Inleiding Frankfurt
Nieuwsgierig naar het land en de mensen? Ontdek Duitsland. Reis door de regio’s, ervaar het gezellige leven in de Duitse steden en geniet van het culturele aanbod. Wandel op historische paden, beleef de prachtige natuur en geniet van de culinaire veelzijdigheid van Duitsland. Wij nodigen u uit om in het bijzonder Frankfurt te bezoeken. Deze stad heeft een palet aan mogelijkheden. Wij zullen ze u graag toelichten.

Onze groep:

Alexander Adema:
Hij zal u de cultuur van Frankfurt bijbrengen.
Tevens verantwoordelijk voor lay-out en vormgeving.

Sebas Adamo:
Als u wat wilt weten over geschiedenis dan moet u bij hem zijn.

Vincent Nuis:
Hij weet alles over de bezienswaardigheden

Querido v. Berkel:
Onze sportspecialist, vraag gerust aan hem alles wat sport betreft.

Kevin Kroondijk:
Zijn verhaal gaat over de economie.

Inleiding Frankfurt Cultureel
Frankfurt is een zeer grote stad met vele wolkenkrabbers. Door haar skyline doet zij denken aan een kruising tussen Rotterdam en New York. Franfurt is erg belangrijk voor Europa, op zowel financieel, als op cultureel gebied. Aan de grote hoeveelheid mannen met pakken die er rondlopen, kunt u zien dat het zakenleven er een grote rol speelt. Liefhebbers van pittoreske dorpjes en mooie oude gebouwen en wijken zouden zich dan ook teleur kunnen stellen als ze deze stad bezoeken. Diegenen die er geen bezwaar tegen hebben om in een stad met veel naoorlogse hoogbouw te verblijven kunnen er o.a. bijzonder interessante musea met veel kunst (zowel klassiek als modern) bekijken. Ook is er een tentoonstellingsruimte waar zeer prestigieuze exposities worden gehouden. Voor de shopaholics; de stad beschikt over grote winkelcentra. Ook is de architectuur heel mooi. Kenmerkend voor Frankfurt is het moderne stadsbeeld dat als een van de weinige Europese steden vol staat met hoge kantoorgebouwen. Hierdoor wordt de stad ook wel "Mainhattan" genoemd. Voornamelijk de hoofdkantoren van de grote banken vallen op (bijvoorbeeld: Commerzbank, Dresdner Bank en Deutsche Bank). Ten slotte is Frankfurt ook zeker de moeite van het bezoeken waard door hun uitstekende keuken. (Denk aan de Frankfurter worstjes!)

Bron: Kunsttrip

Algemeen
Met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar plaatst Frankfurt zich in het lijstje van de grootst bezochte cultuursteden. Die cultuur uit zich op wel honderd verschillende onderdelen: van koor en prachtige kerken, tot Variété, Muziek en zeker niet het minst, de talrijke musea waar de stad beroemd om is.
Een bezoek aan Frankfurt is niet compleet zonder een bezoek aan het huis van de "grote zoon" van Frankfurt: Johann Wolfgang Goethe. De grote dichter die al vroeg was begonnen met het schrijven van gedichten. Hij was geboren en getogen in Frankfurt en bracht er na zijn jeugd en zijn rechtenstudie ook een deel van zijn leven door als advocaat. Zijn geboortehuis behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden in Frankfurt.

Alle wegen leiden naar Frankfurt: de stad aan de Main is optimaal te bereiken via lucht en snelwegen, ook beschikt Frankfurt over een grote binnenhaven. Als u in de stad wilt verblijven hoeft u geen moeite te doen een verblijfplaats te vinden, de stad beschikt namelijk over een breed gespreid hotelaanbod. Van het kleine pension tot aan het hotel van de topklasse toe middenin de city van Frankfurt, voor elk wat wils en voor wat de portemonnee het toelaat. Er zijn nu al 23.000 hotelbedden beschikbaar en er komen er nog altijd veel bij.

