Hoofdstuk 1: Het land Duitsland.
Duitsland ligt in het noordwesten van Europa. Duitsland heeft een oppervlakte van357.021 km². Het is een voor Europese begrippen een groot land, want alleen Frankrijk, Zweden en Spanje zijn groter. In het noorden grenst Duitsland aan Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland, en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.
Duitsland kun je verdelen in drie verschillende gebieden. het noorden met daarin veel laagland, het midden met veel (hoge) heuvels en het zuiden met de Alpen, dus bergachtig.
Inwoners:
Duitsland heeft een grotere bevolkingsdichtheid dan het gemiddelde in Europa, daardoor en door de grootte van het land heeft Duitsland de grootste bevolking van Europa.
In Duitsland wonen zevenentachtig procent van de mensen in steden of stedelijke gebieden. Dit is ongeveer gelijk met Nederland, maar in Duitsland leven vooral veel mensen in dorpen en hele grote steden van meer dan 100.000 inwoners, in Nederland wonen de meeste mensen in steden die minder dan 50.000 inwoners hebben.
De dichtbevolkste gebieden van Duitsland zijn de steden Berlijn, Hamburg en München, en de industriegebieden het Ruhrgebied, Leipzig-Meinz en rondom Stuttgart en Dresden.
Na de hereniging van Duitsland is er een grote trek naar het westen geweest, dus vooral het oude West-Duitsland is dicht bevolkt.
Ongeveer tien procent van de Duitsers is niet van Duitse afkomst. De tweede etnische groep, de Turken vormen drie procent van de bevolking.
Belangrijke rivieren:
De Rijn: de Rijn is met zijn 1320 kilometer een van de langste rivieren in Europa. Van zijn 1320 meter lopen er ongeveer 800 door Duitsland. Hij komt via vertakkingen uit in Rotterdam en is daarom een belangrijke scheepvaartroute.
De Elbe: de Elbe is 1160 kilometer lang. Hij komt uit in Hamburg en is daarom een belangrijke scheepvaartroute. In 2002 is de Elbe door hevige regenval overstroomd.
De Donau: de Donau is een erg lange rivier met zijn 2860 kilometer. De rijn en nog wel meer rivieren komen uit de Donau. Het is een belangrijke scheepvaartroute, want hij komt met al zijn vertakkingen bij verschillende balangrijke havens uit, zoals Rotterdam.
Belangrijk gebergte:
De Alpen: De Alpen heeft een oppervlakte van meer dan 200.000 m².In de Alpen ontstaan ook de grote stromen van Europa, zoals de Rhône, de Rijn, de Po en de Inn. Het Alpengebied is een van de drukst bezochte toeristische plekken ter wereld. De top van de Alpen is de Mont Blanc met een hoogte van 4808 meter. De hoogste top in Duitsland is de Zugspitze met een hoogte van 2962.
Bundespräsident: De bondspresident is het staatshoofd van Duitsland. De president wordt door de bondsvergadering voor een periode van vijf jaar gekozen. De bondsvergadering komt alleen voor de verkiezing van de president bijeen en bestaat uit alle bondsdagafgevaardigden en evenveel afgevaardigden van de deelstaatparlementen. De president ondertekent nieuwe wetten, waarna ze in werking treden.
De functie van de bondspresident is te vergelijken met die van de Nederlandse koningin: het is een overwegende functie. Hij of zij vertegenwoordigt ook zijn of haar land in het buitenland. Toch zit er een duidelijk verschil tussen beide functies: de Duitse president kan namelijk op eigen titel gevoelige onderwerpen aansnijden, hij heeft zelfs de taak om maatschappelijke debatten te beginnen, terwijl de Nederlandse koningin geen politieke uitspraken mag doen.
Sinds 2004 is Horst Köhler(foto) van de CDU Bundespräsident.
Elke vijf jaar zijn er verkiezingen voor het presidentschap.
Bundeskanzler: De bondskanselier stelt het kabinet samen. Hij of zij is de voorzitter en het enig gekozen lid van het kabinet, want de ministers worden door de kanselier benoemt.
Ook bepaalt hij of zij waar over gepraat moet worden. Hierdoor heeft de kanselier veel macht.
