Frankrijk

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1919 woorden
  • 16 mei 2001
  • 762 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
762 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Algemeen

Het land

Frankrijk is één van de grootste landen in Europa. Het ligt ten zuiden van Nederland. Er wonen 58 miljoen mensen in Frankrijk( ongeveer 107 inwoners per vierkante kilometer). Frankrijk is een Republiek. Dit betekent dat de Fransen een president hebben. Sinds 1995 is Jacques René Chirac dat. De premier van Frankrijk is sinds 1997 Lionel Jospin. De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. Parijs is een mooie oude stad met veel bekende gebouwen. De Franse regering is ook in Parijs gevestigd. Parijs heeft ongeveer 10 miljoen inwoners en is de grootste stad van Frankrijk. Andere grote steden zijn Marseille ( 810 000 inwoners), Lyon ( 420 000 inwoners), Toulouse ( 370 000 inwoners) en Nice ( 345 000 inwoners). De officiële taal is Frans, niet overal in Frankrijk praten de mensen Frans. Sommige mensen praten Occitaans( in het zuiden) Baskisch( in de westelijke Pyreneeën), Duits( in Elzas-Lotharingen), Nederlands( in Frans Vlaanderen), Catalaans (Roussillon), Italiaans( rond Nice) en Corsicaans( op Corsica). Frankrijk heeft een oppervlakte van 543.965 vierkante kilometer. De afstand van noord naar zuid is 975 km en van oost naar west ook ongeveer dezelfde afstand. De buurlanden van Frankrijk zijn in het noorden België, in het oosten Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië en Monaco en in het zuiden Spanje. De grenzen van Frankrijk zijn voor een groot deel natuurlijke grenzen: in het noorden en noordwesten het Nauw van Calais en Het Kanaal, in het westen de Atlantische Oceaan, in het zuiden de Pyreneeën en de Zee en in het oosten de Alpen, de Jura en de Rijn. Gebouwen in Parijs
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en wordt ook wel de lichtstad genoemd. Het is één van de dichtstbevolkste steden in de wereld. Parijs is bekend door de gebouwen die er staan.

Arc de Triomphe

Het gebouw is 50 meter hoog en is het symbool van militaire macht. De bouw van de Arc de Triomphe begon in 1806. Napoleon gaf de opdracht voor een monument ter ere van het Franse leger. Pas in 1836 werd het monument afgemaakt. Onder de Arc de Triomphe ligt het graf van een onbekende soldaat. Het beeldhouwwerk op de Arc de Triomphe is het werk van 3 kunstenaars. Op de 30 schilden boven aan de Arc de Triomphe staan de namen van revolutionaire of keizerlijke overwinnaars.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren werd gebouwd in 2 jaar, dit was een recordtijd. Hij werd gebouwd door Gustave Eiffel ter herinnering aan de Franse Revolutie. Gustave Eiffel bouwde de toren voor de wereldtentoonstelling in 1889. De Eiffeltoren zou 20 jaar later afgebroken worden maar tegen die tijd waren er al zoveel fans, dat de Eiffeltoren mocht blijven staan en als zendmast werd gebruikt. De Eiffeltoren had in de loop van de jaren al verschillende namen gekregen: holle kandelaar, de trap naar de eeuwigheid, de toren van Babel, de volière van de wereld, koningin van Parijs. De Eiffeltoren is nu het symbool van Parijs. Hij is 300 meter hoog, weegt 7.000 ton en bestaat uit 15.000 ijzeren onderdelen. De Eiffeltoren wordt door vele mensen bezocht. s'Avonds is de Eiffeltoren helemaal verlicht.

Sacrè Coeur

De Sacrè Coeur is een kerk, hij staat op Montmartre, de heuvel in het noorden van Parijs. Hij is gebouwd om de 58.000 doden uit de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 te herdenken. Hij is gemaakt van wit marmer en wordt dan ook wel de bruidstaart-basiliek genoemd. Er is 35 jaar aan gewerkt. Elke dag wordt er in de Sacrè Coeur meerdere keren een mis gehouden.