Skyline Frankfurt
Het grootste deel van de architectuur in deze stad bestaat uit naoorlogse hoogbouw, waaronder met name veel prestigieuze kantoorgebouwen. De oudere gebouwen zijn ingelijfd door de 20e-eeuwse architectuur. Dit contrast is typerend voor Frankfurt am Main. De Eschenheimer Turn is hier een mooi voorbeeld van. Dit restant van de oude vestingwerken maakt een vreemde indruk in de huidige stedelijke omgeving. De toren werd ontworpen door Klaus Mengoz en is gebouwd tussen 1400 en 1428. De arenden die zijn afgebeeld op twee reliëfs staan zowel symbool voor Duitsland als de stad Frankfurt. Toevallig is dat nu de stad zo modern is en met die vele hoge gebouwen, je niet veel moeite hoeft te doen om je in te beelden dat zich er op die hoge gebouwen een arendsnest kan zitten, vooral door de nog ietwat woeste omgeving van deze stad.
Maar er zijn meerdere oude kerken in het centrum van de stad. Aan de St. Leonhardkirche bouwde men vanaf de 13e tot en met de 15e eeuw. Het is een hallenkerk bestaande uit vijf schepen. De bouw van de Kaiserdom vond eveneens plaats tussen de 13e en de 15e eeuw. Hij is gebouwd op de plaats van Karolingische kapel. Overblijfsels van het Karolingische fort waarmee deze kapel verbonden was zijn te zien naast de kerk. De kerk is gewijd aan Karel de Grote en de H. Bartholomeus. Het is dan ook een keizerlijke kathedraal waar vanaf 1356 koningen en keizers zijn gekroond. In het interieur staan meerdere gotische kunstwerken. De Paulskirche is een neoclassicistische kerk met een cirkelvormig grondplan. Met de bouw van de kerk begon men in 1786.
Het oude centrum. Het plein en de omringende architectuur waren verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar zijn later weer herbouwd. De huizen stammen uit de vijftiende tot de achttiende eeuw. Aan de Ostzeile staat een groep vakwerkhuizen, daar tegenover licht het Altes Rathaus. In het midden van het plein staat de Gerechtigkeitsbrunnen. Aan de zuidelijke zijde wordt het plein afgesloten door de Nikolaikirche. Deze vroeggotische kerk werd gewijd in 1290 en diende tot het einde van de 15e eeuw als hofkerk.

Bron: Kunsttrip

Musea Frankfurt

Liebieghaus
Het “Liebieghaus” herbergt een collectie driedimensionale kunst. Sculpturen vanaf de oudheid tot het neoclassicisme zijn in dit museum te bezichtigen. De oudheid is vertegenwoordigd met beelden uit Egypte, het oude Griekenland en de Romeinse wereld. Tot de collectie behoren ook enige zeer esthetische beelden uit Oost-Azië.Ook zijn er Europese werken uit de middeleeuwen, de renaissance, het maniërisme, de barok en het neoclassicisme te zien.
Städelsches Kunstinstitut
In dit museum is een bijzonder grote en kwalitatief zeer hoogstaande collectie beeldende kunst daterend vanaf de14e eeuw tot de 20e eeuw te bezichtigen. Op de eerste verdieping zijn 19e-eeuwse en 20-eeuwse schilderijen te zien (o.a. Eugène Delacroix, Jean-Baptiste-Camille Corot, Gustave Courbet, Claude Monet, Edouard Manet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Odilon Redon, Pablo Picasso, Henri Matisse, Henri Rousseau, Ferdinand Léger, Ernst Ludwig Kirchner, Franz Marc, August Macke, Paul Klee, Max Beckmann en Max Ernst). De tweede verdieping is hoofdzakelijk voorzien van 14e tot en met 18e-eeuwse schilderijen. Er is werk te zien van bijzonder veel beroemde kunstenaars (o.a. Fra Angelico, Giovanni Bellini, Sandro Botticelli, Giovanni Battista Tiepolo, Jan van Eyck, Hans Memling, Hieronymus Bosch, Rogier van der Weyden, Peter Paul Rubens, Hans Holbein, Albrecht Dürer, Matthias Grünewald, Lucas Cranach de Oudere, Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Johannus Vermeer, Diego Velasquez) Ook zijn er nog wat 20e-eeuwse schilderijen geëxposeerd (o.a. Jean Dubuffet, Yves Klein, Francis Bacon). Voor openingstijden en overige informatie kunt u terecht op www. staedelmuseum.de. Voor de liefhebbers van de schilderkunst kan dit museum volstaan voor een reisje naar Frankfurt!

