij verzinnen…

Door de meeste mensen worden graancirkels gezien als het werk van grappenmakers die een mooi kunstwerk willen neerzetten, maar anoniem willen blijven. Net zoals bij graffitispuiters dus. Natuurlijk gebeurt dat soms ook. Maar altijd? Daar valt over te discussiëren.
Zo is er bijvoorbeeld meestal in een graanveld het optreden van een gewasafwijking. Jaren later zijn er ernstige afwijkingen die de gewassen schaden. Geleerden zijn het erover eens dat dit onmogelijk zou kunnen gebeuren door het met het handmatig platdrukken.

Een anders verschijnsel zijn de lichtbollen, die werden gezien door ooggetuigen. Ze beweren dat deze lichtbollen de graancirkels zouden hebben gemaakt in maar enkele seconden tijd.

Graancirkels blijven één groot mysterie. Niemand durft er zich over uitspreken. Maar deze vele feiten tonen aan dat wie het aandurft een professionele graancirkel te maken, ongelooflijk veel ervaring moet hebben en een werktuig, dat eigenlijk nog niet uitgevonden is. Buitenaards of gewoon natuurlijk? Wie zal het zeggen…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.