Duitsland
Inleiding:
Ik doe mijn werkstuk over Duitsland omdat het een groot land is waar je veel over kunt vertellen.
Inhoud:
.Inleiding
.De Duitse geschiedenis
.Verenigd en Verdeeld
.Bossen en Bergen
.Oost-Duitsland
.Berlijn
.De Duitse industrie
De Duitse geschiedenis
Vroeger was Duitsland overdekt met dichte bossen. Ongeveer 3000 jaar geleden leefde op dit wilde platteland het volk dat we kennen als de Kelten. Hun machtigste stammen woonden ongeveer 800 voor Cristus in de donauvallei. Later verplaatste het middelpunt van de Keltische macht zich noord en westwaarts, maar de gebieden van de Hunsrück en Eifel. In 1968 werd in het Zwarte Woud het graf van een Keltisch stamhoofd ontdekt. Hij was gekleed in goud en omringd door prachtige schatten.
Duitse stammen
Vanaf omstreeks 500 voor Christus werden de wouden tussen de Rijn en de Donau binnengevallen door woeste stammen uit het moorden en oosten, die talen spraken die wij Germaans noemen. Dit waren de voorouders van de huidige Duitsers. Ze verdreven de Kelten maar begonnen toen te strijden tegen de groeiende macht van Rome. Tussen 225 en 51 voor Christus veroverden de oude Romeinen Gallië- het Keltische gebied ten zuiden en westen van Duitsland. Ze rukten op naar de Rijn den de Donau. Zouden ze nu de Duitse wouden in hun macht kunnen krijgen? Ze probeerden het, maar in 9 naar Christus bracht de Duitse leider Hermann, ook bekend als Arminius, de Romeinen een vreselijke nederlaag toe.
Het Romeinse Rijk
De delen van Duitsland die onder Romeins bestuur stonden, waren merendeels vredig. De handel bloeide en er werden wijnstokken geplant langs de warme rivierdalen. Er werden steden en forten gebouwd. In Trier, Keulen, Mainz Augsburg en Regensburg zijn nog altijd Romeinse overblijfselen te zien. De Romeinse macht begon echter te verzwakken en Duitse stammen als de Alamannen, Franken, Goten en Vandalen begonnen naar het zuiden en westen te trekken. Ze werden op hun beurt in het oosten aangevallen door woeste Aziatische stammen, zoals de Hunnen. Germaanse invallers veroverden Rome in 475 na Christus en stroomden Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Noord-Afrika binnen. Ze stichtten machtige koninkrijken.
De stichter van het nieuwe Europa
De Franken stichtten het nieuwe Germaanse koninkrijk. Onder de christelijke leider Karel de Grote reikte de Frankische heerschappij van de Pyreneeën in het westen tot de rivier de Elbe in het oosten. Karel de Grote heerste over Noord-Italië en werd in 800 na Christus gekroond tot Keizer van Rome. Zijn koninklijke paleizen werden studiecentra.
Het Heilige Romeinse Rijk
Na de dood van Karel de Grote werd het rijk verdeeld. Het westelijke deel werd uiteindelijk Frankrijk. Het oostelijke deel werd Duitsland en de kroon werd na verloop van tijd overgedragen aan de Saksische leiders. Een hiervan, Otto I, stichtte een nieuw 'Heilig Romeins Rijk' dat van 962 tot 1806 na Christus standhield. De keizer was alleenheerser maar er waren veel regionale leiders die geleidelijk meer macht naar zich toetrokken. Diverse koninklijke families namen de keizerskroon over tot de familie Habsburg in 1483 de macht in handen kreeg en hield.
Een veranderende wereld
Duitsland in de Middeleeuwen was een land van kastelen, kloosters en grote kathedralen. Geleerden en dichters zwieren van paleis naar paleis. De meeste mensen werkten op het land voor de plaatselijke heer. Een nieuwe klasse mensen- bankiers, vakbekwame ambachtslieden en kooplieden- werd heel rijk. De handelaren van de Hanze werden net zo rijk en machtig als tal van de leiders.
Katholiek en Protestant
Duitsland raakte verwikkeld in een bittere godsdienststrijd. Protestanten, geleid door Maarten Luther klaagden over de corruptie van de Rooms-Katholieke Kerk en eisten dat de Duitse christenen zich zouden afscheiden. Luther werd door sommige leiders gesteund, maar andere steunden de keizer die katholiek bleef. Dit conflict verscheurde Duitsland. Na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) viel Duitsland uiteen in wel 1800 afzonderlijke staten! Maar aan het begin van de 18de eeuw wist Pruisen in het protestante noordoosten geleidelijk de macht te winnen.