Centre Pompidou

Centre Pompidou is het Nationaal Museum van Moderne kunst, het wordt ook wel 'Beaubourg' genoemd. De bouw hiervan was klaar in 1977. Onder leiding van president Georges Pompidou werd er met de bouw begonnen, maar het gebouw kwam af onder leiding van Giscard d`Estaing. In het museum zijn onder andere grote tentoonstellingsruimten voor wisselende exposities, ruimten voor theateruitvoeringen en muziekuitvoeringen, een bibliotheek en een fotografieafdeling. Erg opvallend aan het gebouw is dat alle leidingen, buizen en luchtkanalen aan de buitenkant van het gebouw zijn gemaakt en dus duidelijk te zien zijn.

Nôtre Dame

De Nôtre Dame is een kathedraal, deze kathedraal is erg sfeervol. De bouw begon in 1163, pas in 1345 was de kathedraal klaar. De Nôtre Dame is gebouwd door timmerlieden, steenhouwers, smeden en glazeniers. De Nôtre Dame raakte de laatste jaren in verval, door de architect Lassus en Viollet-le-Duc werd de schade weer hersteld. In de Nôtre Dame staat een orgel dat uit 7000 pijpen bestaat. Dit orgel komt uit 1730.

Franse gewoontes

De Fransen stammen af van verschillende volken, die in Frankrijk gewoond hebben. Een Fransman is trots op zijn land en cultuur. Hij vindt de Franse taal belangrijk en spreekt meestal geen andere taal. In de steden en op het platteland wordt hard gewerkt. Meer dan de helft van de vrouwen heeft vaak een baan. Hun kleine kinderen kunnen ze naar de crèche brengen. De Franse regering vindt het belangrijk dat vrouwen werken. Daarom betaalt de regering mee aan de crèches. In zijn vrije tijd geniet de Fransman graag van de natuur die het land heeft. Het gezin speelt een belangrijke rol in Frankrijk. De meeste mensen wonen in een twee-ouder gezin. Maar dat is aan het veranderen: steeds minder mensen trouwen en steeds meer huwelijken eindigen in een echtscheiding. De meeste Fransen wonen in steden. Grote steden zijn Parijs, Lyon en Marseille. De laatste jaren trekken veel meer Fransen weg uit de stad naar het platteland. Fransen besteden veel van hun geld dat ze verdienen aan hun woning. Die is meestal niet zo groot en heeft vaak maar drie kamers. Dat komt omdat de mensen in steden in appartementen wonen. De dorpjes op het platteland zien er bijna nog hetzelfde uit als eeuwen geleden: oude huisjes met luiken voor de ramen. De hoofdstraat komt meestal uit bij het dorpsplein. Het hoofdgerecht in Frankrijk is heel belangrijk. Na het avondeten blijven de meeste Fransen gewoon thuis. Ze kijken televisie, luisteren naar de radio of lezen de krant. Bijna alle Franse steden en dorpen hebben een markt. In de grote steden is er wel iedere morgen een markt. In de kleinere steden en in de dorpen een of twee keer in de week. Markten zijn in Frankrijk altijd gezellig. De mensen in de dorpen kunnen meestal niet zonder hun wekelijkse markt. Want behalve de bakkerij en de slager zijn er geen winkels dorp. Veel Fransen praten graag over het eten en drinken. Ze besteden hier veel geld aan. De maaltijd is het hoogtepunt van de dag. De Franse kookkunst is ook over de hele wereld bekend. De Fransen eten drie maaltijden op een dag. Bij iedere maaltijd wordt brood gegeten, maar dat wordt wel minder . Omdat de Fransen van vers brood houden, gaan ze vaak twee keer per dag naar de bakker. Meestal kopen ze de lange harde stokbroden, de baguettes en het grote ronde pain de campagne. Het ontbijt is altijd heel sober. Het is meestal koffie, stokbrood met boter en jam, of een croissant. Kinderen drinken meestal melk of warme chocolademelk bij het ontbijt. Tussen de middag eten de Fransen veel uitgebreider dan wij. Meestal is er soep, en vaak een hardgekookt ei met mayonaise en rauwkost. Het avondeten is de hoofdmaaltijd. Het begint Meestal met het voorgerecht van rauwkost of koud vlees. Het hoofdgerecht is vlees of vis met groente. Aardappelen en frites vinden de Fransen ook groente.