Bron: Kunsttrip

Museum voor Moderne kunst
Dit museum heeft beeldende kunst vanaf de jaren zestig in de collectie. Er is o.a werk van Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Claes Oldenburg en Joseph Beuys te zien. De kunst is erg interessant voor liefhebbers van moderne kunst en diegenen die zich er voor open willen stellen. Behalve beeldhouwkunst en schilderkunst zijn er ook veel eigentijdse mediums te bezichtigen als fotografie en videokunst. In collectie is echter weinig toegankelijk werk te zien. Liefhebbers van figuratieve kunst kunnen hierdoor teleurgesteld zijn. Voor tentoonstellingen, openingstijden en andere informatie kunt u de site www.mmk-frankfurt.de raadplegen Het gebouw is door Hans Hollein ontworpen en dateert uit 1989-1992. Het aangename interieur is optimaal afgestemd op zijn functie als museum.

De Franken

De Franken waren een van oorsprong Germaanse stam die van de omgeving van de Oder naar Noord-Frankrijk trok (de namen Frankfurt am Main en Frankfurt an der Oder zijn aan de Franken ontleend). Daar ontstond een Frankisch rijk dat gekerstend werd en steeds verder groeide, tot het ten tijde van Karel de Grote heel Frankrijk, Duitsland, de Lage Landen, Noord-Italië en Noord-Spanje omvatte. In 800 werd Karel de Grote tot keizer gekroond. In zijn visie was er immers een nieuw Westromeins Rijk ontstaan. De Byzantijnen wezen de claim van deze "barbaren" echter minachtend van de hand.
Na de dood van zijn zoon brak echter onenigheid uit tussen zijn kleinzonen, en al snel werd het rijk gesplitst in drie delen: het Westen (het latere Frankrijk), het Midden (Lotharius) en het Oosten (het latere Duitsland). Het Midden kreeg de keizerskroon, en werd uiteindelijk door het Oosten veroverd, waarmee de keizerskroon aan Duitsland toeviel. Het westen zou zich tot het latere Frankrijk ontwikkelen. Uit het Oosten ontwikkelde zich het Heilige Roomse Rijk. Ook deze naam refereert aan de Romeinen.

Otto Hahn

Otto Hahn was de zoon van een glazenwasser. Hahn is geboren in Frankfurt, Duitsland in 1879. Hij heeft scheikunde gestudeerd op de universiteit van Marburg, hij maakte zijn proefschrift in in 1901.Daarna werd hij bibliothecaris die universiteit.
In 1904 ging Hahn naar londen om daar te studeren. Daar deed hij een onderzoek naar radioactiviteit.Later verhuisde hij naar Montreal waar hij werkte voor Ernest Rutherford.
Rutherford ging terug naar Duitsland in 1906 waar hij met Lise Meither ging werken aan de Kaiser Wilhelm Instituut voor scheikunde. Hahn werd daar hoofd van de radioactivieve afdeling.
Tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was Hahn in dienst bij het Duitse leger. Zijn wetenschappelijke kennis werd erkend en hij werd een specialist in de chemische oorlogvoering. Zo zorgde hij erv oor dat er chloorgas en mosterdgas tegen Britse en Franse troepen gebruikt werden.
Na de oorlog ging Hahn weer werken met Lise Meitner en samen ontdekten ze protactinium in 1918 en radioactieve isomen in 1921. In de volgende jaren daarna wijdde ze al hun tijd aan een onderzoek naar het gebruik van radioactieve methodes bij chemische problemen.
Anne Frank
Annelies Marie Frank (12 juni 1929 – 12 maart 1945) was een oorspronkelijk uit Duitsland afkomstig Joods meisje dat een dagboek bijhield in de periode dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken in Amsterdam. Ze overleed in een nazi-concentratiekamp Van Duitsland naar Amsterdam
Haar familie verhuisde in 1933 van het Duitse Frankfurt am Main, waar Anne was geboren, naar Amsterdam om vervolging door de nazi's te voorkomen. De eerste tijd woonde het gezin Frank in een Amsterdamse nieuwbouwwijk, op het Merwedeplein (achter het Victorieplein). Ze was net 13 jaar oud toen ze in juli 1942 onderdook in het Achterhuis, een kleine ruimte van twee verdiepingen achter het bedrijf van Otto Frank op de Prinsengracht 263. De deur naar het achterhuis zat verstopt achter een boekenkast.
Anne Frank en haar familie verloren hun Duitse nationaliteit door een Duitse naziwet uit 1941, die alle Joden buiten Duitsland hun staatsburgerschap ontnam. De familie werd op dat moment stateloos. Of de Duitse naziwet die de naar het buitenland gevluchte Duitse Joden hun staatsburgerschap ontnam ooit later is ingetrokken is niet bekend.