Verenigd en verdeeld
Onder leiding van koning Frederik de Grote (1712-1786) werd Pruisen een van de machtigste landen in Europa. In 1806 viel Frankrijk Pruisen binnen, maar negen jaar later nam het land wraak toen het zich aansloot bij de Britten om de Fransen, aangevoerd door Napoleon, bij Waterloo te verslaan. Het Heilige Romeinse Rijk werd nu vervangen door onafhankelijke staten. Het Duitse volk was echter niet beter af. Revolutionairen eisten hervormingen en een verenigd Duitsland. In 1871 werden de Duitse staten een rijk. Koning Wilhelm I van Pruisen werd de Duitse keizer. Het Duitse rijk breidde zich uit door de vestiging van kolonies in Afrika. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Miljoenen sneuvelden en tegen 1918 was Duitsland geruïneerd.
Industrie en uitvindingen:
1851: Hermann von Helmholtz vindt de oogspiegel uit waarmee artsen het oog kunnen onderzoeken.
1876: Nikolaus Otto bouwt de eerste viertaktgasmotor.
1881: Werner von Siemens legt de eerste elektrische tramweg in Berlijn aan.
1885: Gottlieb Daimler ontwerpt de eerste motorfiets met een benzinemotor.
1885: Karl Benz vervaardigd de eerste auto met benzinemotor.
1892: Rudolf Diesel vindt de dieselmotor uit.
1895: Wilhelm Röntgen ontdekt röntgestralen.
De opkomst van de nazi's
Na de nederlaag van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog ging Wilhelm II de Keizer als balling naar Nederland. Communisten probeerden de macht te grijpen maar faalden. Helaas ging het in de jaren1920-1930 heel slecht en zaten veel mensen zonder werk. Geld werd zo weinig waard dat je een koffer vol bankbiljetten nodig had om een brood te kopen. In 1933 werd Adolf Hitler, de leider van de nazi-partij (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) de Duitse kanselier. Iedereen die het niet met de nazi's eens was, werd in elkaar geslagen , gevangen gezet of vermoord. In 1939 stortte Hitler zijn land in een Tweede Wereldoorlog tegen de geallieerden, waaronder Frankrijk, Groot-Brittanië, de Sovjet-Unie en, vanaf 1941, de Verenigde Staten. In 1945 was Duitsland echter volledig verwoest. Toen de geallieerden het Duitse gebied binnen marcheerden, waren ze geschokt bij de ontdekking van de vernietigingskampen waar de nazi's meer dan zes miljoen joden hadden vermoord.
Duitsland verdeeld
Duitsland was nu bevrijd van de nazi-heerschappij maar werd in tweeën gedeeld. De Verenigde Staten, die de BRD steunden, en de Sovjet-Unie die de DDR in handen had, waren vijanden geworden. Families werden gescheiden. Grote legers stonden bij het prikkeldraad van de grens tegen over elkaar. Aan beide zijden begonnen Duitsers hun land weer op te bouwen. De BRD was zo succesvol dat men sprak van een 'Wirtschaftswunder' (economisch wonder). Eind jaren '80 begon de Sovjet-Unie uiteen te vallen en op 10 November 1989 werd de gehate Berlijnse muur gesloopt. Duitsland was herenigd.
Bossen en bergen
In de zomer kun je in het zwarte woud mooie wandeltochten maken of van jeugdherberg naar jeugdherberg trekken. De zuid-westhoek van Duitsland is een streek met beboste heuvels, oude boerderijen en vredige weilanden. Tussen de donkere sparren van de bossen bevinden zich open plekken vol wilde bloemen. In de kathedraalstad Freiburg-im-breisgau staan nog prachtige gebouwen uit de middeleeuwen. Het Zwarte Woud en de omringende dorpen liggen in de deelstaat Baden-Württemberg. Deze streek wordt doorsneden door de rivier de Neckar die bij Mannheim uitmondt in de Rijn. Aan de oevers van de Neckar liggen de romantische oude universiteitssteden Heidelberg en Tübingen, maar ook het welvarende industriecentrum Stuttgart, omgeven door wijngaarden en een golvend groen landschap. In Baden-Württemberg maakt men elektrische artikelen en de beroemde automerken Mercedes en Porsch. In het zuiden, aan de Zwitserse grens, ligt de deelstaat Beieren die grenst aan Oostenrijk en Tsjechoslowakije. Beieren telt veel prachtige oude steden, zoals Neurenberg dat sinds de middeleeuwen bekend staat om zijn kerstmarkt, gemberkoek en speelgoedindustrie. München, een centrum voor industrie en kunstnijverheid, vormt de levendige hoofdstad van Beieren.