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De Fransen stammen af van verschillende volken, die in Frankrijk gewoond hebben. Een Fransman is trots op zijn land en cultuur. Hij vindt de Franse taal belangrijk en spreekt meestal geen andere taal. In de steden en op het platteland wordt hard gewerkt. Meer dan de helft van de vrouwen heeft vaak een baan. Hun kleine kinderen kunnen ze naar de crèche brengen. De Franse regering vindt het belangrijk dat vrouwen werken. Daarom betaalt de regering mee aan de crèches. In zijn vrije tijd geniet de Fransman graag van de natuur die het land heeft. Het gezin speelt een belangrijke rol in Frankrijk. De meeste mensen wonen in een twee-ouder gezin. Maar dat is aan het veranderen: steeds minder mensen trouwen en steeds meer huwelijken eindigen in een echtscheiding. De meeste Fransen wonen in steden. Grote steden zijn Parijs, Lyon en Marseille. De laatste jaren trekken veel meer Fransen weg uit de stad naar het platteland. Fransen besteden veel van hun geld dat ze verdienen aan hun woning. Die is meestal niet zo groot en heeft vaak maar drie kamers. Dat komt omdat de mensen in steden in appartementen wonen. De dorpjes op het platteland zien er bijna nog hetzelfde uit als eeuwen geleden: oude huisjes met luiken voor de ramen. De hoofdstraat komt meestal uit bij het dorpsplein. Het hoofdgerecht in Frankrijk is heel belangrijk. Na het avondeten blijven de meeste Fransen gewoon thuis. Ze kijken televisie, luisteren naar de radio of lezen de krant. Bijna alle Franse steden en dorpen hebben een markt. In de grote steden is er wel iedere morgen een markt. In de kleinere steden en in de dorpen een of twee keer in de week. Markten zijn in Frankrijk altijd gezellig. De mensen in de dorpen kunnen meestal niet zonder hun wekelijkse markt. Want behalve de bakkerij en de slager zijn er geen winkels dorp. Veel Fransen praten graag over het eten en drinken. Ze besteden hier veel geld aan. De maaltijd is het hoogtepunt van de dag. De Franse kookkunst is ook over de hele wereld bekend. De Fransen eten drie maaltijden op een dag. Bij iedere maaltijd wordt brood gegeten, maar dat wordt wel minder . Omdat de Fransen van vers brood houden, gaan ze vaak twee keer per dag naar de bakker. Meestal kopen ze de lange harde stokbroden, de baguettes en het grote ronde pain de campagne. Het ontbijt is altijd heel sober. Het is meestal koffie, stokbrood met boter en jam, of een croissant. Kinderen drinken meestal melk of warme chocolademelk bij het ontbijt. Tussen de middag eten de Fransen veel uitgebreider dan wij. Meestal is er soep, en vaak een hardgekookt ei met mayonaise en rauwkost. Het avondeten is de hoofdmaaltijd. Het begint Meestal met het voorgerecht van rauwkost of koud vlees. Het hoofdgerecht is vlees of vis met groente. Aardappelen en frites vinden de Fransen ook groente.

Het landschap

Frankrijk heeft vele soorten landschappen. Van vruchtbare bouwgrond in de rivierdalen tot de besneeuwde toppen van de Alpen en de Pyreneeën. Frankrijk kan verdeeld worden in drie gebieden:

- De oude, sterk afgesleten gebergten - De jonge gebergten - De vlakke stukken land en de kust

De oude, sterk afgesleten gebergten

Een voorbeeld van een oude gebergten is het Centraal Massief. Het landschap is ontstaan door vulkanen. Je vindt er vreemde meren en ravijnen. Binnen het Centraal Massief ligt een vlak gebied, de causse. In dit kalksteenplateau liggen veel grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. De rand van het Centraal Massief bestaat uit steile, hoge kalkrotsen. Dit zijn de Cevennen. Daardoor was het Centraal Massief afgesloten van de rest van Frankrijk.

De jonge gebergten

Jonge gebergten van Frankrijk zijn de Alpen, de Pyreneeën en de Jura.

