Fileprobleem

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 579 woorden
  • 4 januari 2002
  • 137 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
137 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Het fileprobleem
De hoofdvraag:
Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost.

Inleiding: Het fileprobleem is een groot probleem en in dit verslag kijken wij hoe erg het fileprobleem is en hoe dit in de toekomst opgelost kan worden.

De deelvragen:

Deelvraag 1: Wat zijn mogelijke oplossingen voor het fileprobleem in de toekomst?

Rekeningrijden, kan een oplossing zijn. Rekeningrijden houdt in dat als je naar de randstad rijdt je onder een tolpoort door gaat die jouw nummerbord registreert en dan een rekening naar jouw huis stuurt. Hierdoor wordt reizen naar de randstad duurder en zullen mensen misschien meer gaan carpoolen of met het openbaar vervoer gaan om de kosten lager te maken. Ook heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat om tweebaanswegen tijdelijk tot drie smallere wegen om te vormen. Ook is op sommige plaatsen als experiment ingevoerd dat de vluchtstrook in de spits als spitsstrook gebruikt mag worden. Ook zijn er nog vage plannen voor een betaalstrook waar weggebruikers die extra betalen dan exclusief van gebruik mogen maken. De mensen hebben dan de keus tussen gratis in de file staan of geld betalen om sneller te kunnen doorrijden. Ook kan het openbaar vervoer sterk verbeterd worden. Als dit gebeurt zullen mensen hier misschien sneller voor kiezen, want nu weerhouden de vertragingen en het tekort aan zitplaatsen de reiziger om met het openbaar vervoer te gaan in de spits. Een andere mogelijke oplossing is het telewerken. Bij het telewerken werkt de werknemer thuis en stuurt hij zijn werk via de computer en het internet naar de werkgever. Dit is echter alleen mogelijk als het om kantoorwerk gaat.

Deelvraag 2: Wie staan er vooral in de file, is het woon-werkverkeer of vrachtverkeer?

De meeste mensen die in de file staan vallen in de categorie woon- en werkverkeer. Vooral in de ochtendspits zijn er veel mensen op weg naar het werk. Bijna zeventig procent van de mensen in de file is dan woon-werkverkeer. Zakelijk, vracht- en overig verkeer verdelen de resterende plaatsen. Onder die laatste groep vallen bijvoorbeeld mensen met recreatief verkeer. Kijken we niet alleen naar de spits, maar naar het gehele etmaal,is de verhouding anders verdeeld. Het woon-werkverkeer blijft de grootste deel voor rekening nemen met bijna veertig procent. Ook het zakelijk verkeer is met 28 procent sterk vertegenwoordigd. En één op de twaalf in de file is een vrachtwagen. Is al dit verkeer nu veroordeeld tot de file, of heeft het een andere oplossing? De weggebruikers zouden wellicht op een ander tijdstip kunnen reizen of met een ander vervoermiddel. Uit recent onderzoek blijkt dat veertien procent van de verkeersdeelnemers in de ochtendspits het vertrektijdstip in principe zonder overleg zegt te kunnen aanpassen. Tien tot vijftien procent blijkt te beschikken over een reëel alternatief met het openbaar vervoer. Ook vervoerders nemen maatregelen om de files te vermijden: planning, andere routes en andere laad- en lostijden.

Type verkeer De hele dag door Ochtendspits normale files (files die er vaak staan) Woon-werk 39% 69% Zakelijk 28% 14% Overige motieven 25% 12% Vracht 8% 5% Totaal 100% 100% Een geringe vermindering van het aantal auto’s leidt tot een veel grotere vermindering van de file. In de randstad zou een vermindering van het autoverkeer met 10 procent de files al met 40 procent doen verminderen.

Deelvraag 3: Wat doet de regering nu om het fileprobleem tegen te gaan?

Deelvraag 4: Wat is het gevolg van het fileprobleem voor de mainports?

Deelvraag 5: Wanneer is het het drukst op de wegen? (Arjan, daarmee bedoel ik tijd maar ook data, bv. door vakantieverkeer.)

REACTIES

G.

G.

ik vind het een goede presentatie maar meer gerichte vragen mag ook wel

21 jaar geleden

M.

M.

hey waar blijven de andere deelvragen dan?

21 jaar geleden

R.

R.

beste thij
waar zijn je antwoorden op je laaste drie deelvragen

bij voorbaat dank

21 jaar geleden

I.

I.

beste thijs,
ik moet een dergelijk werkstuk maken over het fileprobleem en ik moet de deelvraag behandel: wanneer komen de meeste files voor, ik heb er niet zveel informatie van gevond, maar in jouw werkstuk staat de vraag wel vermeld maar niet beantwoord! heb je het antwoord wel, zou je het dan aub zo snel mogelijk kunnen mailen?
bij voorbaat heel veel dank
groetjes
isabelle

21 jaar geleden

M.

M.

best wel goed verslag wat voor cijfer had je der op in iedergeval al vast bedankt!!!

heel veel gr. marieke

21 jaar geleden

J.

J.

Leerdam, 22 mei 2003

Geachte meneer Geerse,

Graag zou ik willen weten welke sources u geraadpleegd hebt voor dit werkstuk.

Momenteel ben ik bezig met een analyse over het fileprobleem 2003. Ik hoop dat u mij hierbij kunt helpen.

Bij voorbaad dank voor de moeite.

Met vriendelijke groet,

JGE de Groot

20 jaar geleden

J.

J.

jah hallow waarom heb je het antwoord van deelvraag 4 niet erbij staan?! waarom zet je dat verslag dan op internet echt... pfffff

19 jaar geleden

A.

A.

waar zijn de antwoorden op deelvragen nummer 3,4 en 5?????

18 jaar geleden

H.

H.

Hoi broertje! mooi werkstuk hoor.
=)
x je zus.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.