In de Alphen
De hoge pieken van de Beierse Alpen zijn zichtbaar vanuit het centrum van München. Ze bereikten hun hoogste punt bij de Zugspitze, die 2962 meter boven de zeespiegel ligt. Als je op deze top staat, kun je zelfs het Bohemer Woud zien, dat 160 kilometer verderop ligt, bij de Tsjechische grens. Als het 's winters sneeuwt, stromen mensen naar aantrekkelijke ski-oorden zoals Garmisch-Partenkirchen. De boerderijen in de Alpen zijn gemaakt van hout en hebben schuin aflopende daken. Veel boerderijen zijn mooi bewerkt of beschilderd. Elke zomer leiden de dorpelingen hun kudde melkkoeien naar de hoge weiden om ze daar te laten grazen. Oberammergau, een dorp in Zuid-Beieren, is beroemd geworden om de passiespel dat elke tien jaar wordt opgevoerd. Hierin wordt het verhaal over de eerste pasen opnieuw verteld waarbij de lokale bevolking alle rollen vervult. Het toneelspel werd in 1634 voor het eerst opgevoerd om het einde van een vreselijke plaag te vieren.
Oost-Duitsland
Oost-Duitsland strekt zich zuidwaarts uit vanaf de Oostzee naar het Erzgebirge (Erstgebergte), een bergketen aan de grens met Tsjechië. De rivier de Elbe stroomt vanaf hier door Oost-Duitsland naar Hamburg. De rivieren de Oder en Neisse geven de oostgrens met Polen aan. In de jaren “30 werd Duitsland geleid door een racistische politieke partij: de nazi's. Zij wilden heel Europa veroveren maar werden in 1945 verslagen. Duitsland werd toen in tweeën verdeeld. Gedurende bijna de helft van de 20ste eeuw vormde Oost-Duitsland een apart land: de Duitse Democratische Republiek (DDR). De DDR was een communistische staat met staatsfabrieken en staatsboerderijen. De regering handelde naar de ideeën van Karl Marx, de politieke denker die in 1818 in Trier werd geboren. Het oosten werd pas in 1990 bij het westen geboegd. De overgang naar het kapitalisme, met particuliere ondernemingen, verliep moeizaam. Er was veel werkloosheid en sociale onrust. Nu is het oosten opnieuw ingedeeld in deelstaten. Mecklenburg-Vorpommern beslaat de Oostzeekust, terwijl Brandenurg de hoofdstad Berlijk omring. Sachsen-Anhalt ligt in het zuidwesten en strekt zich it tot het Harzgebergte. Thüringen grenst aan de deelstaat Beieren, terwijl Sachsen grenst aan Polen en Tsjechië.
Steden in het oosten
Hoewel Schwerin de hoofdstad is van Mecklenburg, is de Hanzehaven Rostock de grootste stad van de deelstaat. Rostock was in de voomalige DDR de grootste haven en een centrum voor scheepsbouw. Ten oosten hiervan ligt Stralsund, een kleinere Hanzehaven. De zware industrie in Oost-Duitsland vinden we verder naar het zuiden, rond de steden Magdeburg, Halle, Leipzig, Chemnitz en Dresden. Jena waar het bedrijf Zeiss is gebestigd, staat al heel lang bekend om zijn goede lenzen, camera's en microscopen. Meissen is sinds 1710 beroemd als de bakermat van Duitsen porselein. Tot aan de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) was Dresden een van de prachtigste steden ter wereld. De stad werd verwoest door bommen tijdens de zwaarste luchtaanval die Europa heet gekend. Na 1945 liet de regering van de DDR een groot aantal van de mooiste oude gebouwen in Dresden zorgvuldig restaureren of herbouwen.
Berlijn
De indrukwekkende Brandenburger Tor, met de enorme stenen zuilen en door paarden getrokken strijdwagen van koper, kijkt uit over de Duitse hoofdstad Berlijn. Berlijn is een grote, uitgestrekte stad met 3,5 miljoen inwoners. De stad heeft een oppervlakte van 880 vierkante kilometer. Berlijn werd aan het begin van de 18de eeuw belangrijk als hoofdstad van de machtige staat Pruisen. In 1871 werden de afzonderlijke Duitse staten verenigd en werd Berlijn uitgeroepen tot de hoofdstad. Het werd een centrum voor industrie en onderwijs. In de jaren '20 was Berlijn een modieus centrum voor experimentele kunst, toneel, film en jazz. De stad was beroemd om haar bars, cafés en scherpe humor. In de jaren'30 vormde Berlijn ook het toneel van politieke conflicten, met gewelddadige botsingen tussen de communisten en leden van de nazi-partij. Toen de nazi's uiteindelijk aan de macht kwamen in Duitsland, voerden ze oorlog met de rest van Europa. Toen ze in 1945 werden verslagen, was Berlijn plat gebombardeerd.