In de Alpen zijn de hoogste bergtoppen zelfs in warme zomers met eeuwige sneeuw bedekt. In dit gebied ligt ook de Mont Blanc (4807 meter). Dit is de hoogste berg van Europa.

De Pyreneeën zijn ook een hoog gebergte in Frankrijk. Het ligt op de grens van Spanje en Frankrijk. ook hier vind je bergpassen met haarspeldbochten en diepe ravijnen. In de bergen leven genzen, steenbokken en veel roofvogels. Er komen zelfs nog beren voor. Je komt ze niet snel meer tegen want er leven er ongeveer nog maar dertig.

De vlakke stukken land en de kust

Frankrijk heeft een kustlijn van 3000 kilometer. De Franse westkust ligt aan het Kanaal en de Atlantische Oceaan. De Franse westkust ligt aan het Kanaal. La Manche, dat betekent de mouw. In de geschiedenis hebben de havens aan het Kanaal een belangrijke rol gespeeld. Zeelieden vertrokken daar vandaan naar verre vreemde landen. In het uiterste Noorden liggen duinen, net als in Nederland. Het dune du Pilat bij Arcachon is met zijn 117 meter de hoogste duin van Europa. In de 18de eeuw zijn in opdracht van Napoleon langs de duinen naaldbomen geplant. De wortels van de bomen houden het zand vast. Bij Calais zijn witte krijtrotsen. De schiereilanden Normandië en Bretagne steken ver in de oceaan uit. Een schiereiland is een stuk land dat bijna geheel door water wordt omgeven.

De zuidkust grenst aan de Middellandse Zee. Daar liggen prachtige zandstranden en luxe badplaatsen. Op de plaats waar de Rhône uitmondt in de Middellandse Zee, heeft zich een grote delta gevormd. De Camargue. Het is een enorm moeras dat een oppervlakte heeft van 560 vierkante meter en tot beschermd natuurgebied is verklaard. Het is een paradijs voor wilde dieren en voor vogels. De Camargue is beroemd om zijn grote vluchten flamingo's, om de wilde paarden die er leven en om de stieren die er gefokt worden voor het stierenvechten. In het zuiden en op het eiland Corsica vind je olijfboomgaarden en droge gebieden met dicht struikgewas, de zogenaamde maquis. Hier is de lucht vol geuren van wilde bloemen en kruiden. Corsica
Het Franse eiland Corsica ligt in het westelijke deel van de Middellandse Zee, tussen Frankrijk en Italië en te noorden van het Italiaanse eiland Sardinië. Ten noorden van Corsica ligt de Ligurische zee, in het westen de Middellandse Zee, in het oosten de Tyrheense zee, in het zuiden de straat van Bonifacio. Corsica heeft een oppervlakte van 8722 Km² en is daarmee ¼ deel van Nederland. Het eiland heeft ongeveer 250.000 inwoners. Corsica ligt ongeveer 170 km van Frankrijk en is 186 km lang en 83 km breed.

Weer en klimaat

Frankrijk heeft twee weerzones, het noorden en het zuiden. In het noorden is er minder zon en meer regen en hoe verder je van de zee afgaat hoe droger het wordt. Het zuiden kent hete zomers en de winter is er minder koud dan in het noorden. In het gebied langs de Middellandse Zee is het zomers droger dan in de Aguitaine in het zuidwesten waar het vochtiger is. In het zuidoosten, aan de Middellandse Zee, zijn de winters zacht en de zomers heet en droog. Daardoor ontslaan er vaak bosbranden. In Bretagne en Normandië zorgt de Atlantische Oceaan voor veel wind, depressies en regen. Het weer in het oosten van het land wordt sterk beïnvloed door het weer in Centraal en oostelijk Europa. De winters zijn er koud, het is er vaak helder weer; in de zomer is het er heet en zijn stormen heel gewoon.

REACTIES

B.

B.

de eiffeltoren 302 meter hoog niet 300 meter

15 jaar geleden

S.

S.

De Notre Dame is gebouwd in 1161 en werd afgebouwd in 1348 in plaats van 1163 en 1345.

groetjes Sven

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.