Een kanselier is verantwoordelijk voor wat er gebeurt kan afgezet worden door de Bondsdag(Nederlandse tweede kamer). Dit kan d.m.v. de motie van wantrouwen. Dit houdt in dat als (in het geval van Duitsland) de Bondsdag denkt dat de kanselier in kwestie niet in staat is het land goed te besturen, of niet handelt in het belang van het land gesommeerd kan worden zijn of haar functie neer te leggen.
Sinds 2005 is Angela Merkel(foto) van de CDU bondskanselier op voorstel van bovengenoemde Horst Köhler.
Politieke partijen:
-CDU/CSU: De voorzitter van de CDU is Angela Merkel. De CDU/CSU is een gematigde christelijke en grootste conservatieve, centrumrechtse partij. CDU werkt alleen op landelijk gebied samen met de CSU.
De voorzitter van de CSU is Edmund Stoiber.
Bij de CDU/CSU staat het christelijke centraal. De regering moet zich verantwoorden voor God en ze moeten de schepping behoeden. De CDU/CSU streeft naar een duurzame en sociale economie en een vrije wereld
-SPD: de voorzitter van de SPD was sinds 1998 Gerhard Schröder. Hij was vanaf 1998 tot 2005 bondskanselier van Duitsland. In 2006 is franz münteferung (foto) voorzitter
De sociaal democratische SPD streeft een sociale, democratische maatschappij na, waarin iedereen gelijke rechten heeft en in welvaart leeft. De cultuur moet het leven van alle mensen verrijken en de burger moet zijn mening kunnen brengen
-FDP: de voorzitter van de FDP is Guido Westervelle (foto). Hij was in 2002 door de FDP voorgedragen als kanselierskandidaat.
De hoofddoelen van de FDP zijn het terugdringen van de staatsinvloed en daarmee willen zij meer burgerinvloed creëren. Verder willen zij vrijheid voor iedereen en meer welvaart voor burgers.
Bündnis’90/Die Grünen: De Grünen ontstonden in de jaren 80 uit een paar protestbewegingen. Zij zetten zich in voor het milieu, vrede en de vrouwenemancipatie. Op landelijk niveau gingen zij daar als een partij mee verder. In 1983 kregen ze 5.6 procent van de stemmen en daarmee hadden ze de drempel van 5 procent om in de Bondsdag te komen gehaald. Het succes van ‘Die Grünen ging ten koste van de SDP waarvan de meeste stemmen kwamen. Er kwamen conflicten in de partij en het ging niet goed meer. Na de val van de meer in 1990 werd Bündnis ’90 opgericht. Na een hoop gewring werd het een landelijke partij.
Op dit moment is Juschka Fischer(foto) voorzitter van Bundnis’90/Die Grünen
Bündnis’ 90/Die Grünen streeft naar een groene toekomst. Ze hopen een duurzame economie te creëren en staat het beschermen van de natuur centraal. Verder is Bündnis’90/Die Grünen voor een multiculturele democratie, waarbij vrijheid en migratie centraal staat.
Het klimaat:
Het klimaat van Duitsland lijkt veel op dat van Nederland. Er heerst een gematigd zeeklimaat en er is alle maanden neerslag. Alleen in het hooggebergte is er een ander klimaat namelijk het toendra-klimaat. Door het gematigde klimaat in Duitsland zijn er zelden extreme weersituaties. Door de grootte van Duitsland zijn er natuurlijk wel verschillen tussen bijvoorbeeld het westen en het oosten. Het oosten is verder van de zee af en daar is dus minder neerslag dan in het westen. In het oosten zijn de winters ook wat strenger. Doordat het westen dichter bij de zeeën ligt is het verschil in temperatuur tussen zomer en winter ook wat kleiner dan in het oosten.
Godsdienst:
Er zijn in Duitsland ongeveer evenveel Protestanten als Rooms-katholieken(rond de tweeëndertig procent, totaal vijfenzestig procent) vier procent is moslim(ongeveer drie miljoen mensen) en weer ongeveer dertig procent is ongelovig. Waarschijnlijk zijn er meer niet-gelovige en zijn die alleen op papier lid van een kerk. Volgens een enquête onder 350.000 mensen geeft 39 procent aan zichzelf ‘gelovig’ te vinden en dat is vreemd omdat 65 procent ingeschreven staat.
Er is vooral een grote leegloop in de katholieke kerken.