Bezienswaardigheden

Inleiding
Als u in Frankfurt bent kunt u zich gaan vervelen of u kunt allemaal leuke dingen doen: zoals naar de dierentuin of naar een museum. U kunt natuurlijk ook een kijkje nemen in de oude mooie straten van Frankfurt.

Algemeen
De attracties van Frankfurt worden in vier delen behandeld. De bezienswaardigheden van de eerste drie liggen binnen de plattegrond. Na de Innenstadt volgt het ten zuiden van de Main gelegen stadsdeel Sachsenhausen en daarna de buitenwijken Westend, Bockenheim, Nordend en Ostend. De buitenwijken komen in het vierde deel aan de orde. Frankfurt heeft opvallend veel goede musea. Naturmuseum Senckenberg, het Goethehaus, het Historische Museum, het Städelsche Kunstinstitut, het Kunstgewerbe Museum en het nieuwe Museum für Moderne Kunst zijn de bekendste. De Römerberg en de dom zijn de belangrijkste historische attracties van de binnenstad. De dierentuin (Zoo) geniet ook internationale bekendheid. Voor de liefhebbers van architectuur is de Behrensbau in het buiten de plattegrond gelegen stadsdeel Höchst een bezoek.

Staedel-Museum
Hier staat informatie van een standbeeld in de Staedel-Museum.
Egypte-Griekenland-Rome Weerstand en contacteer
Sinds regeel onheuglijk, Oude Egypte heeft de verbeelding van de occident meer sterk dan enig andere cultuur geboeid. In oude tijden was het land van de Farao's de cruciale rijden macht achter de ontwikkeling van grote beeldhouwwerken en steenarchitectuur en zelfs vandaag een speciale aura omringt nog steeds Egyptische illustraties en tekens. Zelfs in klassieke antiquiteit, de Egyptische godsdienst en metaforische taal werd waargenomen als bijzonder vreemd, maar zij werden ook met een geheim, onpeilbare wijsheid gecrediteerd. Het feit dat deze bekwaamheid om toegenomen voorbij hun overlijden naar delen soms gelijkwaardig naar Egyptomania is getuigenis naar de Egyptische cultuur te imponeren of liever de weg die het in Griekenland en Rome geïnterpreteerd werd.
Het gebouw op de aanwinst voor de Liebieghaus in Frankfurt van het enige standbeeld van Alexander het Geweldige nog steeds bewaarde voor ons, die hem als een Farao afbeelden, een speciale tentoonstelling in de Städelsches Kunstinstitut (Städel het Instituut van Kunst) van 26 november 2005 tot 26 februari 2006 zal concentreren zich op de wederkerige artistieke verhoudingen tussen Egypte aan de ene kant en Griekenland en Rome op het andere. De tentoonstelling zal de historische interculturele ruil tussen de cultuur van de oude wereld documenteren. De coëxistentie van cultuur en wisselwerking met buitenlandse cultuur is kwesties die bijzonder niets van hun relevantie naar vandaag verloren hebben.