Een verdeelde stad
Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn, net als de rest van het land, in tweeën gedeeld. Oost- Berlijn, werd bezet door het Russische Rode Leger, werd de hoofdstad van de communistische DDR. West- Berlijn, bezet door Britse, Franse en Amerikaanse troepen, werd aan alle kanten omringd door de nieuwe BRD. Dit stadsdeel was afhankelijk van de kapitalistische landen in het westen en de BRD, want de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waremn nu bittere vijanden. Berlijn vormde het middelpunt van wereldwijde politieke spanningen in een periode die de 'Koude Oorlog' wordt genoemd.
De val van de muur
De DDR gaf in 1961 opdracht tot de bouw van een muur dwars door Berlijn. Niemand uit Oost-Berlijn mocht naar het westen. Veel mensen probeerden toch illegaal de muur over te steken maar werden doodgeschoten. Pas in 1989 werd de Berlijnse muur gesloopt. De inwoners van Berlijn vierden feest toen hun stad eindelijk herenigd werd.
De Duitse industrie
Duitsland is nu Europa's grootste industriële maht. De Duitse vlaktes en heuvels bevatten veel mineralen die in de industjrie worden gebruikt. In Niedersachsen en Thüringen wordt metaalerts gewonnen. Duitsland heeft wat olie en grote velden steenkool en ligniet (een bruine houtachtige vorm van steenkool). Met deze brandstoffen wordt energie opgewekt. Kernenergie en waterkracht verschaffen ook elektriciteit voor de industrie en woningen. Zware industrieën zoals mijnbouw, ijzer en staal zijn nog steeds belangrijk, maar Duitsland is bekender geworden om de productie van Auto's en vrachtwagens, textiel, elektronica en chemicaliën. Namen als Volkswagen, BMW, Siemens, Braun, Bosch, Hoechst en Bayer zijn okver heel de wereld bekend geworden. Duitse bedrijven hebben de reputatie van goede opleidingen, hard werken en efficiëntie. Er zijn nu meer Duitsers werkzaam in de dienstensector dan in de industrie. ZE werken in kantoren, banken en supermarkten in plaats van mijnen of fabrieken. Vroeger werd van Duitse vrouwen verwacht dat ze hun activiteiten beperkten tot Kirche, Küche und Kinder (kerk, keuken en kinderen). Tegenwoordig spelen vrouwen een belangrijke rol in de industrie, het zakenleven en de politiek. Vrouwen maken ongeveer 39 procent van de beroepsbevolking uit. In de oostelijke deelstaten hebben de politieke veranderingen sinds 1990 niet in het voordeel van vrouwen gewerkt. Ze vormen daar nu bijna twee derde van de werklozen. De rechten van werknemers worden beschermd door vakbonden. Veel arbeiders hebben invloed op hoe hun bedrijf wordt geleid.
Werken op het platteland
Zoals in andere Europese landen doen machines nu veel van het werk dat vroeger door landarbeiders werd gedaan. Slechts een klein deel van de Duitsers werkt nog op het land, maar er worden grote oogsten tarwe, gerst, aardappelen en suikerbieten binnengehaald. Men fokt slacht- en melkvee, schapen en kippen. Varkens leveren het vlees voor worsten en andere tradititonele gerechten. Er zijn nog veel kleine boerderijen die een familiebedrijf vormen. Alle familieleden kunnen een handje helpen op de boerderij. Soms combineren ze dit met werkt in de dichtstbijzijnde stad. Zuid-Duitsland heeft nog grote gebieden met dennenbossen en exporteert hout. In recente jaren izjn boswachters bezorgd geraakt over de schade aan bomen als gevolg van de zure regen. Deze regen valt wanneer de lucht vervuild wordt door fabrieksrook en uitlaatgassen van auto's.
Visserij
Ook de visserij voor de Duitse noordkust ontkomt niet aan de invloed van de veranderende wereld. De Europese Unie heeft strenge limieten moeten stellen aan de grootte van de vangsten omdat er minder haringen zijn dan vroeger.
Winkels en markten
Net als in andere delen van Europa doen Duitsers hun boodschappen steeds meer in grote supermarkten buiten de stad. In de stadscentra vinden we grote warenhuizen maar ook buurtwinkels en straatmarkten. Veel steden hebben traditionele kerstmarkten die al honderden jaren worden gehouden.
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
Het is het Heilige Roomse Rijk i.p.v. het Heilige Romeinse Rijk.
14 jaar geleden
Antwoorden