Duitsland is eigenlijk heel duidelijk verdeeld: In het noorden en noordoosten zijn er vooral veel protestanten en in het zuiden vooral katholieken.
-De dom van Keulen(foto) is de grootste gotische kathedraal van Duitsland. De torens zijn 157 meter hoog. Hij werd - met grote tussenpauzes - gebouwd tussen 1248 en 1880. Slechts door de toevallige vondst in de 19e eeuw van een deel van de originele bouwtekeningen kon men de kerk afbouwen. In de kerk bevindt zich de schrijn [= een soort kist, maar dan prachtig versierd] met daarin de relikwieën van de drie Heilige Koningen, die na de geboorte van Jezus het kind kwamen vereren.
Onderwijs:
Het onderwijs is niet landelijk geregeld. Elk bundesland (provincie) moet zelf voor een goed stelsel zorgen. Uit een onderzoek is echter gebleken dat er helemaal niet zo’n goed stelsel is. Het niveau van de gemiddelde leerling is ver onder de maat. Het verschilt ook enorm per Bundesland maar alleen Beieren kwam er echt redelijk uit. Het gros zit op het niveau van landen als Polen en Hongarije. Dit is voor een ver ontwikkeld land als Duitsland natuurlijk niet goed. Volgens onderzoeken begint het al op de basisschool waar leerlingen niet goed op een hoger niveau geholpen worden en waar de moeilijker lerende groep kinderen maar hun gang kunnen gaan. Duitsland is geschrokken en hoopt dat de bundeslanden onderling gaan samenwerken. Maar dat komt niet echt op gang. De regering heeft 4 miljard extra gegeven aan het onderwijs. Veel scholen zijn maar open tot 13:00 en dat moet eigenlijk 15:30 worden. Ook daar stopt de regering geld in.
De Bundeslanden willen wat onderwijs betreft geen landelijk beleid volgen. Maar er is een wel een landelijke vergadering gekomen van alle ministers van onderwijs. Er komen elk jaar meer vergaderingen en ze maken onderling afspraken.
De meeste scholen van Duitsland zijn openbaar. De leraren zijn ambtenaren die overal in de gemeente op scholen ingezet kunnen worden. Er is ook geen concurrentie tussen scholen. Dit is ook een van de reden van het slechte presteren van leerlingen.
Er dreigt een groot lerarentekort te ontstaan, want de gemiddelde leeftijd is 47 en die gaan over een jaar of 10 allemaal met pensioen. Waarschijnlijk zullen er ook leraren opgeleid moeten worden op hbo niveau want op dit moment komen alle leraren in Duitsland van de universiteit.
Als je een 1 haalt heb je goed geleerd en als je een 6 haalt dan moet je nog het een en ander bijschaven. De cijfers worden andersom gegeven dan in Nederland en het gaat ook maar tot een 6.
Je hoeft op bijna geen enkele opleiding schoolgeld te betalen, ook de boeken worden verstrekt door de regering.op sommige christelijke scholen moet iets betaald worden.
Grundschule(basisschool): op je 6e ga je daar naartoe. De school duurt in de meeste Bundeslanden vier jaar, en in de rest van de Bundeslanden zes jaar. Op je 10e kies je al een vervolgopleiding.
Urienterungsstufe(brugklas): de brugklas duurt in Duitsland op de meeste scholen twee jaar.
Tenzij je naar het gymnasium wordt je de plaatselijke overheid ingedeeld op een school.
Er zijn 16 verschillende schoolsoorten. Ik licht de vier bekendste er even uit.
Hauptschule:Deze school lijkt veel op VMBO. Er is veel aandacht voor de praktijk en als alles goed gaat kun je op je 16e van school om te solliciteren. De eerste paar jaar na je diploma werk en leer je tegelijk. Daarna werk je volledige dagen.
Realschule: Deze school lijkt veel op HAVO. Er is meer theorie dan op de Hauptschule maar toch is er meer praktijk dan op de HAVO in Nederland. Deze opleiding duurt zes jaar en daarna kun je naar Fachoberschule of een Berufsfachschule(dit zijn een soort HBO opleidingen). Ook kun je naar het gymnasium.