Frankfurt Zoo

Omheiningen en Dieren Verblijven:
Van de tropische tot de Zuidpool in enkele uren
Verwelkoom naar de jungle: In de Grote Kat Jungle, leeuwen en tijgers jagen door een bijna natuurlijke omgeving. Waarnemers worden door paneel van de dieren enkel van glas of water-gevullen sloten gescheiden, voor een op-dicht, onmiddellijke ervaring.
Of wil u de exotische voorstem-ja zien? Bezoek dan het Grzimek Huis, waar nacht in dag gemaakt is. Het is een enkelvoudige gelegenheid om nachtelijke dieren in hun habitat op te merken!
In de Exotarium een reis van de Arctische Zee tot de Amazone verwacht de bezoeker. De vis, hagedissen, krokodillen en andere reptielen en insecten kunnen hier opgemerkt worden. De ook waard zien is de vogel hal met een indrukwekkend vrij-vliegende vogelhuis.
Duik in leven bovenstaande en onder het water aan het Zegel Klip.
Natuurlijk biedt de Frankfurt Dierentuin vele andere interessante waarnemingen aan en ervaart buiten de dier huizen.

Hoofdverantwoordelijkheden van Moderne Dierentuinen:
Als een wetenschappelijk beheerde dierentuin is de Frankfurt Dierentuin naar de vier hoofdverantwoordelijkheden van moderne dierentuinen, namelijk toevertrouwd: om aan bezoekers ontspanning aan te bieden, om informatie en opvoeding te verzorgen, om onderzoek te leiden en te steunen en verdere wereldwijde inspanning in natuur conservancy.
Tegelijk van het toenemen van mechanisering en haast in alledaagse leven, verzorgen nu meer dan ooit zoölogische tuinen een recreatieve functie voor het stedelijke publiek. Heini Hediger, vermaarde dier psycholoog en stichter van wetenschappelijke dierentuin biologie, verklaarde dat de dierentuin als een “nooduitgang naar natuur” moet dienen en ga de constant meer en meer aliënatie van mensheid van natuur tegen. In realiteit noch boeken noch dier documentaires kunnen vervangen de rechtstreekse ontmoeting met een dier en niet iedere stadsbewoner heeft de optie van het ervaren “natuur op locatie,” in een nationaal park in Afrika of Amerika. Daarom neemt de moderne dierentuin een belangrijke functie als een vervangmiddel aan.
De verzorgende informatie over het leven en gedrag van dieren gaat ook aliënatie van natuur tegen. Het feit dat de dierentuin een beduidende onderwijsmissie volbrengt wordt door de aantal bezoekers gedemonstreerd: Over 60.000 schoolkindereneren en studenten bezoeken de Frankfurt Dierentuin die ieder jaar uit te breiden hun begrip van biologie. De ervaring toont dat leidt waarneming van het leven wilde dieren leidt tot een meer blijvende ontmoeting dan theoretische volproppen in een klaslokaal of laboratorium – en dat maakt aan de Frankfurt Dierentuin de grootste school in Hessen!
Als een plaats van wetenschappelijk onderzoek heeft de moderne dierentuin een verdere functie te volbrengen. De kennis wir aan de velden van dierentuin biologie, gedragsonderzoek en wilde dier geneeskunde helpt vee, huis huisdieren en huisdieren en vooral bevrijdt-levende wilde dieren die met uitsterven bedreigd zijn schuld om vervolging of snelle vernietiging van hun habitat te leiden. Onderzoekers van de Johann Wolfgang Goethe Universiteit en vele andere universiteiten werken in dichte vereniging met dierentuin wetenschappers op verschillende projecten aan de Frankfurt Dierentuin.
De Dierentuin steunt indirect het conservatie idee heel doeltreffend ook, hoofdzakelijk door dierentuin dieren die handelen als “Welwillendheid” ambassadeurs voor hun soort: "Enkel wat liefde beman, wil hij beschermt. En hij houdt van enkel wat hij weet", zei de Afrikaanse Baba Dioum. Waar doe anders de meeste mensen hebben de gelegenheid te leren om wilde dieren, indien niet aan de dierentuin te kennen?
Om voor de tentoonstelling klaar te maken, hebben Egyptologen met klassieke archeologen meer uitgebreid dan ooit voor gewerkt. Tachtig musea en verzamelingen van alle werelden hebben deze speciale mogelijke gebeurtenis bedankt naar de lening van bijna 400 voortreffelijke kunstwerken gemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.