Gymnasium: Deze opleiding is het meest op theorie gericht. Deze opleiding duurt negen jaar. Na de eerste 6 jaar kun je ‘specialiseren’ in een aantal vakken. Daar krijg je dan meer les van.
Deze opleiding kun je vergelijken met het Nederlandse VWO/Gymnasium. Na je examen kun je naar een soort HBO school of naar de universiteit.
Gesamtschule: Dit zijn de drie scholen samen. Je vind deze schoolsoort vooral in Bundeslanden met sociaal democratische regeringen want de conservatieven zijn er tegen. De ‘Gesamtschule’ lijkt het meest op de Nederlandse schoolgemeenschappen.
Hoofdstuk 2: Werken in Duitsland
Landbouw:
Sinds 1950 komen er steeds minder boeren. En de boeren die er nog zijn, zijn heel groot. Dit komt door het overschot aan landbouwproducten uit Oost-Europa. Alleen als een boer een heel groot bedrijf heeft kan het bestaan tegen de hoge concurrentie. Veel boeren in Duitsland durven of kunnen niet over stappen op een miljoenen bedrijf en stoppen ermee.
De afgelopen jaren stopten er elk jaar rond de 2.000 boeren. Dit zal zich waarschijnlijk nog wel even doorzetten
Er is 17 miljoen hectare landbouwgrond in Duitsland.
12 miljoen hectare daarvan wordt gebruikt voor akkerbouw en van de akkerbouw wordt weer 58% gebruikt voor het verbouwen van graan. De meest verbouwde graansoort is tarwe.
Er waren in 2003 388.1000 landbouwbedrijven, en er waren 1,3 miljoen mensen actief in de landbouwsector. 1/3 van de landbouwbedrijven staat in Beieren. De productiewaarde van alle landbouwbedrijven bedroegen in 2004 € 42miljardt is (met de subsidies meegerekend) een lichte stijging. Dit komt door de miljoenenbedrijven die wel door kunnen en nog meer produceren.
Veeteelt:
In Duitsland werden er in 2004 13,2 miljoen koeien(daling 3,3 % van jaar ervoor), 25,6 miljoen varkens(2,9% minder), 123,4 miljoen pluimveedieren(stijging!! van 1%).
Ook de veeteeltsector wat betreft de varkens en de koeien is dus aan het inbinden, in Duitsland werden er in 1990 20miljoen runderen geteld dat is dus in 2004 al 1/3 minder. Dit blijft zich ook alleen maar doorzetten. Toch is er in 2004 een productiestijging te melden. Er werd in 2004 €20miljard omgezet. Dit is een stijging van 4%.
Industrie:
Er is een groot industrieel verschil in Duitsland. Het voormalige Oost-Duitsland loopt nog steeds ver achterop ten opzichte ven het voormalige West-Duitsland. In Oost-Duitsland heerste jarenlang het communisme. En daar plukt men nog steeds de rotte appels van. Er heerste een planeconomie(regering bepaalt wat er geproduceerd moet worden) en daardoor was er geen concurrentiestrijd, er was veel arbeid en er waren weinig machines. In de jaren ’80 probeerde men nog hightech producten uit het Westen te kopiëren maar dat liep uit op een grote flop. In 1990 werd de planeconomie ingeruild voor de markteconomie. Daar was Oost-Duitsland niet tegen opgewassen. Er moesten werknemers uit en uiteindelijk bleef maar 20% van de banen bestaan.
In West-Duitsland daarentegen liep het uitstekend. Er waren veel grote bedrijven en er waren veel machines om topproducten te maken. Ze produceerden heel veel ruw ijzer en staal. En de autoproductie liep als een ‘trein’. Duitse degelijkheid sprak veel mensen aan en West-Duitsland was weer snel een grootmacht.
Ook nu is Duitsland een grootmacht op de wereldmarkt. Het is een grote producent van ijzer, staal, kolen, cement, chemicaliën, machines, voertuigen, machine-onderdelen, elektronica, voedingsproducten en textielproducten.
Handel:
Vooral de handel met Nederland is bijzonder. Voor Nederland is Duitsland het eerste importland en het eerste exportland. In Duitsland zijn wij 2e met import en 5e met export.
Deze handelsband is goed te verklaren. De Rijn is de grootste handelsrivier, loopt grotendeels door Duitsland en mondt uit in Rotterdam. In de binnenhaven van Duisburg en in Rotterdam worden veel Nederlandse en Duitse producten verwerkt. Nederland brengt naar Duitsland veel landbouwproducten en Duitsland heeft veel industriële producten voor ons. Nederland exporteerden in 2001 €45miljard aan goederen. Wij importeerden vanuit Duitsland in 2001 €40miljard aan goederen. Ook in 2002 scheelde dit niet meer dan 1%(wel negatief). Frankrijk is de belangrijkste handelspartner van Duitsland.
Verkeer:
Duitsland(vooral voormalig West-Duitsland) heeft veelal een goed onderhouden wegennet. Op veel vierbaans autowegen gelden geen snelheidsbeperkingen en kun je net zo hard als je auto kan. Dit gaat niet altijd goed want buitenlanders(en wij hebben daar ook een handje van)
gebruiken dan de autowegen als een racebaan en dat kan niet de bedoeling zijn. Het merendeel van het vervoer van personen en mensen gaat over de wegen, maar in Nederland gaan nog meer auto’s over de wegen, want in Duitsland maken meer mensen gebruik van het openbaar vervoer.
Dienstverlening:
Er werken in het westen van Duitsland verhoudingsgewijs evenveel mensen in de dienstsector als in het oosten. Toch is er een groot verschil: In het oosten vind je veel laagwaardige diensten. Zoals poetsbedrijfjes, postkantoortjes en groentewinkeltjes. In het westen vind je veel meer hoogwaardige diensten. Zoals medische onderzoeken. Dit komt ook door het tekort aan hoogopgeleid personeel. De dienstensector in Duitsland bevindt zich vooral in de westerse steden zoals Hamburg, München en Frankfurt. Alleen Berlijn en Leipzig in het oosten kunnen zich daarmee meten.
Hoofdstuk 3: Beieren (Bayern)
Beieren lig in het midden van Europa en in het zuiden van Duitsland het grenst aan verschillende landen, namelijk: in het oosten aan Tsjechië, in het zuiden aan Zwitserland en Oostenrijk, in het westen aan Baden-Würtemberg en in het noorden aan Sachsen, Hessen en Thüringen..
Toerisme:
Beieren is geen massavakantieoord. Toch is er veel te doen voor toeristen. Er zijn 14 skiliften en 50 kilometer aan langlaufroutes. De bergen zijn minder hoog als in Oostenrijk, maar toch kun je er prima skiën en langlaufen. Ook om de prijs hoef je niet weg te blijven, het is namelijk in vergelijking met andere skioorden goedkoop. Je komt naar Beieren voor de natuur. Er zijn dan ook strenge regels voor het bouwen van skiliften en moderne hotels. Oude boerderijen mogen wel gerenoveerd en als hotel gebruikt worden.
In de zomer kan Beieren ook op vele manieren ontdekt worden en kan gebruik gemaakt worden van vele ontspannende faciliteiten. Er zijn veel wandel en fietsroutes. Er zijn zwembaden en kanovaarplaatsen. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten zoals Kinderland Bayern. Dat is een groot park voor kinderen met veilig ingerichte speeltuinen e.d.
Landschap:
Het landschap in Beieren is, op sommige plekken, prachtig. Er zijn dunbevolkte gebieden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Waar modern en traditioneel naast elkaar leeft.
Er is in Beieren laagland en hooggebergte dus een grote verscheidenheid aan landschappen.
Beieren heeft het mooiste van natuur in zich. In de bergen sneeuw met naaldbomen. In het laagland, allerlei soorten bossen met ongerepte natuur.
Waarom koos ik dit Bündesland?
Dit was eerlijk gezegd een van de weinige of misschien wel het enige bündesland dat ik kende. Ik kende hem van Bayern München en B.M.W.. ik dacht dat ik daarmee wel wat kon maar het waren niet zulke relevante vragen. Ik vind beieren wel mooi klinken en de alpen zijn er.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
ik heb er heel veel aan gehad
dank je wel
heel erg bedankt
gr stephanie
18 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
wel wat gaan gehad, latuhr
17 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
Leuke en goeder werkstuk of spreekbeurt heeeellllll goed joh
9 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik weet dat het niet mag maar ik kan het altijd proberen dat plagiaat spul.
6 jaar geleden
Antwoorden